Miten Kreikan matkamme kävi?

Kreikka 1976

Varasimme toukokuun lopulla Albatros-matkatoimistolta syyskuun alkuun matkan Kreikkaan. Kesäkuun puolessa välissä saimme tiedon, että matka peruuntuu: ilmoittautuneita ei ollut riittävästi.

Ok … saimme varausmaksun takaisin ja lisäksi 100 euron lahjakortin käytettäväksi mahdolliselle seuraavalle Albatros-matkalle. Olimme kuitenkin varanneet matkan ilman lentoja ja ehtineet juuri hiukan ennen matkan peruuntumista varaamaan omat lentomme Ateenaan. Lennot olivat suht edulliset, 175 euroa nuppi, joten tietysti olisimme voineet unohtaa nekin, mutta koska olimme jo pitempään suunnitelleet Ateenan kertausta ja Meteoraa, niin päätimme jatkaa matkan rakentamista, nyt omatoimisesti.

Kreikka 1976 - Albatros Kreikka peruutettu
Matkalla Kreikassa elokuussa 1976

Meteora ja Peloponnesos

Aloitimme etsimällä retkeä Meteoraan. Emme halunneet ajaa 2 x 350 kilometrin matkaa emmekä etsiä Meteoran luostareita omatoimisesti. Yhden päivän retket vaikuttivat liian pitkiltä ja perilläoloaika liian lyhyeltä, joten aikamme Viatoria kelattuamme päädyimme kahden päivän retkeen, jossa Meteoraan (tai tarkkaan ottaen Kalabakaan) matkustetaan omatoimisesti Ateenasta junalla mennen tullen, mutta itse Meteorassa liikumme (toivottavasti pienen) ryhmän kanssa.

Meteorasta palattuamme olemme Ateenassa kolme päivää ja sen jälkeen lähdemme kahden päivän retkelle Peloponnesoksen niemimaalle. Peloponnesoksen osalta tutkimme niin auton vuokrausta kuin Viatorin valmiita retkiä, mutta päädyimme lopulta rakentamaan oman retken Athens Photo Tourin kanssa. Idean sain yhden valmiin retken kommenteista, jossa kehuttiin heidän opastaan ja otin sitten suoraan yhteyttä tuohon yritykseen retki-ideani kanssa ja pyysin tarjousta. Muutaman mailikierroksen jälkeen päädyimme tällaiseen kahden päivän reittiin:

 1. päivä: Ateenasta Korintin kanavalle, Epidaurokseen ja Mykenesiin. Yöksi Nafplioon.
 2. päivä: Nafpliosta Olympiaan. Paluu Ateenaan Rion-Antirion sillan ja Melagavin majakan kautta.

Peloponnesoksen kierros

Oppaana toimivan valokuvaajan pitäisi tietää kivoimmat kuvakulmat eri kohteissa ja opastaa ehkä taas hiukan kuvaamisessakin samaan tapaan kuin toissakeväänä osallistuimme Berliinin Kreuzbergissä lyhyelle valokuvauskurssille. Historiaoppaana valokuvaaja ei kuulemma saa toimia, mutta saa kuitenkin kierrättää meidät kohteissa. Täytynee lukea perusjutut kohteista ennen retkeä, niin ei tarvitse lisäksi palkata historiaoppaita!

Peloponnesokselta palaamme Ateenaan paluulentoamme edeltävänä iltana, joten meille jää vielä yksi päivä Ateenaan ennen Norwegianin iltalentoa Helsinkiin.

Meteoran ja Peloponnesoksen retken myötä matkaamme sisältyy samat kohteet Delfoita lukuunottamatta kuin Albatrosin matkalla, jonne alunperin olimme ilmoittautuneet. Delfoin jätimme tällä kertaa pois, sillä siellä kävimme jo 70-luvulla.

Albatrosin Kreikka - Albatros Kreikka peruutettu
Albatrosin peruutetun Kreikan kiertomatkan suunniteltu reitti
Delphi Greece 1976
Athenian Treasury elokuussa 1976

Hotelleja Ateenassa ja Napfliossa

Ensimmäisen, tosin peruutuskelpoisen, hotellinkin olimme jo varanneet Ateenasta ennen alkuperäisen matkan peruutusta. Olimme suunnitelleet saapuvamme Ateenaan pari päivää ennen Albatrosin matkaa, joka olisi viipynyt Ateenassa vain vuorokauden ennen kiertomatkan alkua, ja sen myötä olimme varanneet ensimmäiset pari yötä Albatrosin valitsemaan hotelliin, The Stanley. Kokeilemme nyt sitä parin yön verran vaikka Albatrosin ryhmä ei sinne ilmestykään.

Toisen hotellin, 4 +1 yötä, osalta päädyin tällaiseen, Hotel Achilleas, tässä vaiheessa jo jopa peruutuskelvottomasti. Toivottavasti Booking.comin arviot ovat edes jossain määrin kohdallaan ja viihdymme siellä – etenkin tuo 4 yön pätkä olisi tietysti kiva asua melko mukavastikin.

Etsimme myös, uteliaisuuttamme, hotellia, jossa asuimme Ateenassa 70-luvulla, mutta Hotel Capitolia ei enää löytynyt. Ei niin, että olisimme sinne enää halunneet majoittua, ei ainakaan, jos huoneen taso olisi ollut sama kuin 70-luvulla, jolloin ilmastoinnin virkaa toimitti kattotuuletin, josta elokuun ainakin lähellä 40 astetta huitelevissa lämpötiloissa ei juuri apua ollut. Viereinen Hotel Cosmopolit näyttäisi edelleen olevan olemassa, joten ehkä käymme katsomassa tuon Marikas Kotopouli -kadun kuitenkin.

Nafplio
Näkymä Nafplion Agamemnon -hotellista (Kuva: Tämä matka -blogi)

Nafpliossa varasimme huoneen Tämä matka -blogin (ja Booking.comin) suosituksen perusteella Agamemnon -hotellista. Athens Photo Tour tarjosi meille mahdollisuutta valita hotelli itse ja päädyimme tähän vaihtoehtoon sen sijaan, että olisimme jättäneet sen heille. Meteoran retkellä hotelli on sisällytetty retkipakettiin, ainoana valintana oli kolmen tai neljän tähden hotelli ja kun jälkimmäisen valinnan myötä valintaan sisältyi myös ensimmäinen luokka junamatkoilla, niin valitsimme sen.

Ateenan päivien osalta emme ole vielä ohjelmaa kovin tarkkaan suunnitelleet. Akropolis pitänee kerrata sekin, kun edellisestä kerrasta on yli 40 vuotta. Auringonlaskuretki Poseidonin temppelille ja Cape Sounioniin houkuttelisi myös, vaikka sielläkin tuli jo 70-luvulla käytyä.

Joten kyllä me olemme lähdössä Kreikkaan vaikkei nyt sitten Albatrosin matkalla. Ehkä tästä tulee näin parempikin reissu!

Kreikka 1976 - Albatros Kreikka peruutettu
Elokuussa 1976 teimme myös veneretken Hydralle ja Parokselle meille hyvin mieleen jääneellä Meltemi II -laivalla.
Tags from the story
, , ,
Join the Conversation

22 Comments

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Kuten joku jo Facebook-sivumme kommenteissa totesi, niin nyt reissussa on jo pieni jännitysmomenttikin sen myötä, että hoidimme järjestelyt omatoimisesti. Eli toivotaan, että suunnitelmat menevät edes suunnilleen näin …

 1. says: Maiju

  Ihanaa, että on tallessa kuvia jo 70-luvun reissulta. Kreikka on itselläni vielä täysin koluamatta, joten mielenkiinnolla seuraan tulevia kuvia ja tunnelmia reissusta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Maiju! Skannasin (osittain skannautin) joitakin vuosia sitten kaikki paperi- ja diakuvani ja sen jäljiltä ne ovat helposti löydettävissä tietokoneelta ja sen myötä niitä myös tulee käytettyä helpommin.

 2. says: Marleena

  Mahtava asenne, että ette silti peruttaneet lomaanne! Toivottavasti matkasta tulee mukava ja ikimuistoinen ??

  1. says: Pirkko

   Kiitos Marleena! Sen verran on tullut reissattua, myös omatoimisesti, että tämän kasaaminen itsekin onnistui kyllä, vaikka alunperin yritimmekin päästä helpommalla.

 3. says: Susanna

  Hyvää matkaa! minä kävin Kreikassa pari vuotta sitten keväällä risteilyn muodossa ja mielelläni kävisin uudestaankin. Ateena oli mielenkiintoinen ja myös saaria oli hienoa nähdä

  1. says: Pirkko

   Kiitos Susanna! Luinkin juuri jostain risteilystä, joka kiersi Kreikan saaria tosi ”tehokkaasti” ja mietin, että sellaisella voisi olla kiva kerrata niitä.

 4. says: Marjo

  Ihanan nostalginen postaus kun mukana on näitä teidän vanhoja kuvia. Missä olet skannauttanut kuvat ja muistatko mitä tuli kustantamaan? Tekisi mieli jotain vanhoja kuvia skannauttaa ennen kuin häviävät. Kreikassa en ole käynyt vuosiin joten odotan mielenkiinnolla tätä teidän reissua. Hyvä, että saitte kaiken itse järjestetty koska ainahan tällainen peruutus on ikävä juttu.

  1. says: Pirkko

   Paperikuvat skannasin pikkuhiljaa itse ja osan dioistakin, sillä niiden kanssa tuli vähän ongelmaksi saada ne pölyttömiksi – ammattilaisten koneet puhaltavat pölytkin pois. Hintoja en muista ja aikaakin on jo kulunut sen verran, ettei niistä ehkä enää olisi iloakaan. Valokuvaliikkeistä voi kysyä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Hanna! Toivotaan nyt sitten vaan, että syyskuussa kaikki omat järjestelyt toteutuvat suunnitellulla tavalla!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari! Saaria olemme pariin otteeseen kiertäneet purjeveneellä,joten nyt oli sitten manner-Kreikan (ja Ateenan) vuoro.

 5. says: Reissu-Jani

  Mielenkiintonen matka tulossa – pitää seurata. Suomalaiset tuntuvat matkaavan enemmänkin Kreikan saarille, ja manner voi jäädä vähemmän tutuksi. Pitäisi itsekin käydä – ja tästähän sitä saa taas kerran valmiin matkaohjelman.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jani! Albatrosin matkaohjelma kopioituu siis kopioinnin kautta aina vaan eteenpäin :-) Toisaalta kulkeehan tuo reitti, etenkin jos Delfoin ottaa mukaan, kait nimellä Klassinen Kreikka tms.

 6. Huippua, että teette silti omatoimisesti matkan! Olisihan noin upeaa matkaa suorastaan sääli jättää tekemättä. Matkasuunnitelma vaikuttaa todella mielenkiintoiselta ja mukavalta, peukut pystyssä että kaikki tulee toivomallanne tasolla ja jopa parempaa, jos mahdollista! :) Itselläni taitaa Kreikan uudet reissut jäädä vielä ensi vuoden puolelle, mutta odottelen teidän matkakuulumisia ja haaveilen sitä kautta sitten. :) Ihania nuo teidän 70-luvun matkakuvat!

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Toivotaan parasta tuon suunnitelmat vs. toteutus osalta – ja että lämpötilat Ateenassa ehtisivät hieman laskemaan ennen syyskuun alkua :-)

 7. Kiva että kuitenkin päätitte toteuttaa reissun. Olen kuullut viime aikoina reissaavilta tutuilta ”Ateenan noususta”, jossa Kreikan saarien sijaan suunnataankin juuri kaupunkilomalle Ateenaan, ja se on hitaasti alkanut hieman kiinnostaa…

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentista! Edellisestä käynnistämme kaupungissa on niin kauan, että oli Ateena ”in” tai ei, niin meille kertaus on paikallaan :-)

 8. says: Sandra

  Nostan hattua teidän asenteelle! Moni olisi jättänyt lähtemättä koko matkalle peruutustilanteessa, mutta te otitte vain härkää sarvista ja järjestelitte itse (ehkä jopa paremmatn) matkan retkineen. Kokemusta teillä toki on, mutta hieno asenne joka tapauksessa.

  Mukavaa matkaa!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sandra! Päätöksiä tietysti helpotti jo ostetut lentoliput ja se, että olimme alunperin Ateenan ”kertausreissun” osalta olleet kahden vaiheilla, että lähdetäänkö vaan omatoimisesti vai etsitäänkö joku valmis matka.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *