Suriname ja Guyanat

Guayanat feature

Lennämme lauantai-aamuna Amsterdamin kautta Surinameen, Paramariboon. Taas kerran KLM:llä, kuten useammallakin laajasti ajatellen länteen suuntautuneella kaukomatkallamme:

 • Länsi-Afrikan kierroksemme pitkät lennot Pariisin kautta Cotonouhun ja takaisin Luandasta Amsterdamin kautta
 • Keski-Amerikan matkan pitkät lennot Amsterdamin kautta Panamaan ja takaisin Cancunista Pariisin kautta
 • nyt Amsterdamin kautta Paramariboon ja sitten lopulta takaisin Arubalta samoin Amsterdamin kautta

Ensikosketus Beniniin: Cotonou ja Ganvie

Turistina Angolassa

Panamasta Meksikoon – koko tarina

paramariboon KLM Flying Blue

Osan lennoista on operoinut Air France, mutta molemmat, KLM ja Air France, kuuluvat samaan Skyteam-allianssiin, joten pisteet ovat kertyneet molemmilta – Länsi Afrikan kierroksen jälkeen tajusimme liittyä KLM:n Flying Blue -kanta-asiakasohjelmaan ja rekisteröidä senkin matkan lennot jälkikäteen siihen. Jos vaikka niitä(kin) pisteitä vielä johonkin joskus onnistuisi käyttämään.

Flying Blue on neljäs kanta-asiakasohjelmamme, eli kovin hyvin emme ole lentojamme onnistuneet keskittämään.

 • Finnairille kertyneitä pisteitä olemme muutaman kerran Aasiaan suuntautuvien pitkien lentojen upgreideihin – nytkin pisteitä olisi taas riittävästi niihin kasassa, mutta katsotaan nyt, koska Aasian suunnalle voi taas matkustaa.
 • SASin pisteillä olemme silloin tällöin maksaneet lentoja Tukholmaan.
 • Norwegianin pisteillä maksamme Norwegianin lentoja sitä mukaa kun niitä (euroja, Norwegianillahan pisteet muuttuvat saman tien euroiksi) on kertynyt.

Finnairin pisteitä kerrytämme myös Mastercardilla, jolla pyrimme maksamaan pääosan kaikista menoistamme, myös matkat.
Norwegianilla tulee nykyisin maksettua jotain pienempiä ostoksia ja erityisesti nettiostoksia.

13 lentoa parissa viikossa

En ole kovin tarkkaan Flying Blue -ohjelman mahdollisiin etuihin vielä tullut perehtyneeksi, mutta kyllä jo nyt kertyneillä pisteillä/tasoilla sai 10% alennuksen Economy Comfort -luokkaan tehdyistä upgradeistä Amsterdam – Paramaribo ja Aruba – Amsterdam -väleillä. Ensimmäinen on ”vain” päivälento ja lennon pituus on ”vain” 9 tuntia, mutta onhan se silti kiva istua vähän väljemmin. Paluumatkan pituus onkin sitten 11 tuntia yölentoa.

Lennot Amsterdamista KLM Flying Blue

Ensimmäiset kohteemme ovat matkan ainoat uudet maat, eli Suriname (entinen Alankomaiden Guyana) ja Guyana (entinen Brittiläinen Guiana). Suriname on muuten Etelä-Amerikan pienin maa ja Guyana Etelä-Amerikan ainoa englanninkielinen maa.

Ranskan Guyanan, joka on siis edelleen osa Ranskaa, ”kuittaamme” päiväretkellä Saint Laurent du Maroniin, pieneen rajakaupunkiin, joka on ainakin kuuluisa elokuvan Papillon esittelemästä siirtomaa-aikaisesta vankilasta. Samainen elokuva liikkuu myös Pirunsaaren maisemissa, mutta sinne asti emme päiväretkellä ehdi. Katsoimme muuten elokuvan, sen uusimman version (2017), matkavalmisteluina. Vuoden 1973 toteutuksen näimme jo 70-luvulla, eikä sitä nyt enää saanut helposti mistään käsiinsä.

papillon
Saint Laurent du Maronin vankila – tämä kuva vielä IMDB:n elokuvaesittelystä

Paramaribon jälkeen vietämme muutaman päivän viidakossa Bergendalissa Suriname-joen varrella ennen kuin jatkamme Georgetowniin. Guyanan pääretkikohteemme on Kaiteurin vesiputoukset, jonne mennään (toivottavasti) pienlentokoneella – päiväretki tämäkin. Riskinä lentoretkissä on tietysti aina lentosää, eli toivotaan parasta!

Guyanasta jatkamme Trinidad & Tobagoon, jossa tällä kertaa käymme molemmilla saarilla – tätä ennen olemme vain pistäytyneet Trinidadissa.
Aventuran matka päättyy Curacaoon, mutta jatkamme sieltä vielä muutamaksi päiväksi Aruballe. Curacao ja Aruba ovat uusia TCC-pisteitä vain Pirkolle, Lasse tutustui niihin ensimmäisen kerran jo 70-luvulla.

Lennot Etelä-Amerikka ja Karibia
Paramaribo – Saint Laurent du Maroni välin taitamme bussilla ja veneellä, muut välit lentäen isommilla tai pienemmillä koneilla

Seuraa matkaamme Meriharakan Facebook-sivuilla

Kuten aina matkoillamme, saa nyt sitten nähdä miten paljon tällä matkalla jää aikaa blogin päivittämiseen – ja jos jää, niin miten netti toimii tuolla suunnalla, hotelleissa ja/tai sikäläisellä eSIMillä. Ubigin Caribbean näyttäisi sisältävän kivasti ainakin teoriassa myös Etelä-Amerikan koillisosan valtioita.

ubigi caribbean

Kuvia otamme varmasti kuitenkin päivittäin ja siirrämme ne, ehkä päivittäin, tietokoneelle ja siinä yhteydessä pienen otoksen Facebook-sivullemme, joka on luultavasti ajantasaisin paikka seurata matkaamme tulevan parin viikon mittaan.

 

Join the Conversation

4 Comments

 1. says: Reissu-Jani

  Paramaribo – oli minulle ihan uusi paikan nimi, että jos joku kysyisi missä se on..
  Pirunsaarella olisi joskus kiva vierailla – sen verran hyvä se alkuperäinen elokuva ja tietysti kirja ovat että olisi vierailun arvoista.

  Näistä lentoyhtiön korteista — itsellänikin on niitä useampia, mutta kun tulee lennettyä niin eri yhtiöllä ja economyssa niin pisteiden kertyminen on hiljaista. Kerään seuraaviin:
  – OneWorld – Finnairin Plus kortti (löytyy myös Qatar ja BA kortit)
  – StarAllience – Turkish Airlines Miles & Smiles (löytyy myös Lufthansa ja SAS kortit)
  – SkyTeam – KLM/AF FlyingBlue

  Sitten on vaan niitä yksittäisten lentoyhtiöiden kortteja: Norwegian,Baltic, UIA, Emirates,…

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jani! Pirunsaarelle ei tällä kertaa (heh, tuskin tänne palataan) päästy, mutta Saint Laurent du Maronin vankila oli kyllä vaikuttava kohde. Noista korteista, niin johonkin aikaan tuli lennettyä aika paljonkin Turkishilla, mutta nyt taas vähemmän, mutta silloin joskus hetken mietin senkin kortin hankkimista, mutta annoin sitten olla, kun SAS on samaa allianssia.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Katsotaan nyt sitten parin päivän päästä, että suosiiko lentosää Kaiteurin retkeämme …

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *