Kannattaa lähteä kauas

Uusi Seelanti

Mondo conciergeMondon helmikuun numerossa (3/2020) Conciergelta kysyttiin kiinnostavimpia kohteita, joihin ei pysty helposti matkustamaan, mutta jotka ovat matkan arvoisia. Concierge ehdotti Galapagossaaria ja Pääsiäissaarta. Hyviä valintoja molemmat. Kolmantena tarjolla oli Bhutan ja vielä neljäntenä Madagaskar.

Kaikissa näissä on tullut vuosien mittaan käytyä, joten olemme siis tehneet hyviä valintoja, myös conciergen mielestä.

Galapagossaaret

Galapagos-saaret, olen tavannut vastata kysymyksiin, joissa kysytään upeimpia kohteita maailmalla. Ajattelen näin erityisesti siksi, että vierailemalla saarilla oikeassa järjestyksessä näkee konkreettisesti miten elämä vuosisatojen mittaan on saapunut näille saarille. Bartolome, saarista nuorin,  on paljasta ”kuumaisemaa”, jossa ei vielä kasva juuri mitään ja joiden rannoilla voi havaita lähinnä lintuja. Seuraavilla saarilla kasvillisuutta on jo enemmän, samoin eläimiä ja kun lopulta päästään Santa Cruzin saarelle, niin maisema on vehreää ja kilpikonnat jättikokoisia.

Eläimet – ainakin vielä vuonna 2006 – olivat myös ihan erilaisia kuin missään muualla maailmassa, ei niin, etteikö vaikka liskoja ja kilpikonnia olisi muuallakin, vaan siksi, että eläimet näillä saarilla eivät välitä ihmisistä. Fernandinalla piti kävellä varovasti liskojen läheisyydessä niiden sylkemää merivettä vältellen, Santiagolla uimme merileijonien seassa ja jos ei halunnut törmätä niihin, niin kannatti väistää. Santa Cruzilla iso kilpikonna piti monen miehen voimin kantaa pois tieltä, jotta automme pääsi etenemään, sillä kilpikonnalla ei ollut mihinkään kiire.

Galapagos Kannattaa lähteä kauas
Galapagos Kannattaa lähteä kauas

Lisää kuvia/juttuja Galapagos-saarilta löydät halutessasi tästä.

Pääsiäissaari

Vaikkakin tuossa väitin, että olemme tehneet hyviä valintoja, conciergenkin mielestä, niin tunnustettakoon nyt kuitenkin, että Pääsiäissaarelle päädyimme enemmän sattumalta kuin tarkoituksella. Halusimme maailmanympärimatkalle tilanteessa, jossa mahdollisen matkan pituus oli korkeintaan viisi viikkoja ja valitsimme yhden Aventuran Maailmanympärimatka-vaihtoehdoista ja valitsemamme matkan reitti Tyynen valtameren yli pysähtyi Pääsiäissaarella (ja Tahitilla). Mutta olihan se hienoa, nähdä moai-patsaat ihan omin silmin!

Oudoin näihin liittyvä uutinen kautta aikojen suomalaisten kannalta lienee se, että joku suomalainen oli saanut loistavan päähänpiston ja alkanut nakutella yhden patsaan korvasta irti palaa. Kiinnihän siitä jäi. Pala korvaa maksoi lopulta 17 000 dollaria + asianajajan kulut. Katso tästä Daily Mailin ja USA Todayn -jutut tästä Pääsiäissaaren tunnetuimmasta suomalaisesta.

Pääsiäissaari Kannattaa lähteä kauas
Vasemmalta kolmannen patsaan oikea korva joutui suomalaisen turistin uhriksi

Muita kuvia Pääsiäissaarelta – ja juttumme sieltä, voit katsoa/lukea tästä.

Bhutan

Bhutan on edelleen ihan omanlaisensa. Useimmat, mekin, matkaavat Bhutaniin Nepalin kautta ja vaikka matka ei ole pitkä, niin eron Nepaliin huomaa kaikkialla, selvästi. Myös siinä, että Bhutaniin ei voi matkustaa omatoimisesti – maa haluaa välttää Nepalin sen mielestä tekemät virheet, jotka toivat maahan suuria määriä länsimaalaisia, jotka kuluttivat hyvin vähän, mutta toivat mukanaan huumeongelman ja muitakin ongelmia. Matka Bhutaniin sisältää aina oppaan, kuljetukset ja majoitukset kiinteään päivähintaan, mutta tämä ei tarkoita, etteikö matkailija saisi maassa liikkua pitkälti haluamaansa reittiä ja tutkia kaupunkeja ja kyliä myös omatoimisesti. Matkan voi halutessaan ostaa myös yhdelle tai kahdelle, eli tämä ei myöskään tarkoita sitä, että Bhutanissa voisi vierailla vain ryhmämatkalla.

Linkit kaikkiin juttuihimme Bhutanista löytyvät tämän kustannusyhteenvedon lopusta:

Bhutan ja Nepal – kustannusyhteenveto

Madagaskar

Madagaskar, kahdeksanneksi mantereeksikin kutsuttu, on kasviston ja eläimistönsä osalta ainutlaatuinen – samoja lajeja ei tavata muualla maailmassa, ei edes 400 kilometrin päässä Afrikan mantereella.  Me vierailimme Madagaskarilla osana Intian valtameren risteilyä, kolmessa satamassa, Nosy Bessä, Antsirananassa ja Tamatavessa.

Nosy Be on muuten myös päätynyt Lee Abbamonten listalle 30 parasta saarta maailmassa.

Retkiä Madagaskarilla: Nosy Be

Retkiä Madagaskarilla: Antsiranana ja Tamatave

Kaukana kaikesta

Conciergen valinnat innoittivat minua pohtimaan myös muita kaukokohteita, erityisesti sellaisia, jotka ovat kaukana ihan kaikesta, ei vaan kaukana Helsinki-Vantaan lentokentältä. CNN Travelin juttu kaukaisimmista saarista tarjoaa Tristan da Cunhaa, Bear Islandia (norjaksi Bjørnøya), Bouvet Islandia, Bishop Rockia, Borerayta, North Sentinel Islandia ja Rockallia. Kun näistä karsitaan pois sellaiset, jonne ei pääse kuin vuokraamalla oman kulkuneuvon (Bjørnøya, Boreray ja Rockall) ja North Sentinel, jonne meneminen tarkoittaa kuolemantuomiota, jää jäljelle Tristan da Cunha ja Bouvet Island eteläisellä Atlantilla ja Bishop Rock.

Bishop Rock

Näistä voisin valita, jos yksi olisi pakko valita, Bishop Rockin. Guinnessin mukaan maailman pienin saari, jolla on rakennus, majakka, sijaitsee Scilly-saarten liepeillä ja sinne tehdään päiväretkiä Scilly-saarilta. Scilly-saarille taas pääsee Cornwallista lentäen tai kesällä laivallakin, joten voikohan tätä saarta oikeasti pitää edes kaukaisena tai vaikeasti saavutettavana?

Me kävimme runsas kymmenen vuotta sitten Scilly-saarilla osana risteilyä ja pidimme näistä merivirtojen takia lähes subtrooppisen ilmaston saarista kaukana Atlantilla kovasti, niin rannoista, Trescon puutarhasta kuin Hugh Townista – ja palmuista!

Scilly-saaret oli muuten päätynyt Handluggage Only -blogin listalle yhtenä Euroopan parhaista saarista – emme ole eri mieltä.

Scilly Scilly Scilly

CNN Travelin rinnalla kaukaisia saaria voi halutessaan etsiä myös Handluggage Only -blogin listasta Most Remote Islands. Se tosin on kesympi ja listaa tässäkin jutussa jo mainittujen  Galapagossaarten, Pääsiäissaaren ja Tristan da Cunhan lisäksi monta nykyisin jo ihan perusturistikohdetta, kuten vaikka San Blas -saaret Panamassa, La Digue Seychelleillä ja Huippuvuoret, mutta on tälläkin listalla haasteellisimpia saaria, kuten vaikka Pitcairn.

Pitcairn

Pitcairn on monen maabongarin unelmien kohde. Nyttemmin edesmennyt suomalainen Veikko Huhtala kävi siellä kahdesti (2009 ja 2010). Ensimmäinen mm. Pitcairnille vienyt veneretki päättyi aluksen rikkoutumisen takia lyhyeen eikä vierailu toisella Pitcairnin saariryhmään kuuluvalla Henderson-saarella onnistunut. Veikko ja Oili saivat valita joko rahojen palautuksen tuosta matkasta tai uuden matkan – ja hehän valitsivat tietysti uuden matkan!

Yhdysvaltalainen Lee Abbamonten (englanninkielinen) juttu saarista näyttää sen kauniita maisemia ja kuvaa saarta juuri sellaisella rakkaudella kuin vain kohteesta pitkään unelmoinut sen voi tehdä.

Pitcairn Island

Tätä nykyä Pitcairnkin on ”tullut lähemmäksi” – esimerkiksi Silversea-varustamon risteilyt Pääsiäissaarelta Tahitille (tai Tahitilta Valparaisoon) poikkeavat myös Pitcairnilla, niin pääsaarella kuin Hendersonilla.

silversea south pacific

Jutun otsikkokuva on Uudesta Seelannista, taustalla näköala Wakatipu-järvelle. Tasmaniaan tyttärensä häihin lähdössä oleva ystäväni oli selvittänyt, että olisihan tytär voinut Uuteen Seelantiinkin päätyä, se olisi vielä kauempana Helsinki-Vantaalta.

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä:

Join the Conversation

20 Comments

 1. Onpa hyvä setti! Teillä on ollut hyvä reissuvainu:). Ja jestas tuota suomalaisseikkailijan tunarointia historiallisten patsaiden parissa… voi apua!
  Kiva muuten, että nostat jutussa esiin myös aiempia aktiivisia matkailijoita, kuten Huhtala:)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Riitta! Ehkei kyse enää tässä vaiheessa ole vainustakaan – juuri huvikseni laskin, kun Lonely Planet listasi 50 Googlen mukaan eniten haettua maamerkkiä maailmassa, että näistä muutama yli 40 on nähty :-) Tuo suomalainen töppäili Pääsiäissaarilla oli kyllä ikävästi paikallisilla mielessä vielä 2013 – vaikka oli tapahtunut jo 2006, muistaakseni.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Päivi! Galapagos ja Madagaskar ovat luontokohteita, Bhutan ja Pääsiäissaari vähemmän. Tosin maisemat niissäkin ovat tietysti kauniita.

 2. Nuo Pääsiäissaarten patsaat ovat kyllä ihan huikeat ja olisi ihan huippua nähdä ne. Minulta on mennyt ihan ohitse tuo suomalaisen hävytön teko, mitähän mahtoi päässä liikkua? Uskomatonta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Martta! Tuosta mokasta tosin alkaa jo olla aikaa, yli kymmenen vuotta, joten unohtuuhan nuo, vähitellen, vaikka julkisuudessa olisivatkin olleet, laajaltikin.

 3. Voin vahvistaa, että eläimet Galapagossaarilla ovat edelleen sellaisia, etteivät pelkää ihmistä käytännössä yhtään. Mekin uimme ja snorklasimme merileijonien kanssa, mutta niiden kanssa pitää olla varovainen eikä liian lähelle kannata mennä, sillä useamman sata kiloa painava alfauros saattaa kokea ihmisen uhkana ja tilanne voi muodostua nopeasti vaaralliseksi!

  Madagaskarille olisi mukava lähteä pidemmäksi aikaa. Maa on todella iso ja liikkuminen hidasta, mutta kiinnostavia kansallispuistoja on runsaasti.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Kohdalleni taisi osua vain pienempiä merileijonia, sillä ne eivät ainakaan tuntuneet pelottavilta.

 4. says: Reissu-Jani

  Galapagos ja Pääsiäissaaret ovat minun bucket-listalla, mutta ainakin Pääsiäissaarille lennot Chilestä ovat todella kalliit — jollei sitten yhdistä edelleen Tahitin suuntaan. Galapagos voisi olla edullisempi, ja nähtävää enemmän. Puolestaan nuo kaukaiset saaret – joihin ei ole välttämättä hyviä yhteyksiä ei tässä vaiheessa kiinnosta jollei sitten ole jo valmiiksi matkustanut ”tarpeeksi lähelle”- pelkästään Helsingistä Pitcairnille menopaluu voi olla aika arvokasta. Huippuvuorille jos matkustaisi niin siihen pitää sitten yhdistää joko viikon vaellus tai risteily.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jani! Emme mekään koskaan oikein ajatelleet lähteä erikseen Pääsiäissaarelle, mutta tuli sitten maailmanympärilentojen kylkiäisenä.
   Pitcairnin risteilyä voisin harkita vaan, jos jostain muusta syystä päätyisin sopivalle suunnalle, en niin, että alkaisin matkaa se ensimmäisenä kohteena suunnittelemaan.

 5. says: Johanna

  Huh, mielettömiä kohteita! Kyllä noissa kaukokohteissa on ihan oma eksotiikkaansa, Pääsiäsisaaret ovat jostain syystä itselle sellainen maaninen matkahaave, mutta myös kaikki eksoottiset luontokohteet kiinnostavat. Voi toki olla, että mielikuvat eivät aina vastaa todellisuutta, mutta jotain erityisen houkuttelevaa näissä kaukaisissa kohteissa on. Toki matkamuistoksi ei kannata lohkaista palaa esimerkiksi maailman mystisimmistä kivipatsaista :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Johanna! Taitaa olla aika paljonkin ihmisiä maailmassa, joille Pääsiäissaari luo sen verran voimakkaan mielikuvan, että matka sinne kiinnostaisi, ainakin periaatteessa, jos vaikka käytännön toteutus sitten olisikin ulottumattomissa syystä tai toisesta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sini! Ehkä Bhutan on päätynyt listalle tuon lähestymistapansa vuoksi, että sinne ei voi mennä vaan ostamalla lennot ja anomalla nettiviisumia, sillä viisumin saa vaan ostamalla myös kaikki maassa tarvitsemansa palvelut samalla kertaa. Mutta toisaalta, samaa sarjaa on muitakin, ainakin Pohjois-Korea ja Turkmenistankin pääosin.

 6. says: Anna

  Pääsiäissaari kiinnostaa todella paljon sen mielenkiintoisen historian vuoksi. Luon aikoinani Jared Diamondin kirjan (How Societies Choose to Fail or Succeed, suomeksi Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä) kaatuneista yhteiskunnista ja siinä hän kuvasi juuri mikä oli syy Pääsiässaarten tuhoon. Kirjassa hän muuten kertoi Pitcairnistakin. Joskus hassusti jopa tieteiskirjan kautta saattaa saada matkainspistä vaikka tarkoitus onkin ollut vaan lukea kirjaa oppiakseen!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! En ole tuohon kirjaan sattunut törmäämään, mutta selvästikin nämä äärimmäisen kaukaiset saaret ovat monella tapaa kiehtovia!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna-Katri! ”Kannattavia” reissuja siis monenkin mielestä, ainakin Conciergen, meidän ja Sinun mielestäsi :-)

 7. says: Asko

  Mielenkiintoisen setti siinäkin mielessä, ettemme ole käyneet yhdessäkään noista. Varmasti mielenkiintoisia paikkoja. Kiitos, kun kerrot niin voi laittaa mietintämyssyyn.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Kannattaa miettiä, tosin näistä kohteista ei kannata etsiä luksusmajoituksia eikä valkoisia hiekkarantoja, näiden hienous on ihan muualla.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *