Arctic Guesthouse & Igloos Ranualla

AuroraHut feature

Kaupallinen yhteistyö: Arctic Guesthouse & Igloos

Aloitimme 6 majakan ja 3 kansallispuiston kierroksemme jos ei nyt ihan pilvissä leijuen niin ainakin järvellä kelluen. Saavuimme aamulla junalla Rovaniemellä ja jatkoimme sieltä matkaa melkein saman tien Ranualle, jonne olimme saaneet kutsun jo viime syksynä, mutta vasta nyt tiemme vei edes eteläiseen Lappiin asti. Ranua onkin mukavan matkan päässä Rovaniemeltä ensimmäiseksi pysähdykseksi, jos suuntana on etelä kuten meillä oli.

Arctic Guesthouse & Igloos

Ranualla majoituimme AuroraHut -tyyppiseen kelluvaan igluun Arctic Guesthouse & Igloos -majatalon rantaan Ranuanjärvellä. Aikaisempi kokemuksemme igluista rajoittui pariin talviseen yöhön Kakslauttasessa, joten olimme vähintäänkin uteliaita majoituksemme suhteen. AuroraHut -iglu osoittautui pieneksi, tyylikkääksi kesämajaksi, jossa oli mukavuuksiakin pienen keittiön ja wc:n verran – ”jääkaappikin” löytyy, järven pinnan alle sijoittuvan ruokakellarin muodossa. Talvikäytössä iglusta voisi vaikka pilkkiä sisätiloista, sillä lattiassa on myös aukko sitä varten! Varsinaista kylpyhuonetta järvellä kelluvassa asumuksessa ei ollut, mutta majatalon suihkut ja saunat olivat käytettävissämme, sauna tilauksesta, suihkut miten vaan. Niin, ja kesähelteillä, Ranuanjärvikin oli tietysti käytettävissä!

Helteisenä päivänä iltapäivän kuumimpina tunteina järvelle olisikin ollut käyttöä, sillä ilmastoinnista huolimatta iglussa oli melko lämmintä. Illan ja yön mittaan ilmastointi kuitenkin jaksoi pitää iglun halutun lämpöisenä – ja kuka sitä nyt kauniita kesäpäiviä sisällä viettäisi, vaikka puitteet vähän hienommat olisikin!

Sähköä iglussa on muuten tarjolla usb-liittimistä (ei kuitenkaan mini-usb, jota vaikka uusimmat iPadit käyttävät). Jos tarvitset verkkovirtaa kameran tai tietokoneen akkujen lataamiseksi iglu pitää kytkeä verkkovirtaan, mikä sekin on ainakin Ranualla mahdollista.

AuroraHut Ranua AuroraHut RanuaAuroraHut Arctic Guesthouse & IgloosAuroraHut Ranua

AuroraHut Ranua
Keittiö ja kemiallinen wc
AuroraHut Ranua
Pienellä järvikierroksella lasi-iglun terassilla eli laiturilla
AuroraHut Ranua
Väsyyhän sitä, turistikin
AuroraHut Ranua järvellä
Naapurit ”veneilivät” vielä auringonlaskun aikaan

Arctic Guesthouse & Igloos -majatalo tarjoaa majoitusta noin kymmenessä iglussa tai majatalon vajaassa kahdessakymmenessä huoneessa. Iglut asettuvat mukavasti riviin järven rannalle siten, että niistä pääsee helposti kulkemaan maihin aina halutessaan, mutta ne asettuvat siten vierekkäin, että iglujen ikkunoista on näkymät järvelle ja naapuri-iglun ikkunattomaan seinään, joten yksityisyys säilyy kuitenkin kivasti. Ja tietysti, jos enemmän omaa rauhaa tai oman uimapaikan haluaa, niin iglulla voi lähteä järvelle, sillä iglut toimivat myös veneinä pienen sähkömoottorin voimalla.

Huoneiden ja iglujen lisäksi majatalossa on myös ravintola, joka tarjoaa tietysti aamiaista, mutta myös aterioita vaikka paikallisista raaka-aineista valmistettuna. Hetken mietimme, että mitä sana ”haikku” ruokien nimien alussa tarkoittaa, mutta selvisihän sekin: sana viittaa paikallisen Keskitalon ylämaankarjasta valmistettuihin lihatuotteisiin.
Aktiviteettejakin olisi löytynyt, Ranualla ja kauempanakin, mutta helteen ainakin hetkellisesti laiskistamina tyydyimme käyntiin Ranuan eläintarhassa. Ehkä sitten toisella kertaa vaeltamaan tai pyöräilemään.

Arctic Guesthouse

Arctic Guesthouse
Kiitämme puuroa, jogurttivalikoimaa ja hedelmiä, moitimme teollista leipää

AuroraHut -majoitus on pop?

Matkallamme Rovaniemeltä takaisin Iirislahteen näimme AuroraHut -lasi-igluja myös Kalajoella ja Ikaalisissa. Kalajoen Lokkilinna-hotellin iglut sijaitsivat kuitenkin hiekkasärkkien reunalla melko kaukana hotellilta, joten jos haluat lomallasi liikkua myös muualla kuin hiekkasärkillä, niin joudut varautumaan hienoisiin siirtymäkuljetuksiin. Ikaalisten kylpylässä iglut sijaitsivat laiturien äärellä lähellä hotellia, eli palvelut (ja pesutilat) olivat sielläkin helposti saavutettavissa.

AuroraHut Ikaalisissa
AuroraHut Ikaalisten kylpylän rannassa

Ranuan eläintarha

Ranuan päänähtävyys taitaa olla yllättävänkin laaja Ranuan eläintarha, jonka kuuluisin eläinlaji taitaa olla jääkarhu. Vaikkakin olemme jääkarhuja nähneet parissa muussakin eläintarhassa maailmalla, niin odotin kuitenkin niiden näkemistä Ranuallakin, mutta valitettavasti tällä kertaa Ranuan jääkarhut Venus ja Nord taisivat olla lomalla, eli eivät halunneet helteessä viettää aikaa ulkotiloissa. Ymmärrän, ehdottomasti, että jos isoja nisäkkäitä, kuten jääkarhuja, pidetään eläintarhoissa, niin isot tilat ja elämä mahdollisimman pitkälti eläinten ehdoilla ovat minimivaatimuksia, mutta muutama minua nuorempi vierailija taisi kyllä pettyä hiukan. Onneksi ruskeakarhut sentään liikuskelivat hiukan omassa aitauksessaan.

Myöskään pienpedot, naalit, näädät ja ketut, eivät paljoa eläintarhan kävijöistä välittäneet, eli nekin viettivät siestaa jossain isojen aitauksiensa tarjoamissa piiloissa.

Metsäpeura on yksi eläinlajeista, joiden kannan säilymisessä eläintarhoilla, Ranuallakin, on ollut osansa, eli joidenkin eläinten osalta eläintarhoilla on tärkeä rooli.

Majavaa en muista ennen nähneeni en luonnossa enkä eläintarhassa ja yllätyinkin hiukan, että miten iso tämä monesta pilapiirroksesta tai piirretystä tuttu eläin onkaan!

Ranua Zoo Ranua Zoo

Jääkarhuaitaus Ranua
Tyhjää :-(

ruskea karhu Ranua Zoo

Metsäpeura Ranua
Metsäpeura

Bloggaajakolleega, Maapalloilija, oli muuten onnekkaampi jääkarhujenkin suhteen – katso tästä heidän juttunsa (ja videonsa) Ranuan eläintarhasta:

Ranuan eläinpuisto: Jääkarhuja ja muita pohjoisen eläimiä

Isoja lintuja Ranuan eläintarhassa on paljon ja ne ovatkin lapsivieraiden kannalta sikäli kiitollisia, että ne ovat näyttäviä ja helposti löydettävissä isoistakin häkeistään. En tiedä kaikkien näiden lintujen taustoja, ehkä joku/jotkut niistä ovat päätyneet eläintarhaan loukkaantumisten tai muun sellaisen syyn takia, mutta etenkin merikotkan kohdalla kävi kyllä mielessä, että miksi tässä, miksei liitelemässä merellä, kuten useampi myöhemmin matkamme varrella näkemämme vapaana lentävä merikotka.

Ranua ZooMerikotka Ranua Zoo

Metsässä ja muinaisrannalla

Ranuan eläintarha on toteutettu metsäiselle alueelle ja kävijät kiertävät alueen pääosin puisia kävelysiltoja pitkin. Kätevää, sillä pysymällä reitillä näet sen kummemmin suunnistamatta kaiken ja hyvä ympäröivän luonnon kannalta, sillä kävijät eivät tallaa metsää. Reitin varrella on myös joitakin kioskeja, joista voi täydentää juomavarastojaan tai nauttia kierroksen lomassa vaikka jäätelön. Isompi ravintola ja isommat herkku- tai jopa viinimyymälä sijaitsevat eläintarhan portin välittömässä läheisyydessä.

Eläinten lisäksi Ranuan eläintarhan alueella on myös iso Reporakan muinaisranta-alue, jonka alueella oli tänä kesänä esillä myös ympäristön puolesta kantaa ottavaa taidetta.
Ranuahan paljastui jääkauden jälkeen vetäytyvän jäätikön alta n. 9300 vuotta sitten ja aluksi vesi peitti alueen. Reporakan kohdalla meri väistyi noin 9000 vuotta sitten. Itämeren alueella tuolloin sijainnut Ancylus-järvi huuhteli rannan kiviä ja vei kiviä hienomman maa-aineksen mennessään. Vähitellen maa kohosi ja ranta etääntyi, mutta kivet jäivät tähän.

Ranua Zoo Ranua Zoo

 

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

16 Comments

 1. says: Daniel

  Kesämaja ilman (omaa) peseytymismahdollisuutta, Rainbow-jugurtteineen, näkyy maksavan 190 euroa / yö. Talvella 390 euroa. Kotimaanmatkailu ei tosiaan ole minua varten. Mutta täytyy silti sanoa, että eihän noita paikkoja olisi olemassa, jos niille ei olisi asiakkaita. Ilmeisesti siis hinta ja laatu ovat tässä ihan kohdallaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi Daniel! Maksaahan tuo hiukan ja tosiaan suihku puuttuu – mutta toisaalta saat ”veneen” samaan hintaan :-)
   Paluumatkallamme Rovaniemeltä Iirislahteen tämä olisi kyllä ollut tosiaan kallein majoitus (jos siis emme olisi yöpyneet siinä kaupallisen yhteistyön puitteissa), mutta samaa suuruusluokkaa olivat yöt Ikaalisten kylpylässä ja hotellissa Kalajoella. Edellisessä kylpylä ehkä ”selittävänä” tekijänä, jälkimmäisessä tarjonnan ylittävä kysyntä.

  2. says: Keke

   Näin kesää miettien käytännössä perus kahden hengen hotellihuone tyyliin Tampereella tai Turussa on suunnilleen saman hintainen tai jopa kalliimpi kuin tämä iglumajoitus. En ole testannut, mutta veikkaisin, että jälkimmäinen erottuu elämyksenä kuitenkin edukseen.

   Olen tämän paikan ohi ajanut nyt kahtena kesänä useaan otteeseen ja piha on ollut käytännössä aina aivan täynnä autoja, eli ilmeisesti ovat onnistuneet tämän tuotteen markkinoinnissa erittäin hyvin. Toki onhan siinä se majatalo samassa, mutta myös igluja on aina ollut useampikin järvellä seilaamassa, eli asiakkaita on ollut mukavasti myös siellä.

  3. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi Keke! On tainnut tänä kesänä kyllä myös olla viitteitä siitä, että ihmiset ovat valmiita maksamaan majoituksesta luonnon keskellä enemmänkin kuin isoissa kaupungeissa. Istuin hetken iltaa tuon paikan ravintolassa ja siinä samalla kuulin väkisin kun kassalla oleva henkilö vastasi puhelimeen, joissa selvästikin kysyttiin vapaita huoneita ja useampaankin kertaan vastaus oli, luultavasti muutenkin kuin vaan kuluvalle illalle, että meillä on valittavasti ihan täyttä. Eli näilläkin hinnoilla kysyntää tuntuu löytyvän.

 2. Yövyttiin myös AuroraHut -iglussa kevättalvella Nuorgamissa. Toiveissa oli nähdä revontulia, mutta niitä ei valitettavasti pilvisen sään vuoksi näkynyt. Muuten tykättiin kyllä kovasti ja yöpymistä on tosiaan helppo suositella. Ei tosiaan ihan halpaa, mutta kokemuksena hieno.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Meillä kokemus talvi-iglusta on tosiaan Kakslauttasesta eikä meillekään revontulet silloin osuneet kohdalle, mutta olihan se ilman niitäkin ihan mieleenpainuva kokemus. Kakslauttasen talveen verrattuna nämä AuroraHutit Ranualla ovat todella edullisia, myös talvella :-)

 3. says: Reissu-Jani

  Igluja siellä, igluja täällä — näitä näyttää nyt tosiaan olevan. Kovin on eksoottisella majoituksella hintaa, mutta varmaankin tällekin löytyy oikea kohderyhmä. Eläintarhasta tuli mieleen syksyllä Ähtärissä nähty majoitus, josta voi nähdä karhut. Sellainen puumaja ilman mukavuuksia, ja hinta oli — sanotaanko aika suolainen. Ähtärissä tuli käytyä katsomassa pandoja — 36€/hlö — hinnat kohdillaan(ko)? Ranuan eläintarha on mielestäni parempi kohde kuin Ähtäri – viimeksi kaikki oli siellä ihan mullin mallin vaikka oltiin vasta syksyssä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jani! Tuota Ähtäriä, jopa tuota ”karhumajoituksta”, mekin vähän mietimme tämän reissun reittiä kartale piirtäessämme, mutta sitten lopulta nuo kansallispuistot veivät voiton.

 4. says: Laura Olin

  Igluja on näkynyt siellä täällä, joten oli mielenkiintoista nähdä, millaisia ne ovat sisältä. Pilkkimisreikä on kyllä hauska idea! :) Jotenkin tuntuu, että talvella revontulten alla nuo majat ovat elementissään. Rehellisyyden nimissä olin luullut, että Ranuan eläinpuistoa ei enää ole olemassa, mutta tulipa päivitettyä itsensä kartalle siltäkin osin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Laura! Talviyöt lienevät tosiaan näiden pääasiallinen ”tarkoitus”, mutta kyllä niissä kesälläkin oma hupinsa on. Ranuan eläinpuisto on tosiaan edelleen olemassa :-)

 5. Ajelimme kesälomareissulla Ranuan ohi ja mielessä kävi, että sielläkin olisi ollut hauska poiketa. Aikataulujen vuoksi piti nyt pyyhältää ohi, mutta ehkäpä noille suunnille tulee vielä palattua. Mietin ennen reissua noita iglumajoituksia ja se olisi voinut olla kiva kokemus. Päädyimme kuitenkin edullisempiin vaihtoehtoihin, vaikka niitä olisi ollut mm. Luostolla tarjolla. Talviaikaan eksoottisempaa, varsinkin jos sattuisi revontulia näkymään. Kesällä toki hauska bonus tuo veneilymahdollisuus :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Noinhan tuo helposti on, että aikataulut ja suunnitelmat on laadittu sen verran tiukoiksi, että ylimääräiseen ei niin vaan ole aikaa. Tänä kesänä käytimme n. 1500 kilometriin Rovaniemeltä hiukan mutkitellen Espooseen 11 päivää, joista parina emme ajaneet yhtään, mutta nekin huomioiden ihan vaan muutamana päivänä matkaa oli yli 200 km, joten ehdimme jo poiketakin monessa paikassa, jopa sellaisissa, jotka tulivat mukaan vasta matkan varrelta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Paula! Perheelle saattaisi olla vähän ahdas, vaikka on noissa kuulemma perheitäkin majoittunut – sattumalta tuli puheeksi tuolla.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *