Tukholma – kustannuksia ja kommentteja

Auringonlasku saaristo

Palasimme juuri Tukholmasta – ei kuitenkaan Tukholman risteilyltä, sillä vietimme kaupungissa myös yhden yön. Päiväristeilyllä aika perillä olisi jäänyt alle kuuteen tuntiin, sillä Silja Symphony saapui Tukholmaan 9:30 ja Tukholmasta lähdettäessä laivassa pitää olla viimeistään 16:15. Julkisilla matka keskustaan/keskustasta kestää helposti reilut puoli tuntia, sillä jo kävelymatkaa Gärdetistä terminaaliin taitaa kertyä nykyisin lähes kilometri.

Perinteistä kustannusyhteenvetoa en tästä matkasta oikein saa aikaiseksi, sillä laivamatkat maksoimme jo jonkin aikaa käyttämättömän lojuneena lahjakortilla emmekä maksaneet sukulaisissa yöpymisestäkään mitään.
Risteilyn hinta näyttäisi olevan vastaavina viikonpäivinä parin viikon päästä samassa hyttiluokassa 380 euroa aamiaisineen ja reittimatkan hinta samoina viikonpäivinä kuin meidän matkamme 680 euroa erikoisaamiaisineen, joten ”lisäajalle” Tukholmaan kertyy näköjään hintaa!

Silja Symphony - Tukholma kustannuksia ja kommenttejaSIlja Symphony DeLuxe -hytti - Tukholma kustannuksia ja kommentteja

Tervetuloa DeLuxe-hyttiin
Minibaarin sisältö, myös pienet kuohuviinipullot ja pari olutta, sisältyvät DeLuxe-hytin hintaan, kuten erikoisaamiainenkin.

Joitakin kustannuksia kuitenkin

Jos unohdetaan laivamatkojen ja yöpymisen hinta, niin jonkin verran rahaa käytimme sentään Tukholmassa. Ensimmäisenä päivänä nousimme Globenin katolle Skyviewlla ja toisena päivänä risteilimme Tukholman siltojen alla. Lisää kummastakin kokemuksesta vähän myöhemmin, tietysti.

 • Skyview 23 euroa kahdelta
 • Under Stockholms broar 50 euroa kahdelta
 • Paikallisliikenne: 31,50 euroa (24 tunnin liput ja sen jatkoksi 2 muuta lippua, eläkeläishintaan)
Blocket mainos
Tunnelbanassa ja Tvärbanassa tuli istuttua muutamakin pätkä. Onneksi tarjolla on mukavaa luettavaa, kuten vaikka tämä sikäläisen Tori.fi:n mainos!

Laivalla tuhlasimme 16,90 euroa yhteen omaan kuvaamme – ja vastustimme tiukasti tarjouksia useammasta kuin yhdestä kuvasta!

Silja Symphony 2019

Toki söimme niin laivalla kuin Tukholmassa, mutta normaaliin tapaan ne eivät mielestämme ole matkaan liittyviä kuluja, sillä olisimme me syöneet kotonakin. Esimerkkinä ruokakulujen satunnaisuudesta ja matkailuun liittymättömyydestä vaikka se, että tarjosimme illallisen Kvarnen-ravintolassa myös Ruotsissa asuville sukulaisillemme, mutta sen hinnalla ei ole oikein mitään tekemistä sen kanssa, mitä matka Tukholmaan maksaisi.

Jossain määrin poikkeuksellisesti näin alkusyksystä shoppailinkin laivalla hiukan paluumatkalla: piti (muka) päivittää syysvaatteita ja meikkejä. Alkoholia emme reppumatkailijoina kuvitelleetkaan julkisilla liikuttaessa kuljettavamme Olympiaterminaalista Iirislahteen, mutta pari suklaarusinapussia saimme vielä reppuihimme tunkettua!

kukkaviitta Desigual
Ei, en ole kuvassa, mutta tällaisen viitan päädyin ostamaan Silja Serenaden Desigual-myymälästä

Kustannuskommentteja

Annoin muutama viikko sitten Iltasanomille haastattelun, jossa listasin viimeksi kuluneen 5 vuoden aikana tekemiemme matkojen 5 kalleinta ja 5 halvinta matkaa. Iltasanomamaiseeen tapaan juttuun tuli reippaasti kommentteja laidasta laitaan. En itse halunnut osallistua siihen  keskusteluun vaikkakin se osoittautuikin tasapuolisemmaksi kuin olin olettanut: toki monet arvostelivat matkailuamme, mutta paljon löytyi myös puolustavia kannanottoja.

Halvimmat ja kalleimmat matkamme

Kommentoinpa kuitenkin tässä yhteydessä muutamaa juttuun tulleita kommentteja.
Jutun kommentointi Iltasanomissa on suljettu jo kauan sitten, mutta siihen aikanaan kertyneet kommentit ovat toki edelleen luettavissa.

Esimerkiksi: ”maabongareita, keräävät vain leimoja passiinsa” tai ”mielenkiintoisissa suurkaupungeissakaan ei pysähdytä kuin päiväksi tai kahdeksi, sitten se on koettu”.
Ei tule leimoja (tai pisteitä Tukholma matkasta). Olimme kyllä Tukholmassa tälläkin kertaa vain pari päivää, mutta toisaalta käymme siellä aina uudelleen ja uudelleen. Kuten useimmissa ”mielenkiintoisissa suurkaupungeissa”.

Tai: ”päivä Tallinnassa maksaa yleensä 4-9 euroa”. Tähän olisin oikeastaan halunnut kommentoijalle vastatakin, että ainakin Espoosta lähdettäessä tuon verran kuluu jo siihen, että pääsee Länsisatamaan ja sieltä takaisin. Oli myös arveltu, että runsaan 100 euron Tallinnan-matkamme hintaan on täytynyt sisältyä ateriat ja juomat. Ei sisältynyt. Sen sijaan sisältyi mm. kahdenkin museon (Lennusadam ja KGB-museo) pääsymaksut ja taksimatkoja niin Tallinnassa kuin taksimatka Länsisatamasta Iirislahteen.
4-9 eurolla Tallinnassa kävijät eivät taida tehdä kaupungissa mitään.

Halvan Tallinnanmatkamme lisäksi kommentteja kirvoitti kallis Aasian matkamme, joskin asian esille nostanut kommentoija ei ollut huomannut, että kaikki matkakustannuksemme olivat kahdelle hengelle, jolloin ero meidän ja hänen matkansa kustannuksen loppusummaan tasoittui jo jakolaskulla merkittävästi.
Niin tai näin, niin emme olisi halunneet säästää matkasta pois vaikka retkeä Borneon Kinabatang-joelle, Jejun saarelle Etelä-Koreassa tai päiväretkeä Koreoiden rajalle – jokaisella näistä oli hintalappunsa.
Aasian matkan kustannusyhteenvetomme on edelleen halukkaiden luettavissa täällä.

Airbnb vaikuttaa yllättävillä tavoilla

Majoituimme Tukholmassa asuvien sukulaistemme asuntoyhtiön vierashuoneistoissa niin nyt kuin runsas neljä vuotta sitten. Vierashuoneisto oli kuitenkin tällä välin kokenut merkittävän muodonmuutoksen – huonompaan suuntaan.

Alkutalvesta 2015 pieni yksiö näytti tältä:

Gästlägenhet - Tukholma kustannuksia ja kommentteja

Nyt se näytti tältä:

Gästlägenhet 2019 - Tukholma kustannuksia ja kommentteja

Mitä tapahtui? Kuten niin monen asian kohdalla, aina löytyy joku, joka asettaa oman etunsa yhteisen edun edelle ja niin täälläkin oli käynyt. Viehättävä pieni huoneisto hyvällä paikalla oli päätynyt myös Airbnb:hen tuhoisin seurauksin. Huoneistoa remontoitaessa se päätettiin remontoida tyyliin, joka toivottavasti ei herättäisi kiinnostusta Airbnb:ssä vaikka joku sen sille taas laittaisikin, asunto-osakeyhtiön sääntöjen vastaisesti.

Idea isossa asunto-osakeyhtiössä olevasta pienestä ylimääräisestä huoneistosta, jota saa varata lyhytaikaiseen käyttöön talon asukkaisen ystäville ja sukulaisille, siis ihmisille, jotka aina joku taloyhtiössä tuntee, tuntui mielestäni hyvältä, kun siitä ensimmäisen kerran kuulin. Eipä tullut mieleen, että Airbnb vaikuttaisi näin tuhoisasti tällaiseenkin järjestelyyn.

Hyvin me tälläkin kertaa noiden kerrossänkyjen alakerroksissa nukuimme, ei siinä mitään. Sukulaisvierailun luonteen mukaisesti vietimme illan ja söimme aamiaisen heidän luonaan, emme täällä, joten alkuperäiseen tarkoitukseensa yksiö on edelleen ihan toimiva. Hyvällä tuurilla kaiken kauniin karsiminen pitää huoneiston sentään edelleen toimivana.

Lilla Essingen Mälaren
Näkymä Mälaren-järvelle samasta talosta, jossa vierashuoneisto sijaitsi – siitä ei onneksi ole tällaista näkymää, eli tällä ei voi huoneistoa markkinoida Airbnb:ssä!

Erilainen hotelli Mälaren-järvellä

Sightseeing-risteily Tukholman siltojen alla oli meille mukava kertaus Tukholmaa (ja aikoinaan Mälaren-järvellekin tehtyjä purjehdusreissuja). Retken ihan kelvollisesta selostuksesta jäi löyhästi Tukholmassa asumiseen liittyvänä yksityiskohtana mieleen maininta Mälaren-järvellä, ei tosin Tukholmassa, vaan Västeråsissa, sijaitsevasta hotellista järvessä.

Utter Inn näyttäisi olevan jonkinlainen ”taideprojekti”, mutta myös ihan varattavissa oleva majoitus. Menisiköhän tämä samaan sarjaan kuin yö Herrankukkaron Linnunpöntössä? Jos olet kiinnostunut erikoisista majoituksista, niin tämä kannattanee lisätä listalle!

Utter Inn
Utter Inn – Mälaren-järven pinnalle näkyvä osa siitä. Lisää kuvia kuvaa klikkaamalla.
Ja vielä lisää tästä
!
Join the Conversation

22 Comments

 1. says: Melissa

  Se on vähän miten noita matkojen hintoja laskee. Itse tutustun mielelläni myös ilmaiseen tarjontaan, mitä jokaisesta kaupungista löytyy, joissa käymme. Tukholmastakin lyötyy ilmaisia museoita, joissa olemme käyneet. Eli käytännössä ei tarvitse välttämättä kauhean isoa summaa rahaa itse reissuun. Mielestäni laitoin siihen postaukseen, että meidän pelkkä matka Helsingistä Tukholmaan maksoi viimeksi 30€ kaikilta neljältä. Se oli siis pelkkä matka+hytti. Me kun kerätään niitä pisteitä näistä laivamatkoistakin :D Mutta, koska haluamme myös muuta matkalta, niin aamiaiset ja buffa tuo hintaan lisää, aina. Minusta kaikki kulut oli hyvin esillä ja kyllä hyvin ymmärsi ettei kyse ollut pelkästään lennosta. En tiedä…Hassuja jotkut kommentit…

  1. says: Pirkko

   Kiitos Melissa! Niin, ilmaisiin museoihinkin pitää päästä jotenkin, eli useimmiten pitää myös maksaa jotain paikallisliikenteestä. Ja kotimaassakin, ellei asu ihan sataman vieressä (tai omaa kuukausikorttia julkisiin), niin pitää ehkä maksaa matkasta satamaan tai paikoituksesta. Eli ihan vaan sen, vaikka hyvinkin edullisen, laivamatkan lisäksi kertyy kai aina jotain pientä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mira! Päiväristeily, ainakin Helsingistä, jättää kyllä tosi vähän aikaa Tukholmassa, joten ehkä tosiaan kannattaa joskus miettiä jopa parinkin yön reissua tuonne!

 2. says: Sonja

  Minusta jokainen saa käyttää matkoihin sen rahamäärän minkä haluaa. Eri ihmisillä on niin eri kiinnostuksen kohteet, joten rahan kulutus vaihtelee varmasti paljon. Jo pelkkä majotus tuo varmasti eroja monilla sadoilla euroilla :)

 3. says: Marjut

  Olimme myös juuri elokuun alussa Tukholmassa, viisi päivää ja neljä yötä. Hieno reissu :) Paljon nähtiin, mutta vielä jäi paljon näkemättäkin. :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Marjut! Me olimme vaan 2 päivää, mutta kyllä tuolla pitempäänkin olisi viihtynyt …

 4. On kyllä mukava idea tuo yksiö taloyhtiön vieraiden käyttöön! Harvassa taloyhtiössä taitaa tällaista ylellisyyttä olla. Kurja, että sisustus mentiin muuttamaan mahdollisimman vähän houkuttelevaksi, vaikka kyllähän tuokin varmaan asiansa ajaa siitä huolimatta. Utter Inn näyttää hauskalta, täytyy tutustua lisää!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Arja! Ruotsissa näitä lienee enemmänkin, Suomessa ehkä vielä vähemmän käytetty ratkaisu.

 5. says: Terhi

  Katselin tuota Utter Inniä kun purjehdimme Mälarenilla muutama vuosi sitten. Olisihan se kiva yösija, mutta ehkä jokin paniikkikohtaus voisi olla uhkana :)
  Helsinginlaiva on kyllä Tukholmassa turhan lyhyen aikaa, ei oikein ehdi minnekään jollei toimi tosi tehokkaasti. Itse olin kesällä Ruotsissa parisen viikkoa, mutta en ehtinyt lainkaan Tukholmaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Terhi! Emme ole aikoihin päiväristeilyllä Tukholmassa olleetkaan, mutta laivojen lähtö- ja tuloaikojen nyt taas kerran tultua tutuiksi, niin totesimme tuon saman, että aika täsmäiskuja saisi päiväretkellä kaupungissa tehdä.

 6. Tukholmassa tulee yleensä piipahdettua vain sen muutaman tunnin ajan, jonka laiva on satamassa. Silti lähes joka kerta mietin, että pitäisi viettää siellä yksi ylimääräinen yö, niin jäisi paremmin aikaa nähtävyyksille. Abba-museoon en ole vieläkään päässyt ja monta muuta juttua myös näkemättä. Ehkäpä ensi kesänä..

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Vaikkakin laivan vaihtaminen ja yöpyminen on hiukan vaivalloisempaa kuin lähteä laivasta vaan muutaman tunnin kaupunkikävelylle, niin suosittelen sitä kyllä. Kevyillä matkatavaroilla kun lähtee, niin matkat laivalta hotelliin ja takaisin laivalle sujuvat helposti.

 7. says: tuulanneli

  Tukholmassa on tullut piipahdettua aika usein. Ny vaan taitaa olla vierähtänyt edellisestä kerrasta muutama vuosi. Ehkäpä pitäisi ensi keväänä miettiä matkaa Tukholmaan!

  Se on jännä kuinka matkakustannukset herättävät kiinnostusta. Loppujen lopuksi niihin vaikutta meidän jokaisen valinnat ja ajankohta milloin matkustaa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tuulanneli! Tuo on niin totta, että kustannukset ovat valintoja – mutta jos taloudellinen tilanne ei ole mahdottoman tiukka, niin kai sitä ”saa” joskus tehdä itselleen mieluisiakin vaihtoehtoja säästämisen sijaan :-)

 8. says: Mari

  Kiitos kattavasta postauksesta! Olen käynyt Tukholmassa vaan kerran päiväreissulla, toiveissa on päästä tutustumaan kaupunkiin vähän paremminkin.

 9. says: Sandra

  Nuo Iltalehden kommentit ovat kyllä sellaisia, että valittamista löytyy aina teit niin tai näin. Siellä päivystää varmaan joku joukko mielensäpahoittajia, jotka ovat aina valmiita päivittelemään ja kummaksumaan muiden rahankäyttöä.

  Todellakin harmi, että vierasyksiö on muutettu noin kolkoksi.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sandra! Pari kertaa Iltasanomissa/Iltalehdessä esillä olleena on jo oppinut odottamaan, että kommentit ovat mitä ovat. Airbnb-ilmiön sivuvaikutukset ovat yllättäviä!

 10. Kiinnostava tuo Airbnb-havainto, harvoin pääsee saman asunnon tilaa seuraamaan vuosien vaihtuessa. Harmi, että asumismukavuus oli kärsinyt noin!

  Hassu tuo vedessä liikkuva pieni huone! Itse pelkäisin sen olevan kiikkerä, kun se on noin kapea :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Tarkennuksena vielä, että asunto ei ole koskaan ollut Airbnb-asunto, paitsi hetken, väärinkäytöksen takia – ja huonolla tuurilla jo se ”hetki” riitti asunnon saattamiseen remonttikuntoon.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *