Bangkokin temppelit Chao Phraya -joen varrella

Wat Pho Bangkok

Saimme Bangkokissa liikkumista koskien ohjeen keskittyä niihin kohteisiin, joihin pääsee jokiveneellä tai Skytrainillä. Asuimme Shangri-La -hotellissa sopivasti näiden liikkumismuotojen risteyksessä ja käytimme yhden päivän kummankin, joen ja radan, varrella.

Jokivene vei meidät Smaragdibuddhan temppelille, Grand Palacelle ja Wat Phon makaavan buddhan luo, Tha Changin laiturille. Tha Tien venesataman remontista johtuen päädyimme vilkaisemaan myös Wat Arunin temppelin joen toisella puolella, vaikka olimme alkuun ajatelleet, että ei meidän kaikkia Bangkokin temppeleitä tarvitse nähdä.

Chao Phraya joella

Jokiveneitä on moneen lähtöön: lähinnä turisteille suunnattuja ja ihan vaan paikallisliikennettä hoitavia. Turisteille suunnatut ovat monin verroin kalliimpia, mutta toisaalta niitä saattaa mennä useammin ja niissä saattaa olla väljempää. Eivätkä niidenkään hinnat tietysti eurooppalaisella hintatasolla päätä huimaa.
Me valitsimme paikallisliikenteen veneen (15 bathia per nuppi per suunta), mutta jossain vaiheessa kyllä toivoimme, että meillä olisi ollut Hop On Hop Off -lippu.

Wat Phra Kaeo eli Smaragdibuddhan temppeli

Grand Palacen alueen rakennuksista paneuduimme, edes jossain määrin, lähinnä Smaragdibuddhan temppelialueeseen. Pääsymaksu alueelle oli thaimaalaiseen hintatasoon nähden ihan huomattava, eli lähemmäs 14 euroa nuppi. Olimme kuitenkin antaneet vakuuttaa itsemme siitä, että nämä temppelit kannattaa nähdä, joten ostimme liput ja siirryimme lipputiskin jonosta temppelille johtavaan jonoon.

No, ei se jono ihan hirveä ollut, mutta sen verran suositusta temppelistä on kyse, ettei kovin paljoa tarvitse ihmetellä mihin suuntaan pitäisi seuraavaksi suunnata, kunhan seuraa kaikkia muita.
Tässä vaiheessa kannattaa ehkä myös mainita, että olimme asiallisesti pukeutuneita. Lassella oli pitkät housut ja minulla olkapäät peittävä t-paita. Hihattomat topit, liian lyhyet hameet ja miehilläkin liian lyhyet housut pakottavat takaisin lähikaduille vuokraamaan tai ostamaan peittävämpää vaatetusta.

Grand Palace Bangkok - Bangkokin temppelit Chao Phraya -joen varrella
Smaragdibuddhan temppelialue, päätemppeli, jossa buddha on, oikealla

Smaragdibuddhan temppeli Bangkok

Kullalla, mosaiikeilla ja kaiverruksilla koristeltu temppelialue oli selvästikin selfieiden ja muiden ”minä olen nyt täällä” kuvien ottajien suosiossa, jopa lähes aggressiivisten sellaisten. Kuva-alueelle mahdollisesti häiritsevästi tulevia muita turisteja hätisteltiin tarvittaessa sivummalle! Ehkä maailman pitäisi vähitellen siirtyä nähtävyyksien kuvaamisessa kuvaamaan todellisuutta, eli antaa kaikkien ihmisten vaan olla mukana niissä kuvissa. Satunnainen tyhjä kohta temppelin jollain kulmalla on kuitenkin nykyisin harhaa, ei todellisuutta.

Temppelialueesta löytyy hyvä kartta vaikka englanninkielisen Wikipedia-artikkelin lopusta.
Kannattaa ainakin sen verran vilkaista sitä, että tunnistaa keskeisimmät temppelit ja löytää varsinaisen smaragdibuddhan temppelin. Smaragdibuddha on pienehkö yhtenäisestä jadekimpaleesta veistetty istuva buddha, joka on ”puettu” kultaan ja jalokiviin. Pieni buddha on vuosisatojen saatossa ehtinyt kivasti matkailemaankin, tosin ei ihan omasta tahdostaan. Laolaiset veivät sen aikoinaan Thaimaan pohjoisosista Vientianeen ja se palautui Thaimaahan 1432. Legendan mukaan patsas on valmistettu Intiassa jo vähän ennen Kristuksen syntymää.

Smaragdibuddhan temppeli Bangkok - Bangkokin temppelit Chao Phraya -joen varrella
Temppeli, jossa Smaragdibuddhan patsas on – itse buddhasta ei saanut ottaa kuvaa.
Toki jotkut sitäkin ohjeita uhmaten kuvasivat …
Smaragdibuddhan temppeli Bangkok
Smaragdibuddhan kuva sivustolta BKKkids

Me kiertelimme jossain määrin labyrinttimaista temppelialuetta vähän sillä periaatteella, että menimme sinne missä kulloinkin oli vähän vähemmän ihmisiä ja/tai eniten mosaiikkeja tai ovelan näköisiä patsaita.

Smaragdibuddhan temppeli Bangkok
Smaragdibuddhan temppeli Bangkok Smaragdibuddhan temppeli Bangkok Smaragdibuddhan temppeli Bangkok Smaragdibuddhan temppeli Bangkok Smaragdibuddhan temppeli BangkokSmaragdibuddhan temppeli Bangkok

Grand Palace Bangkok
Chakri Maha Prasat – yksi Grand Palacen vanhoista hallinto- ja palatsirakennuksista

Wat Phon makaava buddha

Seuraava kohteemme oli Wat Pho ja sen suuri makaavan buddhan patsas. Maailman suurin makaava buddha se ei ole, mutta mukana useimmilla maailman kymmenen suurimman makaavan buddhapatsaan listoilla.

Matkaa Grand Palacelta Wat Phon temppelille on ehkä kilometrin verran. Ei kuitenkaan niin pitkälti etteikö sitä helteessäkin laiskasti kävelisi. Matkalla voi opiskella vaikka miten välttää tyypillisimmät turistihuijaukset Thaimaassa tai pysähtyä ansaitulle tauolle kuninkaiden kuvia katselemaan.

Bangkok Tourist ScamsBangkok

Perillä keskityimme lähinnä tämän 46 metriä pitkän buddhan kiertämiseen, ensin edestä ja sitten takaa. Kiertämisen tahdin määrittivät pitkälti muut turistit, joita temppeli kerää tietysti paljon. Jonossa siis tassuttelimme paljain jaloin buddhan ympäri.

Wat Pho Bangkok - Bangkokin temppelit Chao Phraya -joen varrella Wat Pho BangkokWat Pho Bangkok Wat Pho Bangkok Wat Pho Bangkok

Rahankeruu temppelissä oli toteutettu mielenkiintoisen monimutkaisesti. Voit ostaa, setelillä, pussillisen kolikkoja ja tiputella niitä temppelin reunalla oleviin astioihin. Päivän päätteeksi kolikot varmaan pussitetaan uudelleen ja seuraavana päivänä taas kävijät ripottelevat ne samoihin astioihin!

Temppelin alueella on myös hierontakoulu, jonka oppilaat tarjoavat erilaisia hierontoja ehkä edulliseenkin hintaan, mutta emme jaksaneet innostua hieronnasta muiden turistien uteliaiden silmien alla.

Pieneen pääsymaksuun sisältyi myös vesipullo, joten tälläkin tavalla temppeli haluaa pitää huolta vieraistaan. Kuumassa ilmanalassa on tietysti hyvä idea juoda paljon. Meille ei tosin selvinnyt mihin tyhjennetyistä muovipulloista syntyvä jäte päätyy, mutta otimme silti veden vastaan ja joimme sen.

Wat Pho Bangkok

Wat Arun

Wat Phon temppelin jälkeen olimme valmiita palaamaan hotellille ja kävelimme rantaan lähimmälle jokiveneasemalle, Tha Tienille. Mutta asema olikin remontissa! Lopulta ymmärsimme pienen lippukojun myyjän selitysten ja kylttien yhdistelmästä, että täältä pääsisi kuitenkin seuraavalle asemalle joen toiselle puolelle Wat Arun -temppelille. Ostimme siis 4 bahtin liput veneeseen, joka vei meidät joen poikki ja päädyimme yrityksen ja erehdyksen kautta lopulta jonottamaan sillä puolella pysähtyvää oikeaa venettä. Oikeaa sikäli, että Hop On Hop Off -veneitä kulki sattumalta juuri tuohon aikaan ainakin taaemmin, mutta kun emme enää loppupäivästä halunneet ostaa päivälippua niihin.

Wat Arun Bangkok - Bangkokin temppelit Chao Phraya -joen varrellaWat Arun Bangkok

Wat Arun Bangkok
Järjestystä jonossa valvoi muutama ihminen ja vihainen krokotiili!

 

Mutta tulipa siinä sitten odotellessa katsastettua hiukan Wat Aruninkin temppeliä ja seurattua sen edessä sattumalta meneillään ollutta sotilasparaatia (jota oli parempi olla kuvaamatta).

Oikeasti kai Wat Arun on parhaimmillaan auringon noustessa tai laskiessa ja vähän kauempaa joelta katsottua, ei keskipäivällä eikä ihan sen juurelta, mutta eihän sitä nyt kaikkea voi saada, ainakaan näin ihan sattumalta!

Asiatique

Joen varrella on myös pieni Asiatiquen markkina-alue. Ei se luultavasti melko kompaktina, uutena ja siistinä alueena edusta thaimaalaisia markkinoita tyypillisimmillään, mutta poikkesimme sinne yhtenä iltana, koska se oli lähellä ja itse asiassa pidimme sen siisteydestä ja väljyydestä.
Bangkok-vinkkejä kysellessämme meille ensin suositeltiin – ja sitten taas ei suositeltukaan – Chatukhak-markkinoita, jotka ehkä olisivat edustaneet ”oikeampaa” markkinakulttuuria kaupungissa, mutta niille olisi ollut matkaa ja valtavina ne eivät oikeastaan meitä sitten lopultakaan innostaneet.

Asiatique Bangkok

Asiatiquen markkinoiltakaan emme mitään ostaneet, mutta yhdessä alueen lukuisista ravintoloista viihdyimme hetken. Emme kuitenkaan krokotiilia syöden, vaikka sitäkin olisi ollut tarjolla.
Ja sen verran hyvin olimme valinneet illan tuolle suunnalle, että pääsimme myös näkemään ilotulituksen, joka kuulemme ei ole ihan joka iltainen juttu.

Asiatique Bangkok Asiatique BangkokAsiatique Bangkok
Asiatique Bangkok

Tags from the story
,
Join the Conversation

16 Comments

 1. says: Inka

  Kun joskus pääsen matkustelemaan pitkin poikin Aasiaa, on kyllä ehdottomasti vierailtava näissä temppeleissä. Ovat niin hienon ja eksoottisen näköisiä, varsinkin näin eurooppalaisen silmin.
  Ja aika hurjan näköistä tuo krokotiilin grillaaminen!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Inka!
   Etenkin tuo Smaragdibuddhan temppelialueen koristelut olivat kyllä ihan omaa luokkaansa!

 2. Nuo koristeelliset temppelit ovat kyllä uskomattoman näköisiä! Välillä on hauska seurata kun turistit ottavat kuvia, jotkut tekevät siitä oikein taidetta, monesti ollaan naurettu kun monta henkilöä opastaa kuvaajaa ja toki jokaisesta otetaan myös vastaava kuva :D Omaa vuoroa saa välillä odottaa jonkin aikaa…

  1. says: Pirkko

   Kiitos Martta! Joskus tuota kuvaamista on kieltämättä hauskakin seurata, mutta joissain suosituissa paikoissa se menee kyllä jo sen verran överiksi, että tekee mieli asettua kiusallakin siihen kuvaa sen pilaamiseksi :-)

 3. says: Ne Tammelat

  Huikeita yksityiskohtia täynnä tuo temppelialue. Tuo 46-metrinen buddha on kyllä käsittämättömän kokoinen ilmestys, Kuka edes keksii rakentaa jotain tuollaista :) Kieltämättä aika nerokas tuo rahankeruujärjestelmä, joku tekee hyvän tilin taustalla.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentista! Toisenkin tällaisen jättimäisen makaavan buddhan näimme Baganissa – ja olisiko ollut niin, että maailman suurinkin on Myanmarissa, mutta matkaan sille olisi kertynyt sen verran paljon Mandalaysta, että emme innostuneet.

 4. Yksi paras ja ikävin puoli Bangkokissa on sen suuri koko: kaikkeen menee paljon enemmän aikaa, kuin alunperin on kuvitellut. Toisaalta mainiossa lentojen nivelkohdassa sijaitsevaan kaupunkiin jää runsaasti uutta kokemista myös seuraaville reissuille:) Hauska ollut seurata tätä sinun kohtaamistasi kaupungin kanssa. Itsehän vasta vuosi sitten vierailin Bangkokissa ekaa kertaa. Jotenkin olen onnistunut sattumalta välttelemään paikkaa vuosikaudet :D

  1. says: Pirkko

   Kiitos Eve! Qatarin hyvät yhteydet Dohan kautta taitavat hiukan vähentää Bangkokin asemaa Kaakkois-Aasian hubina. Mekin jouduimme tällä matkalla erikseen tekemään valinnan Bangkokin osalta, muitakin lentovaihtoehtoja olisi Mandalayhin ollut.

 5. Se on kyllä sangen hyvä ohje, että kannattaa Bangkokissa pysytellä pääosin sellaisella alueella, johon pääsee skytrainilla tai veneellä (tai metrolla). Siinä menee hermot lopullisesti, jos liikkuu paljon taksilla – varsinkin ruuhka-aikaan. Jokialuetta kyllä rakennetaan hurjaa vauhtia, nythän avautui muutama viikko sitten se iso Icon Siam -ostoskeskuskin siihen rantaan. Ja kiva, että tuo Wat Arunin remontti on näköjään ainakin siinä määrin valmis, että se typerä kehikko ei enää peitä temppeliä, se kun tuntui olevan siinä iät ja ajat. On vähän jo ikävä tätä kaupunkia! Veljeni vastikään muutti Bangkokissa sellaiseen kämppään, jossa on aika hulppea kattouima-allasosasto. Ei haittaisi lähteä kyläilemään :P.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mirka!
   Onneksi Bangkokin osalta on helppo löytää asiantuntijoita, joilta mekin ennen reissua saimme ohjeen, ettei taksi ole niin helppo/kätevä/nopea vaihtoehto kuin voisi kuvitella.
   Asuimme suunnilleen Icon Siamia vastapäätä, mutta valitettavasti se ei vielä tuolloin ollut avattu.

 6. Bangkokissa ollessani minulla oli suunnitelmissa ties mitä veneretkiä ja temppelivisiittejä, mutta kun olin siellä, jokaisena päivänä satoi ihan kaatamalla, joten lopulta päädyin vain samoilemaan lähikaduilla ja -ostokeskuksissa kun samalla matkaväsymys jo maailmanympärimatkan päätteeksi vähän painoi. Ensi kerralla sitten enemmän! :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna-Katri! Meillä oli tuuria sateiden suhteen, vain yhtenä iltana osui lyhytaikainen kaatosade kohdalle ja sekin ihan oman hotellin kulmilla.
   Tai tuuria ja tuuria – kun teemme näitä yleensä parin kolmen viikon reissuja eri puolelle maailmaa, niin yritämme aina valita sen parhaan ajan käydä jossain, eli ei liian kylmää tai kuumaa (niissä rajoissa kun se on mahdollista) eikä keskelle sadekautta tai hurrikaania.
   Mutta ihan tarkkaanhan säätä ei voi koskaan ennakoida, joten parin päivän sateet varmaan vielä joskus osuvat meillekin kohdalle.

 7. says: Jaana / jaanaandteemutravels

  Kovin hienoja ja tuttuja paikkoja omilta Bangkokin reissuiltamme. Me valitsimme liikkumisvälineeksemme tuktukin, joka saattoi olla virhe, sillä heivasimme sen puolessa välissä reittierimielisyyksien vuoksi (hän olisi välttämättä halunnut viedä meidät räätälin ja korukaupan kautta). Loppumatkan sitten kävelimme ja paluun teimme jokiveneellä. Ikimuistoinen seikkailu joka tapauksessa!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jaana! Taksit (joihin tuktukitkin voitaneen laskea) ovat kyllä meidänkin listallamme usein viimeisiä vaihtoehtoja jatkuvien vedätysten, joko reitin tai hinnan, takia. Uberit ovat ok, ainakin tietää hinnan.

 8. Kyllähän tuo jokialue ja sen temppelit ovat Bangkokin sielu. Upeita arkkitehtuurisia kokonaisuuksia, joita on kiva käydä katsastamassa.

  Markkoinoista paras ja mielenkiintoisin sijaitsee hieman Bangkokin ulkopuolella, mutta kyllä James Bondista tuttu Damnoen Saduakin kelluvat markkinat ovat käymisen arvoiset.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rami! Täytyy tutustua tarkemmin näihin markkinoihin sitten jos joskus toisenkin kerran päädymme Bangkokiin. Ensimmäiseen kertaan meni ainakin 40 vuotta jonkinlaisen ”matkailu-uran” alkamisesta, joten voi olla, että toinen kerta ei ihan hetimmiten toteudu :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.