Päivä Ahvenanmaalla

Päivä Ahvenanmaalla feature

Tallink Siljan tämän kesän mainiot viikonloppuristeilyt vievät suoraan Helsingistä päiväksi Ahvenanmaalle.
Perillä on kivasti aikaa kahdeksan tuntia ja etenkin, jos lähtee matkaan auton kanssa, niin kahdeksassa tunnissa ehtii vaikka mitä. Ilman autoakin pääsee paitsi Maarianhaminaan laivayhtiön retkillä tai kuljetuksilla  helposti myös Sundiin, Kastelholmaan, Bomarsundiin tai Eckeröhön.

Halusimme kuitenkin tällä kertaa välttää suosituimpia kohteita, jotka toisaalta olivat meille myös tuttuja aikaisemmilta Ahvenanmaan lomiltamme, ja niinpä kyselin etukäteen vinkkejä niin Visit Ålandilta kuin Ihana Ahvenanmaani -blogia pitävältä Tiinalta ja rakensimme niistä lopulta retkipäivän, joka sisälsi muutaman kohteen Maarianhaminasta ja monta kohdetta Lemlandista. Lemland olikin meille aikaisemmin tuntematonta aluetta, mitä nyt joskus veneellä olemme menneet Lemströmin kanavasta Lumparnille.

Tällaisen kierroksen, esimerkiksi, ehtii hyvin päivässä:

Merellistä tunnelmaa pienvenesatamissa

Baltic Queen saapui Maarianhaminaan yhdeksältä aamulla ja ainakin autolla olet kaupungissa muutamassa minuutissa. Autottomat voivat halutessaan jäädä laivaan aina klo 12:30 asti. Mutta jos kaipaat tekemistä aamun ensimmäisiin tuntiin, niin poikkea Maarianhaminan satamissa, isossa Itäsatamassa tai pienemmässä Länsisatamassa Pommern-laivan ja merenkulkumuseon kupeessa. Monethan saapuvat, normaalikesinä, niin Suomesta kuin Ruotsista Ahvenanmaalle ja Maarianhaminaan omalla veneellä. Nyt ruotsalaisia veneitä näkyi vähän, siitä huolimatta, että varsinaista rajavalvontaa niiden osalta ei enää ole. Satamissa on oma tunnelmansa ja toinen toistaan upeampia veneitä!

Itäsatama Maarianhamina Päivä Ahvenanmaalla

Länsisatama Maarianhamina Päivä Ahvenanmaalla
Yksi yksittäinen havainto ruotsalaisesta veneestä Länsisatamassa
Länsisatama Maarianhamina
Vahine-nimisiä veneitä lienee useita, sillä ”oikea” Vahine oli tätä kuvaa otettaessa vielä ylittämässä Atlanttia

Länsisatama Maarianhamina

Ahvenanmaan merenkulkumuseo

Ahvenanmaan merenkulkumuseo on niin hieno, että siellä voi hyvin käydä useampaankin kertaan. Meillä edellisestä kerrasta oli jo neljä vuotta, mutta hyvästä museosta riittää ehdottomasti vaikka useampaankin vierailuun.

Tällä kertaa etsimme, niin senioreita kuin olemmekin, muun tutustumisen lomassa Ruby laivarottia – ja löytyiväthän ne, kaikki viisi, lattianrajassa sijaitsevista koloistaan. Tällä kertaa huomioni kiinnittyi myös Ålandsfärjanin pienoismalliin, johon oli toteutettu myös matkustajat, niin jalkaisin kuin autolla laivaan saapuvat.

Laivarotta Ruby Päivä Ahvenanmaalla

Ahvenanmaan merenkulkumuseo Päivä Ahvenanmaalla Ahvenanmaan merenkulkumuseo Ahvenanmaan merenkulkumuseo

Merimuseo Päivä Ahvenanmaalla
Laivojen koneita ja majakoiden valoja (tämä Märketiltä)

Merimuseosta lisää jutussamme kesältä 2016:

Merellinen Maarianhamina

Lemströmin kanava

Lemströmin kanava ei nyt ehkä nähtävyytenä ole merkittävimmästä päästä, mutta ainakin entisinä purjehtijoina halusimme ehdottomasti pysähtyä myös katsomaan sitä taas kerran, tällä kertaa kanavan reunalta. Toisaalta kanavalle ei tarvitsee erikseen ajaa, tie Lemlandiin menee kanavan ylittävän sillan yli, joten ei sitä voi jättää näkemättäkään. Silta aukeaa tasatunnein hetkeksi, eli pienveneet pääsevät kanavasta Lumparnille tai Lumparinilta kerran tunnissa. Emme yrittäneet ajastusta juuri kanavan avautumisen hetkeen, mutta sattumalta osuimme paikalle juuri sillan taas asettuessa paikalleen ja ehdimme näkemään viimeiset kanavan läpi menneet veneet.

Kanavan kohdalla on satunnaiselle turistille jäätelökioskin verran palvelujakin, jos niitä tarvitsee.

Lemströmin kanava Lemströmin kanava Päivä Ahvenanmaalla

Herröskatanin luontopolku

Ajatus myös lyhyestä kävelystä Ahvenanmaan luonnossa automatkailun lomassa tuntui etukäteen hyvältä idealta. Herröskatanin niemelle oli hiukan matkaa, Ahvenanmaan mittakaavassa, mutta tie niemen kärkeen oli perille asti loistokunnossa, joten parikymmentä kilometriä suuntaansa ei tuntunut sittenkään pitkältä.

Perillä oli pieni parkkipaikka ja niemen kartta: luontopolun pituus olisi 1,6 kilometriä, eli juuri sopivasti pieneen jaloitteluun. Taivas näytti hiukan uhkaavalta, joten otimme sadetakit mukaan. Meille Ahvenanmaan luonto on aina ollut joko rantakallioita tai vehreää lehtomaisemaa ja Herröskatanin luontopolku on jälkimmäistä parhaimmillaan. Kesäkukat kukkivat polun reunoilla jos ei nyt kaikissa väreissä niin ainakin sinisen, lilan ja keltaisen kaikissa sävyissä. Pysähdymme ensimmäisten sinikeltaisten lehtomaitikoiden kohdalla, tällaisia ei Espoon rannoilla näe! Kukasta käytetään myös nimeä svenska flaggan värityksensä takia. Tarkkaan ottaen vain kukat ovat keltaisia, siniset ”kukat” ovat tukilehtiä, eivät kukkia. Polun varrella kukkivat myös ainakin kissankellot ja kurjenkellot.

Kohta näemme jo mertakin, mutta jatkamme matkaa, tarkoituksena poiketa niemen kärjessä sijaitsevalla lintutornilla asti, mutta hetken päästä kesäsade muuttaa suunnitelmamme. Ensin pari pisaraa, mutta kohta sataa jo kaatamalla. Ehdimme louhikolle asti. Tästä polku olisi kääntynyt alas oikealle lintutornille, mutta sateen takia hakeuduimme lähimmän vähänkin isomman puun suojaan ja päätimme kääntyä takaisin: merelle tuskin olisi nähnyt eikä märkään lintutorniin kiipeäminenkään houkutellut. Tuskin merikotkatkaan lentelevät sateella.

Mutta jäihän meille muistot vihreästä lehtomaisemista ja kaikista kesän kukista!

Herröskatan Päivä AhvenanmaallaHerröskatan Herröskatan Päivä Ahvenanmaalla Herröskatan Herröskatan Herröskatan

herroskatan lintutorni
Herröskatanin lintutorni: Kuva Rolf Carlsson Finlands Natur-lehden jutusta

Amalian limonaditehdas

Hiukan kosteaksi heittäytyneen reippailun jälkeen tarvitsimme lämmintä juomaa. Limonadit eivät tietysti ole lämpimiä, mutta Amalian limonaditehtaan yläkerrassa on pieni kahvila ja iso myymälä. Pienen tauon jälkeen tutustuimme tähän Ahvenanmaan ainoaan ja Suomenkin tasolla harvinaiseen limonaditehtaaseen, jossa limonadi valmistetaan perinteisesti käsityönä luonnon raaka-aineista.

Ahvenanmaan ainut ja koko maan harvoista alkuperäisistä limonaditehtaista, joka valmistaa perinteisenä käsityönä limonadia korkealaatuisista luonnollisista raaka-aineista. Valikoimissa on myös siidereitä ja long drinkkejä. Tehtaaseenkin pääsi ovelta kurkistamaan vaikka emme olleetkaan etukäteen varanneet tehdaskierrosta. Ilmeisesti sekin olisi ollut mahdollista, maistiaisineen kaikkineen.

Maistellaan sitten paremmalla ajalla, kotona, muutamaan limonadimakua ja yhtä siideriä.

Amalian limonaditehdas Päivä Ahvenanmaalla Amalian limonaditehdas

Amalia limonaditehdas

Senses-vierailupuutarha

Hetkellisen kaatosateen jälkeen aurinko taas paistoi kun kurvasimme Senses-puutarhan pihaan. Puutarha on auki yleisölle viikonloppuisin, joskin arkipäiviinkin voi etukäteen asiasta sopimalla saada audienssin, ja pihassa olikin jo useampikin auto. Puutarha on kuitenkin laaja, joten ruuhkasta ei kuitenkaan voinut puhua.

Puutarha on yksityinen, tosin 7000 neliön puutarhaa ei helposti sellaiseksi uskoisi. Omistajapariskunta on rakentanut ja kehittänyt puutarhaa vuodesta 2013 alkaen ja yleisölle puutarha on ollut avoinna vuodesta 2017 alkaen.
Puutarha on ilmeisen taitavasti suunniteltu siten, että keväästä kesään ja aina syksyyn asti jotain on kukassa. Keväällä puutarhassa kukkii kuulemma n. 100 000 sipulikasvia- ehkä tänne pitäisikin tulla uudelleen ensi keväänä! Nyt heinäkuun alussa pionienkin aika alkoi olla jo ohi, mutta ruusut ja laventeli tuoksuivat hurmaavasti.

Senses Lemland Päivä Ahvenanmaalla Senses Lemland Senses LemlandSenses Lemland Päivä AhvenanmaallaSenses LemlandSenses Lemland Senses Lemland Päivä Ahvenanmaalla

Lisää kuvia – ja faktoja – Senses-puutarhasta löydät halutessasi Ihana Ahvenanmaani -blogin jutusta.

Senses – vierailupuutarha Ahvenanmaalla

Humlan-kahvila

Ahvenanmaan must-juttuja joka kerta siellä käydessämme on Ahvenanmaan pannukakku. Tällä kertaa Humlanin kahvila vaikutti etukäteistutkimuksen perusteella hyvältä paikalta nauttia siitä ja sitä se olikin. Kesäisen vihreässä pihapiirissä on pieneen valkoiseen kasvihuoneeseen toteuttu kahvila, jonka pöydät leviävät nurmikon reunoille asti. Ålandspannkaka med sviskonkräm och grädde, juuri oikeanlaisena. Maarianhaminan keskustan kahviloissa perinteinen pannukakku on joskus jalostunut melko hienostuneeksikin leivosmaiseksi annokseksi, mutta täällä se on yksinkertaisesti pannukakkua, hilloa ja kermavaahtoa.

Aina Ahvenanmaalta palatessani mietin ainakin muutaman viikon ajan, että pitäisikö yrittää tehdä tätä kotona, mutta harvoin tulen sitä sitten kuitenkaan tehneeksi. Tällä kertaa bongasin netistä reseptin, jossa puuroon tarvittavana mannapuurona käytetään Saarioisten valmista mannapuuroa – jos tällä kertaa vaikka tekisikin tätä kotonakin.

Päivän shoppailuosuuskin – Amalian limonaditehtaasta ostettuja maistiaisia ei lasketa – tuli hoidettua Humlanissa. Yhdessä pihapiirin pienistä rakennuksista oli pieni kirpputori ja sieltä löytyi juuri meille sopiva setti lasinalusia, 4 kappaletta, 50 senttiä.

Humlan Lemland Humlan Lemland Ahvenanmaan pannukakku Päivä AhvenanmaallaHumlan Lemland

Merikortteli

Paitsi Merimuseota Maarianhaminassa on vaikea ohittaa Merikorttelia Itäsataman kupeessa, joten Lemlandista palattuamme pysähdyimme hetkeksi rantaan sen kohdalla. Humlanissa tekemiemme isojen ostosten jälkeen ohitimme Saltin ja Guldvivanin, alueen myymälät, melko nopeasti, samoin kuin ravintolat, ja suuntasimme rannalle. Mutta kannattaa siis huomata, että Merikorttelista tosiaan on moneksi, on saaristotunnelmaa, on shoppailtavaa ja on syötävää ja juotavaa – jokaiselle siis jotakin.

Saaristotunnelmasta huolehtivat mm. Albanus- ja Sunnan-laivat, joista jälkimmäisellä voi lähteä vaikka lounasristeilylle. Mutta älä tyydy Albanuksen laituriin vaan jatka eteenpäin, aina Saaristokappelille asti. Täällä, vanhojen laivojen ja venevajojen lomasta löytyy lähes yhtä hienoja saaristonäkymiä kuin Eckerön Käringsundista.

Merikortteli Maarianhamina Merikortteli MaarianhaminaMerikortteli Maarianhamina Merikortteli Maarianhamina Merikortteli Maarianhamina

Boquerian

Tapas-ravintola Boquerian on yksi kaupungin uusimpia ja näyttävimpiä ravintoloita ja päivän kierroksen jälkeen olikin myöhäisen lounaan virkaa toimittavan napostelun aika. Ravintola on kuin tehty koronakesän tarpeisiin, sillä vaikka sen sisätilat ovat pienet, niin terassi levittäytyy isolle alueelle. Maarianhamina ei ollut kovin ruuhkainen ruotsalaisten turistien puuttuessa, mutta silti ilmeisen hyvin paikkansa lunastaneessa ravintolassa oli ihan paljon ihmisiä, mutta ei mitenkään iholle asti.

Valitsimme, ehkä vähän mielikuvituksettomasti isohkon kokoelman juustoja ja leikkeleitä ja sen kaveriksi vielä hiukan leipää ja jaoimme ne sitten kristillisesti tasan. Onneksi olimme jo aikaisemmin myöhentäneet illallisvarauksemme Baltic Queenin Gourmet-ravintolaan iltakahdeksaan, muuten ei olisi ehtinyt tulla nälkä ennen illallista!

Boquerian Maarianhamina
Boquerian Maarianhamina
Boquerian Maarianhamina

Muita ideoita?

Vinkin Degerbyn uudesta Carlsron kylpylähotellista saimme pariltakin taholta. Itse hotelli avataan vasta ensi keväänä, mutta sen kahvila, ravintola ja herkkukauppa ovat jo auki. Tutkimmekin jo lautta-aikatauluja Svinön ja Degerbyn välillä, mutta tulimme sitten siihen tulokseen, että vain päivän vierailulla emme halunneet sitoutua niihin. Vinkin hotellista laitoimme kyllä muistiin – jos vaikka ensi kesänä tulisimme taas useammaksi päiväksi Ahvenanmaalle ja silloin voisimme vaikka yöpyäkin siellä!

Carlsro
Carlsron kylpylähotelli (kuva Carlsron Facebook-sivuilta)

Myös Nåtön ja Järsön luonto ja Stickstuganin kahvila saivat mainintoja ja olisikin varmasti ollut hyvä kohde päiväseltäänkin Ahvenanmaalla vieraillessa. Olimme kuitenkin käyneet Stickstuganissa vain muutama vuosi sitten, joten koostimme päivämme mieluummin pääosin meille uusista kohteista.

Värikäs Maarianhamina

Nåtön luontopolun orkideoista voit halutessasi lukea lisää vaikka tästä.

Kartalla toteuttamamme reitti näyttää tältä, itäisin piste on Amalian limonaditehdas.

lemland reitti

Tags from the story
,
Join the Conversation

22 Comments

 1. Kivan retken olette tehneet! Sen verran vinkkinä postauksen lukeville, että oluenystävät suuntaavat Lemströmin kanavan läheisyydessä olevalle Open Water Breweryn panimokaupalle, joka on Ahvenanmaan tuntemattomampi, mutta laadullisesti parempi panimo kuin Stallhagen. Itse ajattelin jopa sellaista, että seuraavan kerran vuokraan Maarianhaminasta polkupyörän ja pyöräilen Open Water Brewrylle :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rami hyvästä vinkistä! Kuplivia juomia yli kuohuvien suosivana tällaiset helmet eivät oikein osu silmiini :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mira! Minulle taas Ahvenanmaa on tuttu lapsuudesta asti ja mielelläni palaan sinne aina silloin tällöin.

 2. says: tuulanneli

  Paljon olette ehtineet nähdä. Ahvenanmaa on meillä vielä kokematta. Katsotaan jospa ensi vuonna ehtisimme sinne.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentista! Ahvenanmaa on kivan kompakti kohde, jossa on monenlaista nähtävää ja koettavaa ja välimatkat lyhyitä.

 3. says: Minna

  Itse en ole Ahvenamaalla käynyt, mutta viikko sitten seurasin somessa ystäväperheen matkaa Ahvenanmaalle ja nyt luin kattavan postauksesi. Alkaa vaikuttaa siltä, että Ahvenanmaalle on itsekin päästävä jossain vaiheessa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Minna! Jos ei ole koskaan Ahvenanmaalla käynyt, niin se käy varmasti myös vaihtoehdoksi ulkomaan matkalle. On siellä kuitenkin vähän erilaista kuin vaikka Itä-Suomessa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Teija! Ihme kyllä – tai ehkei sittenkään niinkään ihme, sillä Ahvenanmaasta on selvästikin moneksi – niin vielä 10 (+?) kertaa maakunnassa käyneenäkin löysimme päiväksi pääosin uusia kohteita.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tiina! Ja vielä kerran kiitos kaikista ihanista vinkeistä! Palataan aiheeseen ensi kesänä taas :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Marika! Jos vaan on auto käytettävissä (tai haluaa vuokrata auton) niin lyhyellä etäisyydellä Maarianhaminasta on vaikka mitä!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari! Riikassa kävimme viime kesänä yhdellä jo silloin toteutetulla erikoisristeilyllä, mutta toivoisin kyllä näiden kaikkien niin Riikan kuin Maarianhaminan risteilyjen jatkuvan myös vaikka koronan jälkeenkin, hyvinkin voisin kuvitella käyväni vaikka Riikassakin toistamiseenkin.

 4. Olette taas löytäneet kivan oloisia paikkoja. Meillä on nyt kahtena kesänä ollut suunnitelmissa mennä Ahvenanmaalle mutta viime kesänä ei ehditty, ja tänä kesänä ollaan nyt jumissa täällä Kaliforniassa. Mukavaa kuitenkin päästä lukemaan juttuja ja katselemaan kuvia sieltä.. ja haaveilemaan ehkä taas ensi kesästä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Paula! Joskus muutamia vuosia sitten olisin ehkä vielä kommentoinnut, että eihän tuo pahalta kuullosta olla Kaliforniassa jumissa, mutta tätä nykyä Yhdysvaltojen maine alkaa olla niin pohjamudissa, ettei enää käy edes kateeksi! Toivottavasti jonain vuonna taas pääsette käymään täällä Suomen ”lintukodossakin”.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Nyt onkin hyvä aika aloittaa Ahvenanmaahan tutustuminen, kun sinne pääsee helposti päiväksi pääkaupunkiseudultakin.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.