Ultimate Travel List – 13/20

Ultimate2 feature

Lonely Planet julkaisi vuoden 2020 version Ultimate Travel List -kirjasta. Kirja luettelee maailman 500 parasta matkakohdetta maailmassa paremmuusjärjestyksessä eli matkaoppaaksi siitä ei oikein ole, ei tietysti kokonsakaan puolesta. Mutta on tuossa listassakin oma viehätyksensä. Kirjan 2015 version ostin jokunen vuosi ihan omaksikin, mutta ehken viitsi tätä hankkia, elleivät sitten julkaise siitä pdf-versiota – toista isoa kirjaa en kirjahyllyyni halua.

Listan kärki näyttää vuonna 2020 tältä:

1. Explore the ancient ’lost city’ of Petra
2. Visit the Galápagos – the islands that have astounded scientists
3. Learn from the A?angu at Uluru-Kata Tjuta National Park
4. Embrace a slower pace of life on the Okavango Delta
5. Gaze upon geysers and grizzlies at Yellowstone National Park
6. Emulate a pilgrim’s journey to the astounding Lake Bled
7. Marvel at the overwhelming power of Iguazú Falls
8. Find heaven on earth at the temples of Angkor
9. Float on a mirror surface at Salar de Uyuni
10. Take a classic teahouse trek around Nepal’s Annapurna Circuit
11. Great Barrier Reef, Australia
12. Bagan, Myanmar
13. Grand Canyon, USA
14. Alhambra, Spain
15. Aya Sofia, Turkey
16. Serengeti, Tanzania
17. Taj Mahal, India
18. Great Wall of China, China
19. Habana Veija, Cuba
20. Yosemite National Park, USA

Maailma on muuttunut – vai onko?

Syystä tai toisesta lista on muuttunut aika paljonkin vuoden 2015 listasta. Uudessa versiossa on 200 uutta kohdetta, eli 200 kohdetta vuoden 2015 listalta on pudotettu pois.
Ehkei maailma ole, vielä, niin paljoa muuttunut, mutta eihän saman listan julkaisemisessa toiseen kertaan olisi kovin paljoa järkeä. Joten hyvästi Machu Picchu, Colosseum, Fezin medina, Kaksitoista apostolia Australiassa, Tikal, British Museum, Sagrada Familia, Fiordlandin kansallispuisto Uudessa Seelannissa, Santorini ja Museum of Old & New Art Tasmaniassa – siis Top 20 -listalta. Petra ja Galapagos on nyt nostettu listan kärkeen, kun ne aikaisemmin olivat sijalla 13 ja 19. Ne vuoden 2015 listalla olleet kohteet, jotka eivät ole Top 20:stä pudonneet on tiputettu välille 11-20 Angkorin temppeleitä ja Iguazun putouksia lukuunottamatta.

Maailman 7 ihmeestä, jotka saimme ”valmiiksi” viime vuonna, vain kolme on Top 20 -listalla: Petra, Taj Mahal ja Kiinan muuri.

Nykyisestä Top 20 -listasta olemme nähneet 13, kaikki uuden listan sijoilta 11-20 ja kolme uuden listan kärkisijoilta.

Vuoden 2015 listalla oli yksi kohde Suomesta, sijalla 311 Temppeliaukion kirkko. Yhtä sijaa korkeammalla kuin Petronas Towers Kuala Lumpurissa, Malesiassa. Vuoden 2020 kirjasta Temppeliaukion kirkko on pudonnut pois, mutta Suomen Lappi oli nostettu sijalle 91, pari pykälää Niagaran putousten jälkeen ja muutaman pykälän ennen Grönlannin Ilulissatia.
Vuoden 2020 kohteita lisää voit halutessasi vakoilla vaikka Amazonin verkkokaupan näyttämistä kirjan kuvista.

Petra (1)

Petra oli jäädä meiltä näkemättä Jordaniassa käydessämme maaliskuussa yllättäneen lumisateen takia – lumisade noilla leveysasteilla on kuitenkin sen verran harvinainen ilmiö, että maailma menee siitä hiukan sekaisin. Mutta onnistuihan se lopulta, kuitenkin!

Kaksi kertaa Petrassa

Petra

Galapagos (2)

Galapagos oli toivekohteeni 50-vuotismatkalleni ja kiersimme melkein kaikki saaret pienellä risteilijällä.

Galapagos

Blogissamme on myös tuoreempi kertomus Galapagokselta – tuttavamme vieraili siellä omatoimisesti ja kirjoitti siitä blogissamme vierailevana tähtenä:

Galapagos omatoimisesti

Angkorin temppelit (8)

Useammastakin vierailustamme Angkorin temppelialueella kirjoitin myös blogiin useammankin jutun. Kun maailma vielä joskus avautuu, niin jos päädyt vierailemaan Angkorissa, niin harkitse myös retkeä auringon noustessa.

Auringonnousun festareilla Angkor Watissa

Angkor auringonnousu

Suuri Valliriutta (11)

Australian vierailultamme vuonna 1997 mieleeni on erityisesti jäänyt melko nopeasti tehty päätös ostaa Suurelle Valliriutalle suuntautuneella snorklausretkellä myös paikat helikopterilennolle. Jo matka Australiaan maksoi tuolloin ihan reippaasti ja helikopterilento oli mielestämme kallis, vaikken enää muistakaan mitä se maksoi, mutta jälkeenpäin ei kyllä harmittanut yhtään! Onhan joku väittänyt, että Suuri Valliriutta näkyy avaruudestakin, joten oli hienoa nähdä se ilmasta.

Australia (ja Singapore) 1997

Great Barrier Reef

Baganin temppelit (12)

Baganin temppeleitä kiersimme loistavan oppaan seurassa ja sen jäljiltä uskaltaisin väittää, että juttuni niistä on yksi parhaita ainakin matkablogeissa julkaistuista suomenkielisistä jutuista. Eli jos haluat oikeasti tietää millä temppeleillä olet ehkä vieraillut tai haluat suunnitella mahdollista tulevaa vierailuasi Baganiin, niin lue tämä:

Tuhansien pagodien Bagan

Grand Canyon (13)

Grand Canyonilla vierailimme osana Willi Länsi -kierrosta, jonka teimme kevättalvella 2015. Grand Canyoniakin kävimme katsomassa myös helikopteriperspektiivistä, mutta vuonna 2015 se ei enää tuntunut kovin suurelta investoinnilta. Ehkä hinnat olivat laskeneet – tai tulotasomme noussut, tiedä hänestä, mutta emme edes harkinneet jättävämme tätä väliin.

Grand Canyon

Alhambra (14)

Syksyllä 2012 vietimme sateisen viikon Aurinkorannikolla, jossa ystävillämme vielä silloin oli asunto. Alhambra oli tuolloin itsestään selvä valinta yhdeksi viikon kohteeksi ja vaikka välillä satelikin, niin olihan se upea kohde!

Costa del Sol

Alhambra

Hagia Sofia (15)

Vuoden 2010 ensimmäinen matkamme suuntautui Istanbuliin. Täysin kaupunkiin liittymättömänä yksityiskohtana mieleeni on jäänyt, että tapasimme menomatkalla koneessa vanhan koulutoverini, joka oli perheensä kanssa myös suuntaamassa Istanbuliin. Suomi on pieni maa, monella tavalla.

Hagia Sofia oli vielä tuolloin museona – nyttemminhän se on taas moskeija.

Matkakertomus kahdelta mantereelta

Hagia Sofia

Serengeti (16)

Nuoruusvuosieni haave Afrikassa, joka toteutui helmikuussa 2003. Kirjoitin siitä uuden matkakertomuksenkin aika äskettäin, sillä blogimme alkuaikojen jutut olivat melko niukkoja niin tekstin kuin erityisesti kuvien osalta.

Nuoruusvuosieni matkaunelma: Serengeti

Taj Mahal (17)

Jouluna 2007  tekemämme Pohjois-Intian Kultaisen kolmion kierros käsitti tietysti myös Taj Mahalin. Lasse kuvasi minut siellä tietysti myös ainakin noina vuosina vielä monen mielessä olleen prinsessa Dianan kuvan tapaan – tosin paikka taisi silloin olla suljettuna muilta ihmisiltä kuin hänen seurueeseensa kuuluvilta. Taj Mahalista olen sittemmin lukenut useammankin jutun siitä, että koko temppeli saattaa vielä vajota läheiseen jokeen, eli hyvä, että tuli aikoinaan tuollakin käytyä.

Pohjois-Intian kiertomatka

Kiinan muuri (18)

Kiinan muurilla, Badalingissa, kävin osana Pekingiin suuntautunutta työmatkaani. Matkan tarkoituksena oli edistää ainakin jossain määrin tiimiytymistä suomalaisten ja kiinalaisten taloushallinnon esimiesten välillä ja mikähän tiimiyttäisi paremmin kuin yhteiset retket! No, kyllä me useamman päivän vietimme toimistollakin.

Hongkong, Makao ja ripaus Kiinaakin

Kiinan muuri

Havannan vanha kaupunki (19)

Syksyllä 2013 tekemämme maailmanympärimatka käytännössä alkoi Havannasta. Matkalla sinne vietimme muutaman päivän Mexico Cityssä, mutta Kuubassa olimme melkein viikon. Havannassa ja sen lähistöllä ehdimme retkeilemään useampanakin päivänä ennen siirtymistä Trinidadiin, josta kyllä oikeastaan pidin vielä enemmän kuin Havannasta.

Havanna – maailman kaunein ränsistynyt kaupunki?

Havanna

Yosemite (20)

Willi Länsi -kierroksemme kattoi useita Yhdysvaltojen länsiosien kansallispuistot, Grand Canyonin, Bruce Canyonin, Zionin, Kuolemanlaakson ja myös Yosemiten. Vain Yellowstone jäi edelleen ”listalleni”.
Vaikka vierailimme Yosemitessa vain päiväseltään, niin pienelläkin päivävaelluksessa sai puistosta ihan kivan käsityksen.

Yosemite

13 / 20 –> 15 / 20?

Näinä aikoina matkasuunnitelmia ei juuri kannata tehdä. Keväällä tein muutamia yhteenvetoja koronakeväänä odottamaan jääneistä matkahaaveistamme niin Euroopan kuin kaukomaidenkin osalta. Yellowstone ja Okavango olivat tällä listalla, mutta nykyisessä tilanteessa suhtaudun molempiin näihin lähes epätodennäköisinä haaveina siinä missä vielä vuosi sitten tapasin sanoa, että en listaa matkahaaveita vaan teen matkasuunnitelmia.

Bled-järvi Sloveniassa saattaisi olla jossain vaiheessa, jos Euroopan koronatilanne tästä paranisi, myös mahdollinen kohde.

Kaukomatkaunelmia – ja käytännön vaihtoehtoja

Mitä mieltä olet uudesta Top 20 -listasta? Montako olet jo ehtinyt ennen koronasulkua nähdä?

Tags from the story
Join the Conversation

15 Comments

 1. Ehkäpä tuon kirjan voisi jopa hankkia itsekin. Millä perusteella tuo lista on määritelty? Yllättävänkin paljon lista onkin muuttunut. Meillä on käytynä noista vasta 8, jos tämän vuoden matkat eivät olisi peruuntunut, olisi luku 11.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Listan perusteet eivät liene jollain selkeillä ”säännöillä” määriteltävissä, etenkin ajatellen, että 200 kohdetta on viiden vuoden aikavälillä vaihdettu toisiin. Tosiaan, ensi ajatukseni oli, etten tarvitse 2020 opusta kun tulin jo hankkineeksi 2015 opuksen, mutta tarkemmin ajatellen tuon 200 uuden kohteen takia ehkä tätä pitäisi sittenkin harkita :-)

 2. says: Beea

  6 olen noista vasta käynyt mutta melko moni vielä listalla kun tässä joskus taas kunnolla reissuun pääsee?

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Ihan kaikkia emme enää senioreina tavoittele, mutta olisihan se kiva vielä muutamassa ainakin käydä.

 3. says: Reissu-Jani

  Olen käynyt 9/20 näistä uuden listan kohteista. Itse en suunnittele kovinkaan paljon matkoja joiden Top listojen perusteella, koska tällöin voi hyvinkin olla mahdollisuus että paikka ns. ammuttu täyteen turisteja. Osa näistä paikoista joissa olen käynyt ovat toki olleen hienoja, ja onniksi niistäkin löytyy paikkoja/aikoja/kohtia joissa välttää pahimmat turistiruuhkat.

  Baganissa olin kolme päivää ensin kiertäen oppaan kanssa kaikki tärkeimmät nähtävyydet, ja sen jälkeen olikin aikaa itsekseen pyöräillä hiljaisemmissa kohteissa ilman ruuhkaa. Angkorissa puolestaan olin viisi päivää, ja tällöin pystyi hyvin keskittymään eri kohteisiin rauhallisella tahdilla – ja palkkaamani opas osasi viedä ja kierrättää kohteissa siten että ruuhkat vältettiin, vaikka olihan päätemppelissä aina ruuhkaa. Petrassa olin kaksi päivää, ja varsinkin vaellus kauemmaksi takasi oman rauhan kun aamusta aikaisin lähti matkaa. Havannassa vietin aikaa kokonaisen viikon ja siitä paikasta pidin kovasti. Bled järvi oli todella kiva ja rento paikka – aikaa vietin kolme päivää — kuten myös Ulurussa, jossa halusin kokea paikan niin aamulla, päivällä kuin illalla.

  Jäljellä olevista Top 20 kohteista omalla bucket listalla on Salar de Uyuni ja Galapagos saaret — ehkäpä parin vuoden päästä kun maailmalle pääsee helpoimmin matkailemaan, suunnitelmissa on kuuden kuukauden kierros Etelä- ja Keski-Amerikan alueella.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jani! Harvempi reissu meilläkään on näiden kohteiden ympärille rakennettu, ehkä lähinnä tuo Yhdysvaltojen kansallispuistokierros joitakin vuosia sitten. Ensin on päätetty lähteä johonkin maahan ja kun sinne sitten on menty, niin on toki tuntunut fiksulta käydä katsomassa kyseisen maan kuuluisimpiakin kohteita. Meilläkin tosiaan Baganissa opas tunsi hyvin myös turistivirrat, eli osasi valita oikeat kohteet oikeaan aikaan siten, että monessa paikassa olimme melkein yksinkin. Petrassa taas sattuma, eli huono sää, oli kivasti harventanut turisteja :-)

   Uluru taitaa meiltä jäädä näkemättä, matkailuvuosia, etenkään kun korona vie niistä osan, ei ole kovin montaa ja kaukainen kohde ei tunnu kovin tärkeältä, nyt ainakaan. Mutta Okavango kiehtoisi kyllä vielä. Miksei Boliviakin, joskin korkeus ja siihen sopeutuminen vähän hirvittää ja estää varaamasta matkaa, vähän kuin myrskyävän meren epämukavuuden ajatus estää varaamasta risteilyä Antarktikselle, siis koronan lisäksi.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rami! Huomasin :-) Jotain kieroutuneen kivaa näiden listojen tutkimisessa on jopa aikana, jolloin minnekään, siis Suomi-kohteita lukuunottamatta, ei voi varata matkaa – ei ainakaan niin, että voisi olla melko varma sen toteutumisesta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Toivotaan, että maailma palaa edes jossain määrin ennalleen ja matkustaminen, näihinkin kohteisiin, on taas joskus mahdollista.

 4. says: Terhi

  Millähän perusteella tuo lista tehdään kun noin paljon muuttuu. Pitäisikin julkaista ihan oma lista, vaikeutena on ettei ole joka paikassa vielä käynyt ja tässä iässä täytyy ehkä tunnustaa itselleenkin ettei ikinä ehdikään. Galapagos-matka olisi kyllä mahtava!

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Ehkä ideana on vaan eri aikoina, viiden vuoden välein, nostaa uusia paikkoja esiin. En tullut etsineeksi tarkkoja kriteerejä tai muutoskriteerejä – ehkä Lonely Planet alan vahvana brändinä vaan pitää itseään asiantuntevana tahona listata näitä, myös tärkeysjärjestyksessä.

 5. En edes laskenut muuten montako voin ruksia tuolta listalta – ei se kovin montaa ole, ja nytkin täytyy sanoa että nuorena ei ole osannut kaikkia ihmeitä (kuten Yosemitea) arvostaa tarpeeksi korkealle. Mutta listojen ystävänä pitänee paneutua tähän ja tehdä jotain välitavoitteita…

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Näitä listojahan on tietysti netti pullollaan ja toki voi tehdä omansakin. Lonely Planet on tietysti kyllä jonkinlainen auktoriteetti alalla.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.