Suomen parhaat taukopaikat?

3 taukopaikkaa feature

Taloussanomat/Iltasanomat nosti keskikesällä kolme taukopaikkaa jollain subjektiivisella kriteerillä Suomen parhaiksi. Miekankoski, Design Hill ja Vaskikello sijaitsevat eri puolilla Suomea: Mäntyharjulla, Halikossa Salon lähellä ja Pyhäjärvellä Pohjois-Pohjanmaalla – tässäkö ne ovat, Suomen parhaat taukopaikat. Kaikille näille paikoille on yhteistä se, että niiden takaa löytyvät yrittäjäpariskunnat – ei ketjua. Taloussanomien juttu kertoo etenkin kaikista näistä yrittäjistä.

Jutun innoittamana muokkasimme kesän matkareittiämme Itä-Suomeen siten, että matkamme ensimmäinen taukopaikka osui Miekankoskelle. Design Hill ja Vaskikello olivat meille tuttuja jo entuudestaan vähintään yhden käynnin verran.

3 taukopaikkaa Taloussanomat Suomen parhaat taukopaikat

Miekankoski

Miekankoski hurmaa näköalalla – ainakin aurinkoisena heinäkuisena aamuna. Kahvila sijaitsee taukopaikaksi yllättävän kaukana viitostieltä, tai no, kaukana ja kaukana, matkaa on alle kaksi kilometriä, mutta paikka kannattaa siis laittaa navigaattoriin. Ihan sillä logiikalla, että huomaa paikan tien varrella tänne ei voi pysähtyä.

Pidimme kahvilan kodinomaisuudesta, leivonnaiset taisivat kaikki olla paikan päällä leivottuja ja miljöö oli jotain ihan muuta kuin ABC-asemilla.

Kahvilan lisäksi Miekankoskella on pieni uittomuseo, käsityöpaja ja kirpputori. Taloussanomien jutun mukaan tarjolla olisi myös majoitusta, koskikalastusta ja kanootinvuokrausta, mutta niistä emme kyselleet sen enemmän, sillä emme tällä kertaa ainakaan olleet jäämässä Miekankoskelle.

Museossa kyllä piipahdimme ja käsityömyymälässä ja kirpputorilla. Ristipistotöitä katsellessani ajattelin kuten olen maailmalla monessa paikassa ajatellut, että vaikka kyse olisi perinnekäsitöistä, niin miksi niitä ei voi tuoda nykyaikaan? Lissabonissa myydään kaikenlaista tarpeetonta korkista valmistettuna, mutta jos korkista valmistettaisiin vaikka iPadin suojia, niin saattaisin ostaakin. Tai jos savolaisissa ristipistotöissä ei uiskentelisi paria joutsenta umpeenkasvaneella lammella vaan tarjolla olisi vaikka kotoisa valkoiselle kankaalle raikkaalla värillä kirjailtu teksti ”Home is where wifi connects automatically” voisin ostaakin sen.

Miekankoski Suomen parhaat taukopaikat Miekankoski Miekankoski Suomen parhaat taukopaikat Miekankoski Suomen parhaat taukopaikatMiekankoski

Design Hill

Design Hill on ainoa näistä, jossa olemme käyneet monen monta kertaa, viimeksi Villa Maireasta Turun kautta Espooseen palatessamme. Monet sukulaisemme asuvat Turussa, jossa mekin olemme tavanneet, ja josta muutimme aikoinaan ensin Helsinkiin ja sieltä Espooseen, joten käymme edelleen Turussa useamman kerran vuodessa.

Design Hill on mielestäni melkein enemmän ostospaikka kuin kahvila/ravintola, vaikka toki sieltä löytyy ihania leivonnaisia kahvin tai teen kanssa nautittavaksi ja kevyttä ruokaakin.

Nimensä mukaisesti Design Hill on ostospaikkana laadukas. Tarjolla on melkein kaikkea, vaatteista ja liinavaatteista sisustukseen ja kosmetiikkaan, mutta kaikki tunnettuja korkealaatuisia merkkejä kuten Arabia, Iittala, Fiskars, Nanso, Finlayson, Marimekko – kaikki merkkejä, joiden tuotteita meiltäkin kotoa löytyy. Kovin usein en kuitenkaan ole tehnyt ostoksia täällä, ehkä enemmän siksi, että harvoin enää ostan mitään ex tempore kuin siksi, etteivätkö monet myytävät tuotteet olisi oikeastaan aika ihania! Menneiltä vuosilta muistan ainakin yhden Marimekon toppatakin ostaneeni täältä, kevättalvella, aika hyvällä alennuksella jo siinä vaiheessa.

Design Hill Suomen parhaat taukopaikat Design Hill Design Hill Design Hill Suomen parhaat taukopaikat Design Hill Design Hill

Vaskikello

Jos Design Hill on ainakin omissa ruuan osalta enemmän kahvila kuin ravintola, niin Vaskikellossa tarjolla on myös reilua ruokaakin. Erikokoisia vaskikelloja on kuulemma yli 2000 ja sen myötä niiden kokoelma olisi maailman suurin, mutta satunnainen kävijä lumoutuu eniten suurimmista kelloista, joita on pihalla useammassakin kohdassa. Pihalla oleva rakennelma, jossa isoja kelloja on kahdessa kerroksessa on komea, mutta kannattaa etsiä katsellaan pienempiäkin kelloja vähän joka puolelta.

Vaskikellot ovat tietysti aika erikoinen nähtävyytenäkin, että taukopaikkana tämä menee sarjaan paikkoja, joihin kannattaa ihan suunnitella pysähtyvänsä. Kellojen lisäksi miljöökin on ainakin paikoitellen kivan erilainen – tämäkin on jotain ihan muuta kuin ABC.

Vaskikello Suomen parhaat taukopaikat Vaskikello Vaskikello Suomen parhaat taukopaikat VaskikelloVaskikello Vaskikello

Omat suosikkimme

Miekankoskelle päädyimme lehtijutun perusteella – ja ihan kiva, että päädyimme ja Vaskikelloonkin tuttavan vinkistä.
Oikeassa elämässä päädymme taukopaikkoihin, jotka ovat oikeassa kohdassa. Vain reiteillä, joita ajamme enemmän tai vähemmän säännöllisesti meillä on edes jossain määrin vakiopysähdyspaikkoja.

Turkuun mennessä, jos nyt moottoritien valmistuttua, pysähdymme matkalla kertaakaan, valintamme on useimmiten ABC Piihovi. Joskus syömme siellä lounasta, joskus on tarvetta jollekin pienelle ruoka- tai kukkaostokselle. Ruuan saa yleensä siedettävän nopeasti, myös à la carte -listalta – sen sijaan kaupan kassalla joutuu joskus odottamaan turhankin pitkään, kun sama henkilökunta hoitaa niin linjastoa kuin kaupan kassaakin.

Espoo – Turku -välin puolessavälissä olevalle Teboil Kivihoville emme ole lämmenneet yhtään. Useampi ravintola samassa tilassa tarkoittaa levotonta ympäristöä ja jo aikaan ennen koronaa liikaa ihmisiä. Ennen moottoritien rakentamista ehdoton suosikkimme oli Ykköspesä, mutta moottoritien varrelle muuton jälkeen emme ole käyneet siellä kertaakaan. Ehkä lähinnä siksi, että se on tien eteläpuolella ja paluumatkalla meillä on harvoin tarvetta pysähtyä, kun matkaa on jäljellä enää n. 60 kilometriä.

Espoo – Hanko/Tammisaari -väliäkin tunnumme ajavan useamman kerran vuodessa ja sillä välillä ehdoton suosikkimme on Helmisimpukka Karjaalla, oikealta nimeltään lienee Shell Helmisimpukka Raasepori Karjaa. Ensimmäisen kerran päädyimme sinne ison tienvarsimainoksen houkuttelemina. Mainos lupaa muistaakseni vastapaistettuja munkkeja ja sellaisen olemmekin siellä päätyneet sitten jo useamman kerran syömään. Lisäksi Shell-aseman henkilökunta palveli meitä rengaspaineiden tiimoilta keväällä erinomaisesti.

Piihovi
ABC Piihovi, kuva ABC-asemien sivuilta
Raasepori
Helmisimpukka Raasepori, kuva Huoltoasemakuvat-sivulta © Antti Havukainen

P.S.

Aila ja Juha -blogissa on todella kattava juttu ykköstien varrella olevista taukopaikoista.
Vaikka olemme vuosikymmenet ajaneet melko säännöllisesti tuota väliä, niin poimin jutusta mm. Tannisten leipomo-kahvilan Paimiossa. Ensi kerralla taidamme poiketa ainakin kokeeksi sinne(kin), jos vaan aikataulumme ja Tannisten aukioloajat sopivat.

Jos Sinulla on lisävinkkejä etenkin ykköstielle tai Helsinki – Hanko -välille, niin jaa ne ihmeessä vaikka tämän jutun kommenteissa.

Join the Conversation

24 Comments

 1. says: Reissu-Jani

  Helsingistä Turkuun tai Hankoon on niin lyhyt matka että en siinä yleensä pysähdy, mutta muutamia on. Hankoon jos ajaa niin Fagervikin ruukkialueen kahvila on kiva. Pieni kiertotie tosin tulee. Wanhan 1-tien varrella (tie: 110) Hiidenvesi on/oli kiva pysähdyspaikka, kuten myös Kasviohuoneilmiö, jonne ei ole pitkä matka moottoritieltä. ABC:t ohitan aina, ja siellä voidaan pysähtyä vain äärimmäisessä hädässä. 5-tiellä Punaisen Piipun kievari on hyvä ruoka- ja taukopaikka, Mikkelin pohjoispuolella. Itärajalla taasen 387 tien varrella on hyvä paikka Korupirtti. Miekankoskella on tullut käytyä useasti – mökkimaisemissa tuo paikka. No yksi ABC pitää mainita – ABC Heinola, jonka vieressä on Heinolan Heila – josta saa erinomaisia lähituotteita (esim. lihaa).

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi Jani! Totta, lähinnä pysähdymme, jos perillä on joku juttu jotenkin heti siten, ettei sitä ennen ole tilaisuutta esimerkiksi käydä wc:ssä tai jos näyttää siltä, että olemme varanneet matkaan turhan paljon aikaa, jolloin kulutamme sen tauolla :-) Hiidenvesi ja Kasvihuoneilmiö ovat tuntuja vanhan tien ajalta, mutta eivät ehkä kuitenkaan sen arvoisia, että kannattaisi moottoritieltä poiketa. ABC:t ovat kieltämättä vähän ”vakioituja”, mutta niin helppoja vaihtoehtoja.

 2. Kesällä verkkokauppojen ristipistotöitä selatessani itse yllätyin siitä, kuinka moderneja kuvia löytyykään. Eli, jos itse haluaa tehdä ja perinteiset mallit eivät innosta, niin ainakin verkkokaupoista löytyy jos jonkinlaista työtä. Valmiissa töissä tarjonta varmaankin on kovin perinteistä…

  1. says: Pirkko

   Kiitos Marika! Itse asiassa kerran jo taisin muutaman dollarin maksoin tuosta Home is where the wifi connects automatically ”kaavasta”, mutta en sitten tullut sitä käsityönä aloittaneeksi ja lopulta ostin sen julisteena.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mira! Näinhän se usein on – vaikka jossain lähistöllä olisi parempikin paikka, niin ei sitä tule etsittyä eikä mielellään montaa kilometriä ylimääräistä ajettua. Näistä toki niin Design Hill kuin Vaskikello ovat ihan tien varrella.

 3. Olipa kiva postaus. Ja heti tunnustan, että viime vuosina on useimmiten ajettu vain Turku-Helsinki-Turku väliä. Kesällä kun tulee oltua aika tiiviisti saaristossa.
  Silloin aikoinaan ennen moottoritietä poikkesimme aina Ykköspesälle, siellä oli maittavat sämpylät. Nykyään Design Hill ja Piihovi sekä Kivihovikin ovat meille niitä taukopaikkoja. Näistä paikoista löytyvät tuliaisetkin helposti.
  Kiitos Pirkko ja hyvää viikonloppua!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tuula! Tätä juttua kootessani on kyllä käynyt mielessä, että pitäisikö se Ykköspesä uudessa paikassaankin käydä joskus testaamassa, vaikkakin juuri niiden sämpylöiden takia.

 4. says: tuulanneli

  Kiitos esittelystä, minulle uusia tuttavuuksia. Täytyypä laittaa muistiin nämä paikat. Meidän suosikkipaikka on Juustoportti Jalasjärvellä. Sekään paikka ei kuulu mihinkään kerjuun.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Ketjuihin kuulumattomat paikat ovat aina vähän yllätyksellisiä, voivat olla tosi hyviä tai sitten vähän alta riman, kuten vaikka viimeksi Heinolan kupeessa la Kar de Mumma. Sen verran pahasti oli palvelu hukassa ainakin kesällä.

 5. says: Stacy

  Piste Helmisimpukalle. Ei muuten, mutta vieressä on mahtava lintukohde, Lepinjärvi, jolla on pakko pysähtyä etenkin syksyisin. Myös itse pelloilla taukopaikan lähellä saattaa nähdä kaikenlaista.
  Näistä Vaskikello ja Design Hill ovat tuttuja. Design Hill tuntuu yhtä väännetyltä kuin Salon Muotikatu.
  Huomaan, etten ole taukopaikkaihminen. Nykyisellään en syö kuin kerran päivässä, niin ei ole tarvetta pysähtyä senkään takia.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Stacy! Täytyy tunnustaa, että eipä tullut pelloille tiirailtua, mitä nyt autosta joskus matkalla. Töyhtöhyyppiä on kiva sopivaan aikaan vuodesta bongailla ihan automatkallakin peltoja ohitettaessa.

 6. says: Irja Orava

  Kiitos postauksesta – osa tuttuja – osa uusia taukopaikkakohteita?
  Lapsiperheiden ja monien aikuistenkin taukopaikkana varsinkin kesäaikana – jaloittelua, kahvittelua & tuoreet, lämpimät munkit, ja elämyksiäkin – tarjoaa Kasvihuoneilmiö, vaikka ei teidän suosikki olekaan.
  Kiiltokuvat, paperinuket, kirjat ja pikku krääsä kiinnostaa lapsia, sillä valikoima on ”vanhaa maailmaa”.
  Mumma

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Muistaakseni olemme käyneet siellä vain kerran – pitäisiköhän sille antaa joskus toinenkin ”mahdollisuus” :-)

 7. says: Annemaria/Samppanjaa muovimukista

  Kiitos vinkeistä. Mukavaa löytää ja laittaa korvan taakse yksityisiä ja kiinnostavia pysähdyspaikkoja. Yritämme matkoilla välttää ABC-huoltoasemia, jotka anteeksi vaan, ovat tylsääkin tylsempiä. Vaskikellossa on tullut useasti käytyä pohjoiseen mentäessä. Harmittaa vaan, että sen viereen nousi, mikäs muu, kuin ABC. Jokainen voi arvata, mikä vaikutus sillä on yksityiselle huoltoasemalle.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Ikävä tilanne tuon Vaskikellon osalta, sillä valitettavasti taitavat nuo ABC-ketjun resurssit kilpailutilanteessa olla vähän epätasa-arvoisen suuret.

 8. says: Sandra

  Kannattaa suosia sympaattisia paikkoja ketjujen ulkopuolella. Joskus kesämatkoilla poikkeamme jonkin pienen kylän keskustan kautta, ja usein sieltä löytyy jokin kahvila/kesäkirppiskompleksi. Myös järvien rannoilla saattaa olla pieniä kioskeja, joista saa kahvin ja pullan ja kaupanpäällisiksi upeat maisemat.

  Huoltoasemista täytyy tietenkin suosittaa oman kotipaikkakunnan Juupajoen Cafe 58:a, jossa on mukavat tarjottavat ja pääsee katselemaan nurkkapöydissä maailmaa parantavia eläkeläismiehiä :D

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sandra! En ole ihan varma, että haluaisinkin katsoa maailmaa parantavia eläkeläismiehiä :-) – paikan päällä leivottu leipä/leivonnaiset voisivat houkutella enemmän.

 9. Nykyään tulee niin harvoin enää mentyä autolla näitä pidempiä matkoja, että kaikki taukopaikat on jääny unholaan. Lapsuudestani kyllä muistan vaikka mitä. Yks ikimuistoisimmista oli joku valtava kahvipannun muotoinen kahvila. En kyllä vaan muista enää, missä päin se oli.

  Sitten ysitien varrella oli joku pieni kahvio, oisko ollut Ysipirtti, jossa oli pääsiäisen aikaan oikeita tipuja. Halusin aina myöhemminkin, että pysähdytään siellä, mutta eihän ne tiput siellä enää olleet.

  Ysitien varrella Rautalammilla on myös todella outo taukopaikka, Tiinan tupa. Käytiin siellä miehen kanssa pari kesää sitten ihailemassa korkeita harjumaisemia. Kahvion yhteydessä on joku outo kirppari/krääsämyymälä, missä oli vaikka mitä ihme sälää myynnissä. Kahvio ite on täynnä jotain tauluja, vanhoja astioita ja lamppuja yms. Erikoinen paikka, mutta moni tuntuu kehuvan sitä :D

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Kirpputori on selvästi, ABC-asemia lukuunottamatta, monen tienvarsikahvion kyljessä, mutten itse niitä oikein arvosta, kun 99-prosentin varmuudella en tienvarren pysähdyspaikasta ostaisi mitään, sillä lähes kaikki ostokseni ovat jollain tapaa suunniteltuja, joten ei niitä satunnaisesta paikasta noin vaan tule vastaan.

 10. Olipas mielenkiintoinen postaus. Nämä taukopaikat kuitenkin kuuluu monen reissuihin mennen tullen, eikä sitä tule edes ajatelleeksi. Vaskikello on näistä ainoa tuttu paikka. Hauska ja mielenkiintoinen pysähdyspaikka, ainoastaan vessat oli muistaakseni siellä jotenkin vähän remonttia vailla.

  Me pysähdellään mielellään tällaisissa vähän persoonallisimmissa paikoissa. Jotkut niistä on ihan huteja, paikat on rapistuneet tai on tosi likaista, mutta sitten aina löytyy joku helmi myös. Yksi vakkari on pitkään ollut Kärsämäen Juustoportti. Sieltä saa samalla kivasti kotiin viemisiä. Samoin ennen pysähdyimme aina Raahen Pullapirtissä, mutta toissa kesän perusteella taidamme etsiä sieltä jonkun muun paikan. Isot ketjut on tainneet pistää Pullapirtin tiukille ja se on kyllä ihan rapistunut. Täytyy laittaa mieleen nuo muut ehdottamasi paikat.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Paula! Tosiaan, näissä on niin hittejä kuin huteja. Hitit painamme mieleemme – ja hutit samoin, eli toista mahdollisuutta emme herkästi myönnä.

 11. says: Anna

  Vaskikello on tuttu ja kahvit tulee haettua siitä monasti ihan tukemisen vuoksi. Olen melko huono taukopaikkojen käyttäjä, sillä jos menen syömään, niin sitten hetken kuluttua tulee väsyneeksi ja on hankala ajaa. Usein en pitkilläkään matkoilla kuin napostele jotain kurkkuja ja tomaatteja ja juon vettä ja kahvia.

  Mutta vinkkejä kivoista taukopaikoista on mukava lukea, sillä kyllähän sitä kahvin mieluiten mukaansa ottaa ja vessassa käy, jossain persoonallisessa paikassa!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Taisikin olla juuri Sinun vinkkisi tuo Vaskikello. Joskus mekin pysähdymme vaan vessan takia, etenkin jos perillä on hetimmiten tiedossa kahvi- tai ruokatarjoilu :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *