Embera-heimon vieraana Panamassa

Embera Quera

Reittimme Panamassa kulki Panama Citystä Gamboa Rainforest Resortiin ja sieltä taas takaisin Panama Cityyn, josta lensimme Bocas del Toroon. Gamboassa teimme paitsi veneretken Gatun-järvelle apinoita katsomaan, myös retken Embera-heimon luo Embera Queran kylään.

Kylässä asuvat Embera-heimon asukkaat ovat lähtöisin Darienin alueelta Kolumbian ja Panaman rajalla, mutta muutokset tuon alueen elinolosuhteissa saivat osan heistä hakeutumaan Panamaan ja asettumaan nykyiseen kylään kaukana muusta asetuksesta, keskelle sademetsää. Nykyisin kylä elää turismista: heimon jäsenet jakavat kulttuurinsa ja perinteensä kylässä vierailevien turistien kanssa.

Matka kylään alkoi noin tunnin bussimatkalla Gamboasta, mutta perille asti kylään ei todellakaan pääse bussilla, vaan loppumatkan taitoimme pienellä perinteisellä veneellä kylään kapeaa Gatun-joen uomaa pitkin, embera-heimon jäsenen ohjatessa venettä kotijoellaan.

Embera Quera PanamaEmbera Quera Panama Embera Quera Panama

Tervetuloa vieraaksemme

Kylään saapuessamme kyläläiset olivat meitä vastassa toivottaen pienen, noin kymmenen hengen ryhmämme, tervetulleeksi ja kehottivat olemaan kuin kotonaan. Eli kiertelemään ja katselemaan heidän elämäänsä kylässä.
Ymmärrän, että koska turismi on kylän elinkeino, niin kaikki siellä asuvat ovat suostuneet tähän, mutta koin sittenkin tilanteen vähän epämukavaksi: kulkea nyt tirkistelemässä ihmisiä ja heidän kotejaan. Asumukset ovat tropiikissa hyvin avonaisia ja elämä esittäytyy ohikulkijalle vaikkei erityisesti sisään kurkistaisikaan.

Kylässä asuu tätä nykyä ehkä 150 ihmistä ja he todella asuvat täällä, eli he eivät tule päivittäin ”töihin” kylään turistien takia vaan he ovat valinneet elää elämäänsä edelleen oman heimonsa keskuudessa, perinteiseen tapaan ja perinteitä kunnioittaen. Jonkin verran tarvikkeita ostetaan nykyisin kylän ulkopuolelta, esimerkiksi kankaita ja polttoainetta, mutta pääosin eletään edelleen omavaraistaloudessa.

Embera Quera Panama Embera Quera Panama Embera Quera Panama

Embera Quera Panama
Huomaa aurinkopaneelilaturi kuvan vasemmassa alalaidassa

Yksi kyläläisistä, nuori nainen, kertoi meille kylän historiasta ja elämästä kylässä, hyvällä englanninkielen taidolla. Toinen, vanhempi mies, lähti kierrättämään meitä kylässä, hiukan myös keskustaa kauemmas, mm. koululle ja mäen päällä olevalle helikopterikentälle. Tarvittaessa kylästä pääsee siis esimerkiksi sairaalaan nopeastikin, mutta vähemmän kiireellisen terveydenhoidon hoitaa kylässä kuukausittain vieraileva lääkäri.

Embera-heimo Panama
”Retki-oppaamme” kylässä
Kaakaopuu
Kaakaopuu
Lihava heinäsirkka Panama
Lihava heinäsirkka – onneksi lounaaksi oli kuitenkin kalaa!
Koulu
Kylän koulu

Vastapyydettyä kalaa ja tanssia

Vierailuohjelmaamme kuului myös kyläläisten meille valmistama lounas, joka koostui hedelmistä, riisistä ja kalasta. Jouduimme hetken odottelemaan lounasta, sillä ilmeisesti viimeiset tarvittavat kalat kalastettiin vasta saapumisemme jälkeen ja jossain vaiheessa ne kiidätettiinkin suoraan veneiltä keittiömajaan, eli ruoka todellakin oli tuoretta!

Keittiömaja
Kylän keittiömaja
Ruokaa Embera Quera
Lapsityövoimaa lounasvalmisteluissa – vaikka ei heistä oikeasti tainnut apua olla …Embera Quera

… vähän varttuneimpia kyläläisiä lounastamme valmistamassaRuokaa Embera Quera Lounas Embera Quera

Lounaan jälkeen kyläläiset esittivät meille perinteisiä tanssejaan ja muutaman tanssin jälkeen he kävivät pyytämässä myös meitä, vierailijoita, mukaan tanssiin. Tunnustan, kieltäydyin puolialastoman embera-heimon sinänsä ihan komean miehen tanssiinkutsusta kameraani vedoten. Tosin ehkä ei olisi kannattanut, sillä valokuvaustilanteena hämärä teltta, johon tuli valoa reunoilta, oli melkein liian haastava kelvollisten kuvien ottamiseen!

Embera Quera Panama

Embera Quera Panama

Tanssiesityksen jälkeen saimme ystävällisen kehotuksen vierailla heimon käsitöitä myyvässä majassa. Kaikki tuotteet valmistetaan tässä kylässä ja myyntituotot menevät kyläläisille. Panama oli kuitenkin pitkähkön kiertomatkamme ensimmäinen kohde, joten olimme, myös ryhmänä, ehkä tavanomaistakin haluttomattomampia ostamaan mitään lisää matkatavaroihimme kiertämään koko Keski-Amerikan. Hinnatkin olivat melko korkeita, kuten Panamassa yleensäkin – tosin en yrittänyt mitään todellista tinkimistä minkään esineen osalta.

Käsitöitä Panama Käsitöitä Panama

Käsitöitä Panama
Jos Panama olisi ollut viimeinne kohteemme, niin ehkä … mutta ehkä kolmen viikon reissu olisi ollut sille liikaa

Käsitöitä Panama

Iltapäivän päätteeksi matkaamme takaisin isomman tien varteen perinteisillä veneillä ja bussilla Colon – Panama Cityn välistä tietä Gamboaan. Juuri ja juuri ehdimme iltapäivän sadekuuron alta!

Tags from the story
Join the Conversation

6 Comments

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Tämän osalta vaikutti kyllä siltä, että heimo todella eli ja asui tässä kylässä.

 1. says: Daniel

  Tällainen vierailu on kyllä ryhmämatkan etu, ei tuonne taitaisi yksin matkustaja löytää tai päästäkään. Ja ilmeisesti tuosta tuli sellainen olo, ettei ole ihan pelkästä teatteristakaan kyse. Vaikka kieltämättä tulee mieleen, että miltähän siellä mahtaa vierailua seuraavana päivänä näyttää, ovatko jo farkut jalassa ja t-paidat päällä. Joka tapauksessa hyvinvoivan ja iloisen näköistä kansaa!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Daniel! Kyllä tuonne näyttäisi retkiä olevan retkivälittäjillä myynnissä, mutta voi olla, että vaativat toteutumiseen jonkun minimiryhmäkoon.
   Ehkeivät kuitenkaan vaihda farkkuihin, sen verran kuumaa ja kosteata noilla seuduilla on :-) – t-paidat saattaisivat kyllä olla ihan mahdollisia.

 2. says: Marketta

  Mikko. Kävin siellä 15 vuotta sitten ja sama oli ohjelma. Sen hyvä puoli oli että ainakin osa kulttuuria säilynee. Lapset kävivät ihan peruskoulua silloin joten osa on varmaan jo lähteneet kaupunkeihin. Otin muutama vuosi käyntini jälkeen ja sain selville että esim. Päällikkö oli siirtynyt perheineen kaupunkiin.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *