Matkavuosi 2021 – 2 uutta maata/aluetta

Calliola

Tätä keskellä omicronin tiimoilta joka puolella sulkeutuvaa maailmaa kirjoittaessani tuntuu pieneltä ihmeeltä, että onnistuimme marraskuun kahden viimeisen viikon aikana, hetkenä jolloin maailma oli juuri taas vähän avautumassa, vierailemaan Dominikaanisessa tasavallassa ja Kolumbiassa. Paluulentomme Cartagenasta lähti sunnuntai-iltana ja kaksi päivää sitä ennen valtiot alkoivat sulkea rajojaan eteläisessä Afrikassa käyneiltä.

Monta muutakin matkaa matkavuoteemme 2021 kuitenkin mahtui, mutta koska pääosan vuotta matkustaminen Euroopan ulkopuolelle oli enemmän tai vähemmän haasteellista, niin uusia maita tai eds Travelers’ Century Clubin alueita ei niihin sisältynyt.

Maasaldomme ovat nyt itsenäisten maiden osalta 145/146, YK:n jäsenvaltioiden osalta 142/143 ja TCC-alueiden osalta 201/202. Nomadmanian ja Most Traveled People -järjestelmän alueita listasinkin jo jutussa Tilastopäivitys.

Vuosi sitten rohkenin lausua ääneen, että jos kuluvana vuonna saisin TCC-alueissa 200 täyteen, eli tavoitteena oli, vaatimattomasti, yksi uusi maa ja se toteutui, kaksinkertaisena – mikä sekin oikeastaan näiden korona-aaltojen välissä on pieni ihme.
Tulevan vuoden, 2022, toiveena voisi olla saada kaksi uutta maata, mutta yhtään matkavarausta, joka edistäisi tätä tavoitetta, ei ole vielä tehty.
Täytyy myöntää, että kyllä tämä tilanne matkailun osalta vähän harmittaa – toki matkailumme olisi loppunut tässä jonain vuonna ehkei niin kaukanakaan tulevaisuudessa muutenkin, mutta olisi sittenkin ollut mukavampaa tehdä päätös siitä itse kuin antaa koronaviruksen päättää asiasta!

Uudet maat ja alueet vuonna 2021

Itsenäiset maat – ja tällä kertaa myös TCC-alueet:

Jätän tässä yhteydessä kertaamatta matkaamme Dominikaaniseen tasavaltaan ja Kolumbiaan sen pitemmälti, sillä näistä maista julkaisemamme jutut ovat blogissamme niin tuoreita, että uskollisena lukijana olet luultavasti juuri lukenut ne – tai jos et ole, niin löydät ne helposti ylläolevista linkeistä.

Punta Cana Dominikaaninen Cartagena Kolumbia

Eurooppaa kertaamassa

Teoriassa olisimme voineet vaihtaa kotimaan kohteet ainakin Euroopan kohteisiin jo keväällä kun olimme saaneet toiset rokotukset toukokuun lopulla. Käytännössä osalla maista oli vielä silloin aika tiukkoja maahantuloehtoja, esimerkiksi kohteeksi harkitsemamme Kreikka lykkäsi vielä kesäkuussa avautumistaan.  Olemme myös perinteisesti nauttineet Suomen (ja ehkä Pohjolan) kesästä niinä muutamina kuukausina kun sitä kestää, joten lopulta ensimmäinen matkamme edes Eurooppaan toteutui vasta elokuussa.

Yhteistä vuoden 2020 Euroopan kohteillemme on ollut, Napolia lukuunottamatta, että olemme käyneet meille uusilla Nomadmanian alueilla maissa, joissa koronatilanne on ollut matkamme aikana samantapainen tai parempi kuin Suomessa ja jonne ei ole tarvittu testejä ennen matkaa eikä kohteessa. Etenkin nuo kohteessa paluumatkaa varten tai muuten vaadittavat testit ovat tuntuneet riskiltä, sillä rokotettuinakin meillä olisi saattanut olla vaikka ihan oireeton korona, mutta testin myötä olisimme voineet päätyä karanteeniin. Lähtiessä Suomessa otettu testi, jos sitä olisi tarvittu johonkin kohteeseen, jonne ehdottomasti olisimme halunneet, olisi sekin ollut riskittömämpi, sillä silloin olisimme vaan jääneet kotiin karanteeniin.
Napoli ja Napolinlahti oli poikkeus tästä ”meille uusilla Nomadmanian alueilla” ajatuksesta. Napolihan itsessäänkin on melko legendaarinen kohde, joka oli Lasselta jäänyt aikaisemmin näkemättä. Lisäksi keväällä seuraamamme Loistava ystäväni -sarja innoitti meidät lähtemään sen maisemiin mm. juuri Napoliin ja Ischian saarelle.

Kaikille Euroopan matkoillemme oli tänä vuonna myös yhteistä se, että teimme matkavaraukset vain muutamia viikkoja ennen matkojen alkua, sillä näkyvyys maiden tilanteisiin ja maahantulosäädöksiin muuttuivat sen verran taajaan, ettei suunnitelmia kovin pitkällä aikavälillä kannattanut tehdä.

Norja / Trondelag

Aloitimme tänäkin vuonna Norjasta, Trondelagin alueesta, jossa vietimme elokuussa viikon jakaen ajan Trondheimin ja Rorosin välillä.
Tämänkin matkan toteutumiseen liittyi hienoista lähtöstressiä, sillä viime kesänä Norja sääteli maahantuloa Suomesta alueittain, joskin täysin rokotetut pääsivät kuitenkin matkaan. Osa maista, esimerkiksi Islanti, oli kuitenkin jo alkanut vaatimaan ennakkotestejä myös rokotetuilta, joten säädöksiä piti seurata tarkkana siltä varalta, että Norjakin olisi alkanut vaatia testiä.

Tallinna ja Tartto

Syyskuisen matkan Tallinnaan ja Tarttoon teimme osittain blogiyhteistyönä Tallink Siljan kanssa. Tallinnassa tutustuimme koronan aikana täysin uudistettuun Tallink City -hotelliin ja käväisimme Kadriorgin puistossa. Muun ryhmän palatessa jo Helsinkiin jatkoimme vielä pariksi päiväksi Tarttoon, joka osoittautui oikeastaan Tallinnaa mukavammaksikin kaupungiksi, etenkin siksi, että lähes kaikki oli vain pienen kävelymatkan päässä.

Gdansk ja lähikaupungit

Syys-lokakuun taitteessa kävimme Gdanskissa, jonne emme aikaisemmin olleet tulleet lähteneeksi, sillä Turusta lähtevä Wizz Airin lento oli tuntunut vähän turhan hankalalta. Nyt kun monet asiat matkailun tiimoilta ovat yleisestikin hankalia ei ajomatka Espoosta Turun lentokentälle ja takaisin enää tuntunutkaan niin hankalalta! Ajallisesti itse asiassa siihen ei mennyt kuin ehkä tunti enemmän (suuntaansa) kuin meiltä Helsinki-Vantaalle, etenkin, jos matkan joutuu taittamaan ruuhka-aikaan.
Gdanskissa halusimme myös nähdä lähikaupunkeja, kuten Elblagin, Gdynian ja Sopotin ja palkkasimme näitä retkiä varten kuljettaja/oppaan Tours by Localsin kautta. Näin korona-aikaan hinnoistakin pystyi aika hyvin sopimaan, sillä ainakaan vielä syksyllä tälläkään oppaalla ei ollut entiseen malliin töitä, kun esimerkiksi vasta muutama yksittäinen risteilylaiva poikkesi Gdynian satamassa.

Napoli ja Napolinlahti

Lokakuun lopulla lensimme Lufthansalla Münchenin kautta Napoliin, josta jatkoimme heti matkaa Procidan saarelle, josta puolestaan teimme vielä päiväretken Ischiankin saarelle. Procidalta palasimme Napoliin, josta teimme myös päiväretken Pompejiin ja Amalfin rannikolle ja vielä toisen päiväretken Caprin saarelle. Mutta jäi meillä runsaassa viikossa myös hiukan aikaa itse Napolillekin! Myös Pompejia ja Amalfia varten palkkasimme kuljettaja/oppaan, joka löytyi jännästi sen myötä, että osallistuimme virtuaalimatkalle Caprin saarelle. Virtuaalimatkan opas tunsi suomalaisen oppaan Sorrentossa, jonka italialaisen puolison palkkasimme sitten lopulta niin tuota pitkää päiväretkeä varten kuin Caprin saarellekin.
Vahva suositus muuten Lufthansan business-luokalle Euroopassa! Hinta-ero turistiluokkaan on pieni ja sillä pienellä lisällä saa tilaa, ruokaa, pääsyn loungeen ja priority turvatarkastuksen.

Juttuja kaikista Euroopan matkoistamme, voit halutessasi selata tästä.

eurooppa

Kotimaan matkoja

Alkuvuodesta Suomi ja maailma olivat vielä käytännössä, ainakin meiltä, kiinni, sillä ensimmäiset koronarokotukset saimme vasta maaliskuun lopulla.

Uskaltauduimme kuitenkin pienen harkinnan jälkeen tammikuussa Lohjan kylpylään, sillä halusimme ulkona kävelemisen ja kuntosalilla käynnin lomaan edes pari uintikertaa. Pääkaupunkiseudun uimahallithan olivat tuolloin olleet kiinni jo marraskuun lopusta lähtien.

Vietimme myös pari ihanaa talvista päivää Raaseporissa, Calliolassa, blogiyhteistyön merkeissä. Asuimme vain omassa käytössämme olevassa mökissä meren rannalla, hiihtelimme jäällä ja kokeilimme ensimmäistä kertaa elämässämme lumikenkäilyä. Calliolan tilat mahdollistivat myös aterioiden järjestämisen siten, että samassa tilassa ruokailivat käytännössä vain samaan ryhmään kuuluvia, meidän tapauksessamme vain me.
Tämän jutun otsikkokuva on muuten otettu Calliolassa.

Calliola – saariston helmi Snappertunassa

Kesän yhdeksästä (!) yöpymisiä käsittäneistä ”kesäretkistä” kirjoitinkin yhteenvedon jo kesän päätteeksi:

Sellainen matkailukesä

Suomi-kesän jälkeen suuntasimme ulkomaille, ensin Eurooppaan ja marraskuussa jo kaukomaillekin, joten syksyn toistaiseksi ainoaksi kotimaan reissuksi jäi teatterimatka Turkuun. Turussa asuimme, taas kerran, Solo Sokos Hotel Turun Seurahuoneella. Jotenkin olemme tykästyneet niin sen tunnelmaan kuin sijaintiin, mutta ehkä seuraavaksi, ensi vuonna, pitää silti kokeilla uutta Hamburger Börsiä!

Nokia – historiaa ja henkilöhistoriaa

Kuluneena vuonna kävimme myös ahkerasti Etelä-Suomen kansallispuistoissa. Liitimme lähes jokaisen kotimaan matkamme yhteyteen käynnin yhdessä tai useammassa reitin varrelle sopivasti sijoittuvassa kansallispuistossa. Syksyn viimeiseksi kansallispuistoksi jäi Kurjenrahkan kansallispuisto Turun lähellä ja sen myötä olemmekin nyt käyneet 18 Suomen 40 kansallispuistossa. Jos ensimmäisinä koronavuonna noin kaikki Espoon ja Kirkkonummen luontopolut tulivat tutuiksi, niin koronarokotusten myötä myös luontomatkailumme piiri laajeni siis lähiluontopoluilta kansallispuistojen luontopoluille.

Kurjenrahkan kansallispuisto

Pääosan kotimaan siirtymistä teimme omalla autolla. Rovaniemeltä – Iirislahteen matkan Iirislahti – Rovaniemi osuuden, tai tarkkaan ottaen Pasila – Rovaniemi osuuden matkasimme autojunalla ja laivamatkat Ahvenanmaalle Tallink Siljan laivoilla.

Teimme myös yhden kotimaan lennon, joka tosin ei mennyt minnekään, mutta lento museokone DC-3:lla tarjosi upeita näkymiä pääkaupunkiseudun yllä!

Juttuja kaikista kotimaan matkoistamme, voit halutessasi selata tästä.

Matkakohteena Suomi

Vuoden huiput

Kaukomatkojen osalta tämä vuosi oli sen verran niukka, että jo vain se, että pääsimme yhdelle kaukomatkalle oli ihan huippua! Näin siitä huolimatta, että ilmassa oli myös hienoista haikeutta, sillä jo ennen matkaamme Dominikaaniseen tasavaltaan ja Kolumbiaan ajattelin, hiukan suppeasti maabongausmielessä asiaa ajatellen, että tämä saattaa olla viimeinen kerta kun ylitämme Atlantin, sillä saatamme hyvinkin jättää viimeiset käymättömät Amerikan valtiot, Bolivia ja Paraguayn, käymättäkin.
Mutta tarkemmin ajatellen, Yhdysvalloissa ja Kanadassa on kyllä vielä kohteita, jotka haluaisin nähdä tai kerrata, joten ehkäpä näitäkin vielä tulee, Atlantin ylittäviä lentoja.

Väli-Amerikka 100%

Eurooppa-sarjan voittajaa ei tarvinnut kauaa miettiä – ei vaikka kaikista kuluneen vuoden matkoistamme Euroopassa voisi todeta, että ne ylittivät odotukset. Ehkä tämä aika tekee sen, että matka kuin matka tuntuu sen verran erityiseltä, että sitä osaa arvostaa entistä enemmän?
Mutta se voittaja: Procidan saari!

Procida – porrastreeniä ja postikorttimaisemia

Seuraaville sijoille saattaisivat sijoittua vaikka Tartto Virossa ja Roros Norjassa. Tänä vuonna pienemmät paikat ovat tuntuneet erityisen hyviltä.

Suomi-retkistä kokonaisuutena paras oli tietysti kesän pisin matkamme eli matka Rovaniemeltä takaisin Iirislahteen ja siinä erityisesti kolmen majakan retki Merenkurkussa. Koronakesä pakotti ostamaan majakkaretket yksityisinä toteutuksina, mutta sitten niistä tulikin juuri sen näköisiä kuin itse halusimme ja veneiden kipparit pyrkivät – ja onnistuivat – toteuttamaan kaikki toiveemme.

Norrskär, Utgrynnan ja Ritgrund

Toiselle sijalle nostaisin epäröimättä retken Stubbenin majakalle ja kolmannelle juhannusaattona Kobba Klintarille tekemämme retken Maarianhaminassa.
Kotimaan matkoja teimme kyllä sen verran monta, että tämä on vaikeaa. Norpparetki Järvisydämessäkin oli elämys, samoin uusi saaristohotelli The Barö.

Muita lukuja

Jos vuoden 2020 lentokilometreistä (36 051) totesin, että ne olivat hiukan alle puolet ”normaaleista” lentokilometreistämme, niin vuonna 2021 jäimme vielä siitäkin lukemalla 29 459 km. Pisin lentomme tänä vuonna oli Cartagenasta Amsterdamiin (8 439 km) ja lyhyin Oslosta Trondheimiin (364 km).

Edelleenkään en osaa olla ylettömän ylpeä aikaisempaa pienemmästä lentokilometrimäärästä – jos matkailu olisi ollut, myös keski-iältään jo vähän yli 70-vuotiaalle pariskunnalle riittävän turvallisen tuntuista ja helppoa, niin olisin mielelläni matkustanut enemmän tänäkin vuonna. Ensisijaisesti siksi, että maailma kiinnostaa minua edelleen, mutta myös siksi, että niin kotimaiset matkanjärjestäjät kuin turismista elantonsa ansaitsevat ihmiset maailmalla olisivat mielestäni hyvinkin ansainneet myös meidän matkailueuromme.
Sijoituksemme metsärahastossakin olemme pitäneet, joten kompensointikin on jossain määrin ainakin kunnossa.

Lennot 2021

Pakettimatkoja emme tänä vuonna lievästä yrityksestä huolimatta onnistuneet tekemään. Ilmoittauduimme kahdelle matkalle, mutta kumpikin peruutettiin, joten kaikki tänä vuonna tekemämme matkat ovat olleet omatoimisia, joltain osin blogiyhteistöinä toteutettuja.
Matkan Dominikaaniseen tasavaltaan ja Kolumbiaan järjesti Starlight Tours, mutta toteutukseltaan se oli sikäli kuitenkin omatoiminen, että matka oli järjestetty vain meille kahdelle, eikä oppaita, edes paikallisia, käytetty. Kesällä 2020 pariinkin otteeseen muotoaan muuttanut Norjan matkamme taustalla oli Aktiv-Resor, mikä olikin hyvä, sillä etenkin muutoksissa matkanjärjestäjä tarjoaa turvaa ja apua. Samaan tapaan matkamme Dominikaaniseen tasavaltaan ja Kolumbiaan oli tämän vuoden ainoan kaukomatkamme toinen versio ja siirtyminen versiosta yksi versioon kaksi ilman matkanjärjestäjää ei luultavasti olisi onnistunut lainkaan.

Muutama sana kustannuksista

Ulkomaan matkoista olemme julkaisseet kustannuserittelyt, mutta kotimaan matkojen osalta kustannukset ovat epämääräisempi juttu, johtuen oman auton käytöstä ja (osittaisista) blogiyhteistöistä. Vuoden 2022 erittelemättömät matkakulut, siis kotimaan matkojen kulut yhteensä, olivat luokkaa 3 000 euroa, pääosin hotelliöitä. Muut yksittäiset kalleimmat menoerät olivat majakkaretki Merenkulussa ja DC-3 lento. Kokonaisuuten vuosittain matkailuun käyttämämme eurot ovat viime vuosina laskeneet jokseenkin samaa tahtia kuin lentokilometrit, eli verrattuna vuosiin ennen koronaa: vuonna 2020 -58%, vuonna 2021 -66%.

Yöpymisiä muualla kuin kotona kertyi kuluneena vuonna (uskoen myös hotellijoulun toteutumiseen) 56 siinä missä niitä edellisenä vuonna oli vain 45. Kolmen koronaa edeltävän vuoden keskiarvo oli 104 yötä muualla kuin kotona, eli laskua tälläkin mittarilla ihan reippaasti.

Meriharakan kuukausikirje

Joko muuten sähköpostiisi kilahtaa jokaisen kuukauden viimeisenä päivänä Meriharakan kuukausikirje? Viikkokirjeemme muuttui koronan myötä kuukausikirjeeksi ja ainakin toistaikseksi jatkamme näin. Jos uutiskirjeemme tilaus on vielä tekemättä, niin liity mukaan tästä:


Tätä kirjoittaessani uusin kuukausikirjeemme on marraskuulta – jos vaikka haluaisit tutustua siihen ennen tilaamista.

Tags from the story
Join the Conversation

10 Comments

 1. Tuo on kyllä varsin ärsyttävää, että nuo koronakäytännöt muuttuvat niinkin nopeasti. Olimme pari viikkoa sitten Norjassa, jolloin Norja ilmoitti päivän varoitusajalla, että testitulos vaaditaan rokotetuiltakin. Sen sai kuitenkin pikatestina Norjan rajalla ilman kustannuksia. Vähän asia kuitenkin jännitti, että mitä tapahtuu, jos testitulos vastoin kaikkia odotuksia olisi positiivinen. Saapa nähdä koska kolmatta rokotetta aletaan vaatia ja tuoko se taas hetkellistä helpotusta tilanteeseen.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Tuo, että jos joutuu testiin ulkomailla, niin mitä siitä sitten seuraa? Ennen lähtöä testit ovat ajatuksellisesti helpompi juttu. Meilläkin oli tammikuulle Oslon reissu varattuna, mutta taidamme perua sen nyt tässä tilanteessa vaikka kolmas rokotuskin on jo saatuna.

 2. says: Reissu-Jani

  Mielestäni olette onnistuneet kuitenkin matkustamaan ja paljon tänä vuonna. Toki kun Teillä ei enää ole työvelvoitetta niin ehkäpä enemmänkin olisi mahtunut, mutta maailma alkoi avautumaan vasta huhtikuun jälkeen enemmän ainakin jos lentoyhteyksien suhteen ajattelee.

  Itse ehdin tekemään viisi ulkomaan matkaa, joka oli oikeastaan aika ”normaali” matkojen määrä mitä nyt on pystynyt tekemään matkoja vuodessa kun on vielä työvelvoitteet. Sen verran kuitenkin joustin että kaksi ensimmäistä matkaa olivat matkatoimiston kautta tilattuna täydellä peruutus/muutosturvalla, mutta loppuvuoden matkat mentiin jo perinteisesti omatoimimatkoina.

  Kuten Tekin niin me myös ”ehdimme” juuri tehdä vuoden pisimmän kaukomatkan Namibiaan ennen kuin omikron seurasi heti perässä ja maailma alkoi taas sulkeutumaan ehkäpä taas hieman pidemmäksi aikaa. Tästäkin huolimatta seuraava matka on jo varattuna tammikuulle. Matkakohteiksi on tänä vuonna valikoituneet maat joissa ei ole tai ole ollut paljon turisteja, ja varmaankin tulen tätä noudattamaan tulevaisuudessa – eli omaan ”kuplaan matkustamista” tai maihin missä väkeä on vähemmän ja on tilaa liikkua vapaasti.

  Kaikesta huolimatta Hywää matkawuotta 2022 Teille!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jani, niin kommentista kuin toivotuksista tulevalle vuodelle!
   Kommentoin teidän reissujanne sitten laajemmin Sinun vastaavaan yhteenvetoosi :-)
   Meillä tuo, että keväänkin maailma oli vielä kiinni siirsi sitten lopulta aloituksen syksyyn, siis ulkomaiden osalta, sillä kesällä olemme tavanneet olla pitkälti Suomessa ihan ilman koronaakin. Loppuvuodesta mentiinkin sitten jo matka per kuukausi tahtiin, joulukuuta lukuunottamatta, joka on meille ihan sopiva, vaikka vapaita kansalaisia olemmekin.
   Kevättalvesta ei nyt vielä tiedä. Tammikuulle jo varatun Oslon peruutamme varmaan. Helmi-maaliskuulle voisi yrittää jotain Aasian kohdetta, mutta odotellaan nyt vähän tämän omikron-kuvion kehittymistä. Huhti- ja toukokuulle on jo varattuna pari Euroopan reissua, mutta saas nähdä taas niiden kanssa …

 3. Hyvin teillä tuntuu menneen tämä täysi koronavuosi. Minut tämä meininki on jähmettänyt kotimaankamaralle toistaiseksi tänä vuonna, mutta nyt olen päättänyt, että saa loppua tämä reissujen välttely koronan ja syyllistämisen pelossa. Rokotukset on ja kaikkia sääntöjä noudattaen aion ottaa ensi vuodesta hyvityksen parin viime vuoden huonolle reissusaldolle.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Syyllistäminen ei reissuihimme ole vaikuttanut – minusta jokainen vastaa omista valinnoistaan, kunhan toimii riittävän varovasti ja vastuullisesti. Varovaisuus osaltamme on jo selviö senkin takia, että ikämme puolesta olemme ainakin jossain määrin riskiryhmää. Kevättalvellekin toivon reissuja, mutta sellaisia, että riski joutua karanteeniin ulkomailla olisi mahdollisimman pieni (ei testejä Suomeen paluuta varten) ja että tilanne muutenkin olisi sen verran normaali, että isoa riskiä siitä, että lentoliikenne kohteesta peruutettaisiin, ei olisi.

 4. says: Daniel

  Minulla korona-aika on sillä tavoin vaikuttanut päinvastoin, että kun tuttuihin ja hyviksi havaittuihin kaukokohteisiin ei ole päässyt, ja haluaa nähdä muutakin kuin Euroopan jo tuttuja suurkaupunkeja, niin uusia maita on tullut huomattavasti enemmän 2020–2021 kuin aiempina vuosina. Tänäkin vuonna peräti yhdeksän, joista viimeinen varmistui nyt, kun pääsin perille Costa Ricaan. Näinä aikoina kun ei tosiaan tiedä, millaiset ovat ehdot ja säännöt huomispäivänä.

  Oikein hyvää joulua teille, ja innostavaa matkavuotta 2022! Uskotaan niitä asiantuntijoita, jotka sanovat, että lievä omikron syrjätyttää deltan ja päättäa 2-vuotisen kärvistelyn.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Daniel! Jo joitakin vuosia sitten oivalsin, jälkijättöisesti, että siinä missä ensin kävimme kaikissa Euroopan maissa, olisi kannattanut panostaa vähän nuorempana muihin maanosiin, mutta nyt se on jo vähän myöhäistä. Toisaalta tietysti joiltain osin matkailu kaikissa maissa, mihin se oli mahdollista vielä ennen koronaa, eli ollut ihan yhtä helppoa vaikka 80-luvulla. Mutta nyt tilanne on mikä on ja odottelemme Aasian avautumista ja sitä odotellessa sitten ehkä kertaamme Euroopan tuttuja kohteita ja käymme Euroopassa uusissakin kohteissa, vaikka itse maatasolla maanosa onkin jo ”bongattu”.
   Olisihan tuo kivaa, jos omikronin myötä tilanne paranisi, mutta pahoin pelkään, että siinä missä päättäjät aika nopeastikin saavat tehtyä lentokielto- ja testipakkopäätöksiä, niin he ovat niiden purkamisessa luultavasti ylivarovaisia ja tilanne jatkuu sen takia huonona pitempäänkin.

 5. Teillä kävi kyllä todella hyvä tuuri, että pääsitte jälleen kerran kotiin ennen kun maailma alkoi sulkeutua. Ja että ylipäänsä pääsitte tropiikkiin asti :)

  Meiltä taitaa sittenkin peruuntua se Cartagenan reissu, samoin kuin Ecuadorin osuus. CopaAir muutti lentoja siten, että ei päästä enää Panamasta eteenpäin takaisin Meksikoon, vaikka kaikki lennot oli ostettu samalle lipulle. Mietittiin, että lennetään Meksikosta Costa Ricaan ja sieltä El Salvadoriin, mutta saa nyt nähdä. Kunhan vaan sinne Meksikoon asti nyt ensin pääsisi.. Ensimmäistä kertaa tuntui eilen, että pitäiskö vaan jäädä kotiin. Alkaa rasittamaan tämä turha suunnittelu ja siihen hukattu aika.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Cilla Maria! Todellakin meillä oli tuuria. Tosin olihan tuo meidän Dominikaaninen + Kolumbia -reissu sekin versio 2, sillä ensin meidän piti mennä risteilylle, joka olisi käynyt ”Haitissa” ja sen jälkeen Dominikaaniseen, mutta kun varustamo poisti Labadeen reitistä peruutimme risteilyn ja sen ympärille varatut lennot ja rakensimme paketin uudelleen. Matkanjärjestäjän (Starlight Tours) asiakkaana saatoimme aloittaa suunnittelun alusta ja kaikki peruutukset onnistuivat kuluitta, myös lennot.
   Seuraavan, ehkä tropiikkiin, suuntautuvan matkan osalta odotellaan nyt ensin ainakin muutama viikko ja katsotaan tilanne sitten ja tehdään sitten taas mahdolliset varaukset viime tipassa, jos vaikka sillä saisi minimoitua riskin muutoksista. Ja toistaiseksi ainakin kaukomatkat ehdottomasti matkanjärjestäjän kautta!

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.