Elchen palmut

Elche feature

Kirjoitin äskettäin pienen jutun Unescon maailmanperintökohteistakin. Kovin intohimoisesti emme näitä keräile, mutta jos satumme sopivasti lähelle ja aikataulussamme on tilaa, niin mikä ettei – ovathan ne kuitenkin aika usein näkemisen arvoisia kohteita!

Alicanten lähistöllä, Elchessä, sijaitsee yksi Espanjan monista Unescon maailmanperintökohteista. Aikaisemmin olemme vierailleet mm. Alhambrassa, Burgosissa, Mallorcalla Serra de Tramuntanan vuoristossa, Toledossa, Pobletin luostarissa, Santiago de Compostelassa, Barcelonassa mm. Güellin puistossa ja nähneet Vizcayan sillan Bilbaossa ja uusimpana Unesco-kohteena Retiron puisto ja Pradon museo Madridissa – kaikenkaikkiaan niitä on Espanjassa kokonaista 49 kappaletta.

Elchen palmulehto on Euroopan mantereen suurin ja sen alueella on yli 200 000 palmua noin 500 hehtaarin alueella. Kaikista noista sadoista tuhansista palmuista osa on aina vielä kaupungin taimitarhoissa, valmiina istutettaviksi. Jos Elchen palmuja pääsisi katsomaan yläilmoista käsin ne saattaisivat näyttää metsältä, mutta itse asiassa metsät koostuvat palmupalstoista ja niiden ryhmittymistä, huertoista. Tunnetuimmat osat ovat Elchen keskustassa oleva Parque Municipal ja Huerto del Curan puisto. Parque Municipalilla on kokoa siinä missä Huerto del Curan alueella palmut ovat enemmän rykelminä lajeittain kuten kasvitieteellisessä puutarhassa.

Palmuja on aikoinaan, jo ennen ihmiskuntaa, ollut kaikkialla Etelä-Euroopassa, mutta lämpötilojen lasku ja jääkaudet vievät niistä suurimman osan. Elche oli kuitenkin suojassa kylmältä ja taatelipalmut säilyivät täällä. Nykyiselleen palmulehdot laajennettiin arabien perustaessa Elchen kaupungin nykyiselle paikalleen joskus 800-luvun tienoilla. Mm. laaja kastelukanavien verkosto on tältä ajalta. Nyttemmin palmumetsillä ei enää ole juurikaan merkitystä maatalousalueena – toisin kuin aikoinaan – mutta palmusunnuntaina käytettyjä valkoisia palmunlehviä täällä tuotetaan edelleen suojaamalla palmujen yläosia valolta. Samoin Elchessä tuotetaan edelleen pieniä määriä taateleita paikallisille markkinoille.

Alicantesta matkustimme Elcheen bussilla – matka kesti noin 40 minuuttia suuntaansa, riippuen lähdöstä, sillä bussit taisivat mennä vähän eri reittejä ja/tai pysähtyä useammilla tai harvemmilla pysäkeillä.

Parque Municipal

Linja-autoasemalta suuntasimme ensin läheiseen kaupunginpuistoon. Jos päädyt tulemaan Elcheen junalla, niin puisto on vielä lähempänä. Emme, päiväretkellä, olleet ajatelleet yrittääkään kattaa kaikkea Elchen kaupungista, joten kävelimme vaan laiskasti ison puiston läpi suuntana sinikattoinen Santa Marian basilika. Tarjolla olisi ollut arkeologinen museokin, joka teki itseään hienosti tiettävästi kadun varteen sijoitetuilla tyylikkäillä kirjaimilla. Toki aukion suihkulähdekin oli hieno.

Emme kuitenkaan malttaneet tällä kertaa poiketa museoihinkaan, vaan jatkoimme matkaa kaupungin läpi toiseen palmupuistoon, Huerto del Curaan.

Elche Parque Municipal Elche Parque Municipal
Elche Parque Municipal
Elche Parque Municipal Elche Parque Municipal Elche Parque Municipal Elche Parque Municipal Elche Parque Municipal

Huerto del Cura

Toisin kuin kaupunginpuisto, jossa voi vapaasti käyskennellä, Huerto del Cura on pääsymaksullinen puisto, jossa kävijä opastetaan kulkemaan puiston läpi tietyssä järjestyksessä. Ei nyt tietenkään niin, että opastusta olisi pakko noudattaa, mutta sitä noudattamalla näkee kyllä varmimmin kaiken.

Paitsi palmuja ja lisää palmuja puiston alueella on myös lintulammikoita, isojen ja komeiden kaktusten alue, riikinkukkoja ja kasvimyymälä.

Palmuista komein ja kuuluisin on lähes 200-vuotias keisarillinen palmu. Palmua alettiin kutsua keisarilliseksi Itävallan keisarinna Sissin vierailun jäljiltä. Seitsenhaarainen palmu näyttää jännästi lyhentyneen/painuneen vuosikymmenien mittaan yhteisen vartensa osalta. Ottamissamme kuvissa ei ole mittakaavaa, mutta ei se mielestämme todellakaan ollut ihmisen mittainen ennen haarautumiskohtaansa kuten netistä löytämässämme vanhassa kuvassa.

Huerto del Cura

Keisarillinen palmu Elche
Keisarillinen palmu Elche

Elche Elche Elche Elche Elche

Lintulammikolla pisteet keräsivät värikkään mandariinisorsat, joita onnekkaimmat ovat tainneet välillä nähdä Suomessakin. Riikinkukot sen sijaan olivat tällä kertaa vain oleilemassa puiston nurkassa, kenties iltapäivätauolla, sillä niiden komeita pyrstöjä emme oikein tällä kertaa päässeet ihailemaan, etenkään urosten.

Kaktukset eivät kenties kuulu palmupuistoon, mutta olivat ne kuitenkin sen verran isoja ja mahtavia, että kyllä niitäkin kannatti katsella. Samaan tapaan kuin tässä puistossa oli palmuja monen monta lajia, niin kaktuksiakin oli monen montaa lajia.

Pieniä söpöjä kaktuksia oli myytävänä myös puiston kasvimyymälässä, mutta emme edes harkinneet kaktusten kuljettamista Suomeen käsimatkatavaroissa! Mutta omalla autolla Elchessä vieraileville Espanjassa asuville voin hyvinkin kuvitella myymälästä löytyvät yhtä jos toista pientä ja kivaa – ja edullisesti, pieni kaktus eurolla ei liene kallis!

Aikamme Elchen palmujen parissa lähestyi loppuaan, mutta siinä missä Hans Christian Andersenilta irtosi henkevä lause hänen vieraillessaan Elchessä (1862), niin me keskityimme paluumatkalla linja-autoasemalle lähinnä siihen, että ehdimme suunnittelemaamme Alicanteen menevään bussiin.

Mutta Hans Christian Andersenin sanoin vielä tunnelmia Elchestä: ”Kun lähestyimme Elcheä, saatoimme jo nähdä sen hedelmistä loistavan laakson ja sen valtavan palmulehdot, Euroopan laajimman ja kauneimman, rehevimmän koko Espanjassa.”

ElcheElcheElcheElche
Mandariinisorsa Mandariinisorsa
Huerto del CuraKolibrikukka Huerto del CuraRiikinkukko

Ehdottomasti päiväretken arvoinen, Elche!

Elchessä ovat, tietysti, käyneet monet muutkin suomalaiset, myös matkablogeja kirjoittavat. Jos haluat lukea lisää kaupungista, niin suosittelen esimerkiksi Tämä matka -blogin perusteellisesti taustoitettua juttua kaupungista:

Elche – Missä palmupuut on puita vaan

Join the Conversation

8 Comments

 1. Hienon näköisiä kuvia palmupuistosta! Ja on muuten varsin hauska tuo keisarillinen palmu, tuntuu todella oudolta, että palmu tuolla tavalla voisi lyhentyä.

  Oliko nuo mandariinisorsat muuten vapaina? On olut joitain vuosia haaveena päästä joskus näkemään ja kuvaamaan niitä Suomessa. Vielä ei ole kuitenkaan onnistanut.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Juu, en ihan ymmärrä miten – tietysti ehkä voisi ajatella, että puiston pintaakin olisi jostain syystä tuosta kohdin vähän kohotettu, mutta en tosiaan tiedä. Kyllä ne sorsat näyttivät puistossa ihan vapaasti ja vapaaehtoisesti oleilevan.

 2. says: MARI / Kodinvaihtaja

  Kaktusalue vaikuttaa upealta myös, kuin toistensa syleilyssä olisivat nämä kaktukset!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mari! Jep, jos vaikka kaktukset eivät varsinaisesti ”palmupuistoon” kuulukaan, niin hyvinhän nekin sinne sopivat.

 3. Olipa kiva tuulahdus maailmalta! Kaktukset ja valkoinen riikinkukko jäi erityisesti mieleen. Kiva puisto ja kaupunki näyttää myös mielenkiintoiselta, ehdottomasti käymisen arvoinen paikka, jos lähistöllä ollaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Martta! Totta – Espanjassa on monia kivoja ainakin lyhyen vierailun arvoisia kaupunkeja ja sellainen on myös Elche!

 4. says: Susanna

  Hyvät kuvat, tuolla kannattaakin käydä jos sinne suuntaa. Itse näin ohimennessä taxista palmupuistoa. Hotelli johon majoituin aiemmin muutaman yön oli juuri se sama jossa tekin olitte.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *