Bloggaajan työkirja – voita oma kappaleesi!

Työkirja Feature

Bloggaajakolleegani, ei tosin matkailun saralta, julkaisi muutama vuosi sitten mainion Bloggaajan käsikirjan:

Bloggaajan käsikirja

Tänä keväänä kirja on saanut kunnon oppikirjan tapaan kaverikseen työkirjan. Bloggaajan työkirja kertaa bloggaamiseen liittyviä asioita vielä käsikirjaakin tiiviimmässä muodossa.

Vuosien varrella olen omia bloggaamiseen liittyviä taitojani kehittäessäni, kirjoittanut niistä silloin tällöin juttujakin. Nyttemmin harvemmin – ehkä siksi, että olen jo jämähtänyt paikoillekin, päätynyt työskentelemään totutulla tavallani sitä sen enempää miettimättä. Vaikka tietysti, pysähtyminenhän tarkoittaa helposti taantumista, joten ehkä sitä pitäisi, aina välillä opiskella uuttakin. Tai edes kerrata vanhaa.

Bloggaajan työkirja on varsinaisesti suunnattu asiantuntijoille ja yrittäjille, jotka haluavat valjastaa blogin markkinointiviestintänsä työkaluksi. Monia matkablogeja kirjoitetaan harrastuksena, mutta blogi on blogi oli se syntynyt mistä syystä tahansa.

Miksi blogi eikä Instagram-tili?

Työkirja aloittaa alusta: miksi perustaa blogi? mitkä ovat blogin tavoitteet ja kohderyhmä? miten blogi perustetaan?

Tärkein sanoma minusta oli muistutus siitä, että blogi on oma kanavasi, omassa vallassasi.

Blogin ohella lähes kaikki matkabloggaajatkin ovat aktiivisia sosiaalisen median kanavissa: Facebookissa, Instagramissa, Youtubessa, Twitterissä, TikTokissa, Snapchatissä, mitä näitä nyt onkaan. Onpa osa hylännyt blogin kokonaan keskittyen vain yhteen tai useampaan sosiaalisen median kanavaan. Mutta kaikkien sosiaalisen median kanavien osalta olet niiden armoilla. Armoilla nimen omaan, sillä Instagram-tilejä kaapataan, Facebook päättää, ettet voi jakaa linkkejä sivullasi, Youtube muuttaa algoritmejaan, TikTok saatetaan sulkea jossain maassa – nämä tarinat eivät lopu yhteen tai kahteen. Blogiyhteisöissäkin olet alustan armoilla, vasta omalla domainilla olet omillasi, myös päätöksenteon suhteen.

Bloggaajan työkirja

Itsenäisyyden lisäksi toinen blogit ainakin jossain määrin sosiaalisen median kanavista erottava asia on sisällön kestävyys. Yritäpä etsiä jotain Facebookissa joskus muutama vuosi sitten julkaistua juttua! Sosiaalisen median julkaisuilla on uutuusarvonsa, mutta sen jälkeen melko vähän arvoa. Hakukone sen sijaan löytää blogijutut vielä vuosienkin jälkeen tai voit itse päättää jakaa niitä uudelleen sopivissa tilanteissa.

Matkablogien osalta juuri nyt olemme tosin tilanteessa, jossa melkein kaikki kokemukset aikaan ennen koronaa ovat ainakin jonkin aikaa auttamattomasti vanhentuneita: lentoreitit menevät uusiksi, hotellit ovat saattaneet sulkea ovensa lopullisestikin, puhumattakaan siitä, että pääseekö maahan edes. Mutta ehkä maailma vielä joskus palaa ennalleen ja sen myötä ainakin osa kohteistakin.

Bloggaajan työkirja

Tavoitteista sisältösuunnitelmaa ja juttuaiheisiin

Kun blogi on perustettu – tai se olikin jo olemassa – siihen tarvitaan tietysti sisältöä. Aikaan ennen koronaa monien matkablogien sisältösuunnitelma syntyi lentoja ja hotelleja varattaessa, mutta hienoinen suunnitelmallisuus oli toki silloinkin paikallaan. Nyt ajat ovat toiset ja ainakin osaltani Meriharakka on pysynyt, toistaiseksi, koko korona-ajankin aktiivisena kiitos muutamien juttusarjaideoiden, joita varmaan niitäkin voisi kutsua sisältösuunnitelmiksi.

Uskollisena lukijana tunnistat ainakin nämä:

Ihan yhtä selvästi blogissa ei ole näkyvissä Todoistin Blogi-projektini tehtävät kuten matkasuunnitelmien päivitys vähintään neljännesvuosittain (normaalioloissa), suosituimmat jutut ja suosituimmat Instagram-kuvat neljännesvuosittain, matkavuosi- ja tilastopäivitysjutut vuoden vaihteessa.

Vuosikello

Yleisemmin sisältösuunnitelmaa ohjaa tietysti blogille asetetut tavoitteet, jotka sisältösuunnitelman myötä konkretisoituvat teemoiksi ja lopulta yksittäisiksi juttuaiheiksi. Sisältösuunnitelman voi dokumentoida aluksi vaikka ihan työkirjan pirteän oransseille sivuille!

Kiireisen yrittäjän blogissa suunnittelua tarvitaan myös ajankäytön osalta: blogijutut eivät synny itsestään ja jos työlle ei ole varattu aikaa, niin lopputulos on huono (tai sitä ei synny lainkaan).

Tekstiä ja kuvia

Bloggaajan työkirja paneutuu myös kiitettävästi luovan kirjoittamisen haasteisiin ja esittelee useampia lähestymistapoja tekstin tuottamiseen – unohtamatta sitä tärkeintä, että kirjoittamaan oppii lukemalla, eli kannattaa lukea niitä kilpailijoiden blogeja!

Bloggaajan työkirja

Tekstin lisäksi (lähes?) jokainen blogijuttu vaatii kuvituksen. Etenkin matkabloggaajalla ongelmana on ehkä useammin se, että kuvia matkalta on liikaa, mutta blogin aihepiiristä riippuen myös ilmaiset kuvapankit ovat varteenotettava vaihtoehto ja työkirja esitteleekin niitä koko nipun. Googlen kuvahaun osalta työkirja muistuttaa tekijänoikeuksista, että mitä tahansa kuvaa netistä ei voi käyttää omassa blogissaan – tosin tilanne ei Googlen kuvahaunkaan osalta ole ihan niin tiukka ei kuin mitä työkirjassa sanotaan: asettamalla hakukriteeriksi vapaasti käytettävät kuvat saatu kuvavalikoima sisältää käyttökelpoisia kuvia ilmaisista kuvapankeista tai vaikka Flickristä kuvia, joiden omistajat sallivat niiden käytön, toki usein tekijän mainitsemalla. Mutta ihan asiallinen muistutus, että jokaisen kuvan osalta, jota et ole itse ottanut, asia on ainakin tarkkaan tutkittava, että voiko kuvaa käyttää ja millä ehdoin.

Itse olen koronavuoden aikana vaikka tuohon maayhteenvetosarjaan kivoja lippukuvia hakiessani päätynyt myös ostamaan kuvia 123rf.com -kuvapalvelusta. Ostamalla nipun krediittejä yhden kuvan hinta ei muodostu kovin suureksi – ja tuleepa siinä tuettua jotain luovalla alalla työskentelevää.

Työkirja muistuttaa myös tarkistuslistasta, joka kannattaa käydä läpi jokaisen jutun kohdalla ja antaa siihen yhden mallin, josta jokainen voi sitten kehittää oman tapansa työskennellä. Omani tulin joskus jo dokumentoineeksi tähän blogiinkin:

Blogijutun kirjoittamisen vaiheetblogijuttumme syntyvät

Palaute on bloggaajan vitamiinia

Minna Luoma päätttää Bloggaajan työkirjansa kappaleeseen palautteesta.
Blogijuttujen kommenteissa – tai blogijuttuun liittyvissä sosiaalisen median jutuissa – saatetaan käydä pientä keskustelua jutun aihepiiriin liittyen, mutta palautetta koko blogista bloggaaja harvoin saa sitä erikseen pyytämättä.

Minna ehdottaa ratkaisuksi palautevaihtokauppoja kolleegan kanssa tai palauterinkiä isomman blogijoukon kesken. Voit myös yllättää bloggaajakolleegasi ja antaa hänelle rakentavaa palautetta ihan pyytämättä!

Palautetta antaessa, oli kyse sitten blogista, tai oikeastaan mistä tahansa, kannattaa kuitenkin muistaa, että palaute koskee asiaa, ei ihmistä ja että palautteessa kannattaa nostaa niin hyviä kuin kehitettäviä asioita.

Matkablogien piirissäkin on aikojen kuluessa toteutettu muutama palauterinki, joskin edellisestä taitaa olla jo aikaa.

palautetta

Haluaisitko panostaa omaan blogiisi?

Jos olet bloggaaja – tai haluaisit sellainen olla – niin ota avuksesi Bloggaajan työkirja ja osta se täältä.
Jos haluat jättää kirjan hankinnan onnettaren varaan, niin kommentoi tätä juttua ja/tai tilaa Meriharakan uutiskirje. Arvon yhteistyössä Minnan kanssa kaksi työkirjaa blogin parissa työskenteleville, yhden juttua kommentoineiden kesken ja toisen uutiskirjeen 18 – 25. maaliskuuta tilanneiden kesken. Toki voit sekä kommentoida että tilata uutiskirjeen ja siten tuplata mahdollisuutesi!

Jos valitset kommentoinnin, niin ehkä voisit samalla vaikka harkita pienimuotoista palautetta Meriharakka-blogista: jotain hyvää ja jotain kehitettävää!


Arvonta suoritetaan 26.3.2021

(Sain kirjan kirjailijalta arvostelukappaleena ilman kirjoitusvelvoitetta. Kun päätin kirjoittaa jutun, sovimme Minnan kanssa erikseen arvonnasta.)

Join the Conversation

28 Comments

 1. says: Laura Linnea

  Oonkin harkinnut tuon ostamista, mutta vielä kivempi olisi se arvonnasta voittaa! Itseasiassa tämä tuli toisellakin tavalla hyvään saumaan, sillä yksi päivä päätin vihdoin muistaa tilata Meriharakan uutiskirjeen, mutta en nopeasti löytänyt kohtaa, jossa olisin sen voinut tehdä. Nyt tuli siis hoidettua sekin alta pois. Kehitysideaksi siis selkeä kohta uutiskirjeen tilaamiselle – tai mulle parempi näkökyky.

  Hyvää Meriharakassa on ehdottomasti ehkä jopa monipuolisimmat matkatarinat ympäri maailmaa, niihin ei vaan kyllästy. Lisäksi tämän olen sanonut jo ennenkin, mutta tykkään erityisesti kustannuspostauksista matkojen jälkeen. Kiva nähdä, paljonko matkaan meni ja erittelyt auttavat pohtimaan sitä, missä kohtaa itse olisi voinut säästää ja mihin itsellä olisi mennyt enemmän rahaa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Laura Linnea, etenkin palautteesta. Hyvä kun muistutit noista kustannuksista, kotimaan matkojen kustannukset ovat usein osaltamme, ainakin automatkoilla niin pieniä, ettei niitä oikein tule mainittua, mutta täytyypä pitää tuokin asia taas mielessä jos/kun kesällä taas päästään vähän enemmän liikkumaan, ainakin Suomessa.

 2. says: Mikaela

  Käsikirjan rinnalle työkirja olisi oikein muikea juttu! Kulunut vuosi laittoi bloggaamisen tauolle sekä ajan käytöllisen priorisoinnin että fiilisten takia. Vaikka reissuun ei ole päässyt, onhan noita takavuosien reissuhetkiä teksteiksi saattamista odottamassa mieletön määrä. Meriharakassa arvostan juttujen ja näkökulmien monipuolisuutta, teeskentelemättömyyttä ja hyvin rakennettuja juttuja. Pitkäjänteisyys ja julkaisutahti ovat parasta A-luokkaa. Ja itse mielelläni noistakin aiheista ehkä useamminkin mieluusti luen – jos nyt jotain ”kehitettävää” pitää keksiä. Ehkä behind the scenes -tyyppinen prosessien avaaminen ja kuvaaminen uppoaa myös niihin lukijoihin, jotka eivät itse bloggaa/aio bloggariksi. Aurinkoa Turusta teille!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikaela! Pitää miettiä jossain vaiheessa tuota behind the scenes -kuviota, josko siinä olisi jotain … Onnea arvontaan Sinullekin.

 3. says: Taina

  Vaikuttaa todella hyödylliseltä opukselta, olen itse asiassa lukenut bloggaamista aloitellessani tekijän omaa blogia sekä liittynyt hänen ylläpitämäänsä FB-ryhmään. Tämän esittelyn pohjalta itselleni olisi varmasti apua ainakin tuosta vuosikellosta ja muuta suunnitelmallisuutta ylläpitävistä vinkeistä. Meriharakka-blogissa ihailenkin juuri tuotteliaisuutta ja säännöllisyyttä, joka yhdistyy kuitenkin samalla myös taattuun laatuun. Ja tosiaan tuo toteamus, että palaute on bloggaajan vitamiinia, on tosiaankin niin totta! Aina kun saa kommentteja ja kannustusta, niin saa kummasti virtaa ja boostia omaan bloggaamiseen. Tuollainen (matka)bloggaajien sparrausrinki voisi siis olla aina kiva ja hyödyllinen bloggaamisen tuki :)

 4. says: Leppänen

  Blogi on jo pari vuotta juminut paikoillaan ja koko ajatus on ihan hukassa.Tällä saisi varmaan annettua sopivan banaanipotkun itselleen?

 5. says: Heidi

  Blogin perustaminen on jo vuosia häilynyt mielessäni, mutten ole uskaltautunut aloittamaan; mitä jos en keksikään kirjoitettavaa tai mitä jos kukaan ei pidäkään juttujani mielenkiintoisina ja mitä minulla voisi olla vielä lisättävää tuolla tuhansien blogien maailmassa…? Kaikenlaisia syitä sitä keksii. Olen jopa luonnostellut blogijuttuja ja kirjoitusaiheita jonnekin, mutta sitten se aina jää. Haluaisin kuitenkin aloittaa, kuten lukemani perusteella monet muutkin, vähän kuin päiväkirjamaisesti, itselleni. Asun Keski-Euroopassa ja yhtenä ajatuksenani onkin ollut kirjoittaa paikoista, jotka eivät välttämättä ole tarpeeksi mielenkiintoisia, jotta niihin kauempaa lähtisi vartavasten käymään, mutta jotka kuitenkin ansaitsisivat tulla esitellyiksi. No, aika näyttää.

  Olen tainnut tämän sanoa ennenkin, pidän blogistanne siksi, että julkaisette juttuja säännöllisesti. Teillä on oma tyylinne, pidän avoimuudestanne (mm. kustannukset) ja rehellisyydestänne ja tietenkin on mielenkiintoista lukea niistä erikoisemmista kohteista joissa en itse (vielä ;-)) ole käynyt. Blogistanne olen löytänyt myös vierailukohteita Suomen lomia varten, jo ennen koronaakin.
  Kehitysehdotuksia en nyt keksi, pidän blogistanne ihan tällaisena.
  Hyvää kevään odottelua!

  1. says: Pirkko

   Kiitos paljonkin asiaa sisältäneestä kommentistasi! Tuo mainitsemasi, että olet jo luonnostellut juttuja ja kirjoitusaiheita kuullostaa hyvinkin jo siltä, että olet tavallaan jo aloittanut blogin, sillä alkuhetkellä on jo hyvä olla ensimmäiset tusinankin verran juttuja hyvä olla ainakin juttuaiheina mielessä. Onnea kirjan arvontaan Sinullekin!

  2. Minun mielestäni Heidi sinun kannattaisi päättää pikimmiten blogisi nimi, sen jälkeen varata blogin niminen domain eli verkko-osoite ja aloittaa kirjoittamaan blogia! En lähtisi kirjoittamaan sitä kuitenkaan päiväkirjamaisesti, koska silloin sidot blogisi liian tiukasti yhteen raamiin. Tänä aikana, kun korona tuli, kaikki päiväkirjamaiset blogit ovat olleet pahiten helisemässä.

   Itse suunnittelin ja suunnittelin blogin perustamista vuosia. Kun sen päätöksen lopulta tein, niin en ole sitä päivääkään katunut. Meriharakka on alan konkari matkablogeissa, mutta alan minäkin omalla blogillani olevan jo aktiivimatkablogeista pidempään toimineita. Tässä omaa tarinaani ja vinkkejä sinulle Heidi blogin aloittamiseen. https://kohteenamaailma.fi/matkailu/miksi-kirjoittaa-matkablogia/

   Tämä Pirkon postaus tästä bloggaajan työkirjasta on hyvä kooste kirjan sisällöstä!

 6. says: Ne Tammelat

  Hyvältä ja hyödylliseltä kuulostaa, samoin tuo aiempi bloggaajan käsikirja. Tunnistin heti, että ainakin sisältösuunnitteluun voisi panostaa nykyistä enemmän ja monia muitakin vinkkejä jäi tästä taskuun.

  Meriharakka-blogi on brändäytynyt hienosti maabongaukseen ja täältä tulisin ensimmäisenä hakemaan tietoa lisää aiheesta tai linkittäisin muille. Teiltä tulee myös säännöllisesti juttuja ja yhteenvetonne ovat mielenkiintoisia.

 7. says: Marleena

  Työkirja vaikuttaa kiinnostavalta. Ehkä siitä saisi uutta potkua blogin pitämiseen! ?

 8. Vaikuttaa pätevältä kirjalta!
  Itsekin koulutan asiakkaani asiakkaita bloggaamisesta ja juuri tuo, että blogi kannattaa jo sillä, että alusta on omassa hallinnassa toisin kuin somekanavat muuttuvine algoritmeineen on todella tärkeä pointti.
  Esim. Instagram-vaikuttaminen valmiilla alustalla voi kuulostaa äkkiseltään helpolta ja nopealta ratkaisulta, mutta lopulta kannattaa kyllä nähdä vaiva rakentaa oma alusta ja käyttää somea vain tukemaan sitä.
  Myös esim. nuo ajankäytön hallintaan liittyvät asiat ovat sellaisia, joista itsekin olen kirjoittanut ja luennoinut, mutta kas kummaa kun monesti suutarin lapsella ei ole kenkiä ja suunnitelmallisuus välillä lipsuu ja koneen ääressä tulee istuttua liian pitkään.

  Olisikin mukavaa kokeilla toimisiko bloggaajakollegan työkirja oman työn rytmittämiseen eli mielelläni osallistun myös arvontaan, ellei se jo päättynyt.

  Mitä Meriharakkaan tulee, niin tällaista keski-ikäistä bloggaajaa tietysti ilahduttaa lukea muiden vähän varttuneempien ja kokeneiden matkatarinoita maailmalta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tanja! Valitettavasti myöhästyit hiukan arvonnasta, mutta tokihan tuon kirjan pystyy muutenkin hankkimaan.

 9. Tosi hyvää pohdintaa somen ja blogin eroista ja mielenkiintoisen oloinen tuo työkirja! Törmäsinkin jossain tähän työkirjaan. Joskus tosiaan blogin osalta mietin, onko se konseptina jotenkin jämähtänyt, mutta se onkin juuri blogin vahvuus, että blogitekstit löytyvät myöhemminkin toisin kuin somevirtaan hukkuvat päivitykset. Itse pidän kyllä myös Instagramista, mutta blogin etu on juuri se, että se on ikioma julkaisu, jonka sisällöstä, tahdista, mainoksista ja muusta voi päättää varmasti itse.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anne! Tosiaan sen verran monesta muuttuneesta toiminnasta ja ongelmasta näiden sosiaalisen median eri kanavien osalta on vuosien mittaan kerrottu, että tuo, että hallitsee ydinsisältönsä ihan omalla alustallaan kuullostaa kyllä fiksulta idealta, minusta ainakin.
   Näitäkin esimerkkejä on, ihan blogeistakin, että jokin niitä kerännyt media lakkaa yhtäkkiä olemasta, eli oma lupa tosiaan paras lupa.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *