Joulukuun kuvia – ja matkasuunnitelmia?!

Joulukuun kuvia feature

Joulukuu ei ole enää vuosiin ollut meillä erityinen matkailukuu, ainakaan jos puhutaan kaukomatkoista. Pisimmät – ja pisimmälle suuntautuneet – matkat olemme tehneet syyskaudella tyypillisesti loka-marraskuussa ja sen jälkeen olemme olleet ainakin pääosan joulukuuta kotikulmilla. Eläkeläisinä voimme matkustaa milloin tahansa, joten miksi lähtisimme maailmalle silloin kuin kaikki muutkin, keskelle lentokenttien ruuhkia ja huippuhinnoilla.

En kuitenkaan ole enää vuosiin innostunut jouluruokien kotiin haalimisesta tai jouluaterian valmistamisesta, joten ainakin aattoillan olemme kuitenkin tavanneet viettää jossain muualla kuin kotona. Vuosina 2018 – 2020 nämä joulun matkakohteet ovat olleet Tallinna, Helsinki ja Hanko.

Joulu Tallinnassa

Joulukuun kuvia Schlössle Hotel
Joulutunnelmaa Tallinnan Schlössle -hotellin aulassa
Tallinna
Joulukoriste Piparkoogimaania -näyttelyssä ja jouluaaton ateria Schlössle -hotellin kellariravintolassa

Joulun 2018 vietimme Tallinnassa aatosta Tapaninpäivään. Idea lähti joulumarkkinoista, jotka olivat auki myös jouluna. ”Kodiksi” valikoitui Schlössle boutique-hotelli ajatuksella, että jouluna on kiva, jos hotelli on astetta kotoisampi ja kuva Schlössle-hotellin aulasta teki päätöksen helpoksi. Tallinna oli muutenkin helppo joulukohde, sillä paikat – joulutorin lisäksi – kahvilat ja ravintolat olivat hyvin auki. Myös käynti vuosittaisessa Piparkoogimaania -näyttelyssä juuri jouluna sopi loistavasti pyhien ohjelmaan. Paluumatkalla laivassa kuulin sattumalta, miten lähellämme istunut pariskunta kommentoi jouluaan Tallinnassa ja paljasti siinä samalla, että ovat viettäneet jo monen monta joulua peräkkäin kaupungissa. Itsekin voisin hyvinkin kuvitella viettäväni joskus vielä toisenkin, vaikka kolmannenkin joulun Tallinnassa – siitä huolimatta, etten laske itseäni mitenkään erityiseksi Tallinna-faniksi!

Joulu Tallinnassa

Hotellijoulu St. Georgessa

Joulukuun kuvia St. George

St George
St. George -hotellin jouluillallisella vieraili joulupukkikin ja lahjoja saivat myös aikuiset

Loppiaisena 2020 olimme lähdössä Gambiaan (ja Senegaliin ja Guinea-Bissauhin), joten valitsimme lyhyen hotellijoulun Helsingissä. St. Georgen joulupakettiin päädyimme niin uteliaisuudesta silloin uutta hotellia kohtaan kuin ihan vaan siksi, että hotelli markkinoi joulupakettia, joka sisälsi aattoillallisen, yhden yön majoituksen ja aamiaisen. Aattoillallinen yllätti hiukan Lähi-itään sijoittuvalla teemallaan – odotuksissamme oli ehkä vähän enemmän suomalaisiakin perinteitä osana jouluateriaa, vaikka ihan hyvä, että tarjolla on jotain muuta(kin) kuin kinkkua ja laatikoita. Aamiainenkaan ei ihan vakuuttanut ruuhkaisuutensa takia, mutta huone sentään oli ihan miellyttävä tuttavuus, yliteknisine vessoineen kaikkineen! Helsinki joulupäivän aamuna oli hiljainen, mutta siihen olimme varautuneetkin, eli lyhyen päiväkävelyn jälkeen palasimme viettämään loput joulusta kotiin Iirislahteen.

St. Georgen joulu

Joulu Hangossa

Joulukuun kuvia Hanko
Hangon Regatta SPA -hotelli iltavalaistuksessa
Hanko
Hangon joulu tarjosi runsaasti aktiviteettejakin, kuten vaikka uintiretken ja joulupolun

Koronajoulu 2020 Hangossa vaati hetken miettimistä myös koronan osalta. Vuosi sitten rokotukset eivät vanhimpienkaan ikäluokkien osalta olleet vielä edes alkaneet, mutta järkeilimme, että Hangon koronaluvut olivat lähes olemattomia ja hotelli vakuutteli, että ravintoloissakin olisi mahdollista pitää turvavälejä, eli hotellin koko kapasiteetti ei olisi käytössä, joten, Hankoon!

Olemme aina pitäneet kesäisestä Hangosta ja olemme käyneet siellä myös keväällä ja syksyllä, mutta emme jouluna emmekä talvella.
Tällä kertaa vietimme Hangossa joulun pitemmän kaavan mukaan aatosta aina 27. päivään asti. Jouluaattona ja joulupäivänä söimme hyvällä ruokahalulla hotellin ravintolassa, mutta Tapaninpäivänä oli ajatus löytää jo joku muukin vaihtoehto, mutta sen kanssa kävi melkein köpelösti, sillä Hankokin oli jouluna kiinni vähän samaan tapaan kuin Helsinki. No, pizzeriat eivät tapaa pettää ja niinpä me sitten kruunasimme joulumme pizzoilla!

Koronajouluna myös hotellivieraiden käytössä ollut Regatta Spa oli arvokas lisä, sillä pääkaupunkiseudulla uimahallithan menivät kiinni jo marraskuun lopulla. Myös Hangon jokavuotinen joulupolku, johon tutustuimme nyt ensimmäistä kertaa oli mieleemme.

Joulu Hangossa

Joulupolulla

Joulu 2021 – Helsingissä?

Tätä kirjoittaessani uskomme vielä viettävämme joulun yhdessä Helsingin uusimmista hotelleista, eli Scandic Grand Central -hotellissa Helsingin rautatieaseman kupeessa. Poikkesimme hotellissa jokin aika sitten lyhyesti kun olimme vähän turhan ajoissa matkalla Musta laatikko -esitykseen Kansallisteatterissa ja pieni utelias kierros hotellin julkisissa tiloissa riitti vakuuttamaan minut, että tämä pitää jossain vaiheessa testata!

Grand Central Superior-huone (kuva hotellin sivuilta)

Itse asiassa olimme jo muutamaa kuukautta aikaisemmin varanneet hotellihuoneen Porvoossa sinne tänä vuonna avatussa Runo-hotellissa, mutta sittemmin selvisi, että Porvoossa ei oikein mikään ravintola ole auki jouluna Haikkoa lukuunottamatta. Asuminen Porvoon keskustassa ja ateriat Haikossa ei tuntunut järkevältä eikä myöskään joulu Haikossa houkutellut, sillä osaltamme Haikko taitaa aina olla kokous- ja kongressihotellin maineessa. Sen verran monta kertaa olemme siellä työasioissa käyneet, että ihan heti en osaa sitä ajatella vapaa-ajan kohteena. Hankoakin mietimme vakavasti, sillä viihdyimme siellä todella hyvin viime jouluna, mutta päätettiin silti ottaa ainakin aikalisä ideasta luoda joulusta Hangossa joulutraditiomme.

Toivotaan nyt vielä, että Brasserie Grandin jouluaaton illallinen toteutuu omikronin varjossa ja joulumme koostuisi ravintolaillallisesta, ehkä pienestä retkestä joulutyhjässä Helsingissä, vaikka Stockmannin jouluikkunaa ja jouluseimiä katsellessa, hotelliyöstä ja vielä joulupäivän runsaasta aamiaisesta. Sen jälkeen loput joulunpyhistä mennevätkin jo melko vähäisellä ruuanlaitolla!

Jutun otsikkokuvassa meikäläinen ottamassa kuvaa Vuosaaren satamasta laivavierailulla Finnlinesin Finnmaidillä joulukuun alun pakkasilla. 

Tags from the story
, , ,
Join the Conversation

21 Comments

 1. says: byelinpo

  Oli kiva lukea jouluistanne. Me ollaan oltu aina joulu kotona (kotikaupungissa). Nyt ollaan ajateltu, että voisi lähteä muutaman vuoden sisällä jouluksi Lappiin, kun lapset jo vähän isompia. Ihanaa joulun odotusta ja toivottavasti teidän jouluaaton illallinen toteutuu koronasta huolimatta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Lapissa olemme viettäneet yhden joulun, mutta huomasin, että kaamos ei kyllä ole minun vuodenaikani!

 2. Me mieluiten lähdemme aina jonnekin muualle jouluksi. Suomessa ei oikein ole mitään silloin. Valitettavasti jäämme tänäkin vuonna Suomeen, koska matkailu on meistä korona aikana hiukan vaivalloista. Jos tilanne pitkittyy, niin pitää napata näistä teidän reissuista vinkkejä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Melissa! Viime vuosina meille ovat tuntuneet sopivan nämä helposti saavutettavat ruuhkattomat lähijoulut – kunpa nyt edes sellainen olisi mahdollinen tänäkin vuonna!

 3. Hauskaa huomata, kuinka meidän jouluun liittyvät tottumukset eroavat lähes täydellisesti. Muutamaan kertaan olemme olleet joulun aikaan eteläisellä pallonpuoliskolla. Sen sijaan lähimatkailua emme jouluna ole harrastaneet eikä se tulevaisuudessakaan tunnu todennäköiseltä, vaan mieluiten olemme joko kotona tai vanhepiemme luona joulun.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Kyllä meidänkin matkahistoriasta löytyy useampi maailmalla vietetty joulu, mutta kun nyttemmin voimme matkustaa koska vaan, niin marraskuu tai tammikuu on usein parempi valinta kuin joulukuu, siis meille. Joulu vanhempien luona ei enää ole meille mahdollinen vaihtoehto emmekä lapsettomana pariskuntana halua juuri jouluna ”rasittaa” sukulaisiakaan, joilla on omat perhejoulunsa – mieluummin yleensä tapaamme heitäkin ennen tai jälkeen joulun.

 4. says: Reissu-Jani

  Hotellijoulua en on vielä tähän ikään mennessä kokeillut – ehkäpä pitäisi, mutta kun olen ns. wanhan liito mies niin Jouluja on tullut vietettyä sitten ihan kotona perinteisesti. Onneksi ei enää ole sitä rumbaa kuin aiemmin kun piti ajella pitkin Suomea lähemmäs 1000km sukulaiselta toiselle lähes minuuttiaikataululla kunnes se muuttui ”kun oltiin viime vuonna tuolla, niin nyt mennään tänne” malliin, mutta se on jo jäänyt myös pois. Vuonna 2014 olin Jouluna Australiassa paikassa nimeltä Eden, mutta ei se oikein Joululta tuntunut. Läppäristä katsoin Joulurauha julistuksen samalla kun istuin parvekkeella 25 asteen lämmössä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jani! Meidän perheen ruokavastaavana, joka ei kuitenkaan oikein jaksa innostua ruuanlaitosta siihen tapaan kuin vaikka Sinä (Instagram-julkaisujasi seuraten), niin tapaan kannattaa ainakin aattoillan ateriaa jonkun muun valmistamana ja hotellijoulu hoitaa yleensä sen aika kivasti. Joulupäivänä ja Tapanina voikin sitten jo kasata jotain vaikka Saarioisten avustamana – tai käydä kuokkimassa kavereilla :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Juuri nythän hotellien hinnat ovat markkinatilanteesta johtuen alhaalla. Tuo vaihtoehto ei edes tulisi kovin kalliiksi, joten siitä vaan testaamaan :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Joo, Tallinnakin on juuri näinä päivinä taas vähemmän houkutteleva vaihtoehto.

 5. says: FinInTirol

  Mukavia, kauniita joulupaikkoja. Me olimme yhdet joulupyhät Puolan Gdanskissa. Se oli myös kiva paikka viettää joulua. Vanhan kaupungin miljöö sopii hyvin jouluun.
  Siellä oli myös ravintoloita auki jouluaattona, mutta vain muutama ja niihin oli tietty sitten tulijoita. Ensimmäisenä iltana meinattiin jäädä ilman päivällistä, jonka jälkeen sitten varattiinkin pöytä aina seuraaville päiville. Mukavaa vaihtelua :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Gdansk on tosiaan varmaan tunnelmallinen jouluna siinä missä Tallinnakin. Tuo pöytävaraus taidetaan kyllä jouluna olla tarpeen kaikkialla, myös Helsingissä, myös hotellissa asuville – näin ainakin Brasserie Grandin osalta.

 6. Siinähän on ollut teillä mukavia paikkoja joulunviettoon! Itse olen aina ollut kova joulu-ihminen ja rakastanut leipoa ja laittaa koristeita kodin täydeltä, mutta kieltämättä aina välillä on houkuttanut ajatus siitä, että menisi johonkin ihan muualle viettämään pyhiä ja rentoutumaan valmiiden aterioiden äärelle. :) Jos tuollainen tunnelmallinen paikka, kuten esimerkiksi teidän Tallinnan joulunne, löytyisi, niin sinne voisin kyllä mennäkin! Nyt viettelen ensimmäistä jouluani ulkomailla täällä Lissabonissa uusin joulunviettotavoin. <3 Ihanaa joulua teille sinne kotoisaan ja tunnelmalliseen Suomeen!

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Minulle joulu on aina ollut enemmänkin hyvä kirja, kynttilä ja suklaarasia kuin ruoka ja leivonnaiset, joten on ollut kiva paneutua muiden rakentamaan joulutunnelmaan ja samalla vaihtaa hetkeksi edes maisemaa.

 7. Joulu Tallinnassa kuulostaa kyllä todella tunnelmalliselta. Kiva kuulla, että jouluna harrastetaan myös lähimatkailua aaton alla, eikä esim. lähdetä Kanarialle saakka joulua pakoon. Mä oon taas jouluihminen ja tykkään olla jouluna kotona, jouluruoista en niin piittaa, mutta se pysähtyminen ja joulun tunnelmointi on ihanaa. Hyvää joulua!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Elina! Tuossa lähimatkailussa on, ainakin näissä viime vuosien kohteissamme, ollut kaikissa se etu, ettei ole tarvinnut rehjuta ruuhkaisilla lentokentillä. Osa joulurauhaa sekin. Lentokentille sitten jonain arkisena tiistai-iltapäivänä kun pyhät ovat ohi :-)

 8. says: Ismo / Please Be Seated for Take Off

  Toivottavasti kaupunkijoulunne onnistui! Me ollaan yleensä oltu jossain reissussa jouluisin, myös Tallinnassa. Nyt on sattuneesta syystä mennyt pari joulua kotona Belgradissa. Toissa vuonna oltiin Venetsiassa työmatkalla ja päätettiin viettää joulu siellä, kun aqua alta oli pelottanut turistit pois.

  1. says: Pirkko

   Kiitos, oli oikein onnistunut, sukulaistapaamisten myötä se jopa ylitti odotuksemme! Venetsiassa mekin olemme kerran olleet aqua altan aikaan – ihan mielenkiintoinen kokemus sekin. Sittemmin uutiset siitä miten turistit ovat käytäntännössä häätäneet kaupungin asukkaat kaupungistaan on kyllä vähentänyt intoa palata Venetsiaan.

 9. says: Ismo / Please Be Seated for Take Off

  Kiva kuulla! Venetsiassa on tosiaan väki ikävästi vähentynyt, mutta tuolloin kaksi vuotta sitten kuulimme puhuttavan jopa venetsian kieltä melkein hotellimme vieressä.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.