Tallinna ja Tartto, koronatodistuksia ja takseja

Viro koronatodistus taksit

Kaupallinen yhteistyö: Tallink Silja ja Hotel Lydia

Vietimme pitkästä aikaa pitkän viikonlopun Virossa. Tallinnassa viivyimme yhden yön täysin uudistetussa Tallink City -hotellissa ja kaksi yötä Tartossa Lydia-hotellissa. Kummankin hotellin sijainnit olivat hyviä: Tallink City -hotelli Viru-keskuksen ja Kaubamajan vieressä ja Lydia-hotelli ihan Raatihuoneen torin kulmassa vanhassa kaupungissa. Matka Helsingistä Tallinnaan taittui Tallinkin Star / Megastar -laivoilla, jotka olivat – matkustajan kannalta – vielä miellyttävän väljiä.

Tallinnassa ehdimme hotelliin (ja sen ravintolaan) tutustumisen lisäksi oikeastaan vaan piipahtamaan Kadriorgin puistossa, mutta mehän olimmekin Tallinnassa Tallink Siljan kutsumina, joten tämä oli tietysti ihan ok! Tarttoon jatkoimme omatoimisesti ja parissa päivässä ehdimme hyvin näkemään ainakin tusinan verran Tripadvisorin listaamia näkemisen arvoisia kohteita Tartossa.

Palataan tähän kaikkeen niin Tallinnassa kun Tartossa vähän myöhemmin, mutta aluksi muutama kommentti koronatodistuksista ja takseista tähän matkaan liittyen.

kuohuviiniä
Kuohuviiniä Hotel Lydian aamiaisella ja Tallink City -hotellin esittelyssä

Koronatodistusten ja maskien käyttö Virossa

Suomessa keskustellaan edelleen koronatodistuksen tarpeellisuudesta ja sen käytöstä siinä vaiheessa kun osa Euroopan maista on jo luopunut siitä sen tehtyä tehtävänsä, erityisesti innostaessaan ihmiset ottamaan molemmat koronarokotukset. Virossa EU:n koronatodistus on laajalti käytössä hotelleissa, ravintoloissa ja museoissa. Hotelliin kirjautuessamme (Tartossa) meiltä kysyttiin ensimmäiseksi koronatodistusta, samoin jokaisessa ravintolassa, myös ulkona terassilla istuttaessa. Museoissa koronatodistus tarkistettiin ensimmäisellä tarkistuspisteellä ulko-ovella. Välillä pyydettiin vaan näyttämään koronatodistus, välillä sen pariksi piti kaivaa passikin esiin.
Tallink City -hotellissa koronatodistuksia ei kysytty, mutta sitä saattaa selittää ryhmäkirjautuminen ja etukäteen saamamme kehotus, että jokainen osallistuja vastaa siitä, että hänellä tarvittaessa on esittää EU:n koronatodistus.

Koronatodistus
EU:n koronatodistus Omakannasta (kuva: Silja Viitala / Yle)

Laivalla suositeltiin maskin käyttöä rokotusstatuksesta riippumatta mennen tullen, mutta kieltämättä laivaan menoa ja laivasta lähtöä lukuunottamatta maskeja näkyi aika vähän. Ehkä tähän on syynä se, että monet matkustajat viettivät ison osan matkasta syöden tai juoden jotain, jolloin maskia ei luonnollisesti voinut käyttää.
Samoin 2,5 tuntia, suuntaansa, kestäneillä bussimatkoilla Tallinnan ja Tarton välillä ihmiset noudattivat maskisuositusta oikestaan vain bussiin mennessään. Kun kaikki olivat asettuneet paikoilleen, niin taisivat useimmat kuljettajan esimerkkiä seuraten riisua maskinsa. Tämä lienee kuitenkin ihan ok, sillä kaikkihan istuivat paikoillaan kasvot menosuuntaan. Matkustimme myös useampaan otteeseen lyhyitä matkoja takseilla ja yhtä poikkeusta lukuunottamatta kaikilla kuljettajilla oli maski ja silloin mekin, vaikka olemmekin kahdesti rokotettuja, puimme maskit päälle.

Kaupoissa, joissa ihmisten on voitava asioida, rokotusstatuksesta riippumatta, koronatodistusta ei kysytty, mutta ainakin periaatteessa niissä piti käyttää maskia ja aika hyvin ihmiset maskeja näyttivät käyttävänkin.

Star Länsisatama Viro koronatodistus taksit

maskeja viro

Rajatarkastukset Virossa ja Suomessa

Tallinnaan saapuessamme satamassa ei tarkistettu mitään, ei passeja tai muita henkilöpapereita eikä koronatodistuksia, eli laivalta pääsi suoraan pysähtymättä Tallinnaan.
Helsinkiin palatessamme satamassa oli tarjolla kolme linjaa, vihreä, keltainen ja punainen. Keltaista taidettiin mainostaa niille, joilla on vihreä täppä Finentry-lomakkeella, vihreää kahdesti rokotetuille ja punaista muille. Satuimme kuitenkin ajautumaan vihreälle linjalle, ilman Finentry-lomakkeita, mutta hyvin siitä läpi pääsi EU:n koronatodistuksella ja passilla. Tällä kertaa tarkastus vaikutti jopa ihan järkevältä, toisin kuin elokuussa Oslosta Helsinki-Vantaalle palatessamme, jolloin meiltä tarkistettiin vain EU:n koronatodistukset, muttei kysytty lainkaan henkilöllisyystodistuksia!

Tästä Finentrystä emme todellakaan ole saaneet selvää, että olisiko siihen oikeasti jokin syy miksi kahdesti rokotettujen pitäisi se jokaisen matkan osalta täyttää?
Kahden ulkomaan matkan kokemuksella emme sitä ainakaan vielä ole tarvinneet mihinkään. Kesällä Norjaan mennessämme piti teoriassa täyttää Norjan vastaava lomake, mutta se toimi siten järkevästi, että siinä kysyttiin ensimmäisenä rokotusstatusta ja kahdesti rokotettujen osalta lomakkeen täyttö loppui heti tuohon ensimmäiseen kysymykseen, eli sitä ei tarvinnutkaan täyttää. Loogista ja fiksua – toisin kuin tämä Finentry!

Tallink City sviitti Viro koronatodistus taksit
Tallink City -hotellin sviitin makuuhuoneen voikukkateemaiset ”rajaovet”
Hotel Lydia
Maailman sympaattisin Siivoa / Älä häiritse -ratkaisu? (Hotel Lydia)

Taksilla Virossa (ja vähän Suomessakin)

Rokotustodistusten ja passien lisäksi tässä vaiheessa matkalta palattuamme pöydälläni lojuu myös nippu kuitteja etenkin takseihin liittyen. Tältä osin maailma ei näytä muuttuneen mihinkään, Virossa taksilla ajaminen on halpaa ja Suomessa kallista. Lisäksi kummassakin maassa taksin ottaminen ilman, että sen tilaa etukäteen sovelluksella on kalliimpaa kuin sovelluksella tilaten.

Esimerkkihintoja:

 • taksi Tallink City -hotellilta Kumu-museolle otettuna hotellin edestä: mittarin mukaan 12 euroa, käteisellä maksettaessa 10 euroa
 • taksi Tallink City -hotellilta Tallinnan linja-autoasemalle (Bolt): 2,90
 • taksi Tallinnan linja-autoasemalta Tallinnan satamaan (Bolt): 3,70
 • taksi Iirislahdesta Länsisatamaan (Uber): 21,46
 • taksi Länsisatamasta Iirislahteen otettuna satamasta: 40,80

Tartossa matkaa hotellille tai hotellilta linja-autoasemalle on sen verran vähän, että kävelimme matkan kumpaankin suuntaan. Sunnuntai-aamuna satoi hienoisesti, joten olisimme mielellämme ottaneetkin taksin, mutta silloin niitä ei, luonnollisesti, pienen sateen takia ollut saatavilla ilman pitkähköä (ja ehkä epävarmaa) odotusta, joten päätimme kävellä.

Tallinna Bussijaam Viro koronatodistus taksit

taksikuitteja Viro koronatodistus taksit
Uberilla Länsisatamaan ja Boltilla Tallinnassa

Lopuksi vielä kommentti pääkaupunkiseudun paikallisliikenteestä, Espoosta ja Länsisatamasta. Aikaan ennen Länsimetroa matka Iirislahdesta Länsisatamaan taittui bussi-raitiovaunuyhdistelmällä yhdellä vaihdolla ihan siedettävässä ajassa. Nykyisin liityntäbussi, kävely metron uumeniin, matka metrolla Kamppiin, kävely ylös kadulle raitiovaunupysäkille ja matka raitiovaunulla Länsisatamaan on jo sellainen kokonaisuus, että edes pienillä käsimatkatavaroilla sitä ei viitsi lähteä yrittämäänkään! Vaihtoehdoksi jää siis taksi tai oma auto. Uudessa Satamaparkissa runsaan kolmen vuorokauden paikoitus olisi maksanut ennakkovarauksella 62,86 euroa.

Nomadmanian Viro

Tartto oli mielestämme kivan sympaattinen pikkukaupunki. Pienessä alle 100 000 asukkaan kaupungissa lähes kaikki oli kävelyetäisyydellä ja tunnelma vielä lähes kesäisinä syyskuun alkupäivinä oli lämmin ja iloinen. Onneksi Nomadmanian kartalla Viro jaetaan kolmeen alueeseen, rannikko, itäinen ja eteläinen Viro ja saaret ja tämän innoittamana kiinnostuimme Tartosta, jossa emme aikaisemmin olleet olleet.

Nyt on tullut Nomadmaniankin tasolla ”väritettyä” koko Viro, siinä missä kesällä toteuttamamme Trondelagin alueelle suuntautuneen matkan myötä tuli väritettyä koko Norja.

estonia nomadmania
Ote Nomadmanian aluelistastani – en ole viitsinyt merkitä siihen kuin ensimmäiset käynnit kullakin alueella
Tags from the story
, ,
Join the Conversation

6 Comments

 1. says: Anssi

  Kävin heinä-elokuun vaihteessa Tartossa ja Narvassa. Maskeja ei kenelläkään (paitsi Tallinnan vanhankaupungin Prisman kassasedällä), ei käsidesillä lotraamista, ei koronapasseja = paratiisi. Nyt kuulostaa kyllä siltä, että kävin ihan eri maassa kuin te. Joka tapauksessa mielenkiintoista kuulla nykytilanteesta, vaikka nyt jäisi etelänaapuri käymättä, huh huh! :D

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Tallinnassa olimme aika vähän – paitsi ulkona tai omassa ryhmässä – joten pääosa havainnoista on Tartosta. Tartossa tosiaan koronatodistusta kysyttiin tunnollisesti joka paikassa ja ehdoton enemmistö käytti maskeja kaupoissa ja vaikka paikallisbusseissa, kuten ilmeisesti vallitsevan ohjeistuksen mukaan pitikin. Meille nämä säännöt olivat ok, eli eivät haitanneet matkaamme.

 2. Meillä oli hiljattain päinvastainen kokemus rajanylityksestä kuin sinulla. Lappi-reissun yhteydessä kävimme Norjassa, rajalla tarkistettiin koronatodistukset ja henkilöllisyys. Suomen puolelle palatessa rajalla ei näkynyt ristin sielua.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Marika! Me kävimme kesällä Norjassa lentäen ja tarkistukset Oslon lentokentällä olivat tarkkoja. Suomeen palatessa lentokentällä kysyttiin koronatodistusta, mutta ei passia, mikä taas tuntui hiukan hassulta, sillä siitä syntyi sellainen mielikuva, että olisin voinut näyttää kopiota kenen tahansa rokotetodistuksesta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Kumpikin vaihtoehto lienee jokseenkin yhtä hyvä – ja hinnaltaankin hyvin samantasoisia. Tartossa bussi pysähtyi tullessa kivasti hotellimme edessä ja lähtiessä linja-autoasemallekin oli vain lyhyt kävelymatka, mikä sattui sikäli hyvin, että pienen sadekuuron aikaan taksitkin tuntuivat olevan tiukassa. Tallinnassa sekä linja- ja rautatieasema olivat keskustan hotelliimme/satamaan (Tallink City -hotelli) nähden kumpikin sen verran etäällä, että matkaan tarvittiin taksia, joten siinä päässä tätä eroa ei ollut.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *