Selkämeren kansallispuisto

Selkämeri feature

Suomen kansallispuistokarttaa heinäkuun Suomi-kierrostamme varten tutkaillessani totesin, että tänä keväänä blogissamme tekemästäni kevyestä kansallispuistolaskennasta puuttuu Selkämeren kansallispuisto! Ison merellisen kansallispuiston alueella olemme vierailleet ainakin Isokarin, Kylmäpihlajan ja Säpin majakoilla ja purjehdusvuosinamme todennäköisesti myös Katanpäässä.
Samaan tapaan jo vuosia sitten maabongausharrastusta aloitellessamme ensimmäisen laskennan jälkeen listalle löytyi vielä myöhemmin ”tarkistuslaskennassa” aikaisemmin unohtuneita maita.

Isokari

Isokarilla kävimme aikoinaan purjeveneellä. Vuoden 2003 purjehdusyhteenvetoomme olen kirjoittanut näin:

”Kesän reitillä mm. Bengtskär, Isokari, Källskär ja Taalintehdas. Kuvia myös Tall Ship Racestä Turusta ja Pirkon purjehduksesta Swan 51:llä työporukalla Helsingissä.”
Kesän kuvistakin näyttäisi löytyvän myös kuva meikäläisestä Meriharakka-paidassa (minnekähän sekin on joutunut?) Isokarin majakan juurella. Kuvassa olevista aurinkolaseistakin pidin, mutta ne hajosivat kun ison purjeen puomi kerran melkein osui päähäni. Mutta toki aurinkolasien menetys on pienempi ongelma kuin pään vaurioituminen!

Isokari Isokari Selkämeren kansallispuisto

Lisää purjehduskesän 2003 kuvia tässä Flickr-albumissa. Näyttäisi kyseisenä kesänä olleen Tall Ships Racekin, joka nyt sitten tänä kesänä koronan takia peruuntui. Juhannuksena Ahvenanmaalla käydessämme siellä oli myynnissä Tall Ships Race 2021 rekvisiittaa 50% alennuksella, siis toteutumattoman tapahtuman rekvisiittaa. Jotenkin surullista.

2003 Källskär, Tall Ship Race, Swan

Kylmäpihlaja ja Säppi

Kylmäpihlajan majakkahotellissa yövyimme kesällä 2018 ja samalla matkalla teimme päiväretken Säpin majakalle Luvialta. Yö Kylmäpihlajalla oli kyllä elämys, eli suosittelen lämpimästi!

Kylmäpihlaja Selkämeren kansallispuisto
Kylmäpihlajan majakkahotelli

Säppi Selkämeren kansallispuisto Säppi majakka Selkämeren kansallispuisto

Kolmen majakan kesäretki
Kesäretkestämme Kylmäpihlajan ja Säpin majakoille voit lukea lisää tästä

12 kansallispuistoa

Kansallispuistot_fin_2014

Tämän kuvan ulkopuolelle jää ainoa Pohjois-Suomen kansallispuisto, jossa olemme vierailleet, eli Pyhä-Luosto.

Tags from the story
, , , ,
Join the Conversation

8 Comments

 1. Noista eteläisemmän Suomen kansallispuistoista täytyy suositella Patvinsuota, se on upea. Siellä kannattaa kiertää jokin kierros soveltuvin osin suolla, ei ”valmista” rengasreittiä, jotka kulkee pääasiassa metsässä. Selkämeren kansallispuistossa olemme käyneet Isokarissa ja Yyterissä, ja joskus lapsena olen käynyt Säpin majakalla. Kylmäpihlaja on ollut jonkin aikaa harkinnassa, kiitos suosituksesta!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Ai niin, Yyteri – sielläkin on tullut käytyä monta kertaa! Tosin ihan hotellin edustan hiekkaranta ei taida olla kansallispuiston alueella.

 2. says: Stacy

  Uusilla ankallispuistoilla rajat ovat sellaista syheröä ja sekamelskaa, että on vaikea tietää, milloin on ankallispuistossa, milloin on siitä ulkona. Sen lisäksi rajat tietysti muuttuvat eli kasvavat. Selkämeren ankallispuistossa kuitenkin olen käynyt Yyterissä, mutta tarkkaan sai katsoa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Yyterin osalta tosiaan oliko se nyt joku Preivinkin lahti kuuluu kansallispuistoon, muut dyynit eivät, eli tarkkana saa olla :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Outi! Jotainhan sitä on pitänyt keksiä näinä aikoina … itseäni kun toisaalta ei oikein jaksa innostaa kohteet tyyliin ”pikkukaupunkien söpöt kahvilat tai sisustusliikkeet”, kun rajansa silläkin paljonko herkkuja voi syödä ja etenkin sillä, että paljonko koristerihkamaa kotiinsa voi hankkia :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *