Saavutuksia ja tavoitteita

Chichen Itza

Runsas viisi vuotta sitten tein yhteenvedon Maailman seitsemästä uudesta ihmeestä ja käynneistämme niillä. Tuolloin olimme nähneet näistä seitsemästä kuusi ja arvelin, että seitsemäs saattaa jäädä näkemättäkin.

Mutta niin vaan jäi silloin vielä puuttuva Chichen Itza houkuttelemaan, että lopulta liitimme sen osaksi Keski-Amerikan kierrostamme: ryhmän jatkaessa Belizeen me lensimmekin Cancuniin ja kävimme sieltä Chichen Itzalla ennen Suomeen paluutamme.

Eli nyt ne on nähty, kaikki seitsemän! ”Suoritus”, josta Iltasanomatkin päätyi kirjoittamaan pienen jutun.

Taj Mahal

Taj Mahalilla kävimme osana Pohjois-Intian Kultaisen kolmion kierrostamme jouluna 2007.

Taj Mahal Maailman seitsemän ihmettä

Kristus-patsas

Keväällä 2010 kiersimme Etelä-Amerikkaa: Chile, Argentiina, Uruguay ja Brasilia ja Rio de Janeirossa kävimme, tietysti, myös Kristus-patsaalla. Patsas oli tuolloin remontissa ja telineiden ympäröimä ja ylös päästyämme myös sumun ympäröimä, mutta silti, olemme me sen nähneet!

Kristus-patsas Rio

Colosseum

Ensimmäisen kerran kävin Roomassa 17-vuotiaana soolomatkailijana, mutta viimeksi kävimme Colosseumilla osana Kristina Katarinan Välimeren risteilyä loppukesästä 2010.

Colosseum Maailman seitsemän ihmettä

Colosseum
Ei löytynyt kuvaa kummastakaan meistä Colosseumissa, mutta otetaan kuva Colosseumista ja kuva siitä läheltä Roomassa kesällä 2010

Kiinan muuri

Kiinan muurilla Badalingissä oli jo kevättalvella 2011 ihan reippaasti väkeä, viileähköstä säästä huolimatta.

Kiinan muuri 7 New Wonders Kiinan muuri 7 New Wonders

 

Machu Picchu

Peru, Cusco ja Machu Picchu olivat syksyllä 2013 tekemämme maailmanympärimatkan ensimmäisiä kohteita. Cuscossa kärsin hiukan korkeasta ilmanalasta, mutta Machu Picchuhan on Cuscoa alempana, joten jo junamatkalla sinne päänsärky hävisi ja pääsimme molemmat nauttimaan Machu Picchusta täysillä.

Machu Picchu Maailman seitsemän ihmettä

Petra

Keväällä 2014 teimme Jordaniaan, Qatariin, Bahrainiin ja Kuwaitiin suuntautuneen kiertomatkan, jonka yhtenä pääkohteena oli tietysti Petra Jordaniassa. Vähältä piti, että Petra olisi jäänyt meiltä kokonaan näkemättä, sillä aamulla sinne ajaessamme satoi lunta, mikä on tuolla suunnalla melko harvinaista ja Petra oli osittain suljettu. Pääsimme kuitenkin näkemään siitä osan ja myöhemmin illalla loputkin. Onneksi jo matkaa suunnitellessamme päättäneet olla Petrassa yötä, niin saatoimme käydä siellä kahteen kertaankin!

Petra Jordania

Chichen Itza

Varsinainen juttu Chichen Itzasta saa vielä hetken odottaa, mutta näin kerroimme kohteesta tuoreeltaan parin kuvakokoelman muodossa. Chichen Itzallakin kävimme kahdesti: ensin illalla katsomassa aluetta iltavalaistuksessa ja temppeliin heijastettavan valoshown ja sitten vielä aamulla, auringon noustessa, toiseen kertaan, päivänvalossa.

Maat ja alueet joulukuussa 2019

Keski-Amerikan kiertomatkamme viimeinen meille uusi maa, Guatemala, sai kunnian olla Lassen 140. itsenäinen maa.

Itsenäisiä maita meillä on siis nyt kasassa 139/140 (P/L), YK:n jäsenmaita 136/137 ja Travelers’ Century Clubin alueita 192/195.

Tarkemmin näistä Käydyt maat -yhteenvedossa, jonka päivitin senkin juuri.

Seuraava tavoite?

100 Travelers’ Century Clubin alueen ja 100 itsenäisen maan jälkeen meillä ei ole ollut kovin isoja ja selkeitä tavoitteita, sillä osaltamme esimerkiksi kaikki maailman maat ei ole enää realistinen tavoite.

Tällä hetkellä tavoitteena voisi olla 200 Travelers’ Century Clubin aluetta, jonka Lasse saattaa saavuttaa jo tänä keväänä – ehkä riippuen vähän minkälaiseksi kevään matkasuunnitelmamme lopulta muotoutuu se saattaisi onnistua minultakin. TCC:n piirissä, jos haluaisimme, 200 pisteen myötä voisimme kutsua itseämme Gold-tason jäseniksi ja voisimme jopa hankkia sitä kuvaavat pinssit, mutta katsotaan nyt …

Join the Conversation

38 Comments

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Pari ekaa sijaa menisivät ehkä Petralle ja Machu Picchulle. Ehkä siksi, että noissa kohteissa myös ympäröivä luonto oli isossa osassa. Taj Mahal on kuitenkin ”vain” rakennus ja Kristus-patsas vain patsas. El Jem Tunisiassa oli mielestäni oikeastaan hienompi kuin Colosseum, joskin tietysti Colosseumin historiallinen merkitys on suurempi. Kiinan muuri, josta kerralla voi nähdä vaan pienen osan, ei tee paikan päällä niin mahtavaa vaikutusta, mutta jos pysähtyy ajattelemaan sen kokonaispituutta, niin onhan se sitten iso juttu. Chichen Itza on meille viime matkamme myötä osa mayakaupunkien jatkumoa, joista Tikal oli kyllä ehkä vaikuttavampi kuin se.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Iida! Kyllähän tuo kiertomatkamme loppuun osunut kolmen mayatemppelialueen sarja oli jo aika mahtava kokoelma niitä :-)

  2. Joo, Machu Picchua ja Kristuspatsasta ei oikein edes voi verrata, Machu Picchu on upea, kun taas Kristuspatsas on ”vain” patsas ja todella ruuhkainen sellainen.

   Chichen Itzalla ja Tikalissa olisi hienoa päästä käymään, kummassakin. Miksi Tikal oli vaikuttavampi?

  3. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Tikalin alue on laaja ja temppelit suuria. Erityisen vaikuttavaa Tikalissa on nousta korkean temppelin lähes laelle ja nähdä metsän keskeltä nousevat toisten temppeleiden huiput. Chichen Itza on pienemmällä avoimella alueella, josta saa käsityksen kerralla, Tikal vaatii useamman tunnin vaeltamisen (ja kiipeämisen).

 1. says: Anna

  Itseäni kiinnostaisi etenkin Machu Picchu, mutta saa nähdä saako sinne jatkossakin mennä ihailemaan köysien takaa. Muistelisin lukeneeni jostain että alueella on tapahtunut eroosiota suurten turistimassojen myötä. Itse olen näistä käynyt vain Colosseumissa. Mielestäni esim. Angkor Wat oli kylläkin paljon vaikuttavampi Colosseumiin verrattuna. En tiedä sitten että millä perusteella näitä rankataan. Liittyyköhän se esim. kohteiden ikään. Onko teillä muuten mitään käsitystä, että millä perustein nämä 7 ovat valikoituneet kohteiksi?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Monet suositut kohteet on ollut pakko suojata turistien määrän kasvun myötä. Esimerkkinä vaikka antiikin Kreikan kohteet Ateenassa ja sen ympäristössä, joita kävimme kertaamassa alkusyksystä: 70-luvulla niillä sai liikkua vapaasti, mutta nyt tiukasti rajatuilla alueilla. Pakko, sillä muuten kohteista ei kohta olisi mitään jäljellä.
   Näistä taisi silloin 2007 tienoilla olla joku maailmanlaajuinen äänestys, jossa joltain isommalta listalta sitten lopuksi valittiin nämä seitsemän. Joku totesi, että esimerkiksi Kristus-patsasta avittivat monien katolisten äänet, joita vaikka Angkor Wat ei sitten tietenkään saanut, mutta samaa mieltä, että Angkor Wat on kyllä vähintään yhtä vaikuttava kuin monet näistä kohteista.

 2. Mulla on nähtynä Colosseum, Petra, Kiinan muuri, Chichén Itzá ja Taj Mahal. Mitään Kristuspatsaita en kyllä jaksa lähteä katselemaan, mutta Machu Picchu olisi luultavasti tosi hieno – koska maisemat! Ja kuten tuossa yllä onkin jo todettu Angkor Wat kuuluisi tälle listalle ehdottomasti.

  Antiikin ajan seitsemästä ihmeestä olen nähnyt Gisan pyramidin (tai no ei muita voi edes nähdä enää), mutta sitten olen käynyt Halikarnassoksen mausoleumin paikalla, Rodoksen kolossin oletetulla paikalla ja samoin Faroksen majakka oletetulla sijaintipaikalla. Olen myös ollut Olympiassa jossa oli ehkä joskus Zeuksen kuvapatsas :D

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Kristuspatsas on nyt vähän sellainen juttu, että jos Rioon päätyy, niin melkein voi tuntua siltä, että pitäähän siellä käydä, mutta ehkei nyt vaan sen takia kannata Rioon lähteä. IPaneman ja Copacabanan rantojen takia kylläkin :-)

 3. says: Daniel

  Enpä tällaisesta listasta tiennytkään. Muistelen lukeneeni joskus jotain sota-ajan Pikku Jättiläistä, ja siinäkin olivat ”nykyajan” seitsemän ihmettä listattuna. Olisipa hauska löytää tuo kirja jostain ja verrata, ovatko edes osin samoja.

  Kahdelle kohdalle check. Kolosseumiin törmäsin joskus noustessani metrosta maanpinnalle – kyllä siinä hetken aikaa hieraisi silmiään, että jaaha, Kolosseumko se siinä, metron portaiden vieressä, roomalaiset kun eivät kiireessään sitä sen kummemmin noteeranneet. Ja miksi olisivatkaan, näkeväthän he sen joka päivä.

  Riossa en jaksanut vaivautua ylös vuorelle, mutta Kristukseen liittyy siellä silti oikein mukava muisto. Asuin parin korttelin päässä Copacabanan rannasta. Hotelli oli antanut itselleen neljä tähteä, mutta kyllä siinä yksi oli liikaa. Katolla oli kuitenkin uima-allas, ja sinne ehdin ekana lomapäivänä vasta auringon laskettua. Kukas se sieltä katolta näkyi, ellei kirkkaasti valaistu Kristus Vapahtaja. Meistä tuli hyvät kaverit, hän varjeli uintihetkeäni joka ilta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Daniel! Kolosseumia hienompi oli itse asiassa mielestäni El Jem Tunisiassa, mutta ymmärrän toki Colosseumin historiallisen arvon.
   Kattouima-altaat taitavat olla normi Riossa, itsekin muistan, että hotellissamme olisi sellainen ollut. Tai sitten vaan kattobaari :-)

 4. Onhan se upea kokemus nähdä nuo kaikki itse olin silmin. Toisaalta voin vain kuvitella sitä versovaa harmitusta, minkä Kristus-patsaan rakennustelineet aiheuttivat. Itseä viimeksi otti kuppiin Verikirkko Pietarissa, toivottavasti rakennustelineet on häipynyt ensi kesäksi…

  Itse olen nähnyt näistä vasta 2/7, tavoite toki nähdä kaikki :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rami! No itse asiassa, en ollut Riossa käydessämme mieltänyt patsasta kaupungin tärkeimmäksi kohteeksi, vaikka siellä kävimmekin. Pitkä aamuinen kävely Ipaneman rannan päästä Copacabanan rannan alkuun ja edelleen lähes sen loppuun takaisin hotellillemme jäi kyllä paremmin mieleen.

 5. says: Melissa

  Nämä on kaikki sellaisia, joissa haluaisin päästä käymään. Mutta näiden lisäksi myös Rion karnevaaleilla. Vielä en ole siellä ollut. Sambistana karnevaalit houkuttaa :D

  1. says: Pirkko

   Kiitos Melissa! Rion karnevaalit olisivatkin varmasti jo jotain ihan poikkeuksellista. Me tosin vähän vierastamme massatapahtumia ja saatamme valita matkustusajankohtia niitä aktiivisesti vältellen.

 6. says: Reissu-Jani

  Onnea näistä kohteista ja pisteistä. Itselläni on vain Colosseum, Petra ja Taj Mahal nähtynä. Tuota Kristus patsasta en ymmärrä — tosin en ole käynytkään Brasiliassa, mutta Angkor Wat pitäisi olla tällä listalla ehdottomasti. Maya temppelit ja koko Keski-Aasia kokematta — siellä olisi joskus kiva käydä, joko valmismatkalla tai sitten ihan itse. Aikaahan siihen saisi varata kokonaisen kuukauden.

  Tuohon Kristus-patsaateen liittyy muuten tarina: Kun Kristus-patsaat kädet osuvat yhteen, alkavat brasilialaisetkin tehdö töitä. Tämän kuulin kun tuttu oli Rion olympialaisissa tekemässä töitä, ja kun mikään ei oikein meinannut toimia… Tiedä sitten, tarua vai legendaa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jani! Tuon suuntaisia vitsejä Latinalaisen Amerikan suunnalta olen tainnut kuulla joskus ennenkin :-)

 7. Tämä tavoite on kai meidän matkailijoiden lemppari. Itsekin olen jossain takaraivossa salaa toivonut näkeväni nämä mutta mutta saattaa jäädä muutama puuttumaan. Nyt nähtynä Colosseum ja Petra. Muuten tässä seitsemän ihmeen luettelossa ei ole Egyptin pyramideja lainkaan…? Eikös ne kuuluneet jossain vaiheessa listaan?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari! Egyptin pyramidit valittiin muistaakseni listalle joksikin kunniajäseneksi tms. eli kyllä niilläkin liittymä näihin seitsemään on.

 8. Itse olen nähnyt noista vain Colosseumin. jEn ole sen kummemmin pohtinut, että pitäisi nähdä kaikki 7 ihmettä. Petra ja Machu Picchu kyllä kiinnostavat muuten vaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sini! Siitä se saattaa kummasti keräilyinto nousta kun ensin käyt vielä noilla kahdella ja huomaat, että enää puuttuu vain neljä …

 9. No nyt on kerta kaikkiaan nähty ja koettu! :) Kyllä tämän postauksen myötä viimeistään tuli houkutus alkaa enemmänkin panostamaan myös noiden tiettyjen kohteiden, aarteiden ja listauksien tutkimiseen ja näkemiseen. Unescokohteita olen toki nähnyt jo joitakin, mutta te olette selvästi ottaneet näistä eri listauksista tavoitteita matkailussa ja se on kyllä inspiroivaa. :) Ja hei, onhan nuo seitsemän ihmettä aika hienoja! Meksiko on yksi suurimmista haaveistani ja toki myös pian toteutukseen tulossa. Silloin täppään tämän ihmeen itsekin. Hyvä te! :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tiina Johanna! Unesco-kohteisiin suhtaudumme siten, että jos osuvat suht lähelle, niin käydään katsomassa. Ja tällaisella välinpitämättömyydellä niitä lienee kertynyt parisataa. Mutta niiden koko joukko on jo nyt sen verran iso – ja kasvaa koko ajan – että niistä ei mitenkään saa tuollaista käydään kaikilla tavoitetta.
   Meillä noita erilaisia tavoitteita on vähän rinnan ja lomittain: itsenäisiä maita, YK:n jäsenvaltioita, TCC-alueita, Euroopan merkittävimmät kaupungit alle 10 vuotta ”vanhoina”, olisivatko ne tätä nykyä jollain tavoin voimassaolevat tuossa.

 10. says: Marjo

  Onnittelut Meriharakoille! Maailman seitsemästä ihmeestä olen itse nähnyt pari kolme kertaa paikan päällä vain Colosseumin. Kristus-patsaan kopiota Lissabonissa ei voida laskea ihmeisiin mutta komea sekin tosin oli. Tässä on minulle vielä haastetta koska kyllähän nämä olisi todella mielenkiintoista nähdä. Varsinkin Chichen Itza ja Macchu Pichu ovat olleet haaveissa jo pitkään. Ehkä jonain päivänä.

  Jään mielenkiinnolla odottamaan teidän seuraavia reissuja!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Marjo! Itse asiassa, Colosseumin vierailustammekin alkaa olla jo aikaa, eli kun seuraavan kerran kertaamme Roomaa, niin ehkä pitäisi hankkia liput tuonnekin :-)

 11. says: Minna M

  Mitäpä tähän sanoa kuin, että Vau! Itse en ole juuri Eurooppaa pidemmälle matkustanut. Kiehtovaa olisi kokea junamatka Venäjän läpi Kiinaan tai sitten joku vaellus. Santigo de Compostella tuli ensin mieleen.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Minna! Junamatka Venäjän läpi vaatii kyllä istumalihaksia ja muunlaista epämukavuuden sietoa (pesemättömyys, haasteet ruoan suhteen) enemmän kuin me (enää) haluamme. Aikoinaan matkustimme junalla 36 tuntia Pekingistä Mongoliaan ja senkin kahden hengen wc:llisessä hytissä ja riitti silti :-) Santiago de Compostellaan tutustuimme bussimatkalla, jossa joka päivä oli mahdollisuus kävellä 5-7 km ko. reittiä, mutta hotellit oli varattu etukäteen eli ei tarvinnut jonottaa hostelleihin reitin varrella. Ja aamupäivisin ehti näkemään vähän kaupunkejakin, mihin on vähemmän aikaa, jos reitin oikeasti kävelee. Juttelimme jonkun tällaisen kanssa ja totesikin, kun kerroimme mitä olemme nähneet, että pitäisi varmaan tulla joskus sitten vielä toiste tänne tutustumaan alueeseen muutenkin kuin polkuun :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Monen monta vuottahan meilläkin näihin meni, joten ehkä jossain vaiheessa huomaat, että tulipahan ne kaikki sittenkin kierrettyä!

 12. says: Cilla

  On kyllä hieno saavutus :) Machu Picchuun kun joskus pääsisi, niin se olisi oma tavoitteeni. Jännä muuten nähdä tuo Colosseum sisäpuolelta, olen aiemmin nähnyt siitä kuvia pelkästään ulkoapäin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Cilla! Enpä tullut ajatelleeksi, että kuvia Colosseumin sisäpuolelta julkaistaan ehkä vähemmän kuin ulkopuolelta :-)
   Machu Picchukin taitaa nykyisin olla tosi suosittu kohde.

 13. Nyt mua vähän harmittaa että olen ollut aivan vieressä kahdesta ”ihmeestä” (asunut Cancúnissa ja Roomassa ollut Colosseumin vierellä, mutta en köyhänä reilaajana lähtenyt sisälle seikkailemaan) ja ne on jääneet näkemättä!
  Ekasta kommenttivastauksesta oli kiva lukea teidän ”paremmuusjärjestyksenne”.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentista! Matkalla, etenkin paikoissa, jonne ei ehkä päädy toista kertaa, ei pidä säästää :-) Jo parikymmentä vuotta sitten aikana, jolloin meilläkin taisi vielä olla asuntolainaakin, kävimme Australiassa Great Barrier Reefillä ja pohdimme hetken, että onko meillä varaa helikopterilentoon ja päätimme sitten että on. Ei ole kaduttanut! Samalla logiikalla olemme myöhemmin mm. lentäneet helikopterilla Grand Canyonilla.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Monen monta vuotta meilläkin tähän ”kerää koko sarja” -projektiin meni, joten ehdithän Sinä vielä :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *