Köyhiä ja rikkaita valtioita

Köyhiä ja rikkaita valtioita

Kaikki maanosat -blogia kirjoittavat Anu ja Petri aloittivat pitemmän kierroksensa maailmalla tältä erää Venezuelasta, joka kuulemma on köyhin Etelä-Amerikan valtio, joissa he toistaiseksi ovat vierailleet. Anu ja Petrikin ovat maabongareita ja Venezuela oli heidän 109. maansa.

kaikki maanosat venezuela
Kaikki maanosat -blogin ensimmäisen jutun Venezuelasta voit lukea tästä

Meistä vain Lasse on käynyt Venezuelassa, mutta sen – ja maan nykyisen tilanteen takia – se ei ole korkealla ”listoillamme”.

Innostuin kuitenkin paneutumaan hiukan tuohon ”köyhin vierailemamme maa” -kuvioon etenkin kun olemme tällä hetkellä Itä-Timorissa, joka on kuulemma Aasian köyhin maa. Wikipedian Luettelo valtioista asukaskohtaisen bruttokansantuotteen mukaan vahvistaa tämän – Itä-Timor kuuluu samaan joukkoon kuin vaikka Nepal ja Senegal. Käytin luettelosta Maailmanpankin saraketta, sillä sen luvut olivat keskimäärin uusimpia.

Köyhimmät valtiot

Köyhimmät valtiot, joissa olemme vierailleet ovat:

Itä-Timoria lukuunottamatta kaikki ovat Afrikan valtioita. (Samaisen listan mukaan Venezuela on näihin verrattuna rikas, mutta toisaalta viimeiset tiedot siitä ovat monen vuoden takaa ja saattavat siis hyvinkin antaa väärän kuvan kyseisen maan tilanteesta.)

Absoluuttisesti kymmenen köyhintä maata, yhdeksän vielä tuon käymiemme köyhien maiden listan viimeistä, Guinea-Bissautakin köyhemmät, ovat nekin kaikki Afrikassa – jos listan loppu aina Keski-Afrikan tasavaltaan asti kiinnostaa, niin sehän löytyi tästä.

Fathala Senegal
Senegalissa vierailimme mm. Fathalan luonnonpuistossa
Madagaskar Tamatave
Madagaskarilainen riksakuski Tamatavessa

Rikkaimmat valtiot

Samaisen listan kärjessä olevat tällä kriteerillä maailman rikkaimmat valtiot ovat:

Jos Macao ja Hongkong olisivat itsenäisiä valtioita, niin nekin mahtuisivat tähän kymmenen – tai kahdentoista – maan kärkeen.
Listan 25. sijalla on Päiväntasaajan Guinea, joka on ensimmäinen maa listan alusta, jossa emme ole käyneet.

Näissä kaikissa kymmenessä olemme vierailleet, monessa useammankin kerran, sillä niin se vaan on, että matkailu rikkaissa valtioissa on helpompaa kuin hyvin köyhissä maissa, joissa länsimaalainen selvitäkseen lähes välttämättä tarvitsee paikallisen oppaan.

80 Qatar Maat 65-80
Kataran alueen rantaa Dohassa
Rosengarten
Sveitsin pääkaupunki Bern on kaunis kaupunki

Itä-Timorin kierroksemme on vasta aluillaan

Diliin saavuimme vasta tänään, joten kokemuksemme maasta ovat vielä ihan alkutekijöissään. Euroopan Unionin passilla maahan kuitenkin pääsi ilman mitään ylimääräisiä mutkia tai maksuja ja koronavaatimuksetkin kuittaantuivat rastilla ruutuun, että rokotuksia on, juu. Mitään todistetta asiasta ei ainakaan tänään tarvinnut esittää.

Itä-Timoriin tutustuaksemme olemme varanneet kaksi päiväretkeä, yhden Diliin ja yhden pääkaupungin ulkopuolelle. Lisäksi vietämme Dilissä yhden vapaapäivän ennen paluuta Balin ja Dohan kautta Helsinkiin. Vähempikin olisi ehkä riittänyt, mutta ainakin näin koronan jäljiltä lentoja Dilin ja Denpasarin välillä on rajallisesti, joten lyhyempi vierailu ei onnistunut.

Itä-Timor on muuten 144/145 (P/L) maamme (YK:n jäsenvaltioilla mitattuna) – piste tuli jo, kun selvisimme immigrationista, mutta kuten tuossa jo kuvailin, toki on tarkoitus tutustua maahan ihan oikeastikin!

Köyhiä ja rikkaita valtioita Dili Itä-Timor
Citilink lentää Balin Denpasarista Itä-Timorin pääkaupunkiin Diliin
Köyhiä ja rikkaita valtioita Dili Itä-Timor
Hauskin lentokoneateriapakkaus aikoihin tällä Citylinkin Mie Gorengilla

Jos palaat vielä hetkeksi jutun otsikkokuvaan, niin saatat huomata, että vaikka köyhemmässäkin maassa osataan hienosti pyyhe-eläimetkin, niin pyyhkeet ovat monen monen pesun jäljiltä jo harmaantuneet, vaikka hotelli lienee paremmasta päästä maan hotelleja.

Tags from the story
,
Join the Conversation

22 Comments

  1. says: Pirkko

   Kiitos! Samaa ajattelin itsekin, mutta koska kävimme Ruandassa vain gorilloja katsomassa ja sen lisäksi vietimme muutaman päivän pääkaupungissa hyvässä hotellissa, niin ehkä emme saaneet koko kuvaa maan tilanteesta.

 1. says: Reissu-Jani

  En olisi uskonut että rikkaimpien listalla on Irlanti, koska sen verran huonosti siellä meni muutamien vuosien aikana mutta toki monen firman tuki- ja kehityspisteet ovat Dublinin alueella. Maaseudulla ”rikkaus’ ei näy mitenkään.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jani! Toki noissa luvuissa on varmaan raportointiviiveitä yms. Mutta ehkä Irlannissakaan varallisuus ei jakaudu kovin tasaisesti, eli jos maaseudulla on köyhän oloista, niin ehkä jossain muualla ei.

  2. says: Pirkko

   Kiitos kommentista! Maailmanpankin listalta Monaco näyttää puuttuvan, mutta oikeanpuoleisella CIA:n listalla se kyllä on kärkikymmenikössä. Tutkin vähän tuota Irlantia ja ainakin osa selitystä on se, että useat monikansalliset yhtiöt ovat siirtäneet taloudellista toimintaansa Irlantiin, mukaanlukien immateriaalioikeuksiaan ja näiden myötä tulot niistä kertyvät kyseiseen maahan.

 2. says: Stacy

  Rikkaimman kymmeniköstä olen käynyt Irlannissa, Norjassa ja Yhdysvalloissa. On helppo kuvitella Norjan kuuluvan tähän joukkoon, mutta Irlantia tai Yhdysvaltoja ei. Irlannista muistan erityisesti asunnottomat ja Yhdysvalloista riittäisi paljonkin puhuttavaa.
  Köyhin maa, jossa olen käynyt, oli odotetusti Intia, mutta sekin peräti 123. rikkain. Seuraava onkin Peru, 89. rikkain ja siihen väliin on mahtunut jo eurooppalaisiakin maita, kuten Ukraina, minkä kanssa Suomi on kihloissa. Kolmosena on Meksiko, 68. Rakas Suomi ei hätyyttele kymmenikköä millään tavalla, ei ole edes 20 rikkaimman joukossa.
  Rikkaissa maissa osataan puhua kieliä, eikä ole ihmeellisiä ”silmä silmästä” -lakeja tai koukeroista byrokratiaa ja tyypit, joilla on sormi varmistimella ovat joskus ehkä lukeneet ihmisoikeuksien julistuksen tai ainakin muuta kuin aseensa käyttöohjeet.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Stacy! Tuo analyysisi siitä, että rikkaissa maissa ihmiset ovat saattaneet lukea jotain muutakin kuin aseensa käyttöohjeet on todella herkullinen!

 3. Noissa köyhimmissä ei ole tullut käytyä ollenkaan, ja rikkaimmistakin vain Norjassa. En itsekään olisi osannut sijoittaa Irlantia tai Yhdysvaltoja rikkaimpien joukkoon, mutta siellä ne vaan komeilevat :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Eveliina! Niinhän se on, että tuon listan kärkimaihin on helpompi matkailijana lähteä ja olo perillä on kuin kotona olisi!

 4. says: Mari/Kodinvaihtaja

  Matkoilla on joskus vaikea nähdä ihmisten todellista tilannetta. Dominikaanisessa tasavallassa lasten surffikoulun lähellä oli korumyyjä. Myöhemmin kävimme paikallisten halvassa ruokalassa (ruuat tyyliin euron). Havahduimme siihen, että korumyyjä tuli sinne ja poimi roskiksesta ruokaa. Siinä vaiheessa hävetti hitsisti, että olin tingannut ostoksistani..

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mari! Totta tuokin, että joskus kannattaa pysähtyä miettimään, että minkälaisesta summasta tinkiessä nyt onkaan kyse – ehkei kannatakaan, länsimaalaisena, yrittää tinkiä sitä viimeistä dollaria pois hinnasta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari! Aasiassa köyhyys on tosiaan harvinaisempaa kuin Afrikassa, tällä mittarilla mitattuna, eikä parempiakaan taida olla. Siksi Itä-Timor erottuukin sillä suunnalla joukosta.

 5. Olipas mielenkiintoinen vertailu. Ajattelen jotenkin, että ehkä ajallakin on merkitystä, että milloin on maassa käynyt. Olin ensimmäisten joukossa käymässä Turkissa silloin kun suomalaisten matkabuumi sinne alkoi ja se oli kyllä ihan eri maa silloin mitä nyt. Vietiin mukanamme kyniä lapsille ym. Enää ei sellaista tehdä. Myös Dubai oli vasta rakennusvaiheessa kun kävin siellä ensimmäistä kertaa. Toki rahaa siellä oli jo silloin mutta eivät olleet vielä ehtineet rakentaa. Mutta kaupunki on ihan erilainen nyt.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Paula! Tuo ajallinen ulottuvuus on kyllä hyvä lisäajatus tähän. Juurikin Balin osalta saimme useammankin kommentin, että paikka oli ihan erilainen 90-luvulla kuin nyt. Liittynee ainakin osittain alueen lisääntyneeseen ”rikkauteen” lisääntyneet turismin myötä tuo koettu erilaisuus.

 6. says: Fanny

  Wau miten mielenkiintoinen postaus! Kiitos siitä! Näin suomalais-indonesialaisen perheen äitinä kiinnostaa missä kaikkialla olette Indonesiassa käyneet ja mitä tykkäsitte? :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Indonesiassa emme varsinaisesti olleet tätä ennen käyneet – emmekä nytkään kuin Balilla. Joskus aikoinaan pysähdyimme Jakartaan vähän pidemmän välilaskun verran, mutta sitä ei nyt oikeasti voi laskea. Ainakin Bali on kovin turistinen saari, mutta se onkin kai monella tapaa erilainen, uskontoa myöten, kuin muu Indonesia.

 7. says: Martina

  Mielenkiintoiset listat. En olisi osannut arvata valtioita oikein kummallekaan listalle, vaikka eipä nuo toisaalta juuri yllättäneetkään. Rikkaiden valtioiden lista houkuttelee matkailijaa kieltämättä paljon enemmän kuin köyhimpien listalla olevat.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Martina! Rikkaissa valtioissa on matkailijan helpompi luovia – köyhissä valtioissa selviytymiseen tarvitaan usein paikallisten apua, sillä heillä on sitä osaamista, jota niissä oloissa tarvitaan!

 8. Mielenkiintoinen listaus, hämmästelin myös tuota Irlannin sijoitusta, sen sijaan ei yllätä, että pienet valtiot loistavat tälläisissä tilastoissa. Mitenköhän tämä lista näyttäisi pelkästään matkailun tuomien tulojen näkökulmasta?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Martta! Veikkaisin, että kovin monenkaan maan osalta turismi ei näyttele kovin merkittävää osaa – vaikka joissain maissa turismin osuus kansantuotteesta on suuri, niin ei luultavasti kuitenkaan niin merkittävä vaikka öljytuloihin verrattuna, että pelkästään sillä näissä tilastoissa päätyisi kärkisijoille. Muutamassakin öljyvaltiossa olemme käyneet, vaikka Algeriassa ja Trinidad & Tobagossa, jossa turismin parissa työskentelevät henkilöt ovat meille todenneet, että emme me oikeastaan turisteja tarvitse, ehkemme edes halua.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *