Kaukomatkaunelmia – ja käytännön vaihtoehtoja

Maailma unelmia

Kaukomatkojen osalta unelmani ovat kaksijakoisia. Toisaalta on kohteita, joissa mielelläni haluaisin käydä, mutta toisaalta uusilla maillakin on edelleen oma vetovoimansa.

Vielä 10 maata?

Viimeisten vuosien mittaan kaukokohteidemme valintaa ovat ohjanneet maabongaukseen liittyvät tavoitteemme ja sopivasti tarjolla olevat valmiit kiertomatkat, vähän ajatuksena, että jos nyt ensin kävisi katsomassa vaikka 150 maata (YK:n jäsenvaltiot) ja sen jälkeen valitsisi kohteet ”vapaammin”.
Jos matkailu pieniä Euroopan kuplia lukuunottamatta käynnistyy hitaasti, niin tuo 150 maata, eli vielä 10 uutta maata, saattaa olla jo saavuttamaton tavoite – ainakin tähän asti noudattamallamme periaatteella, että matkan kuhunkin maahan on tarjottava maasta enemmänkin kuin vaan poikkeamisen lentokenttähotellissa.

Saattaa olla, että nyt lokakuulle siirtynyt matka Pakistaniin vielä toteutuu. Bangladeshistä taidamme sittenkin tässä kohtaa luopua, sillä nyt saattaa olla parempi mennä matkanjärjestäjän vastuulla olevalla valmiilla paketilla sellaisenaan.

Aasiassa olemme viime vuosina olleet vähemmän, joten haluaisin Balille ja sieltä eteenpäin Itä-Timoriin. Ehkä Sri Lankaankin – tai edes johonkin näistä tilanteen mukaan. Balille ja Sri Lankalle, koska ne ovat kohteita, jossa ”kaikki” ovat käyneet, mutta me olemme ne vielä onnistuneet ohittamaan. Itä-Timoriin puolestaan olisi (tai oli aikaan ennen koronaa) hyvin lentoyhteyksiä juuri Denpasarista Balilta.

Cristo Rei Itä-Timorissa Kaukomatkaunelmia
All day every daisy -blogin kuvauksellahan kiertäisi jo hyvinkin Dilin (kuva: All day every daisy -blogista)

Afrikassa Mosambik ja Malawi -yhdistelmä olisi kiinnostava ja jos siihen voisi vielä liittää poikkeamiset Lesothossa ja Komoreilla, niin aina parempi. Mutta taitaa Afrikka olla juuri nyt kaukaisempi vaihtoehto kuin Aasia.

mosambik Cristo Rei Itä-Timorissa Kaukomatkaunelmia
Vaihda vapaalle -blogin Elina ja Tomi kävivät pari vuotta sitten Mosambikissa – Malawista tai Komoreilta juttuja löytyy vähemmän. Lesothossa toki monikin on poikennut Etelä-Amerikassa käydessään, mutta me kävimme vain Swasimaassa.

Erillisenä tavoitteena koko Karibia valtiotasolla kaipaisi vielä Dominikaanista tasavaltaa ja Haitia. Normaalitilanteessa samaan matkaan voisi ehkä yhdistää Kolumbian. Dominikaaninen tasavalta on jäänyt hännille Karibialla, koska se on aina tuntunut helpoimmin saavutettavalta kohteelta siellä, joten sinnehän voisi mennä koska tahansa – paitsi että nyt ei voikaan! Haitiin poikkeaisimme sieltä, jos se kohtuullisesti onnistuisi.

Dominikaaninen tasavalta -matkaopas

Risteilylle?!

Koronatilanteen räjähtäessä käsiin etenkin risteilylaivoilla ajattelin, etten ainakaan lähtisi risteilylle. En ole oikeastaan koskaan ollut kiinnostunut risteilyelämästä tai itse laivoista, mutta jos hyvä reitti osuu kohdalle, niin jossain tilanteissa risteily on ihan kelpo vaihtoehto. Risteily vaikka Intian valtamerellä tai risteily, jolla kiersimme kaikki Havaijin saaret olivat onnistuneita tapoja tutustua näihin alueisiin.

Muutama risteilyreitti on onnistunut viime aikoinakin herättämään kiinnostukseni ja olenkin jo ilmoittanut alustavasta kiinnostuksestamme Kristina Cruisesin tarjoamalle risteilyllä Tokiosta Hongkongiin ensi helmikuussa! Reitille osuisivat uusina maina Taiwan ja Filippiinit ja Tokiotakin olisi kiva nähdä edes vähän. Ehkä ensi vuoden alkuun mennessä varustamot ovat keksineet tavan, joilla risteilytkin pystytään toteuttamaan jotenkin turvallisesti?

Noordamin risteily Tokiosta
M/S Noordamin risteily Tokiosta – pitää myöhemmin sitten arvioida, että tuoko Kristina Cruisesin reipas hinta vastinetta matkan ostamiseen heidän kauttaan vai kannattaako lennot ja risteily ostaa erikseen. Päätökseen vaikuttaa myös se, että tarjoaako Kristina Cruises mahdollisuuden ottaa matkan alkuun muutaman lisäpäivän Tokioon.

Pidän edelleen myös listallani Celestyal Cruisen risteilyä, jonka reitille osuvat mm. Rhodos, Tel Aviv ja Kairo – netin mukaan lähtöpäiviä olisi tarjolla jo loppuvuodesta, mutten tätäkään vielä olisi varaamassa.

Muutama päivitys matkasuunnitelmiimme

Unelmia?

Jos unohtaisin uudet maat, niin listani terävin kärki näyttäisi tällaiselta, Tokion ja Kairon lisäksi:

 • Yellowstone
 • Seattle
 • New Orleans
 • Miami ja Key West

Yellowstone, koska se jäi näkemättä kun kiersimme muita länsirannikon kansallispuistoja mm. Grand Canyonia, Yosemitea, Bruce Canyonia ja kävimme Death Valleyssa. Seattle, koska Greyn Anatomia. New Orleans, koska etelävaltiot ovat vielä kokematta. Miami, koska olemme viettäneet siellä vasta yhden päivän ja siinä missä pitkään haaveilin yöstä Berliinin Adlonissa, niin olisi kiva yöpyä myös Biltmoressa Miamissa.

Yhdysvallat ei kuitenkaan ainakaan nyt houkuttele yhtään ja Afrikankin koronatilanteeseen suhtaudun vähän epäilevästi. Tosin voisi ajatella, että luonnonpuistoissa ihmisiä on kuitenkin sen verran harvassa, että tuskin ne olisivat tässä mielessä vaarallisimpia paikkoja.

Crescent Island Cristo Rei Itä-Timorissa Kaukomatkaunelmia
Crescent Islandin eläimistöä kuvattuna Naivasha-järveltä joulukuussa 2015
Okavango Delta
Okavango Delta ja Mma Ramotswe-sarjan kirja, joka sijoittuu tälle alueelle
Tags from the story
Join the Conversation

8 Comments

 1. says: Katja

  Mielenkiintoisia haaveita/suunnitelmia sinulla!
  Yellowstonea ei kyllä voi kuin suositella, näin useamman reissun sinne tehneenä sieltä löytää aina niin paljon uutta ja onhan se nyt tosi laaja alue.
  Jännityksellä odotan siellä asuvien tuttujen päivityksiä, kun tänään on avattu myös puiston Montanan puoleiset sisäänkäynnit joten kävijämäärät varmasti nousee nyt ainakin tilapäisesti.
  Tosi paljon siellä on aina ollut porukkaa noilla tunnetuilla paikoilla, mutta halutessaan vältellä liikoja ihmisiä voi aina lähteä patikalle sillä vain n. 3% puistossa vierailevista ihmisistä poistuu rakennetulta alueelta joten luonnonrauhaa on aina löydettävissä kun vähän pistää tassua toisen eteen :)
  Itse harkitsen vielä, josko olisi mahdollista päästä sinne syksyllä, kun nyt toukokuulta matka peruuntui. Voi olla että en tohdi lähteä, mutta kai sitä haaveilla voi silti :D

  1. says: Pirkko

   Kiitos Katja! Tuo Yellowstone on ollut listallamme jo aika monta vuotta ja tähän asti ollut ajatuksena, että kyllä sekin sieltä joskus vastaan tulee, mutta nyt näinä aikoina alkaa jo melkein usko asiaan horjua. Sigh.

 2. Helposti käy niin, että kun tuo 150 tulee täyteen, niin viimeistään silloin tulee taas uusi tavoite, kuten ”jos saataisiin 175 täyteen, niin sitten voi valita vapaammin”. :) Tai ainakin aika usein tavoitteiden käy niin, että kun se saavuttaa, niin vahingossakin sitä tulee asetettua jollain tavalla uusi tavoite!

  Katjan tapaan Yellowstone piti olla meidänkin kohteena. Vielä(kään) sitä ei ole peruttu, mutta pahalta näyttää. Alaskaa olin odottanut erityisesti.

  Kairo kuulostaa tavallaan kiehtovalta kohteelta, mutta luulen, että en kuitenkaan siinä kaoottisuudessa viihtyisi, vaikka toisen mielestä se varmaan on osa sen viehätystä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Tässä kohtaa olen kyllä jo eri mieltä. Tuolla 150 ja 175 välillä maat alkavat jo mennä vaikeiksi tai epäkiinnostaviksi, mielestäni, eli jos matkailumme vielä kovin pitkään jatkuu, niin uskon kyllä vahvasti, että siirrymme kertauslinjalle.

 3. Aasian suunnalla on tullut reissattua aika paljon viime aikoina (siitäkin huolimatta Sri Lanka ja Bali minullakin näkemättä) joten mieli tekisi Afrikkaan seuraavaksi. Se, milloin sinne turvallisesti pääsisi, onkin sitten toinen juttu. Kaukomatkoista ei kunnolla osaa vielä unelmoida, kun ei tiedä milloin niihin lähteminen olisi mahdollista. Toivottavasti jo ensi talvena.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Kiva sattuma, että molemmilta ovat nuo samat vielä kokematta. Afrikan tilanteesta taitaa olla vähän vaikea saada tietoa, joko siellä on koronaa tai ei, mutta tilastointiin ei taida olla kovin paljoa luottamista.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Christina! Yhdysvallat tuntuu juuri nyt kovin kaukaisen tulevaisuuden kohteelta, mutta katsotaan miten maailma tästä kehittyy …

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *