Bergenin nähtävyydet

Bergen

Risteily, jonne olimme vielä heinäkuussa lähdössä, olisi alkanut Bergenistä. Mutta olimme myös jo alun alkaen varanneet lennot siten, että meille jäisi aikaa myös Bergenin kaupungille. Maailma ja matkamme sitten hiukan muuttui mihin koronan myötä ilmeisesti on syytä varautua, mutta Bergenistä pidimme kiinni. Lopulta vietimme kaupungissa yhden illan ja kaksi kokonaista päivää, mikä riitti mainiosti ainakin päänähtävyyksiin ja vähän sen ylikin.

Aikoinaan Atlantin rannalla sijaitseva Bergen oli Pohjoismaiden suurin kaupunki ja muutamaan otteeseen Norjan pääkaupunkikin. Nyttemmin Bergen on Norjan toiseksi suurin kaupunki, joka sijaitsee seitsemän vuoren välissä vuonojen rannoilla.

Lasse ja sateenvarjotBergen

Fløibanen ja Fløyen

Kaupunkiin kuin kaupunkiin tutustuminen kannattaa aloittaa ylhäältä, jos siihen on mahdollisuus. Bergenin kaupungin näkee parhaiten Fløyen-vuorelta, jonne pääsee helposti Fløibanenilla läheltä kaupungin keskustaa. Kaapelivaunu kuljettaa nopeasti niin ylös kuin alaskin, joskin tietysti, jos reippailla haluaa, niin voi vuorelle toki nousta reippaillenkin (ja jatkaa reippailua Fløyen-vuoren monilla ulkoilureiteillä). Meidän tarpeisiimme askelia tapaa kertyä normaalina matkapäivänä riittävästi ilman ulkoilureittejäkin, joten valitsimme kaapelivaunun.

Ylhäällä Fløyenilla on näköalapaikka, ravintola, pieni kauppa ja mm. erilaisia aktiviteetteja myyvä pieni toimisto. Jos vaikka soutelu Skomakerdiket-järvellä innostaisi? Fløyeniltä voi halutessaan, jos kunnon pitkää kävelyä kaipaa, kävellä vaikka Ulriken-vuorelle, jonka laelta myös löytyy paitsi näköaloja myös näköalaravintola. Ulrikenille ei tänä kesänä pääse kaapelivaunulla, sillä se on remontissa ensi kesään asti, mutta jalan tai bussilla sinnekin (tai sieltäkin) pääsee.

Ulriken-vuorella emme käyneet, mutta Fløyenin lisäksi nousimme kuitenkin vielä toisenkin kerran korkeuksiin: Clarion-ketjun Havnekontoret-hotellin torniin. Periaatteessa pääsy torniin on vaan hotellin asukkailla, mutta kohteliaasti vastaanotosta kysymällä sinne pääsi myös pientä maksua vastaan. Ulriken on muuten korkein seitsemästä Bergenin kaupunkia ympäröivistä vuorista.

Bergen Bergen

Clarion Havnekontoret
Näkymä Clarionin tornista

Clarion Havnekontoret

Clarion havnekontoret
Bryggenin uudempia taloja ja Clarion Havnekontoret -hotelli torneineen

Bryggen

Jos Bergenistä pitäisi poimia vain yksi kohde, niin se olisi tietysti Bryggen. Tämä nyttemmin Unescon maailmanperintökohteen statuksen omaa vanha puukaupunginosa ja sen näyttävä, värikäs fasadi on Bergenin kovinta ydintä, ainakin turisteille.

Rannan taloista yksitoista, mereltä katsoen oikeanpuoleisinta, ovat alkuperäisiä. Loput kuusi ovat uudisrakennuksia. Julkisivujen taakse, siis niiden alkuperäisten, kätkeytyy vanhojen puutalojen alue, joka rakennettiin uudelleen 1700-luvun alussa sattuneen palon jälkeen. Toistaiseksi alue on sen jälkeen säilynyt palamatta, vaikka kapeita kujia kulkiessaan tulee väkisin mieleen, että jos täällä nyt syttyisi tulipalo, niin palaisiko tämä koko alue, sillä etäisyys talosta toiseen ei todellakaan ole kaikilta osin metriäkään. Vanhoihin taloihin on nyttemmin sijoittunut pieni museo, kauppoja, ravintoloita ja kahviloita. Bryggenin aluetta kannattaa myös käydä katselemassa ylhäältä, Øvregatenilta: tiheään rakennettujen pienten talojen katot muodostavat kauniin maiseman siinä missä talojen julkisivutkin.

Radisson Blu -hotelli sijaitsee muuten ihan Bryggenin alueella. Sen ravintola sijoittuu vanhojen talojen muodostaman julkisivun jatkoksi rakennetuissa taloissa, parissa niistä ja itse hotelli niiden taakse.

Bryggen Bergen Bryggen Bryggen Bryggen

Fish Market vai akvaario

En ole erityisen suuri kalan ystävä ja syönkin lähinnä lohta, vaaleaa kalaa fish & chips -muodossa tai valmiiksi käsitellyssä muodossa pakasteaterioina, kuten vaikka mantelikalana. Äyriäisten osalta olen vielä kalojakin epäluuloisempi, mutta Norjassa kala ja äyriäiset ovat sen verran tärkeä osa elämää, että pakkohan näitäkin oli käydä Bergenin keskustan kalatorilla ihmettelemässä.

Ihmettelemistä siinä olikin, sillä esillä oli monen monta kalalajia, sellaisiakin, joita en muista nähneeni sen jälkeen mitä isäni kanssa joskus vuosikymmeniä sitten kalastaessa, kuten vaikka piikkikampeloita. Jättikokoisia kuningasrapuja olemme aikaisemmin nähneet mm. Nordkappissa käydessämme, mutta oli niitä silti kiva ihmetellä kalatorin isoissa altaissa. Kuten hummereitakin.

Kalatorilla voi paitsi ihastella monipuolista kalavalikoimaa tietysti myös tehdä ostoksia ja osana kalatoria toimivat ravintolat valmistavat ostoksesi saman tien ateriaksikin, jos niin haluat.

Bergenissä on myös akvaario, jos haluaisit nähdä kalatkin elävinä, mutta siellä emme käyneet. Ålesundissa, jonne jatkoimme Bergenistä, sen sijaan kävimme Atlanterhavsparkenissa katsomassa kaloja ja rapuja, mutta myös merivesialtaissa asustelevia pingviinejä, saukkoja ja hylkeitä.

Bergen Fishmarket

Fishmarket
Yksineläjä Severin -ohjelman jaksossa 2:1 pyydetään ja valmistetaan ruuaksi myös merisiiltä

Fishmarket Fishmarket

Fishmarket
Kuningasravun ja valaan sijaan pitäydyimme kuitenkin fish & chips -ateriassa

Vuonoristeily

Olimme ensin ajatelleet jättää vuonot Geirangerinvuonon varaan, mutta Bergenin satama-alueella oli sen verran paljon erilaisia vuonovaihtoehtoja tarjolla, että lopulta päätimme risteillä vähän Bergenissäkin. Kevyin vaihtoehto on muutaman tunnin päivän Mostraum-vuonolle, jonne voi lähteä aamu- tai iltapäivällä.  Bergenistä voi myös lähteä pitkälle koko päivän retkelle vaikka Flåmiin asti ja taittaa matkan toiseen suuntaan laivalla ja toiseen suuntaan junalla. Risteilyjä oli myös tarjolla Sognevuonolle tai Rosendaliin, mutta nämäkin olivat pitkiä, eli jos ne kiinnostavat, niin kannattaa tutustua vaihtoehtoihin etukäteen ja varata matkaan riittävästi päiviä.

Mutta jo lyhytkin risteily Mostraum-vuonolle aina Modaleniin asti tarjoaa sekin merellisen näkymän Bergenin satamaan, kaupunkia ympäröiviin lähiöihin ja tietysti upeita vuonomaisemia. Risteilyn paluumatkalla näimme  myös Salhusissa The Norwegian Knitting Industry Museumin rakennuksen, josta olinkin lukenut hiukan Bergenin käyntikohteita miettiessäni ja sen jälkeen teimmekin päätöksen palata sinne seuraavana päivänä, bussilla.

Mostraum vuonoristeily Mostraum vuonoristeily Mostraum vuonoristeily Mostraum vuonoristeily

Mostraum vuonoristeily
Siinä missä Bergen on Norjan toiseksi suurin kaupunki, niin Modalen on Norjan toiseksi pienin kunta
Mostraum vuonoristeily
Tällaisella aluksella risteilimme Bergenissä, liput netistä ja lähtö Zachariasbryggeniltä

Bergenhusin linnoitus

Pienen satama-altaan laidalla sijaitsee myös Bergenhusin linnoitus. Rosenkrantzin torni oli tänä kesänä remontin takia huputettu, mikä vähän ensin latisti intoamme käydä katsastamassa linnoituksen aluetta, mutta kävimme sitten kuitenkin. Linnoituksen puisto on kuitenkin iso ja kaunis ja bunkkerin seiniä pitkin nousevat köynnökset luovat korkeuksiin asti ulottuvan vihreän maiseman. Alueella on myös iso ulkoilmaravintola, joka ainakin näin korona-aikaan vaikutti ihan hyvältä vaihtoehdolta, jos juuri silloin olisimme olleet ruuan tarpeessa.

Bergen linnoitusBergen linnoitusBergen linnoitus

Hurtigruten, Bergen

Kävimme myös yhtenä iltana katsomassa pienen niemen toisella puolella Hurtigruten -laivan lähtöä Bergenistä pohjoiseen. Bergenhän on Hurtigrutenin pitkän reitin eteläisin satama ja jos jonain kesänä, ehkä joskus koronan jälkeisenä aikana, haluaa koluta tarkkaan Norjan rannikon, niin Hurtigrutenin matkassa se onnistuu Bergenistä aina Kirkenesiin asti.

Hurtigrutenin alusta oli meidän lisäksemme saattamassa matkaan bergeniläistä nuorisoa. Rannalla oli meneillään useampikin pienimuotoinen piknik. Eivät ne tietysti välttämättä mitenkään liittyneet laivan lähtöön, voihan olla, että iltayhdeksän oli vaan hyvä aika viettää kesäistä iltaa auringonpaisteessa tuolla laiturilla.

Bergen Hurtigruten
Norjan matkamme version 2.0 mukaan olisimme olleet tässä laivassa

Bergen Hurtigruten

Vielä KODE, Trollhaugen tai Opus XVI?

Jos sää olisi heittäytynyt sateiseksi, kuten Bergenissä ilmeisesti usein käy, vaikka meille ei kesäisenä elokuun viikkona osunutkaan kohdalle, niin olisimme varmasti hakeutuneet KODE-museokompleksin yhteen tai useampaan museoon, jotka kaikki sijaitsevat pienen Lille Lungegårdsvannet -järven ympärillä Bergenin keskustassa. Tällä kertaa tyydyimme katsastamaan järven ja museorakennukset vaan ulkoa. KODE 1:n edustalla sijaitseva huvimaja tuntui olevan suosittu paikka kuvauttaa itsensä, mutta pienellä odottamisella sai siitä kuvan ilmankin turisteja.

Toinen museo, jota olisimme voineet harkita sateella tai muuten jos aikaa olisi ollut vielä enemmän, on Troldhaugen, Edward Griegin kotimuseo. Troldhaugen on hiukan kaupungin ulkopuolella, mutta saavutettavissa vaikka bussilla (tai taksilla). Ihan keskustassa Edward Grieg -historiaa löytyy myös Opux XVI -hotellin pohjakerroksesta, sillä hotelli on Edward Griegin suvun omistuksessa ja pyrkii tarjoamaan vierailleen paitsi hotellikokemuksen myös ripauksen Edward Griegin elämästä.

Asuimmekin juuri tuossa Opus XVI -hotellissa. Perushuone oli aika pieni, mutta varustukseltaan kaikin puolin hyvätasoinen. Korona-aikana pöytiin tarjottu aamiainen lukuisine vaihtoehtoineen jopa loistava. Kaikkein parasta hotellissa oli kuitenkin ehkä sen sijainti – paljon parempaa sijaintia hotellille Bergenistä ei taida löytyä. Hotelli on lähellä keskustan satama-aluetta, kaupungin keskustaa kuin lentokentältä keskustaan kulkevaa junan päätepysäkkiä.

Bergen keskustaa Bergen keskustaa Bergen keskustaaOpus XVI Bergen Opus XVI Bergen Opus XVI Bergen

Tuoreeltaan kerroimme Facebookin puolella Bergenistä tähän tapaan:

 

Join the Conversation

10 Comments

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Kyllä minäkin niitä uteliaana katselen, mutta syömisen osalta olen hieman rajoittunut.

 1. Upeita vuonomaisemia! :) Bergen vaikuttaa mielenkiintoiselta kaupungilta, ehkä sinne joskus tulee vielä eksyttyä itsekin. Erityisesti tuo Bryggenin alue on kiinnostava, kuten varmasti tosiaan monen muunkin mielestä. :) Itse tykkään kovasti siitä, että koronan aika on tuonut mukaan tuon aamiaisen pöytiintarjoilun tai jopa huoneeseen tarjoilun tilanteesta riippuen. En ole koskaan ollut suuri buffettien fani, joten tämä muutos on itselleni ihan tervetullut. Henkilökunnalle siitä toki ehkä on koitunut enemmän puuhaa, mutta katsotaan, kuinka pysyväksi koronan tuomat erinäiset muutokset palveluissa tulee.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tiina Johanna! Niin samaa mieltä tuosta aamiaisesta. Kauniisti aseteltu harkittu annos on niin paljon enemmän kuin ”kaikkea buffetista”.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Elina! Eiköhän Norja tuosta vielä syksymmällä aukea – tai sitten Virokin menee kiinni – sillä sen verran samoissa lukemissa mennään vaikka juuri nyt näiden maiden osalta.

 2. Bergen on kyllä todella upea ja mielenkiintoinen kaupunki. Bryggen tietysti kohokohta, mutta on sitä kieltämättä upeat maisemat myös Fløyenin huipulta. Vuonoristeily oli myöskin kiva, samainen risteily tuli itsekin tehtyä :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rami! Muutaman päivän vierailusta jäikin sellainen kuva kaupungista, että kyllä täällä vieläkin muutama päivä olisi hyvin mennyt.

 3. Enpä ole koskaan ajatellut, että Norjaanhan tosiaan voisi lähteä myös kaupunkilomalle. Sellainen Norjan risteily olisi minullakin haaveissa. Toivottavasti pääsemme toteuttamaan sellaisen vielä tulevaisuudessa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Teija! Kahden kivan kokemuksen jälkeen, Bergen ja Ålesund, mietin ainakin puolitosissani vielä Trondheimissa käyntiäkin, kaupunkilomana, jos tämä tilanne tällaisena jatkuu, ettei oikein mihinkään pääse. Uskon kuitenkin, että Norjan tilanne on kohta taas sitä tasoa, että sinne voisi matkustaakin. Ainoa vika, että jo elokuun puolen välin jälkeen etenkin Ålesundissa alkoi näkyä se, että turisteille tarkoitut palvelut olivat jo lopettaneet tältä kesältä. Tätä samaa ilmiötä taidamme kyllä Suomessakin syksyllä nähdä, että joku voisi vaikka jonnekin lähteäkin, mutta kausityöläiset ovat palanneet kouluun tai yliopistoon ja paikat ovat sen myötä kiinni.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *