Lähdön tunnelmaa

Marraskuu Espoo

Pitemmälle matkalle lähdettäessä lähdön tunnelma valuu jo edelliselle viikolle. Mietitään ruokaostoksia tarkemmin, jottei ruokaa jäisi yli. Paistetaan viimeisetkin pakastepullat ja syödään viimeisetkin jäätelöt, että saadaan pakastin tyhjäksi. Aloitetaan, jos ei nyt ihan pakkausta, niin pakkauslistan etukäteisvalmistelut kohdan tehtävien suorittaminen.

Nyt on kartat ladattu puhelimiin, varmuuden vuoksi niin maps.me:hen kuin Hereen. Hesarin tilaus on muutettu digitilaukseksi – nyt voisi jo pyyhkiä pois etukäteisvalmistelut -listalta Hesarin peruuttamisen, sillä paperilehti on peruutettu tästä ikuisuuteen (tai ainakin toistaiseksi). Kukat on kannettu hoitoon ystävälliselle naapurille, joka tarvittaessa tyhjentää myös postilaatikon, jos se alkaa pursuilla. Tuskin alkaa, sillä olemme koko ajan yrittäneet kääntää kaiken mahdollisen postin sähköiseen muotoon. iPadillä on riittävästi kirjoja ja Netflix-ohjelmia pitkille lennoille ja muutenkin satunnaiseen rentoutumiseen pitkän päivän jälkeen. Matkavaluutta on hankittu, luottokorttien käyttöalueet määritelty ja pankille ilmoitettu matkareitti.

Marraskuu EspooMarraskuu Espoo Matkan lähtövalmistelut

Kirjojen osalta seuraavina lukujonossa ovat Chasing 193 Vol II ja sen jälkeen ehkä Mazzarellan Varovainen matkailija. Myös Olli Jalosen kirjoja on lukujonossa. Netflixistä olen ladannut niin hömppää (Joulusafari) kuin ehkä vähän vakavampaakin kuten esimerkiksi The Red Sea Diving Resort ja Black Earth Rising -sarjan.

Tänä aamuna olemme jo tehneet check-init menolennoillekin, Amsterdamin kautta Panama Cityyn. KLM olisi tarjonnut mielestäni edullisesti Amsterdam – Panama -välille upgraden business-luokkaankin hintaan 409 euroa nuppi, mutta päätimme kuitenkin, päivälennolla, tyytyä etukäteen varattuihin Economy Comfort -paikkoihin. Viime syksynä palasimme Bangkokista businessluokassa (pisteupgradet) ja silloin taisivat portilla myydä upgradeja hintaan 700-800 euroa, joten siitä tuo käsitys 400 euron edullisuudesta.
777 kilon CO2-päästöt olisi saanut kompensoida maksamalla 6,61 euroa (per nuppi), mutta jätimme väliin, sillä olemme päätelleet metsäomistustemme kompensoivan lentopäästömme,

Eilen, siis kaksi päivää ennen lähtöä (!) pakattiinkin jo matkalaukutkin, kun tälle päivälle, viimeiselle ennen matkan alkua, oli sovittuna muutama meno. Tosin ajoissa pakkaaminen tarkoittaa yleensä sitä, että iteroimme valintoja vielä hiukan tänäänkin, kun siihen kerran on mahdollisuus. Tällä kertaa matkalle lähdetään kahdella pienellä matkalaukulla ja kahdella pienellä repulla. Matkalaukuilla, sillä emme kiertomatkatyyppisellä matkalla juurikaan laske vaatteiden pesettämisen varaan, isommassa määrin ainakaan, ja repuilla, sillä liikumme Keski-Amerikassa pääosin maateitse, siis bussilla, joten kovat lentolaukut eivät luultavasti mahtuisi bussiin sisälle kovin hyvin.

Marraskuu Espoo Matkan lähtövalmistelutMarraskuu Espoo Matkan lähtövalmistelut

Vielä hetki ennen talvea

Kotona Iirislahdessa olemme yrittäneet vielä vältellä talvea. Kevyttoppatakit on jo kaivettu esille monta viikkoa sitten, mutta varsinaiset talvivaatteet ja -jalkineet saavat odottaa paluutamme – kieltäydymme vielä hetken talvesta.

Viime sunnuntaina kiertelimme lähimetsissä ja -rannoilla, kerran kotikulmillakin kameran kanssa. Testailin 25 mm:n objektiivia miettiessäni, että mitkä objektiiveistämme lähtisivät mukaan matkalle. Kaikki tämän jutun kuvat on otettu Olympus OM-D E-M10 Mark III-kameralla ja 25mm F1.7 -objektiivilla. Niin, ja ne mukaan lähtevät objektiivit ovat: 12-200mm F3.5-6.3, 12-40mm F2.8, 14-42mm F3.5-5.6 ja 25mm F1.7, kaksi isompaa ja kaksi pienempää, tuo vanha kittilinssikin (14-42) niihin tilanteisiin, joissa haluaa kameran mahtuvan vaikka käsilaukkuun.

Mutta nyt, vielä päivän viimeisiin rientoihin, mm. yksiin bloggaajien pikkujouluihin ja kuohuviinitastingiin! Voisin sanoa, että siitä se loma alkaa, mutta meidän kohdallammehan kuvio on toisin päin, matkalla emme ole lomalla, vaan keräämässä uusia kokemuksia. Lomailla voi sitten taas matkan jälkeen, kotisohvalla.

Matkanjärjestäjämme (Aventuran) ohjeita lainatakseni:

 • (Tämä) Matka ei ole lepoloma – nähtävää ja koettavaa on paljon

Tosin tiiviin ohjelman välissä on kolme rauhallista rantakohdettakin, sillä onhan sitä yli kolmen viikon reissussa pakko jo välillä hengähtääkin. Mutta tällainen matka, koko monipuolinen Keski-Amerikka yhdellä matkalla, sopii sittenkin meille hyvin.

Marraskuu Espoo Marraskuu Espoo Matkan lähtövalmistelut

Artikkelin avainsanoja
, ,

19 kommenttia

  • Kiitos! Tosin, kuten tuossa totesin, olemme varautuneet “matkatöihin”, mutta toki niistäkin voi nauttia 🙂

 • Tuo business luokan korotushinta on aika “hyvä”. Enpä muuten ole koskaan pankille ilmoittanut matkareittejä, pitääpä miettiä. Yhden tärkeä asia muuten kannattaa tehdä: Matkustusilmoitus – oli kyse sitten valmismatkasta tahi ei. Turvallista matkaa!
  Ps. Itsekin pitäisi alkaa kohta vähän “pakkailemaan” — vähän päälle viikon päästä ‘kylmästä lämpimään”… onhan jo edeltävästä kunnon lomasta aikaa kohta puolisen vuotta.

  • Kiitos Jani! Ehkä hinta oli noinkin edullinen juuri siksi, että kyseessä on päivälento – perillä Panamassa pitäisi olla 16:30. Oikein hyvää matkaa Sinullekin!

 • On siinä paljon miettimistä etukäteen, kun lähtee pitkälle reissulle ja pitkäksi aikaa. Teillä on paljon kokemusta lähdöistä, sen hyvin huomaa, kun alkuvalmistelujanne luin. Mutta niinhän se on, että lopussa kiitos sitten seisoo. Mielenkiinnolla odotan viikkokirjeitä ja postauksia reissulta.
  Onnistunutta tulevaa matkaa!

  • Kiitos Tuula! Tarkistuslistat ovat kyllä näissä tärkeitä, muuten varmaan aina monta juttua unohtuisi. Lisäksi ne auttavat aloittamaan ajoissa 🙂 – minua ainakin!

 • Antoisaa reissua taas kerran. Hyvin olette valmistautuneet.Tuo pankille ilmoitus matkareitistä oli minullekin uutta.

  • Kiitos! Käyttämämme pankki (Nordea) sallii vain jaottelun Suomi, Pohjoismaat, Eurooppa (joka ei käsitä koko Eurooppaa, ei vaikka Bosniaa) ja Maailma ja tuo maailma onkin sitten meillä yleisesti käytetty ja turhankin laaja. Yllättävä tapahtua vaikka Ghanasta tai El Salvadorista saattaa saada pankin algoritmit kuitenkin reagoimaan ja siksi tapaamme eksoottisimmat kohteet ilmoittaa heille etukäteen – jos vaikka sillä säästyisi luottokorttien yllättäviltä suluilta.

 • Kiitos Pirkko, tämän lukemisesta tuli hyvä mieli. Minuun tekee vaikutuksen se, että vaikka matkustatte niin paljon ja usein, niin tulee sellainen tunne, että matkalle lähtö on teille yhä edelleen Iso Juttu, niin kuin sen kuuluukin. Jos ei nyt ihan sadan vuoden takainen, päivien mittainen laiva+juna vaikka Pariisiin, niin kuitenkin jotain, johon tarvitaan valmisteluja, rutiineja, perehtymistä.

  Vaikka olen tietysti iloinen ja tyytyväinen, että voin itsekin matkustella paljon, niin samalla, ristiriitaisesti, kaipaan sitä aikaa, jolloin matkustaminen ei ollut minulla vielä niin kovin arkipäiväistynyttä. Varsinkin tuttuun kohteeseen lähtiessä vartti pakkaamiseen ja viesti kaverille, että voisitko viedä kentälle huomenna. Perillä sitten aamulla mietin, että mitähän tänään tekisin…

  Keski-Amerikka (vai Väli-Amerikka, onko niillä eroa?) on minulle kohtuullisen tuntematonta aluetta. Panaman kanavaa olen käynyt ihmettelemässä ja Nicaraguaan päädyin puolivahingossa, tietäen varaushetkellä maasta lähinnä sen, että siellä oli 80-luvulla presidentti, joka oli kaimani. Taitaa muuten olla taas vallassa. Antoisaa matkaa!

  • Kiitos Daniel, pitkästä aikaa 🙂
   Toki meilläkin pienelle matkalle lähdetään “tuosta vaan”, tyyliin, että kameran vara-akut ja lisämuistikortit unohtuvat matkasta, mutta melkein kuukausi on jo meidän mittapuullamme isompi matka ja tällaisilla kiertomatkatyylisillä reissuilla ei oikein ole aikaa etsiä unohtuneita tai muuten puuttuvia tavaroita kaupoista tai etsiä niitä kauppoja, joten yritetään olla valmistautuneita.
   Keski-Amerikka on osa Väli-Amerikkaa, joka koostuu Meksikosta, Keski-Amerikasta ja Karibiasta.
   Olimme vähän harkinneet tätä matkaa jo viime syksyyn, mutta silloin Nicaragua meni hetkeksi “kiinni”, joten lykkäsimme matkaa vuodella.

  • Kiitos Reeta! Matkaviihdykkeeksi lennoille – ja toisaalta maailmalla netin nopeus ei useinkaan riitä ohjelmien katsomiseen striimaamalla, joten Netflixin ladatut ohjelmat ovat kivoja hotellihuoneen illassakin kun ei päivän jälkeen joskus muuta enää jaksa 🙂

 • Hyvää ja kokemusrikasta reissua! Näyttää kivalta tuo matkaohjelma 🙂 Jään odottelee etenkin Guatemalan ja Meksikon postauksia!

  • Kiitos Cilla! Juuri tällä hetkellä, Panaman Bocas del Torossa, Guatemala ja Meksiko tuntuvat vielä kaukaisilta, kun välissä on niin monta kohdetta, mutta eiköhän niihinkin vielä päästä 🙂

 • Huikea reissu teillä taas alkanut! Wau! Joku tälläinen pitäis meidänkin joskus tehdä, jäänyt vielä aika vähälle toi Keski-Amerikkaan tutustuminen. Toi 400€ upgrade kuulostaa kyllä kohtuu hyvältä diililtä. Ihanko sattumalta CO2-päästöt ja konetyyppi on sama? =D

  • Kiitos Tomi! Mekin jäimme vielä viime vuonna odottelemaan Nicaraguan tilanteen takia, mutta nyt ajateltiin, että jos kaikkien maiden tilanne on ainakin suht rauhallinen, niin nyt tai ei kenties koskaan!
   Enpä huomannut tuota yhteyttä konetyypin ja CO2-päästöjen kanssa – ehkäpä KLM:n käyttämä kaava onkin noin yksinkertainen ja selkeä 🙂

 • Nauttikaa matkasta täysin rinnoin! Mukava lukea reissutarinoita sitten palattuanne. Menin katsomaan tuon Aventuran matkareitin ja kuulostaa kyllä todella huikealta matkalta jossa on paljon mielenkiintoisia kohteita! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.