Lähtikö vähän lapasesta …

Syksy 2019 Costa Rica

Viime viikkoina olemme paitsi nauttineet Suomen kesästä selvitelleet ja neuvotelleet tulevan syksyn reissuista. Juuri nyt, hetkellisesti, kolmen matkan sääntöni vaatii vähän venyttämistä. Toisaalta matkoja on viisi, toisaalta sittenkin vaan kolme …

Tukholma

Laivalla Helsingistä Tukholmaan, kaksi päivää ja yksi yö tässä entisessä kotikaupungissakin ja laivalla takaisin Helsinkiin. Tiedossa ainakin Ruotsissa asuvien sukulaisten tapaamisia, mutta ehkä (toivottavasti) keksimme Tukholmasta myös jotain uutta ja kivaa.

Sevenseas-blogin jo muutaman vuoden vanhasta Tukholman minioppaasta lisäsin listalleni Tukholman kohdalle joskus Sky Viewn Ericsson Globen pinnalla, ehkä siis sinne? Pätkä venebussillakaan ei kuullosta hassummalta idealta.

Skyview Tukholma Syksyn 2019 matkasuunnitelmat
Skyview (Kuva Sevenseas-blogista)

Jos mielessäsi on muita uudempia kohteita Tukholmassa, jotka pitäisi nähdä tai kokea, niin ehdota ihmeessä!

Tallinna

Elokuun loppupuolella käymme päiväreissulla Tallinnassa. Pääkohteena uusi Fotografiska Tallinn ja uusi ravintola Ristorante Flavore. Matkan tarjoaa Tallink Silja, joten tätähän ei lasketa!

Flavore Tallinna Syksyn 2019 matkasuunnitelmat
Flavore-ravintolan interiööriä (Kuva: Lähdetään taas -blogin ravintolaa esittelevästä jutusta)

Kreikka

Kreikan kiertomatkamme muuttumisesta runsaan viikon omatoimimatkaksi Ateenassa + kahteen kahden päivän retkeen, Meteoraan ja Peloponnesokselle, kirjoitinkin jo äskettäin.

Miten Kreikan matkamme kävi?

Stuttgart

Marraskuinen Helsinki vuonna 2018. Osallistuimme Saksan valtion turisminedistämiskeskuksen järjestämään German Days -tilaisuuteen, jossa esiteltiin erityisesti Hannoveria ja Stuttgartia. Esittäydyin Stuttgartin lentokentällä työskentelevälle Lauralle ja kerroin meistä ja blogistamme ja lähdimme ideoimaan blogimatkaa Stuttgartin seudulle. Kului kuukausi ja toinenkin ja jossain välissä saimme pyynnön lähteä tuottamaan videomateriaalia tuolta suunnalta, mutta päätimme pysyä lestissämme ja kerroimme, ettemme ole videobloggaajia, mutta voisimme edelleen olla kiinnostuneita tuottamaan muutaman blogijutun Stuttgartista ja hahmottelimme ne. Kului taas kuukausi ja toinenkin ja lopulta etenimme keskustelemaan mahdollisista ajankohdista ja ehdoista.
Tätä kirjoitettaessa matka näyttäisi toteutuvan syyskuun lopulla!

Stuttgartin ”ohjelmaluonnoksessa” on tietysti(?) Mercedez Benz -museo, vaikka olemmekin melko vannoutuneita Audi-kuskeja. Ritter Sport -museo (tai ainakin tehtaanmyymälä) olisi makea kohde ja kierros Kessler Sekt -kellareissakin tastingeineen voisi olla kaupunkituristille tarpeen …

Rittel suklaa Syksyn 2019 matkasuunnitelmat

Suunnitelmissamme on jatkaa blogimatkaa muutamalla lisäpäivällä ja ajaa Busingenin kautta (Busingen on pieni pala Saksaa Sveitsissä) yhdeksi yöksi Berniin ja Strasbourgin kautta takaisin Stuttgartiin. Mutta eihän tätäkään voi laskea, jos kyse on työmatkasta, eihän?

Keski-Amerikka

Syksyn päämatkamme suuntautuu Keski-Amerikkaan. Yli kolmen viikon kierroksen aloitamme Panamasta ja jatkamme Costa Rican, Nicaraguan, Hondurasin, El Salvadorin ja Guatemalan kautta aina Meksikoon asti. Pääosan matkaa muodostaa Aventuran toteuttama Keski-Amerikan kiertomatka, jonka lopun muokkasimme paremmin meille sopivaksi. Ohitamme Belizen sukellus- ja snorklausmahdollisuudet ja jatkamme Guatemalan Floresista Cancunin kautta Chichen Itzalle, joka on viimeinen maailman seitsemästä uudesta ihmeestä, joka meiltä on vielä kokematta. Joitakin vuosia sitten vietimme Karibian risteilyllä päivän Cozumelissa, mutta olimme silloin liian laiskoja lähtemään tuonne, joten teemme sen nyt, kun kuitenkin ainakin Suomesta katsoen olemme ihan lähellä.

Keski-Aasia Aventura plus
Rome2rio-sivusto ei löytänyt julkista yhteyttä Copanin raunioille, siksi viiva noilla main on eri värinen, mutta hyvin sillä voi samaan reittiin yhdistää lentoja ja maata pitkin kulkemista

Panamassa olemme käyneet ennenkin, mutta Bocas del Torossa emme ensimmäisellä kerralla käyneet – ja kyllä Panaman kanavakin kestää toisenkin katselukerran. Hondurasissakin olemme käyneet Roatanin saarella, mutta manner-Honduras emme ole ennen olleet.

Panaman kanava 2006
Minua erityisesti kiinnostanut yksityiskohta kanavassa syksyllä 2006

Tällä reissulla ohjelmassa on myös paljon luontoa, mutta äskettäin kirjoittamani Unescon maailmanperintökohteita listaavan jutun innoittamana mainitaan nyt muutama Unesco-kohdekin tältä suunnalta:

 • Panaman kaupungin, Guatemalan Antiguan ja Nicaraguan Leónin vanhat kaupungit. Leónin katedraalikin on Unesco-kohde, joten kaupungissa on niitä useampikin.
 • Copanin, Tikalin ja Chichen Itzan rauniot, joista erityisesti Tikalista niin monet matkailijaystäväni ovat puhuneet, että ehkä odotan sen näkemistä tällä matkalla melkein eniten!
Tikal Guatemala Syksyn 2019 matkasuunnitelmat
Tikal, Guatemala

Kiertomatkoilla, tälläkin, matkan hotellit ovat luultavasti vähän eri tasoisia, mutta ainakin päätämme matkan loistokkaasti viettämällä viimeisen yön Chichen Itzan raunioiden välittömässä läheisyydessä, hotellin mukaan matkaa kohteeseen on n. 400 metriä! Saavumme hotellille edellisenä iltana ja jo illalla ohjelmassa on valoshow.

Chichen Itza

Mayaland Chichen Itza
Chichen Itzan välittömässä läheisyydessä asumista suositteli myös Vaihda vapaalle -blogin Elina

Eurooppa, Pohjois-Amerikka, Lähi-itä, Keski-Amerikka …

Neljän uuden maan, Costa Rica, Nicaragua, El Salvador ja Guatemala, myötä saamme Keski-Amerikan alueena ”valmiiksi”, eli olemme käyneet kaikissa alueen maissa. Jo aikaisemmin olemme käyneet kaikissa Euroopan ja Pohjois-Amerikan maissa (ja Traveler’s Century Clubin alueilla). Lähi-Idässä olemme käyneet kaikissa maissa Irakia, Jemeniä ja Syyriaa lukuunottamatta. Nämä luokittelemme edelleen turhan extreme-kohteiksi meille, vaikka jotkut Maailmanmatkaaja-ystävämme ovatkin niissä jo äskettäin käyneet.

maanosia1

Keski-Amerikan jälkeen seuraava alue, jonka voisimme saada ”valmiiksi” olisi Karibia, sillä valtiotasolla meiltä uupuu vain Dominikaaninen tasavalta ja Haiti. Traveler’s Century Clubin alueita enemmänkin, sillä Karibian alueen monet ei-itsenäiset saaret ovat tällaisia alueita, emmekä taida Karibiaa koskaan tulla koluamaan kaikkien saarien tarkkuudella, sillä jo toissakeväinen Karibian kierroksemme muistutti siitä, että Dominicaa lukuunottamatta saaret ovat sittenkin kaikki aika samanlaisia.

Joten Dominikaanisen tasavallan ja ehkä Haitinkin jälkeen, jos matkailuvuosia riittää, suuntaamme uusien maiden osalta Aasiaan ja Etelä-Amerikkaan, joista kummastakin löytyisi vielä 6-8 käymätöntä maata ja etenkin Aasiasta lukuisia TCC-alueita, mutta niillä emme ole enää kuvitelleetkaan käyvämme.

maanosia 2

Afrikan, Tyynen valtameren ja Antarktiksen osalta pitänee realistisesti todeta jo tässä vaiheessa, että näille mantereille ja merille tulee jäämään lukuisia maita ja alueita, joilla emme tule koskaanvierailemaan. Haikeaa ehkä, mutta realistista.

maanosia 3

Jutun otsikkokuva on Wikimedia Commonsin vapaasti käytettävissä oleva kuva punasilmäisestä puusammakosta Costa Ricassa.

Tags from the story
Join the Conversation

26 Comments

 1. says: Marjo

  Teillä on tiedossa mielenkiintoisia reissuja! Odotan ehkä eniten tuota teidän Keski-Amerikan matkaa ja Copanin, Tikalin ja Chichen Itzan raunioita. Toisaalta myös Kreikan matkanne kiinnostaa koska en ole itse koskaan käynyt manner Kreikassa. Fotografiskaan ette tule pettymään sillä se on on ihan huikea!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Marjo! Eiköhän – toivottavasti – tuosta Keski-Amerikan kierroksesta tule huikea :-)

 2. Niin arvasin, että matkasuunnitelmissa on Costa Rica. Ja siis ihan vaan tuon ensimmäisen sammakkokuvan perusteella :D Opiskelin Costa Ricassa vuosina 2006-2007 ja täytyy sanoa, että tästä kohteesta olen kyllä kateellinen. Harvoin matkoista olen, mutta tästä olen!

  Kiitos linkkauksesta ravintola-juttuun. Toivottavasti maistuu yhtä hyvin kuin meille. Ravintola oli kyllä todella positiivinen yllätys!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Teija! Costa Rica, juu. Arvoimme hetken tuon kiertomatkan ja pitempään Costa Ricassa oleilun välillä, mutta toteutetaan nyt tämä ainakin ensiksi. Nicaraguan ja El Salvadorin tilanne lienee nyt hennosti ok – eikä tulevaisuudesta taas tiedä.

 3. Wow upealta kuulostaa ja varsinkin tuo Väli-Amerikan reissu! Olemme itsekin toivottavasti suuntaamassa tuonne joulu-tammikuussa, reittinä näillä näkymin Meksiko, Guatemala, Belize ja Costa Rica. Nicaraguaan en uskalla lasten kanssa lähteä kun on kuulemma vähän vaarallinen tällä hetkellä, millaista infoa te olette Aventuralta asiasta saaneet?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jenni! Nicaragua oli Aventuraltakin pannassa tässä välillä, mutta tilanne on kuulemma rauhoittunut – riittävästi ainakin ryhmässä liikkuville aikuismatkustajille.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari! Näinhän se on, senioripariskunnallahan matkailun loppuminen voi koska vaan olla edessä, mutta ei surra sitä nyt etukäteen :-)

 4. says: Reissu-Jani

  Keski-Amerikan maat ovat minullakin bucket-listalla, ja tuota samaa valmismatkaa joskus katsonut. AIkamoisella ”vauhdilla” siinä tosiaan mennään – vaikka joku lepopäivä onkin tiedossa. Olen myös hahmotellut omatoimimatkaa tuonne – tosin espanjankielisen osaamattomuus vähän häiritsee. Tai sitten vuoden päästä jos olisi 3-6kk ”palkaton vapaa” (loka-maaliskuu) niin voisi samalla kertaa kiertää Etelä-Amerikan ja Keski-Amerikan valtioita. Työkuviot vaan niin tiukat että ei ehkä mahdollista. Mutta — kannattaa matkustaa kun vielä voi ja jaksaa. Meillä on vain ”yksi hyppy – ei ole harjoituskierrosta”.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi Jani! Aventura on sikäli mukava matkanjärjestäjä, että heillä onnistuu myös matkojen räätälöinti: tuollekin matkalle kuulemma jotkut aloittavat alusta, jotkut liittyvät mukaan myöhemmin ja osa ”luovuttaa” ennen loppua, kuten mekin. Etelä-Amerikasta meiltä puuttuu Kolumbia, Bolivia, Paraguay, Venezuela, Surinam ja Guayanat ja ainakin Kolumbiassa olen ajatellut, että vielä kävisimme.

 5. says: Piyya

  Mukava määrä kivoja matkoja edessä ! Se on niinkuin Sari tuossa yllä sanoi, se on mentävä kun aika on !
  Fotografiskaan haluan myös päästä piakkoin.
  Kaikkia juttuja saadaan odottaa ja nauttia matkastanne.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentista! Paitsi matkat, niiden suunnittelu on ihan kivaa. Tosin välillä vähän stressaavaa, kun liikkuvia osia voi olla aika montakin …

 6. says: Sateenmuru

  Tämä oli luettava, koska tiesin, että jokin huippumatka on tiedossa, ja niinhän se sieltä lopuksi tupsahtikin, Keski-Amerikka! Yritän muuttaa kateuden inspiraatioksi, ja jään odottelemaan kuvia ja tekstejä tältä reissulta. : )

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sateenmuru! Kyllähän tuo Keski-Amerikka on syksyn päämatka, mutta omalta osaltani Kreikkakin on itselleni tärkeä kertauskohde.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jenna! Ajatellen, että Tukholma ja Tallinna ovat vielä kesäreissuja, niin eiköhän nuo tiedossa olevat kolme syksyn matkaa muodosta sopivan tasapainoisen kokonaisuuden Eurooppaa lähempänä ja kauempana ja sitten yksi pitempi kaukomatka.

 7. Katselin juuri haikeana vanhoja kuvia meidän Meksikon reissulta, Chichen Itza oli minun suosikkini. Varmaan mahtava päästä kokemaan se ihan liki. Teillä näyttää olevan vilkas syksy, useita reissuja tiedossa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Laura! Yritämme kuitenkin, jo ihan vaan itsemme vuoksi, pitää matka- ja kotielämän tasapainossa, eli minimissään kotona matkojen välillä yhtä monta päivää kuin edellinen matka :-) Ihan aina ei onnistu, mutta useimmiten.

 8. Parempi niin päin, että reissuja on tulossa enemmän kuin kolmen matkan sääntö edellyttäisi, kuin että niitä olisi vähemmän :) Minulla on ollut yhden matkan sääntö ja kun palasin heinäkuussa Kroatiasta, olin tilanteessa, ettei mitään ollut varattuna. Tuntui aika tyhjältä. Nyt on taas parit lennot odottamassa, joten on jotain mitä odottaa. Keski-Amerikka kiinnostaa kyllä kovasti, joten jää odottamaan teidän matkajuttuja. Costa Ricasta olen kuullut, että se on upea luontokohde.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Tämä on vähän tasapainoilua – toisaalta moni matka vaatii vähän etukäteissuunnittelua ja -valmistelua, toisaalta joskus olisi kiva lähteä lyhyemmälläkin varoajalla jonnekin, mutta esimerkiksi valmiit kiertomatkat moniin kaukokohteisiin myydään kyllä aika hyvissä ajoin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Virpi! Juu, vielä on mentävä – mutta toisaalta rajansa asettaa sekin, ettemme ihan koko aikaa halua kuitenkaan olla reissussa :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.