Cartagenan vanha kaupunki

Cartagena vanha kaupunki

Cartagenan vanha kaupunki, sen satama ja linnoitukset ja kolmea eri rakennustyyliä edustavat säilyneet vanhat rakennukset ovat Unescon maailmanperintökohde.

Päädyimme Cartagenassa valitsemaan hotellin Getsemanin alueelta – toki vaihtoehtoja olisi ollut tarjolla vanhan kaupungin muurien sisäpuolellakin, mutta Getsemani vaikutti … jännittävämmältä? kotoisemmalta?
Lyhyt matka sataman ohi tai Cartagenan itsenäisyyden satavuotista historiaa juhlistavan puiston läpi mahdollisti meille kuitenkin päivittäiset kävelyretket vanhan kaupungin kaduille ja sitä ympäröivälle kaupunginmuurille.

Kolme kaupunginossa ja kolme tyyliä

Cartegenan keskustan kaupunginosista muurien ympäröimä vanha kaupunki, Walled City, Ciudad Amurallada, oli yläluokan kaupunginosa siinä missä Getsemani oli työläisten kaupunginosa. San Diegossa asuivat kauppiaat ja keskiluokka. Turistin näkökulmasta pääosa nähtävyyksistä on vanhassa kaupungissa, pääosa näyttävistä graffiteista Getsemanissa, mutta jos haluat ihailla kaupungin elämää ja arkkitehtuuria vähän rauhallisimmalla kaduilla, niin hakeudu San Diegon alueelle.

Cartagenan kaduilla kannattaakin kiinnittää huomiota arkkitehtuuriin, sillä täällä on näkyvissä kolmen aikakauden rakennuksia.  Siirtomaakauden talot ovat värikkäitä ja niissä on puiset parvekkeet ja ikkunaluukut. Tasavallan aikaiset rakennukset ovat ehkä vielä näyttävämpiä, mutta niistä puuttuvat puiset elementit. Sotilasarkkitehtuuria edustavat julkiset rakennukset ovat pelkistettyjä, sotilaallisia. Monet näyttävistä rakennuksista ovat myös ainakin jossain määrin avoimia, sillä niitä on restauroitu luksushotelleiksi ja hienoiksi ravintoloiksi.

Cartagena vanha kaupunki
Cartagena vanha kaupunki

Cartagena vanha kaupunki
Tasavallan aikaista vasemmalla ja siirtomaavallan aikaista oikealla

Kävelykierroksella oppaan kanssa

Omatoimisen kiertelyn lisäksi palkkasimme yhdeksi iltapäiväksi oppaankin, joka houkutteli meidät taitavasti kaduilta ja kujilta myös kirkkoihin ja museoihin – no, tai yhteen kirkkoon ja yhteen museoon :-)

Vanhaan kaupunkiin solahdetaan keltaisen kellotornin alta menevästä portista. Puerta del Reloj tai, paikallisille, Boca del Puente sijaitsee linnoituksen alkuperäisen sisäänkäynnin päällä, mutta se on uudempaa perua kuin linnoituksen muurit. Aikoinaan vanhan kaupungin ja Getsemanin välissä oli kanava ja kaupunginosat liittyivät toisiinsa vain laskusillalla, siis Boca del Puente, sillan suu. Nyttemmin kanavan tilalla on vanhan kaupungin ja Getsemanin välillä uusia liikerakennuksia, etenkin pankkeja ja satunnaiselle kulkijalle kanavasta ei näy jälkeäkään.

Kellotornia lähimmät kohteet vanhassa kaupungissa ovat Plaza de la Aduana, tulliaukio, jonka reunoilla turisti, kuten vaikka me, löytää ensimmäiset lounaspaikat (Hard Rock Cafe), mutta myös lukuisat makeismyymälät pylväskäytävässä, suojassa auringolta. Sotilasarkkitehtuuri on näillä kulmilla voimissaan. Aikoinaan Plaza de la Aduana oli lähes kaiken Etelä-Amerikaan suuntautuvan kaupan keskipiste. Sitä vastapäätä, mutta muurin toisella puolella sijaitsevalla Plaza de los Coches -aukiolla käytiin orjakauppaa. Cartagenan satama, siinä missä Havanna ja Puerto Ricon San Juan, oli aikoinaan olennainen linkki Länsi-Intian reitillä. Nyttemmin vanhan kaupungin kupeessa sijaitse satama tunnetaan turistisatamana, josta lähtevät lukuisat risteilyt läheisille saarille tai vaan kaupungin edustalle. Iltaristeilyllä näimme Cartagenan isot kaupalliset satamat ja uusien kaupunkien pilvenpiirtäjiä.

Oppaamme suostuttelutaidot antavat meille myös mahdollisuuden kurkistaa Cartagenan yliopistoon, vaikka koronan takia senkin tilat ovat tiukasti vartioituja ja ulkopuolisilta suljettuja.

Cartagena vanha kaupunki
Cartagena vanha kaupunki
Cartagena vanha kaupunkiCartagena vanha kaupunki

Sankareita ja taiteilijoita

Myös Saint Peter Claverin kirkko on heti näillä kulmilla. Olemme viime vuosina matkanneet Afrikan länsirannikolla, Etelä-Amerikan koillisosissa ja Karibialla ja päätyneet kaikkialla näkemään orjakaupan historiaa. Afrikassa näimme paikkoja, joista orjalaivat lähtivät ja Amerikassa paikkoja, joihin orjat päätyivät. Kolumbian Cartagena ei ole tästä poikkeus ja espanjalainen pappi, Peter Claver, on säilynyt kolumbialaisten mielessä ihmisenä, joka yritti auttaa tänne päätyneitä orjia. Myös afrikkalaisten orjien pyhimykseksi kutsutun papin jäännökset ovat esillä kirkossa.

Läheisellä Bolivarin aukiolla Simon Bolivar ratsastaa uljaasti keskellä puistoa – hänet kuulemma kuvataan aina ratsailla. Patsaan alustaan on kirjoitettu hänen lausahduksensa: Caracas antoi minulle elämän, Cartagena kunnian.
Tämä venezuelalainen vapaustaistelija on vaikuttanut viiden itsenäisen valtion, Venezuelan, Kolumbian, Ecuadorin, Perun ja Bolivian syntyyn. Suur-Kolumbian presidenttinä hän toimi kuolemaansa asti vuosina 1819-1830.

Santo Domingon kirkon edustalla on kolumbialaisen taiteilijan Fernando Boteron luomus Mujer Reclinada. Boteron ”pulleita” töitä on ympäri maailmaa ja oletkin ehkä nähnyt niitä etenkin Espanjassa, mutta Kolumbia on hänen kotimaansa.
Korona-aikaan huomioimme patsaasta vievät kyllä hetkeksi juuri sen ohittavat pyörillä liikkuvat koronatestaajat – aikansa kuvaa hekin.

Cartagena vanha kaupunki
Saint Peter Claverin kirkko

Saint Peter Claverin kirkko Saint Peter Claverin kirkko Saint Peter Claverin kirkko

Bolivar Cartagena
Simon Bolivarin patsas Bolivar-aukiolla
Boteron patsas Cartagena
Boteron patsas – pyöräilevä koronatestaaja oikealla

Koruja ja kauneutta

Pistäytyminen smaragdimuseossa päättyy odotetusti isoon smaragdimyymälään, mutta sen yhteydessä oleva näyttely kertoo kyllä pienen tarinan smaragdikaivoksiltakin. Myymälässä jokin vähän näyttävämpi koru pysäyttää katseeni hetkeksi ja myyjä imartelee hyvää makuani ja katsoo merkitsevästi Lassea. Juu ei, en halua korua – ja jos haluaisin, ostopäätös olisi omani.

Korut ja kauneus taitavat kyllä olla täällä arvossaan, sillä siinä missä Hollywoodin kaduilta löytyvät filmitähtien nimiä kantavat tähdet, niin Cartagenan kadulta löytyvät maan kaikkien missien kasvot ja opas esittelee ylpeästi kolumbialaiset Miss Universumit. Kadun kuvissa näkyvien kahden lisäksi olisi kuulemma kolmaskin, kun kisan juontaja vuonna 2015 julisti ensin väärän tytön, kolumbialaisen, Miss Universumiksi, mutta sitten muutaman minuutin päästä korjasi virheensä – kolumbialainen Ariadna Gutierrez olikin ensimmäinen perintöprincessa.

Smaragdikaivosmalli
Smaragdi näyttää kaivoksessa vielä tällaiselta

Kolumbialaisia missejäKolumbialaisia missejä

Gabriel Garcia Marquez

Yhtenä päivänä kuljimme Cartagenan vanhassa kaupungissa myös Nobelillakin palkitun kolumbialaisen kirjailijan Gabriel Garcia Marquezin jalanjäljissä. Vanhan kaupungin rannalla sijaitsee hänen vanha kotitalonsa. Talo on yksityisomistuksessa, eikä siellä pääse vierailemaan, mutta ainakin sitä voi ihailla kadulta ja vielä paremmin kiipeämällä kaupungin muurille meren rannalla. Läheinen hotelli, Makondo, muistaa kirjailijaa paitsi seinämaalauksessa myös aulassa olevalla signeeratulla kopiolla kirjasta Sadan vuoden yksinäisyys. Me kertasimme aihetta ennen matkaamme katsomalla elokuvan Rakkautta koleran aikaan. Makondon kattoterassia kehuttiin joissain Cartegenaa somen kautta lähestyvissä nettijutuissa, mutta kevyesti asiasta kysyessämme ainakaan sillä kertaa vuorossa oleva vastaanottovirkailija ei suhtautunut suopeasti ulkopuolisiin siellä.

Garcia Marquez Cartagena Garcia Marquez Cartagena

Cartagena Walled City
Kauniita hevosia, turistipoliiseja – ja turisteja

Turistikamaa, muotia ja kirjoja

Vanhan kaupungin kaduilla, etenkin juuri kaduilla, myydään kaikenlaista turistirihkamaa, josta osa on tietysti ihan tarpeellistakin, kuten vaikka meille jokaisesta uudesta maasta ostamamme jääkaappimagneetti. Jos kadun varren kauppiailta ei löydy etsimäsi, niin lisää turistikamaa on Plaza de Las Bóvedasin markkinoilla.

Vanhassa kaupungissa voi myös tehdä ihan normaaleja ostoksia.  Esimerkiksi Calle de Las Monedas (Calle 36), on ihan tasokas ostoskatu, jos vaikka matkalle mukaan otetun vaatevaraston valikoimat eivät tunnu riittävän koko matkan ajaksi. Olin mielestäni hellehattua vailla ja poikkesinkin yhteen liikkeeseen, siis ihan sisälle, ja valitsin pitkään ja hartaasti mielestäni hattua ja päädyin lopulta sellaisen ostamaankin. Hattu maksoikin useamman kympin, eli se ei ollut ihan ilmainen, mutta pieneen meni – Cartagenan kosteassa ilmastossa hattu oli mielestäni hyvän kokoinen, jopa hiukan väljä, kuten halusinkin. Pettymys oli sitten jonkun kokoinen kun kotona otin sen matkalaukusta. Ajattelin vielä kokeilla sitä huvikseni ennen kun laitan sen talteen seuraavaa reissua tai kesää varten: hattu oli kuivaan ilmastoon siirtyessään kutistunut useamman koon verran! Taidan sittenkin ostaa seuraavan hellehatun Suomesta vaikka hinta olisikin kolminkertainen.

Piipahdamme myös kaupungin ”instagrammattavimmassa” kirjakaupassa, Abaco Libros y Café, jonne opas ehdottaa, että palaisimme vielä vaikka seuraavana päivänä, mutta espanjankielen taitomme ei kyllä riitä siihen, että meidän kannattaisi selailla tai ostaa täältä kirjoja. Tosin se ei taidakaan olla useimmilla täällä vierailevilla mielessä.

Cartagena vanha kaupunki
Abaco Libros y Café
Cartagena vanha kaupunki
Toinen mielenkiintoinen kahvila Traveler’s Coffee

Cartagena vanha kaupunki

Cartagena vanha kaupunki
Olen usein vähän epäluuloinen kadulla myytävän ruuan suhteen, mutta tuollaisen mangomukin ostin Cartagenassa päivittäin!
Cartagena vanha kaupunki
Kuvan hattu ei liity tapaukseen
Join the Conversation

14 Comments

 1. Oho, onpa yllättävää ja harmittavaa, että hattu kutistui Suomeen palattuanne. Ei Olisi kyllä tullut minullekaan mieleen.

  Itse kyllä muuten ostan kadulta aika surutta ruokaa, mutta tuollaisia kuorittuja hedelmiä en ole ikinä ostanut. Muuten kyllä, mutta pelkään tosiaan myös saavani jonkun pöpön. Ehkä sitä tietyissä tapauksissa voisi itsekin jatkossa uskaltaa testailla (kuorittuja) hedelmiäkin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Juu, ei tullut mieleen minullekaan. Kun tässä joskus ehdin, niin ehkä yritän vielä sen venyttämistä kastelemalla sen, silläkin uhalla, että se sitten siitä lopullisesti tuhoutuu. Noita mangomukeja hetken katselin epäröiden, mutta mangon ystävänä ne vetivät sen verran vastustamattomasti puoleensa, että kun näin myyjien tekevän paloittelun kertakäyttöhanskat kädessä, niin päätin ottaa riskin. Ja kun ensimmäinen meni ongelmitta, niin ostin sitten seuraavankin :-)

 2. says: Daniel

  Näyttää ihan mukiinmenevältä kaupungilta, ja hedelmät makeilta ja mehukkailta! Tuolla taitaa olla yllättävän paljon nähtävää. Kuinka paljon turisteja Cartagenassa näinä aikoina oli?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Daniel! Turistien määrää on vaikea arvioida kaupungissa kertakäynnillä, mutta kyllä niitä oli niin kaduilla, linnoituksella, iltaristeilyllä, ravintoloissa. Ei ehkä häiriöksi asti ja mukaan mahtui, eli voihan olla, että niitä normaalioloissa on vielä enemmän. Jonain päivänä, ainakin, oli risteilyturistejakin, mikä se näkyi tietysti vanhan kaupungin kaduilla ryhminä ihmisiä numerolaput rinnassa :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Eveliina! Cartagenassa on paljon ”instagram-pintaa”, mutta myös kaupungilla on myös koko Etelä-Amerikan osalta keskeinen menneisyys, johon kannattaa tosiaan siihenkin paneutua.

 3. Kauniita rakennuksia ja kyllähän värit tuovat niihin ihan eri tunnelmaa. Kiva katsella muunkin värisiä rakennuksia kuin harmaita :) Harmillista, että hellehattu kutistui. Minulla on myös pari reissusta ostettua hattua, mutta harvoin viitsin niitä kuitenkaan uusille reissuille mukaan ottaa, kun vievät tilaa laukussa. Minkälainen turvallisuustilanne Kolumbiassa muuten nykyisin on? Maalaisjärjellä varmasti pärjää, mutta onko muuta huomioitavaa?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Hatun osalta mietin nyt jatkon osalta kahta vaihtoehtoa: joko ostan kalliin hatun Balmuirilta Suomessa tai sitten ostan kohteessa ensimmäisen & ihan halvan hatun ja jätän sen sinne. Ainakin matkalaukun kanssa reissatessa hattu kulkee kyllä matkatavaroissakin kun sen kupuun tungee vaikka alusvaatteita ja ympäröi sen huiveilla tai muilla vaatteilla niin että muoto sentään suunnilleen säilyy.
   Kolumbian turvallisuustilanne on parantunut sissien kanssa solmitun rauhan myötä, eli en olisi siitä enää erityisen huolissani. Kunhan nyt on normaaliin tapaan varovainen – tosin me harvemmin liikumme pimeään aikaan melkein missään kaupungissa ja pariskuntana liikkuessamme taidamme muutenkin olla vähemmän haavoittuvassa asemassa.

 4. says: Ne Tammelat

  Kaunis ja värikäs kaupunki, valtavasti yksityiskohtia tutkittavaksi. Ihania parvekkeita ja tunnelmallisia nuo kujat, joissa viherkasvit rehottavat. Aika huomaamaton tuo Hard Rock Cafe, kun vertaa moniin muihin, joissa olemme käyneet (melkein aina, jos vaan maasta/kaupungista sellainen löytyy).

  Mukavaa vuodenvaihdetta!

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentista! Tuon(kin) Hard Rock Cafen sijainti oli kyllä onnistunut! Ruokalistakin oli juuri sopiva yhdistelmä paikallista ja kansainvälistä.

 5. Kauniita kuvia! Vanha Cartagena näyttää houkuttelevan värikkäältä ja vehreältäkin, ja miten ihanaa arkkitehtuuria tutkittavaksi! Voin jo melkein kuulla Kolumbian kutsun, vaikka vielä ensi vuoden reissusuunnitelmiin se ei kuulukaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anne! Monet edelleen kavahtavat Kolumbiaa sen historian takia, mutta – tosin vain muutamien päivien kokemuksella – väittäisin, että se on tätä nykyä vähintään yhtä hyvä kohde kuin monet muutkin Etelä-Amerikassa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Vaikeaksi on kieltämättä matkailu mennyt – jos en sen takia, että ainakin seniori-ikäisenä pitää vähän tsekata tartuntalukuja, niin sitten sen takia, että lentoyhteydet ovat nekin tätä nykyä vähän niin ja näin.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.