Santo Domingo kuudessa tunnissa

Santo Domingo feature

Jos olisimme asuneet, vaikka osan aikaa, Dominikaanisessa tasavallassa sen pääkaupungissa, Santo Domingossa, olisimme luultavasti paneutuneet kaupungin nähtävyyksiin Tripadvisorin nähtävyyslistan avulla.

Listan ensimmäisenä on Los Tres Ojos -kansallispuisto (The 3 Eyes National Park). Toisena tarjolla olisi Zona Colonial, jota esitellään kuvalla Alcázar de Colónista, eli Kristoffer Kolumbuksen pojan Diego Kolumbuksen talosta. Jos ohitetaan ostoskeskukset ja metrot, niin kärkikahinoissa ovat myös Basilica Cathedral of Santa Maria la Menor, Panteon Nacional, Parque Colon, Plaza de Espana, Presidentin palatsi ja Columbuksen majakka.

Emme kuitenkaan viipyneet Santo Domingossa yhtäkään yötä, mutta tutustuimme kuitenkin kaupunkiin pitkällä päiväretkellä, joka alkoi Punta Canan hotelliltamme aamuvarhaisella (n. klo 7) ja päättyi samaiselle hotellille jokseenkin tasan 12 tunnin kuluttua, eli iltaseitsemältä. Punta Canasta on matkaa Santo Domingoon runsaat 200 kilometriä ja retkibussilta matkaan kului mennen tullen jokseenkin tasan 3 tuntia. Itse asiassa aika hyvin ajatellen sitä, että Punta Canan lähistöllä useimmat matkustajat vaihtoivat vielä bussia, eli eri hotelleista tulevat matkustajat kerättiin siellä samaan bussiin ja jaettiin taas illalla eri hotelleille meneviin busseihin.

Puoli päivää vähän harmittelimme, että olimme tulleet valinneeksi tämän retken, joka oli – turhan – helposti ostettavissa hotellilta, sillä ryhmä oli liian iso ja kieliä oli liikaa. Olisimme, kunhan olisimme asiaan paneutuneet, voineet hyvinkin maksaa retkestä vaikka tuplasti, jos ryhmän koko olisi ollut sanotaan nyt max 15-18 henkeä yli 40 sijaan ja kielinä olisi ollut vaikka englanti ja espanja eikä englanti, espanja, ranska, saksa ja italia. Iso bussi oli myös sikäli hassu, että sen vasemmalla puolella penkkirivien väli oli minimaalinen kun taas oikealla puolella ihan kelvollinen, joten paikoista bussissa käytiin myös joka tauon jälkeen pientä taistelua. Mutta, itsepähän valitsimme – ja sisällöltään tämäkin retki oli sittenkin ihan kelvollinen, eli näimme kuitenkin noin kaikki nuo jutun alussa listaamani kohteet.

Los Tres Ojos -kansallispuisto

Los Tres Ojos, Kolmen silmän, kansallispuisto, on kalkkikiviluolasto lähellä Santo Domingoa. Ilmeisesti noin kaikki Santo Domingossa vierailevat käyvät myös katsomassa luolaston kolme (tai neljä) voimakkaan sinistä laguunia, ”silmää”. Kosteaan luolastoon laskeudutaan jonossa kivisiä portaita pitkin. Matkan varrella luolaston seinissä saattaa havaita vanhoja fossiileja, kalliopiirroksia tai keramiikkasirpaleita – vielä paremmin tietysti, jos jaksaa kuunnella kyllästyneen oloisesti tarinoitaan höpöttävää paikallisopasta, jonka englannin kielen taito on parhaimmillaan muutamissa toistuvissa fraaseissa, kuten ”eteenpäin”.

Järvialue löydettiin 1900-luvun alussa ja vielä joitakin vuosia (vai vuosikymmeniä) sitten jotkut niistä olivat siinä kunnossa, että niissä saattoi uida, mutta nyttemmin se on kielletty.

Näimme neljästä järvestä kolme, eli Lago Azufre (Rikkijärvi), El Lago de las Damas (Naisten järvi) ja La Neveran (Jääkaappi). Rikkijärvenkään valkoinen tausta ei ole rikkiä, kuten ensin luultiin vaan kalkkia ja muita mineraaleja. Naisten järvi on matalampi ja sijainniltaan suojaisempi ja siksi se oli varattu naisille ja lapsille. Jääkaappi sijaitsee pimeässä ja on siksi järvistä viilein.

Neljännelle järvelle, Los Zaramagullones -järvelle, olisi päässyt pienellä proomulla, mutta isossa ryhmässä emme jääneet jonottamaan siihen. Neljäs järvi on kuulemma ainoa järvistä, joka on ulkona, ei luolassa ja se on muita isompi, mutta se jäi nyt meiltä näkemättä.

Los Tres Ojos

Los Tres Ojos
Fossiili luolaston suulla – ja fossiili luolaston seinällä :-)
Los Tres Ojos
Marraskuussakin 2021, korona-aikaan siis, Santo Domingossa oli turisteja ihan riittävästi

Los Tres Ojos Los Tres Ojos Los Tres Ojos Los Tres Ojos

Alcázar de Colón

Alkuun pieni kertaus Kristoffer Kolumbuksesta, jos historia ei tältä osin ole ihan selkeänä muistissasi.
Kolumbuksen ensimmäisen Amerikkaan suuntautuneen matkan reitti kulki, ehkä, Bahamalle ja sieltä Kuubaan ja lopuksi Hispaniolan saarelle, jolle nykyisin sijoittuvat Dominikaaninen tasavalta ja Haiti. Hispaniolan luonnonsatamat olivat löytöretkeilijän mukaan parhaita mitä hän oli koskaan nähnyt ja jo ensimmäisellä matkallaan (yhteensä hän teki niitä näille kulmille Espanjasta neljä) hän perusti siirtokunnan Hispaniolan saarelle.

Alcázar de Colón, espanjalainen palatsi, joka rakennettiin rakennettiin vuosina 1511–1514, on ainoa Kristoffer Kolumbuksen perheen tunnettu asuinpaikka uudessa maailmassa. Hänen esikoispoikansa Diego Columbus perheineen asui täällä jonkin aikaa. Diego Columbus kuoli Espanjassa vuonna 1526, mutta hänen leskinsä María Álvarez de Toledo asui Santo Domingossa kuolemaansa asti eli vuoteen 1549. Museo on kuulemma Santo Domingon suosituin.

Palatsin edustalla on Plaza de Espanan aukio. Yhdessä aukion reunalla sijaitsevista ravintoloista mekin nautimme lounaan, ihan syötävän, joskaan ei tietysti lähes 40 hengelle tarjottuna mitenkään kulinaristinen nautinto!

Alcázar de Colón Santo Domingo Alcázar de Colón Santo Domingo

Alcázar de Colón Santo Domingo
Maailmanmatkaaja on tarvinnut useammankin karttapallon :-)
Diego Columbus
Diego ja Kristoffer Kolumbus ja Santa Marian pienoismalli. Oikealla, seinällä, Diegon parranajovati!

Alcázar de Colón Santo Domingo

Alcázar de Colón Santo Domingo
Tämä kyltti oli toisen rakennuksen seinässä siirtomaa-aikaisessa keskustassa, eli talon kerrotaan olleen Kristoffer Kolumbuksen viimeinen tunnettu asuinpaikka Amerikassa
Santo Domingo
Museon terassit tarjosivat myös hienoja näköaloja Ozama-joelle

Plaza de Espana

Plaza de Espana
Plaza de Espanja -aukio

Amerikan vanhin kirkko

Basilica Cathedral of Santa Maria la Menor on Amerikan vanhin katedraali. Sen rakentaminen aloitettiin vuonna 1514 ja sen valmistui vuonna 1541. Rakennus on pääosin goottilainen ja sellaisena harvinainen Euroopan ulkopuolella.
Katedraaliin on haudattu Dominikaanisen tasavallan entisiä presidenttejä, ei kuitenkaan vallasta syösty Trujillo, ja siellä on myös Simon Bolivarin (vanhempi) hautakivi. Etelä-Amerikan vapauttajana tunnettu Simon Bolivar sen sijaan on haudattu Kolumbian Cartagenaan. Myös Kristoffer Kolumbuksen jäännökset olivat täällä ennen niiden siirtämistä Kolumbuksen majakkaan – tai sitten ei (katso pari kappaletta myöhemmin tässä jutussa).

Basilica Cathedral of Santa Maria la Menor Basilica Cathedral of Santa Maria la Menor Santo Domingo Santo Domingo Santo Domingo

Santo Domingo

Parque Colon

Amerikan vanhimman kirkon edustalla on aukio, Parque Colon, Kolumbuksen puisto. Aukio sijaitsee historiallisen siirtomaa-aikaisen kaupungin keskellä ja keskellä aukiota seisoo  – tietysti – Kristoffer Kolumbus.

Aukiolla viihtyivät sadat pulut – ja isojen puiden varjossa ja aukiota reunustavien kahvioiden terasseilla myös sadat ihmiset.
Jos kaipaat valokuvaushaastetta Santo Domingossa, niin yritä saada kuva tästä patsaasta ilman yhtään pulua – tai edes ilman pulua Kristoffer Kolumbuksen päässä – ei ihan yksinkertaista, kenties jopa mahdotonta!

Basilica Cathedral of Santa Maria la Menor Parque Colon Parque Colon

Panteon Nacional

Itse asiassa kävimme tässä rakennuksessa ennen kuin kävimme Amerikan ensimmäisessä kirkossa ja aluksi luulin, että tämä on se. No ei ollut. Tosin tämäkin on espanjalaisten joskus 1700-luvun alkupuolella rakentama ja se toimi alunperin jesuiittakunnan kirkkona. Jesuiitat saivat lähtöpassit Dominikaanisesta tasavallasta 1767 ja sen jälkeen kirkkoa on käytetty tupakkavarastona, teatterina ja valtion virastotalonakin.
Diktaattori Trujillon aikakaudella rakennusta kunnostettiin isolla rahalla ja siitä tuli ”kansallinen panteon”, eli mausoleumi kansallissankareiden jäännöksille. Trujillo oli kuulemma miettinyt paikat itselleen ja sukulaisilleen siellä, mutta toisin kävi. Diktaattori murhattiin 1961 ja panteonissa paikat saivatkin todelliset kansallissankarit, eli vallankumouksen toteuttajat. Trujillo päätyi Pariisiin, Pére Lachaisen hautausmaalle.

Panteon Nacional
Huomaa vasemman kuvan ikkunaristikko hakaristikuvioineen – oppaamme mukaan rakennukseen saatiin jossain vaiheessa lahjoituksia niin Hitleriltä, Mussolinilta kuin Francolta.

Panteon NacionalPanteon Nacional

Presidentin palatsi

Presidentin palatsissa emme vierailleet, mutta bussi pysähtyi sen verran palatsin lähistölle, että kaikki halukkaat saattoivat käydä kurkistamassa rakennusta aidan rakosista. Vartijoillakaan ei näyttänyt mitään olevan meitä vastaan. Väittävät, että tämä olisi kopio valkoisesta talosta ja kyllähän siinä samoja piirteitä ainakin on. Tämä taisi kyllä olla isompi!

Palacio National Santo Domingo

Kolumbuksen majakka

Kolumbuksen majakallakaan emme käyneet. Alla olevista kuvista ensimmäinen on napattu bussin ikkunasta, toinen Diego Kolumbuksen talon ikkunasta Ozama-joen yli. Rakennuksena tämä olisi kyllä ollut mielenkiintoisempi kuin presidentin palatsi, vaikka vierailla.

Majakka se ei kuitenkaan nimestään huolimatta ole, vaan museo, joka avattiin 1992 Kristoffer Kolumbuksen vuoden 1492 matkan 500 vuotisjuhlan kunniaksi. Rakennuksen katolla olevasta rakenteesta tulee 157 valonsädettä kohti taivasta ja pyörivä säde, joka kuulemma näkyy avaruudesta.

Dominikaanisessa tasavallassa väitetään, että Kristoffer Kolumbuksen jäännökset ovat täällä. Espanjalaisten (ja DNA-testien) mielestä ne ovat kuitenkin Sevillan katedraalissa. Dominikaaniset viranomaiset eivät ole sallineet samoja DNA-testejä tehdä majakassa oleville jäännöksille, joten ehkä osa Kristoffer Kolumbuksesta on täälläkin – tai sitten ei!

Columbus Lighthouse Faro A Colon Columbus Lighthouse Faro A Colon

Hetki omaa aikaa Santo Domingossa!

Rehjuttuamme isossa ryhmässä pääosan päivää koitti lopulta päivän paras osuus: tunti vapaata aikaa Santo Domingossa. Itse asiassa ryhmä jätettiin isoon matkamuistomyymälään, jossa kiertelyä siis tavallaan suositeltiin, tilasta löytyisi myös baari ja wc:t, mutta onnistuimme hetimmiten peruuttamaan paikan ovelta selvitettyämme tapaamispaikan ja -ajan. Ensimmäinen pysäkkimme oli lähikadulla oleva ulkoapäin lähes ”näkymätön” jäätelöbaari, joka paljastui sellaiseksi vain espanjankielisistä kylteistä – ehkä tarkoitus olikin piiloutua läheisen matkamuistomyymälän ryhmiltä? Pienen, mutta herkullisen tauon jälkeen palasimme Parque Coloniin ja otimme suunnaksi Ozama-joen, jonne reitti kulkikin kivan joulukoristellun kävelykadun kautta. Ehdimme myös katsastaa pari muutakin suuntaa tunnissa – Santo Domingon vanha siirtomaa-aikainen keskusta on kompakti.

Santo DomingoSanto Domingo

Santo Domingo
Naisia tämän ja eilisen päivän Santo Domingossa

Santo DomingoSanto Domingo

Parque Colon
Dominikaanisen tasavallan tyypillisiä tuotteita: meripihkaa, tupakkaa ja larimar – korukivi, jota on löydetty vain Dominikaanisesta tasavallasta

Aikaa Santo Domingossa oli ehkä niukasti, mutta tulipahan nähtyä tämäkin Unescon maailmanperintökohde. Ei siksi, että pitäisi nähdä kaikki maailman yli tuhat Unescon maailmanperintökohdetta, mutta siksi, että kyllä se tässäkin tapauksessa takasi, että kohde oli näkemisen arvoinen!

Unescon maailmanperintökohde

Join the Conversation

6 Comments

 1. Paljon ehditte päiväretkellä näkemään! Enpä olisi arvannut, että Amerikan vanhin kirkko sijaitsee Dominikaanisessa tasavallassa. Los Tres Ojos -kansallispuistosta tulee muuten mieleen Meksikon Cenotet, joita on tullut viime aikoina tutkailtua tulevaa matkaa silmällä pitäen.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Yllättäen, ehkä, päiväretki kolmen tunnin päähän oli sikäli toimiva kombo, että kolmen tunnin bussimatkan jälkeen oli ihan innoissaan kaikista kohteista – ja sitten taas kolme tuntia takaisin tarjosi aikaa sulatella näkemäänsä (ja levätä). Nuo järvet tuossa luolastossa taisivat olla keskimäärin matalampia kuin Meksikon cenotet, joista olemme nähneet vain Ik-Kilin Chichen Itzalla vierailun yhteydessä.

 2. En myöskään innostu noista bussiretkistä yhtään. Niissä on väkisinkin ajateltu isoja massoja, jotka talutetaan katsomaan samoja ns. pakollisia kohteita ja se oma aikakin on varattu just tuohon ostosten tekemiseen. Onneksi pääsitte pakenemaan edes jätskille!
  Ymmärrän toki, että lyhyessä ajassa ehtii nähdä eniten järjestetyllä tehoretkellä ja näkeehän siinä ne tärkeimmät nähtävyydet. Siltikin valitsen itse sen sattumanvaraisen haahuilun, vaikka oltiin mekin just syksyllä Kyproksella pienen porukan viinitilakierroksella, kun aika ei vain olisi millään riittänyt kiertää tiloja omatoimisesti, varsinkaan ilman autoa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tanja! Pienryhmäbussimatkat ovat vielä kestettävissä, mutta nämä 40 hengen ryhmät kannattaa kyllä jättää väliin! Mekin muistamme ehkä tämän jälkeen taas hetken tsekata mahdollisen retken reunaehdot vähän tarkemmin. Mutta näin jälkikäteen, niin eipä tuo Santo Domingo tuosta isosta ryhmästä huolimatta jäänyt näkemättä, eli sikäli retki kyllä täytti tavoitteensa. Ja parempi näin, kuin että ainoa kohde, jonka Dominikaanisesta tasavallasta olisimme nähneet, olisi ollut all-inclusive Punta Canassa :-)

 3. says: Daniel

  Aikamoinen pikakurssi Santo Domingoon – mutta ehditte näkemään tuon luonnonpuiston, joka näyttää aika kivalta. Minä en tuollaisesta tiennyt mitään, vaikka pyörin kaupungissa neljä päivää. Minua viehätti Santo Domingossa ehkä kaikkein eniten sellainen latinalaisamerikkalainen paikallisväri, vilkkaat katumarkkinat, Parque Enriquillon meininki ja toisaalta sitten voimakas kontrasti Avda Winston Churchillin alueeseen, jolla hotellini sijaitsi modernien ostoskeskusten ympäröimänä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Daniel! Jos nyt suunnittelisin uudelleen matkan Dominikaaniseen tasavaltaan, niin jakaisin, edes, ajan Punta Canan ja Santo Domingon välillä. Mutta toisaalta tässä tilanteessa resort tuntui myös jossain määrin koronaturvalliselta vaihtoehdolta.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.