Maahantulokaavakkeita ja koronatestejä

Finnair business

Olen vähän hahmotellut Sri Lankan matkaa vielä nyt kevättalvelle. Ehkä helmikuulle, jos koronaan liittyvät maahantulosäädökset siellä pysyvät kohtuullisina, eli maahan pääsisi EU:n koronapassilla ja ennen matkaa tehdyllä koronatestillä. Tätä kirjoitettaessani testejä perillä tai transit-kentällä (Doha) ei vaadita. Viime kesänä, kun aloitimme täysin rokotettuina ulkomaan matkailun, rajasimme aluksi kohteet niihin, joihin täysin rokotetut eivät tarvinneet koronatestejä. Marraskuussa Yhdysvaltojen avauduttua suunnittelin jo sieltä lähtevää risteilyä. Lähtö Fort Lauderdalesta olisi vaatinut koronatestin ennen lähtöä ja hyväksyin silloin jo ajatuksena senkin. Risteily suli sitten kuitenkin alta pois, kun sen reitti muuttui sellaiseksi, ettei se meitä enää kiinnostanut ja peruutimme sen ja siihen liittyvät lennot. Lopulta päädyimme silloin mukavan rentoon reissuun Dominikaaniseen tasavaltaan ja Kolumbiaan. Lähtötestit ovat vielä mielestäni ok, sillä silloin matka peruuntuu yllättävän positiivisen löydöksen takia kotimaahan ja riski päätyä pitempään karanteeniin kohdemaassa jää pieneksi.

Oslon tilalle Alicante

Tammikuulle olimme varanneet muutaman päivän reissun Osloon, mutta siinä vaiheessa kun Norja ilmoitti testaavansa kaikki maahan tulevat turistit siirsimme ne maaliskuun lopulle. Näiden lentojen siirtomahdollisuudet on nyt jo käytetty loppuun, eli ehkä lähdemme maaliskuussa Norjaan silläkin riskillä, että testaavat meidät Oslossa. Tai annamme Norwegianin pisteillä ostettujen lentojen vaan valua hukkaan. Mutta ehkä tuosta Oslosta tehtävästä testistä selviäisi eristäytymällä viikoksi ennen matkaa?

Norjan matkan siirtämisen myötä ja ajatuksella, että odotellaan nyt kuitenkin vielä hetki seuraavan kaukomatkan kanssa, teimme Etelä-Suomen talven siirryttyä ainakin hetkeksi historiaan, nopean päätöksen suunnata Espanjaan. Menolento Alicanteen sopivalle päivälle löytyi Finnairilta ja maksoimme sen pääosin pisteillä.  Paluulento puolestaan löytyi Norwegianin vuodenvaihteen alennusmyynnistä, jolloin lennoille edestakaisin kertyi hintaa 70 euroa + 25 000 Finnairin pistettä per nuppi (busineksessä) ja muutama vielä Oslon lentojen jälkeenkin Norwegianin tilille jäänyt Norwegianin piste (10 euron arvosta per nuppi).

Espanja ja Alicante valikoitui kohteeksi uusien Nomadmania/MTP -alueiden myötä, mutta myös suorien lentojen ja kevyen maahantulobyrokratian myötä.

espanja maahantulolomake

Espanjan maahantulokaavake

Espanjaan vaadittiin tosiaan vain maahantulokaavake, johon täytettiin henkilötiedot, passinumero, tiedot menolennosta ja majoituksesta ja johon ladattiin EU:n koronatodistus. Kaavakkeen täyttämisen voi aloittaa vaikka hetimmiten lennon varaamisen jälkeen, mutta terveystietojen osalta aikaikkuna on 48 tuntia ennen lähtöä. Tarkkaan ottaen kaavakkeeseen tarvitaan myös istumapaikka lennolla, joten sopivin aika on ehkä siinä vaiheessa kun check-in lennollekin on tehty, eli 36 tunnin aikaikkunassa. Näin ainakin Finnairilla lennettäessä.

Matkailun Facebook-ryhmissä tosin on neuvottu, että istumapaikaksi voi merkitä mitä tahansa, vaikka 1A, mutta itse ajattelen, että jos nyt joltain lennolta kaikesta huolimatta havaitaan koronatapaus ja sen takia muitakin matkustajia päätettäisiin asettaa karanteeniin, niin siinä kohtaa oikealla istumapaikallatiedollakin ehkä olisi väliä.

Espanjan kaavakkeeseen liittyen hyvä tärppi, jonka luinkin jo Maapalloilija-blogista, on, että nimi-kohtaan on syötettävä molemmat etunimet, kuten koronapassissakin, sillä muuten koronapassin tarkistuksesta tulee hylky. Tosin siitä voi palata taaksepäin korjaamaan nimitietoja. Hetken mietin miten menetellä toisen etunimeni kanssa, jossa on myös ö-kirjain, joka ”erikoismerkkinä” ei kelvannut, että miten tämän kanssa nyt käy. O-kirjain ö-kirjaimen tilalla toimi kuitenkin hyvin.

Kaavakkeen voi täyttää tuolla nettisivulla tai sovelluksella, mutta itselleni tietokoneella täyttäminen oli luontevampaa, etenkin ajatellen koronapassin lataamista. Tarkempia täyttöohjeita voi tarvittessa etsiä paitsi Espanjan viranomaisten sivujen kautta myös esimerkiksi matkatoimistojen sivuilta.

Onnistuneen lomakkeen täytön lopputuloksena on QR-koodi, jonka voi tulostaa pdf-lomakkeena tai tallettaa puhelimeen, vailla iPhonen Wallet-sovellukseen. Alicanteen saapuessamme näytimme QR-koodin kentältä poistuttaessa kahdesta, ensin kerran esitarkastuksessa ja sen jälkeen varsinaisessa tarkastuksessa, jossa se myös skannattiin ja ilmeisesti todettiin kelvolliseksi, sillä saimme jatkaa matkaa.

Espanjaan matkustaminen korona-aikana sujui helposti

Finnair ja Lufthansa ja koronatodistukset

Finnairin check-iniinkin oli tullut mahdollisuus kuitata omalla vakuutuksellaan, että omaa koronatodistuksen ja kohdemaan, tässä tapauksessa Espanjan, vaatimat kaavakkeet. Kun vakuuttaa, että paperit ovat kunnossa, saa check-inistä kuten vanhaan hyvään aikaan boarding passin ja lentokentällä selviää – vain käsimatkatavaroilla matkustettaessa – turvatarkastuksen läpi suoraan portille kulkematta lähtötiskien kautta.

Syksyllä matkustimme Lufthansalla mennen tullen Napoliin ja heillä tämä toimi jo silloin. Arvostimmekin sitä todella, sillä jonot, joissa tarkistetaan jokaiselta jonottajalta tarvittavia papereita, tapaavat olla pitkiä ja edetä hitaasti. Pitkistä jonoista jo Helsingissä tulikin kokemusta, kun matkustimme Air Francella Pariisin kautta Punta Canaan. Tosin tuon matkan lennoilla meillä oli mukana yksi ruumaan menevä matkalaukkukin ja lähdössä tarkistettiin paitsi koronapassi myös Dominikaanisen tasavallan vaatima maahantulokaavake.
Vähintään yhtä kauan jonottaminen kesti Punta Canasta Bogotan kautta Cartagenaan lentäessämme kun Punta Canan lentoasemalla tarkistettiin koronatodistuksia ja maahantulokaavakkeita Kolumbiaa varten.

dominikaaninenkolumbia

Finentry?

Tällä kertaa emme ainakaan vielä ole askarrelleet tähän matkaan liittyvää Finentry-lomaketta. Viime vuoden puolella kävimme ulkomailla viisi kertaa. Täytimme sen jokaiseen matkaan liittyen. Kertaakaan kukaan ei ollut siitä Suomeen palatessamme kiinnostunut, joten ajattelimme nyt jättää sen jo väliin.
Toki varmasti kaikki arvostavat jonojen sujuvaa etenemistä kentillä, mutta toisaalta kyllä esimerkiksi tuolla Dominikaaniseen tasavaltaan ja Kolumbiaan marraskuussa suuntautuneella matkallamme vähän ärsytti sekin, että vaivalla askarrelluista kaavakkeista ei oltukaan kiinnostuneita. Kummassakin näissä maissa käytössä oli niin maahantulo- ja maastapoistumiskaavakkeet, joiden täyttämiseen liittyi tietysti aikarajoja. Täytimme ja tulostutimme niitä kohtuullisella vaivalla hotelleissa matkan varrella ja olin kyllä tavallaan hienoinen pettymys, ettei niitä kaikkia sitten tarvittukaan! Tai tarvittiin, yhdessä maassa kysyttiin vain lähtökaavaketta, toisessa vain maahantulokaavaketta, eli luultavasti oli ihan sattumaa mitä näistä sitten, jos mitään, oikeasti kulloinkin tarvitaan.

Finentry koronatodistus

Toivottavasti omicronin pyyhkäistyä läpi ison osan maailmaa testeistä ja lomakkeista päästäisiin vähitellen eroon.
Koronapassin vaatiminen ei haittaa, sillä se on luonteeltaan saman tyyppinen kuin vaikka todistus otetusta keltakuumerokotteesta, jonka takia ennenkin on keltaista pahvista rokotepassia kuljeteltu mukana. Säädökset testeistä muuttuvat valitettavan usein ja osittain siksi varaammekin nykyisin matkoja yleensä vaan muutaman viikon päähän. Tosin sekään ei tietysti takaa sitä, etteikö tilanne silläkin välillä muuttuisi. Lomakkeet taas ovat kaikki erilaisia ja niiden täyttäminen on sekin aina pieni lisätyö ennen matkaa ja ehkä sen aikanakin.

Tags from the story
,
Join the Conversation

10 Comments

 1. Tuo Sri Lanka on tässä itselläkin ollut mielessä parin muun Aasian maan kanssa. Niissä maissa on toistaiseksi kehitys kulkenut siihen suuntaan, että rajoituksia on tunnuttu varsin johdonmukaisen pikemminkin löysentävän kuin poukkoilevan suuntaan ja toiseen kuten monissa Euroopan maissa. No, täytyy kuitenkin seurata edelleen tilannetta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Tilannetta olen minäkin seuraillut – ja palaamme aiheeseen kunhan nyt ensin taas kotiudumme Espanjasta. Suunnittelujännehän taitaa edelleen olla hyvä pitää lyhyenä.

 2. says: Daniel

  Ei sitä Funentryä tarvitse täyttää, se on täysin vapaaehtoinen ja myös täysin turha. Periaatteessa sitä kautta saisi kai varattua testiajan, mutta kahdesti rokotettu ei tarvitse sitä testiaikaa, eikä niitä muutenkaan ole vapaana edes niille, joiden ihan lain mukaan pitäisi se testi ottaa.

  Mutta ei Seutulan terveystätejäkään enää kiinnosta. Passipojat istuvat baarijakkaroilla vilkaisemassa Kristan käskystä passin kantta ja terveystädit katsovat rokotepassin QR-koodia, jos katsovat, henkilöllisyyttä varmistamatta.

  Espanjan lomake on minusta mainio. Onhan siinä aika paljon kysymyksiä, mutta ne ovat kuitenkin suhteellisen loogisia ja järkeviä. Tekniikka myös toimii, paitsi sen todistuslatauksen osalta. Minä saan siitä hylsyn joka kerta, etunimien määrästä riippumatta, mutta rokotetiedot voi syöttää sinne sitten ihan vaan naputtelemallakin. QR-koodi on aina tullut luotettavasti ja sen lukeminen siellä perillä sujuu kuin tanssi. Kun koodi on luettu, saa vielä tekstarin puhelimeen, jossa on numero, jonne voi olla yhteydessä, jos alkaisi tulla oireita ja tarvitsisi apua.

  Sri Lanka kuulostaa mainiolta – jospa minäkin sitten harkitsisin sitä, kun käytte ensin koeponnistamassa! Tarkoitus olisi näillä näkymin lähteä kuukauden päästä Sansibarille – uusi yritys. Toivottavasti se tällä kertaa onnistuu. Siellä on nyt luovuttu perillä otettavasta testistä lähes kaikkien lähtömaiden osalta, ja kotimatkankin pitäisi sujua ilman testejä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Daniel! Sri Lanka houkuttelisi Sansibaria enemmän, koska se olisi meille ihan uusi maa. Sansibarkin voisi kyllä olla vaihtoehto, sillä saari on vielä kokematta – paitsi virtuaalimatkalla – vaikka Tansaniassa vuosia sitten jo kävimmekin.

 3. Tuo Espanjan maahantulolomake on samalla hyvä check-lista siihen, mitä vaaditaan, että pääsee maahan. Minä olin jo keskiviikkona varaamassa minulle ja tyttärelle äkkilähtöä Kanarialle, mutta jostain syystä päätin odottaa yön yli. Onneksi odotin, kun tyttärelle nousi kuume ja koronahan se oli. Nyt sitten meidän täytyy odottaa 10 vuorokautta, että päästään maahan. Tämän tiedon sai kätevästi nimenomaan tuolta maahantulokaavakkeesta!

  Oli kyllä hyvä vaisto ja vainu, niin ei tarvinnut alkaa peruuttamaan ja siirtämään juuri ostettua matkaa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Teija! Taitaa tuo lasten kanssa eläminen nostaa todennäköisyyttä tartunnalle – mutta toisaalta, eiköhän nyt jo kohta olla siinä tilanteessa, että ellet linnoittaudu kotiisi, niin sen voi teoriassa saada mistä tahansa. Toivottavasti selviätte vähällä!

 4. Maapalloilija mainittu, jee! :D

  Tässä olen nyt alkanut suunnitella myös sellaista reissua, että Suomen päässä PCR-testi pitäisi tehdä. Jos se olisikin positiivinen, niin kaippa matkavakuutus korvaisi peruuntuneen matkan sairastumisen takia sitten. Täytyy nyt vielä se varmistaa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos jutustasi, siitä oli iloa tuon toisen nimen osalta. Ja kiitos tuosta muistutuksesta, että jos lähtee maahan, joka vaatii lähtö PCR:n, niin pitääkin tosiaan vielä tarkastaa, että miten matkavakuutus suhtautuisi yllättävään positiiviseen tulokseen.

 5. Minulla oli ilo saada tyttäreni Suomeen jouluksi kahden vuoden tauon jälkeen. Tulo Suomeen sujui suhteellisen mutkattomaksi, kävivät testeissä ennen jne. Paluu olikin mielenkiintoinen, heillä piti olla testit tehtynä, mutta Suomessa oli loppiaisen aikaan hyvin vähän paikkoja ja vapaita aikoja, missä testejä pystyi tekemään. Meitä hämmästytti kovin kun pyydettiin lisähintaa siitä, että todistus on englannin kielinen, miksihän nuo lomakkeet eivät voi automaattisesti olla usealla kielellä suomi, ruotsi, englanti? Täällä kuitenkin asuu paljon englantia puhuvia. Nuoriso päätyi tekemään itse testin, videoivat sen ja lähettivät yritykeselle, jotka myönsivät todistuksen videon perusteella, tuli paljon huokeammaksi.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Ilmeisesti siis maa, johon tyttäresi oli palaamassa, vaati testin? Olen myös ollut siinä käsityksessä, että vaikkakin testit yksityisellä ovat kalliita, niin jos niitä matkaa varten tarvitsee, niin aikoja on – mutta ehkei sitten juuri loppiaisena.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *