Passi, viisumi, ESTA?

Suomen passi 2019

Vuosittain julkaistavan Henley Passport Indexin mukaan Suomen passi on taas noussut sijalle kaksi viimevuotiselta neljänneltä sijalta. Tosin Suomi jakaa kakkossijan Saksan ja Etelä-Korean kanssa – kaikilla näillä passeilla pääsee viisumitta 187 maahan. Japanin ja Singaporen passit pistävät vielä vähän paremmaksi, eli niillä pääsee 189 maahan.

Japani ja Singapore passit Suomen passi 2019

Useimmat muut Schengen-maat, Kanada ja Yhdysvallat, Australia ja Uusi-Seelanti ovat listalla seuraavina.

Suomen nousua passien ranking-listalla avitti yllättäen Pakistan, joka tarjoaa nykyisin 50 maan kansalaisille maahan pääsyn sähköisellä matkustusluvalla, myös suomalaisille.
Pakistanilaiset eivät kuitenkaan pääse viisumitta melkein minnekään, sillä Pakistan sijoittuu listan hännille Jemenin Somalian, Syyrian, Irakin ja Afganistanin seuraan.

Koko listan voit halutessasi katsoa täältä.

YK:n jäsenmaita maailmassa on 193, joten voisi ajatella, että suomalaiset tarvitsivat viisumin siis vain 4 maahan, mutta ihan näin hyvä tilanne ei ole. Henleyn tutkimus perustuu IATA:n dataan ja heidän listallaan on 199 passeja myöntävää maata/aluetta ja 227 matkakohdetta, eli kyllä noita viisumeja suomalaisillekin jää vielä lähes 40 viisumia tai e-viisumia anottaviksi.

Viisumit Suomi Suomen passi 2019

Näistä Bhutanin, Kiinan, Intian, Myanmarin, Turkmenistanin, Venäjän, Algerian, Angolan, Beninin, Kamerunin, Norsunluurannikon, Ghanan, Kuuban, Azerbaidzanin ja Saudi-Arabian viisumien haku on jo tullut testattua, Venäjä ja Kiina useampaankin kertaan.
Omanissa kävimme risteilyllä, jolloin maahantulomuodollisuudet hoituivat varustamon puolesta.
(Matkakertomukset kaikista näistä maista löytyvät karttahaullamme, jos jokin niistä sattuisi Sinua erityisesti kiinnostamaan.)

Tarkista vielä ennen matkaa!

Gaboniin emme alkuvuodesta saaneet viisumia. Yllättäen Henleyn järjestelmä väittäisi, ettei suomalainen sinne viisumia tarvitsisikaan, mutta asiaa sen enemmän nyt tässä yhteydessä tutkimatta, en hetimmiten usko, että vieläkään pääsisin Gaboniin ilman viisumia.
Samoin Mongolia puuttuu tuolta listalta, mutta kyllä suomalaiset edelleen/taas taitavat tarvita sinnekin viisumin.

Gabon

Mongolian viisumi 2018
Kävimme Mongoliassa kesällä 2018 ja ainakin silloin tämä oli tarpeen

Molemmat epäröintini muistuttavat hyvin myös siitä, että ei kannata luottaa esimerkiksi tähän Henleyn järjestelmään, jota taidetaan päivittää vain kerran vuodessa, vaan ajantasaiset viisumivaatimukset on syytä tarkistaa kunkin maan sivulta juuri ennen matkaa.

Tuon Gabon-episodin jälkeen olen hetken ollut lievästi allerginen viisumeille, mutta ehkäpä joitakin Afrikan valtioiden viisumeja ”joudumme” vielä hakemaan. Tuleva talvikausi mennee kuitenkin ilman viisumianomusten täyttämistä.

ESTA:lla Yhdysvaltoihin?

Viime vuoden passeja käsittelevässä jutussamme mainitsinkin jo, että meillä on voimassaoleva viisumi Yhdysvaltoihin, sillä Iranissa vierailtuamme emme enää ole nykysäädöksillä ESTA-kelpoisia. Äskettäin listalle maita, joissa vierailu tarkoittaa ESTA-kelpoisuuden menettämistä, lisättiin myös Pohjois-Korea.
Koko lista on nyt tämän näköinen: Iran, Irak, Jemen, Libya, Pohjois-Korea, Somalia, Sudan ja Syyria.

Eri Facebook-ryhmissä asian tiimoilta on käyty paljonkin keskustelua siitä, että onko tuo viisumi todellakin tarpeen, vai riittäisikö uusi passi. Ainakaan omalta osaltani en kuitenkaan lähtisi valehtelemaan ESTA-hakemuksessa – ainakaan jos matkastani johonkin näistä maista olisi alle viisi vuotta.
Käydyissä keskusteluissa maidensa rajavalvonnassa työskentelevät henkilöt ovat kertoneet, että passintarkistuksesta jää järjestelmiin jälki. Joku toinen taas tiesi, että lentotiedot tallentuvat IATA:n järjestelmiin. Myös Pohjois-Korean: ”any airline with an IATA code uses standardised booking systems and that includes JS – Air Koryo”. Myös esimerkkejä, suomalaisistakin, joilta ESTA on tämän maalistan takia hylätty, tuntuu löytyvän.

Yksittäisen hakijan kohdalle tietoja ei ehkä tarkisteta, mutta jos tarkistettaisiin ja selviäisi, että ESTA-hakemuksessa on valehdeltu, niin viisumin saanti saattaa vaikeutua. En myöskään mielelläni lentäisi Atlantin yli miettien, että mitenkähän rajalla käy, mutta jokainen tekee tietysti omat päätöksensä.

Suomalainen saa Yhdysvaltoihin yleensä 10 vuoden viisumin ongelmitta, mutta hiukan aikaa sen hakemiseen on syytä varata – toisin kuin verkossa täytettävän ESTA:n sitä ei saa vuorokaudessa eikä kahdessa vaan ehkä on hyvä aloittaa prosessi jo paria kuukauttakin ennen matkaa.

Tags from the story
,
Join the Conversation

14 Comments

 1. Melkoisen ankkaraa, että ESTA-kelpoisuus menee ikuisiksi ajoiksi noissa maissa käymisestä. Olen valehdellut esimerkiksi Intian viisumia hakiessani ja oli siksi jännittävää mennä kyseiseen maahan. ilmeisesti vuori kuitenkin halusi minut sinne tarpeeksi paljon. Mitähän ne olisivat sanoneet, jos olisin sanonut, että Arunachala-vuori on minut kutsunut, ette te voi sille mitään.
  Eniten haittaa on tietysti Venäjän viisumista ja olen kärsimätön sen poistumisen suhteen.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Stacy! Voihan olla, että Yhdysvalloissakin presidentti vaihtuu vielä joskus (tosin tämä oiva keksintö tuli kyllä voimaan jo Obaman aikana). Venäjän viisumin poistuminen varmasti lisää matkailua esimerkiksi Pietariin.

 2. says: Reissu-Jani

  Viisumien ja ESTA yms hankitakuluista voi jossain matkoilla tulla yllättävän iso kuluerä. Esimerkiksi Venäjä-Mongolia viisumeihin meni 235€/hlö… ja jos olisi menty vielä Kiinaan, niin 100€ lisää.

  Pitääpä muistaa tuo USA viisumipakko, jos käy ”pahoissa valtioissa”.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jani! Samaan tapaan, kun olen tavannut sopivissa yhteyksissä muistuttaa, että kannattaa tsekata asumisen hinta ennen sen 30 euron lentolipun varaamista, niin vähän kauemmas suunnatessa tämäkin on kyllä hyvä muistutus. Meillä reitti Mongoliaan kulki Kiinankin kautta ja kulut olivat tosiaan 270 euroa per nuppi (Travellerin kautta, kesä 2018). Länsi-Afrikan reissussakin viisumeihin taisi mennä lähemmäs 500 euroa per nuppi.

  2. says: Sini

   Mistäs se Jani on viisumit hankkinut, kun mulla meni samoihin 169€? Mongolian viisumi itse haettuna 80€ ja Venäjän viisumi Lähimatkojen kautta 89€.

   Odotan kyllä, että matkustaminen Venäjälle helpottuu.

  3. says: Pirkko

   Kiitos Sini! En tiedä Janista, mutta esimerkiksi meillä tilanne oli se, että tarvitsimme kolme viisumia lyhyessä ajassa, joten järkevintä oli antaa Travellerin hoitaa ne kaikki putkeen sen sijaan, että olisimme itse lähetystö kerrallaan vieneet ja hakeneet passeja. Paljon matkustavina joudumme usein myös suunnittelemaan tarkkaan, että missä kohtaa passit ovat riittävän ajan vapaina ”viisumikierrokselle”.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Ehkäpä vähemmän suositut kohteet alkavat oikeasti nousta yhä useamman toivelistalle senkin myötä, että suosituimmista meitä turisteja alkaa olla jo liiaksikin :-)

 3. Vielä ollaan ESTA kelpoisia mutta mielenkiinnolla odotan kuinka kauan. Meille kertyy uusia maita ja USA lisää puolestaan listalleen niitä samaan vauhtiin. Tosin eihän se USA:n viisumin hakeminen mitenkään hankalaa ole, tai ei ainakaan kumpanakaan kertana silloin kun hain opiskeluviisumia sinne.
  Mielenkiintoisia viisumihakemuksia meillekin on vastaan tullut mm. Valkovenäjän viisumin 8 sivuinen hakemus, johon piti käsin kirjoittaa essee vierailun syystä. Matti teki samalla käynnillä paperit meille kaikille 4:lle eli 32 sivua. Mosambicin viisumia varten piti lähettää Tukholmaan rahaa käteisellä, kirjekuoressa, kruunuina. Molemmat maat olivat kyllä sen arvoisia. A

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anu! Tosiaan useimmat tietämäni suomalaiset ovat saaneet 10-vuoden viisumin melko vaivattomasti muutaman viikonkin varoajalla. Mahdollinen kaksoiskansalaisuus saattaa lisätä vaikeusastetta.

 4. Tämä oli mielenkiintoinen postaus (ja Facebookin puolella käyty keskustelu ESTA:sta ja tietojen näkyvyydestä sekin kiinnostava!).
  Itse koen aina maailmantuskaa sen Suomen passin kanssa, kun kulkeminen on niin tavattoman helppoa….

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Niinhän se on, että monen asian tiimoilta suomalaiset ovat kyllä todella etuoikeutettuja. Kokeilepa vaikka matkailua Pakistanin tai Afganistanin passin kanssa :-(

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.