Maaliskuun kuvia

Maaliskuun kuvia

Maaliskuun kuvia vuosilta 2018 – 2020, samaan tapaan kuin helmikuussa ja tammikuussa – teemana tällä kertaa lentokoneet:

Sint Maarten Maaliskuun kuvia
Maaliskuussa 2018 kiertelimme Karibiaa lentäen. Tällä Winairin koneella kävimme Sint Maartenilta Saint Kitts ja Neviksellä, ja tosiaan, kummallakin noista saarista. Sint Maartenin Maho Beach ja Princess Julianan lentokenttä on ihan nähtävyys sekin..
Mary Turkmenistan
Maaliskuussa 2019 vierailimme Tadzikistanissa, Uzbekistanissa ja Turkmenistanissa. Turkmenistanissa sisäinen lento Marystä Ashgabatin lennettiin Turkmenistan Airlinesin koneella. Taitaa olla ainoa kerta, kun hetken mietimme, että lentääkö (vaiko valita pitkä automatka), sillä vielä tuolloin lentoyhtiö oli EU:n mustalla listalla turvallisuuspuutteiden takia.
Kaieteur Guyana Maaliskuun kuvia
Maaliskuussa 2020 kävimme Guyanassa katsomassa Kaieteurin putouksia tällaisella pienkoneella, jonne juuri ja juuri pieni ryhmämme mahtui.

Maaliskuussa 2021 emme taida matkustaa mihinkään

Vuoden 2021 maaliskuu on matkojen osalta, jos mahdollista, vieläkin hiljaisempi kuin tammi- ja helmikuu.

Koronarokotuksetkaan eivät mahdollista matkailua niin kauan kuin maailmalla monet vasta odottavat niitä ja sen myötä yhteiskunnat ovat tiukasti kiinni. Netissä on (ainakin) pari suomenkielistä sivustoa (Rantapallo, Kerran elämässä) matkakohteista, jotka voisivat olla auki, mutta ovat nämäkin sivustot tainneet jo luovuttaa mm. Euroopan sulkeuduttua vielä aikaisempaakin tiukemmin – esimerkiksi ”listallani olevista kohteista” Norjaan tai Kreikkaan ei juuri nyt taida päästä kuin maassa asuvat.  Kreikan osalta viimeisin uutinen taisi olla, että maa pyrkii avautumaan turisteilla toukokuun loppupuolella: rokotetut, koronan sairastaneet tai negatiivisen testitulosten antaneet olisivat tervetulleita. Rokotuksissa maa aikoo priorisoida riskiryhmien jälkeen turismin parissa työskenteleviä. Espanjaan tai Maltalle voisi päästä, muttemme edellekään matkusta jonnekin vain siksi, että sinne voisi matkustaa.
Euroopan osalta ajantasaisimman tiedon tarjonnee Reopen EU-sivusto maittain.

Euroopan ulkopuolisista meitä mahdollisesti kiinnostavista kohteista ”auki” saattaisivat olla esimerkiksi Dominikaaninen tasavalta ja Sansibar, mutta se missä määrin ja miten luotettavia lentoyhteyksiä näihin olisi lähiaikoina tarjolla onkin sitten toinen juttu. Sri Lankakin voisi olla kiinnostava kohde, mutta karanteeni sinne saavuttaessa on vielä turhan pitkä, mutta ehkä jos, kuten huhutaan, Sri Lanka poistaisi sen koronarokotuksen saaneilta, kohde voisikin olla taas jo kiinnostava.

Jutun otsikkokuva on maaliskuulta 2021 Espoosta.
Gräsanojan varrella on oikopolku, jota jalkojaan kastelematta voi kulkea vain talvella.

Join the Conversation

11 Comments

 1. says: Reissu-Jani

  Turkmenistan Airlinesilla on lennetty tuo reitti toiseen suuntaan Ashgabat – Mary. Koneena Boeing 737-400 hieman jo väsähtänyt ja kovasti natiseva malli, mutta lennolla oli turvallisuuden tunnetta kun presidentti valvoi meitä koneen etuosasta katsoen: hänen taulunsa oli siinä. Muuten koneessa oli kyllä itämaista tunnelmaa ja väkeä — muutama länkkäri meidän lisäksi. Sitä ennen lähtöselvityksessä tuli hässäkkä kun oppaan lippu olikin vasta seuraavalle päivälle. Sanoi että menkää te Maryyn ja hän soittaa Maryssa olevalle autonkuljettajalle jos vaan saa kiinni, että katsotaan mitä tehdään sitten. Jotenkin hän onnistui (rahalla?) pääsemään lennolle kuitenkin aivan viime hetkellä.

  Sansibar on tosiaan auki mutta Tansania ei ole julkistanut lukemia sitten toukokuun. Kaiketi tilanne voi olla aika sekava maassa – ja itse pressakin taitaa olla Keniassa teholla. Qatarilla sinne kuitenkin pääsee helposti Dohan kautta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jani! Meillä opas ei päässyt Turkmenistaniin lainkaan viisumiongelmien takia, joten kiersimme maata sitten paikallisen oppaan kanssa, mutta eipä tuo haitannut!
   Tansanian tilanne vaikuttaa tosiaan olevan nyttemmin jo julkisestikin huonompi mitä se tässä vielä joskus oli – tai ehkei siitä muuta muutosta ole tapahtunut kuin tuo julkisivun rakoileminen.

 2. Joo, sama tuli mieleen kuin Janilla. Vaikka Boarding Timen Jenni taisi juuri Sansibarilla käydäkin, niin koronaa ajatellen Tansania on kyllä yksi viimeisistä maista, johon itse matkustaisin. Viralliset tilastothan sanoo tartuntojen olevan nollassa, mutta todellisuudessa lukuja ei kerrota eikä ihmisiä testata. Rukous parantaa, rokotteet vaarallisia.

  Pelottaako muuten lentäminen koskaan esim. jossain vähän eksoottisimmissa paikoissa? Itseäni jonkin verran kyllä jännittää.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Omalta osaltamme tilannetta helpottaa jo saadut rokotukset, mutta toisaalta emme silti ole ihan kevyesti lähdössä maahan, joka saattaisi oman tautitilanteensa takia olla sekavassa tilanteessa ja riskit siihen, että maan tilanne muuttuu erilaisten rajoitusten osalta nopeasti ovat suuret.
   Pienissä koneissa kokemus on tietysti tavallaan rajumpi, mutta ihan pienimmissäkin koneissa olen tavannut ajatella, että jos lentäjä, monesti kyllä lentäjät, uskovat koneeseen ja kykyihinsä, niin eipä tässä minullakaan ole hätää. Sint Maartenilta St Kittsille mennessämme aamulennolla lentäjät ”hylkäsivät” ensimmäisen koneen: tämä ei nyt kuullosta oikealta. Palattiin sitten takaisin portille ja tehtiin uusi yritys toisella koneella vähän ajan päästä.

 3. says: Daniel

  Kiva kuulla, että talven ehkä hiukan pessimistisistä ajatuksistasi huolimatta matkailu on ainakin ajatuksen tasolla nyt teidänkin kohdallanne kuitenkin jatkumassa. Kyllä tämä tästä vielä!

  Sansibar oli minullakin kevään suunnitelmissa, mutta vaikka sinne pääsisi helposti, niin pois ei sitten pääsekään. Lentoyhtiöt kun vaativat korona-testiä Tansaniasta lähteviltä (sinänsä varmasti ihan syystä), ja kun luin, miten afrikkalaisen kaoottisesti tuo testaus on Sansibarilla järjestetty, niin en ehkä tahdo käyttää siihen tuntikaupalla aikaa. Taitaa olla helpompaa, varsinkin näin HUS-alueella asuvana, mennä mieluummin sellaiseen maahan, jonne pääsee testillä sisään ja ilman testiä sitten kotiin.

  Muutamaan maahan pääsee tällä hetkellä, Tansanian ja mainitun Dominikaanisen tasavallan ohella, vielä testi- ja karanteenivapaasti. Euroopasta ainoana EU-maana Romaniaan pääsee, kunhan oma lukumme on heidän lukunsa alapuolella (eikö ole mahtavaa, että mailla on näin läpinäkyviä sääntöjä – monesta asiasta ei voi suomalaisena olla romanialaiselle kateellinen, mutta tästä voi!). Myös Albania, Kosovo, P-Makedonia ja Ukraina ottavat vastaan. Ja kaukomaista Afganistan (!), Costa Rica ja tietysti Meksiko, jonka turismi kukoistaa.

  Rokotetuille varmaankin avautuu kesän mittaan paljon mahdollisuuksia, mutta jonkinlainen rokotustodistus pitäisi luoda. Tuskinpa kunnallinen koronarokottaja suostuu käyttämään aikaa WHO:n keltaisen pahvikortin täyttämiseen.

  Dominikaanisessa tasavallassa olin viime syyskuussa. Santo Domingo karibialaisena suurkaupunkina yllätti, en ollut odottanut näkeväni sellaista miljoonakaupunkia.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi Daniel! Onneksi ei tosiaan edetty tuon Sansibarin osalta, sillä Tansanian tilanteen sekavuus lienee vaan lisääntynyt viime viikkoina. Kesän jo lähestyessä tässä voi käydä niin, että kaukomatkat jäävät syksyyn ja kesällä pysytään sittenkin Suomessa, jos ei sitten Kreikka esimerkiksi aukeaisi, jolloin sinne voisi lähteä testimielessä jollekin pakettimatkalle, jolla riskit kantaisi lähinnä matkanjärjestäjä. Ei tämä vieläkään kovin valoisalta näytä, ei vaikka olemme molemmat jo saaneet ensimmäisen rokotteen ja jos ei sääntöjä taas kohta muuteta, niin vielä ennen kesää toisenkin.

 4. Kesän osalta suunnitelmat ovat täysin auki. Lähinnä ajatukset ovat kohdistuneet kotimaan matkailuun ja ehkä Norjaan. Kreikka kiinnostaisi minuakin mutta saas nähdä miten maailma makaa kesällä. Kovin kauaskantoisia varauksia ei uskalla tehdä. Jos Suomea pidemmälle matka vie, päätös reissusta tehdään varmaan aika viime tipassa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Suunnitelmallisuus matkailussa taitaa vähäksi aikaa olla mennyttä aikaa – tai ainakin niissä suunnitelmissa on aina merkittävästi läsnä mahdollisuus, että ne saattavat vielä muuttuakin …

 5. Kyllähän tämä tilanne on ihan sanonko mistä. Mä olen edelleen siinä uskossa, että sairastin koronan vuosi sitten maaliskuussa. Kaikki oireet täsmäisi, mutta silloinhan ei otettu koronatestejä ja nyt en jaksa enää maksaa vatsa-ainetestistä. Sehän ei mihinkään maahan pääsyyn vaikuttaisi, mutta luo luottoa siihen, että vaikka mua ei olisi rokotettukaan, niin tuskin siihen tautiin kuolen.

  Malagaan on toiset liput olemassa, niitä tässä siirtelen ja ihmettelen.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Tuttavapiirissäni useampi uskoo jossain vaiheessa jo sairastaneensa koronan. Yksi taisi käydä vasta-ainetesteissäkin, muttei sitä siinä näkynyt :-) Me emme vieläkään, kertaalleen rokotettuina, ole varanneet mitään, joskin ajatuksissa on nyt, että jos aloittaisi jollain ”aurinkomatkalla”, jolloin kaikki olisi heidän ongelmiaan kun jotain tässä vielä/taas muuttuu.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *