Port of Spain, Trinidad

Port of Spain feature

Tobagon saarella viettämämme viikonlopun jälkeen lensimme (lentoaika n. 20 minuuttia) Trinidad ja Tobagon pääkaupunkiin Port of Spainiin Trinidadin saarella. Laivallakin olisi päässyt, mutta matkaan olisi mennyt n. 3 tuntia. Täällä karibialaisesta lomatunnelmasta ei ainakaan pääkaupungissa ollut jälkeäkään. Mutta hyvä niin, mehän olimmekin juuri lomailleet pari päivää ja olimme valmiita kaupunkikierrokselle. Kierros osoittautuikin mainioksi, sillä kohdallemme osui yksi tämänkertaisen matkamme parhaista paikallisoppaista.

Rotujen, uskontojen ja kulttuurien sekamelska

Trinidad ja Tobagon historiassa on samoja elementtejä kuin vaikka Surinamen historiassa. Alkuperäiset asukkaat, siirtomaa-isännät, orjakauppa ja sen jälkeen Aasiasta plantaaseille tuotettu työvoima on luonut kansan, jossa mikään rotu, uskonto tai kulttuuri ei ole yliedustettu. Monet ihmiset ovat sekoitus vähän kaikkea ja kaikkien uskontojen juhlapäivät ovat vapaita kaikille.

Pirteä oppaamme esittelee itsensä:  ”a bit of Africa, a bit of East-India, something from Spain, something for American Indians” ja vaikuttaa tyytyväiseltä elämäänsä maassa, jossa öljyvaltio tarjoaa kansalaisilleen ilmaisen opetuksen ja terveydenhoidon. Vähän kuin naapurivaltiossa Venezuelassa sen parhaina päivinä, erona se, että Trinidad ja Tobago elää edelleen näitä parhaita päiviään.

Oppaamme Trinidadissa

Bussituristi
… ja ei kun matkaan, kaupunkikierros alkakoon
Chinatown Port of Spain
Chinatownkin löytyy, osa kulttuurien sekoitusta kaupungissa

Ensimmäinen pysähdyksemme on National Academy of the Performing Arts, myös NAPAksi kutsuttu rakennus, joka on selvästikin saanut vaikutteita Sydneyn oopperatalosta. Näyttävässä talossa on kuitenkin ilmennyt joitain rakenteellisia ongelmia, jonka takia tilat ovat vajaakäytössä, mutta korjaussuunnitelmia on, myös suunnitelma perustaa hotelli osaksi rakennuskokonaisuutta.

NAPA Port of Spain
National Academy of the Performing Arts kuvattuna myöhemmin hotellihuoneemme ikkunastaNAPA Port of Spain NAPA Port of Spain NAPA Port of Spain

Seitsemän upeaa taloa

Minusta  kaupungin ehdottomasti upein nähtävyys on Mgnificient Seven -nimellä tunnettu seitsemän talon rivistö Queen Savannah -puiston reunalla Maraval Roadilla. Talot rakennettiin 1900-luvun alussa ja ne ovat jo osa Trinidadin ja Tobagon kansallista kulttuuriperintöä, ehkä vielä osa joskus Unesconkin maailmanperintöä.

Rakennukset, kuten Trinidad ja Tobagon ihmisetkin, ovat sekoitus erilaisia tyylejä: ranskalaista, skotlantilaista, intialaista ja espanjalaista. Pääosa taloista rakennettiin alunperin asunnoiksi, poikien lukioksi rakennettua Queen’s Royal Collegea lukuunottamatta.

Queen’s Royal College

Queen's Royal College

Hayes Court

Haeys Court

Hayes Court rakennettiin alunperin anglikaanisen piispan virka-asunnoksi.

Mille Fleurs

Mille Fleurs

Mille Fleurs oli alunperin yksityisen perheen koti, mutta päätyi lopulta valtion haltuun ja sen kunto rapistui. Ainakin maaliskuussa 2020 talossa näytti olevan kunnostustöitä meneillään.

Ambard’s House

Ambard's House

Ambard’s House rakennettiin alunperin yksityisasunnoksi ja se on edelleen siinä käytössä.

Archbishop’s Palace

Archbishop's Palace

Arkkipiispan talo rakennettiin arkkipiispan asunnoksi ja se on edelleen siinä käytössä. Talossa on myös kappeli.

Whitehall

White Hall

Alunperin kaakaoplantaasin omistajalle rakennettu talo on suurin Maraval Roadin rakennuksista. Kaakaoteollisuus kuitenkin romahti melko pian talon rakentamisen jälkeen ja talo päätyi amerikkalaiseen omistukseen ja sai nimen Whitehall. Toisen maailmansodan aikoihin se otettiin Yhdysvaltain armeijan käyttöön ja sodan jälkeen se päätyi kulttuurikeskukseksi, kirjastoksi ja arkistoksi. Lopulta se päätyi valtion haltuun ja Trinidadin ja Tobagon pääministerin käyttöön.

Stollmeyer’s Castle

Stollmeyer's Castle

Stollmeyerin linna, jota kutsutaan myös Killarneyksi, linnamainen skotlantilaistyylinen talo.  Rakennus on ilmeisesti jossain määrin kopio osasta Balmoralin linnaa. Tarina kertoo, että varakkaan perheen tytär (tai vaimo, lähteestä riippuen) olisi ensin halunnut itselleen linnan, mutta rakennuksen valmistuttua pitikin sitä pelottavana ja ilmoitti sittenkin haluavansa asua yksinkertaisessa, modernissa, talossa. Talo päätyi sitten perheen pojalle, joka asui siellä toiseen maailmansotaan asti, jolloin se kuten Whitehallkin otettiin Yhdysvaltain armeijan käyttöön. Sodan jälkeen talo palautettiin Stollmeyerin perheelle, mutta sekin päätyi lopulta valtion haltuun ja on nykyisin osa pääministerin kansliaa ja toimii mm. ulkomaisten arvohenkilöiden vierastalona.

Puistonäkymä
Kurkistus tien toisellekin puolelle, Queen Savannah -puistoon

Queen Savannah -puisto Queen Savannah -puisto

Itsenäisyyden aukio ja punainen Parlamenttitalo

Hienovaraisesti, mutta päättäväisesti, opas kommentoi myös maan historiaa nuoren Trinidadin ja Tobagon kansalaisen näkökulmasta. Länsimainen historia kertoo tarinaa siitä miten Kristoffer Kolumbus löysi myös Trinidadin ja Tobagon vuonna 1498, mutta saarista Trinidad oli jo silloin alkuperäisasukkaiden, arawakkien asuttama, joten miten niin, löysi?

Saaren vaakunassa on kuitenkin Kolumbuksen alukset Pinta, Niñaa ja Santa María. Lisäksi siinä on kaksi kullanväristä kolibria ja oikealla puolella punaperäkaklattaja symboloimassa Tobagon saarta ja vasemmalla punaiibis symboloimassa Trinidadin saarta.

Trinidad ja Tobago vaakuna

Trinidad ja Tobago lippu
Maan lipussa on kaksi osaa, Trinidad ja Tobago, kaksi meren erottamaa saarta, yksi valtio

Ohitamme kierroksellamme myös muutamia hallintorakennuksia, joista kirkkaan punainen parlamenttitalo innoittaa oppaamme kertomaan vuoden 1990 vallankaappausyrityksestä. Islamistiryhmä valtasi kesällä 6 päiväksi parlamenttitalon ja televisioaseman, mutta lopulta yritys päättyi vallankaappaajien antautumiseen. Islamistien tarkoituksena oli saada hallitus vaihdettua, ei valtaa itselleen. Sekasortoisen viikon aikana kaupunki kärsi merkittäviä vahinkoja ja yhteenotoissa 24 ihmistä kuoli, mutta valta ei kuitenkaan vaihtunut.

Tässä kohtaa oppaamme muistutti myös maassa vallitsevasta ehdottomasta kiellosta armeijakuosisten asusteiden suhteen – eli älä saavu maahan maastokuosisissa housuissa, jottet joutuisi riisumana housujasi lentokentällä!

Itsenäisyydenaukio Port of Spain
Itsenäisyydenaukio, bussikiertoajelu tuottaa välillä mielenkiintoisia kuvakulmia

Red House Port of Spain

Presidentinpalatsi Port of Spain
Pääministerin kanslia, parlamentti … mikä puuttuu, no tietysti presidentin palatsi

Fort George – ja melkein Venezuelassa

Kaupunkikierroksen lopuksi nousimme – kaupunkikierroksille perinteiseen tapaan – näköalapaikalle ihailemaan koko kaupunkia. Port of Spainissä tähän tarkoitukseen sopii erinomaisesti Fort Georgen linnoitus. Kaupungin lisäksi linnoitukselta aukeaa näköala myös merelle, kirkkaalla säällä aina Venezuelaan asti. Tällä kertaa emme ihan nähneet Venezuelaa, mutta sentään kaukana sillä suunnalla olevat öljynporauslautat. Trinidad ja Tobagohan on öljyvaltio, Karibian alueen ainoa sellainen, joka merkittävässä määrin vie öljyä ja kaasua.

Linnoitus, jonka osa Fort Georgekin on, rakennettiin 1800-luvun alussa silloisen Britannian kuvernöörin johdolla. Linnoitus toimi pelotteena hyvin, sillä sotilaallista toimintaa siellä ei lopulta koskaan ollut, mutta aikoinaan siellä säilytettiin asiakirjoja ja arvoesineitä. Jo 1800-luvun puolivälissä Fort George lakkasi olemasta osa puolustusta ja se muutettiin signaaliasemaksi, jollaisena se toimikin aina vuoteen 1964 asti. Nykyinen rakennus on 1800-luvun lopulta.

Fort George Port of Spain Fort George Port of Spain

Fort George Port of Spain
Siellä se siintää, jossain kaukana, Venezuela

Fort George Port of Spain Fort George Port of Spain

Fort George
Kauniita näkymiä linnoitukselle vievän tien varrelta

 

Ilta businesshotellissa

Port of Spainissa majoituimme, vain yhdeksi yöksi, paikalliseen Hiltoniin. Pitkän päivän jälkeen emme hotelliin asetuttuamme jaksaneet enää sieltä poistuakaan. Kävimme ostamassa juotavia hotellin minimarketista ja kun ravintoloiden aukioloajat eivät osuneet ihan yhteen nälkämme kanssa tilasimme illallisen huonepalvelusta: pizzaa ja salaattia, jälkiruuaksi hedelmiä. Pizzasta ja hedelmälautasesta ei sen enempää, mutta vuohenjuusto – karpalo – saksanpähkinä -salaatti taisi olla koko matkan paras ateria. Valitettavasti siitä ei tullut otettua edes kuvaa ennen kuin se oli jo kadonnut parempiin suihin, mutta tällainen se kohtuullisella tarkkuudella oli. Pitäisikin yrittää tehdä sitä vaikka tällä reseptillä kotonakin tässä jonain päivänä!

salaatti

Sen verran maltoimme sentään hotellin allasalueella kierrellä ennen huoneessa nautittua illallista, että tutustuimme luontoon täälläkin, vaikkakin hyvin betonisessa ympäristössä:

Hilton Port of Spain Hilton Port of Spain

Tavataanko karnevaaleilla?

Niin mukava kuin paikallisoppaamme olikin, niin – kuten paikallisoppailla on tapana – hänkin taisi liioitella ainakin yhden Trinidad ja Tobagoon liittyvän faktan osalta. Vierailimme Port of Spainissa vain muutamia päiviä vuoden karnevaalien jälkeen ja osa karnevaalikojuista oli vielä katujen varsilla. Tosin ne taitavat olla ainakin osittain siellä ympäri vuoden. Oppaamme intoutuikin kertomaan meille, että Trinidad ja Tobagon karnevaalit ovat maailman suurimmat heti Rion jälkeen. Ihan tätä faktaa en muista lähteistä onnistunut tarkistamaan, mutta esimerkiksi tällainen sivusto listaa 20 maailman parasta karnevaalia ja se lupaa ainakin, että saaren karnevaalit ovat Karibian alueen parhaat. Joten, jos yhdistelmä karnevaalit ja Karibia kiinnostaa, tai karnevaalit yleensä, mutta Rio tuntuu jo liian suurelta ja ruuhkaiselta, niin ehkä kohteesi voisi olla Port of Spain? Seuraava karnevaali on 15-16. helmikuuta vuonna 2021.

Trinidad carneval

Trinidad carneval
Karnevaalit näkyivät vielä Port of Spainin lentokentällä – karnevaalityyny omasta takaa
Join the Conversation

10 Comments

 1. says: Marjo

  Upeita ja ihanan värikkäitä kuvia taas jälleen kerran!
  Minä olisin varmaan seonnut noiden 7 talon kierroksella.
  Aivan kertakaikkisen upeita jokainen ja erittäin hyvä kokonaisuus.
  Näkee, että taloista on pidetty huolta ja niitä huolettu säännöllisesti.
  Olisi myös kiva päästä kuristamaan vaikka tuohon vielä yksityisomistuksessa olevaan.
  NAPA rakennus on todella kuin Sydneyn oopperatalo pienoiskoossa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Marjo! Talot olivat tosiaan, etenkin ajatellen, että ne sijaitsevat Karibian saarella, aika yllättäväkin ”löytö”. Yksityisomistuksessa olevia taloja helpompi voisi olla päästä käymään vaikka koulussa tai voisihan sitä yrittää hankkiutua valtiovieraaksi Trinidad ja Tobagolle ja päätyä asumaan tuohon linnaan!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Luonto on ihan kivaa, mutta pidän kyllä vaihtelustakin. Esimerkiksi joku kesä sitten Skotlantiin tekemällä vaellusmatkallamme oli pakko lintsata pari vaelluspäivää, jotta pääsisi myös näkemään esimerkiksi Portreen kaupungin Isle of Skyella – rajansa niiden nummien talsimisellakin :-)

 2. says: tuulanneli

  Todella kiva nojatuolimatka jälleen, kiitos Pirkko tästä monipuolisesta esittelystä.
  Tuo seitsemän talon rypäs oli mielenkiintoinen ja tarinat niiden takana.
  Minulle Trininad ja Tobagosta tulevat aina mieleen pikajuoksijat!

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Taidan seurata huonosti urheilua, kun en tiennytkään noista pikajuoksijoista :-)

 3. says: Terhi

  Taloista näkee, että kyseessä on vauras öljyvaltio. En voi olla ihmettelemättä tuota maastokuosikieltoa, miwtähän juontaa juurensa noin ankara kielto. Kiellon piiriin kuuluvat selvästi myös vaaleanpunaiset maastokuosit jotka itse asiassa eivät edes ole maastokuoseja.
  Ihana muuten tuon linnun suomenkielinen nimi, punaperäkaklattaja, melkein kuulee sen innoissaan ääntelevän.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Terhi! Ihana paikallisoppaamme painotti tuota kieltoa, mutta ihan tarkkoja syitä siihen ei listannut. Mutta, maassa maan tavalla, tuskin sitä vastaan kannattaa kapinoida, jos Trinidad ja Tobagoon on menossa.

 4. Onpa upeita taloja ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka niihin liittyy. Hauska tuo tytär tai vaimo, kumpi olikaan, joka sitten pitikin linnaa liian pelottavana. Ehkä se vähän onkin, ainakin pimeään aikaan voisi kuvitella niin. :D

  1. says: Pirkko

   Kiitos Virpi! … niin ja että ensin ”tahtoo linnan” – ja sitten kohta ”en tahdokaan linnaa” :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.