Kurpitsaviikot Halikossa

Kurpitsaviikot feature

Viime syksynä luin Marjon matkassa -blogista Halikon Kurpitsaviikoista – ja tein merkinnän Suomi-listaani, että tänne mennään ensi syksynä.
Tänä syksynä Kurpitsaviikot järjestetään 10-23.10. ja keskiviikkona lähdimme ajelemaan kohti Halikkoa, jonne Etelä-Espoosta matkaa on runsas sata kilometriä, jonka moottoritietä pitkin taittaa runsaassa tunnissa. Paras kellonaika vierailulle olisi luultavasti vaikka noin klo 18 – 19, vähän ennen ja vähän jälkeen auringonlaskun. Emme kuitenkaan malttaneet ihan tuohon asti ja olimmekin jo Salossa, Desing Hillissä vähän ennen viittä. Kurpitsapellon laidallakin olisi ollut tarjolla ruokaa ja juomaa ja pienen polun päässä Bajamajatkin, mutta jos kaipaat hienostuneempaa ympäristöä, niin ehkä pysähdys Design Hill & Brinkhall’sissa on ihan paikallaan. Sitäpaitsi, ovat nämäkin yritykset mukana luomassa kurpitsaista tunnelmaa Salon ja Halikon seudulle laajemminkin kuin vain itse Kurpitsapuistoon.

Design Hill ja Brinkhall’s Sparkling

Design Hillissä pysähdymme silloin tällöin Turusta tullessamme, paitsi kahvi/tee/vessatauolle myös tuon design-sanan takia. Iso myymälätila tarjoaa monen monta houkutusta, mutta vain tunnetuilta laatumerkeiltä, joten jos vaikka ”hairahtuisi” jotain ostamaankin, niin hankinta olisi todennäköisesti niin muotoilultaan kuin laadultaankin kestävä. Nyttemmin Design Hillissä on myös Petri’s Chocolaten myymälä. Petri’s Chocolateen tutustuimme ensimmäisen kerran koronakeväänä Mathildedahlissa vieraillessamme ja sittemmin on kyllä tuolla suunnalla liikkuessa käynyt mielessä, että pitäisikö taas poiketa. Porvookin on paikka mistä näitä suklaita löytää.

Alakerrassa sijaitsee Brinkhall’s Sparkling siideritalo, jossa sielläkin olisi ollut tarjolla Kurpitsaviikkojen teemaan sopivasti ainakin kurpitsaglögiä, mutta tällä kertaa tyydyimme suklaaseen.

Design Hill

Design Hill
Kurpitsaa värissä, mutta mauissa tässäkin lähinnä suklaata

Design Hill

Kurpitsapuisto

Kurpitsapuisto sijaitsee Halikon vanhan museosillan kupeessa, tarkka osoite on Vanha Turuntie 19, Salo. Parkkipaikkoja on puiston läheisyydessä useampia, ne on merkitty P Kurpitsaviikot -merkeillä ja ainakin isoimmilla alueilla paikalla on iltaisin myös pysäköinninohjaus. Viikonloppuisin auton voi myös jättää Halikon Prisman parkkipaikalle, josta Kurpitsapuistoon pääsee klo 17-21 milläs muulla kuin Kurpitsabussilla tietysti!

Kurpitsa-alue ei ole suuren suuri – ainakaan verrattuna joitakin vuosia sitten Kanadan itärannikolla näkemiimme – mutta kurpitsoja pienellä alueella riittää! Niitä on isommissa rakennelmissa kuutioina ja kartioina, niitä on maassa ja puussa, traktorin päällä ja tietysti myyntikojuissa ja isoissa myyntilaatikoissa. Kurpitsan voi ostaa kotiin valmiiksi kaiverrettuna tai tavallisena kurpitsana, josta voi itse kaivertaa ihan omanlaisensa. Rannikon puutarhan reippaat nuoret myyjät jaksavat myös muistuttaa jokaista ostajaa, että voit valita ihan minkä tahansa kurpitsan täältä, ne kaikki ovat myytävänä. Ihan hiukan kuitenkin epäilen asiaa upeimpien valkoisten kurpitsojen osalta – tai sanotaanko näin, että sääli jos ne ostetaan pois jo Kurpitsaviikkojen alkupäivinä ja ne sen myötä jäisivät näkemättä viimeisten päivien kävijöiltä! Isojen valkoiset kurpitsojen kaiverrukset ovat puutarhan ukrainalaisten työtekijöiden toteuttamia.

Kurpitsaviikot 2022Kurpitsaviikot 2022Kurpitsaviikot 2022 Kurpitsaviikot 2022 Kurpitsaviikot 2022 Kurpitsaviikot 2022

Kurpitsaviikot 2022
Kurpitsaviikot 2022

Kurpitsaviikot 2022Kurpitsaviikot 2022Kurpitsaviikot 2022

Kurpitsoja, kurpitsamakkaraa ja kurpitsapitsaa

Ylen jutun kommenteissa joku jo ehti paheksumaan kurpitsojen kovertamista, sillä onhan kurpitsa, siis se poiskoverrettu sisus, ihan syötävää ruokaa. Mutta ainakin osa, ellei jopa ihan kaikki, hedelmälihasta käytetään Kurpitsaviikon tuotteisiin kuten vaikka kurpitsamakkaraan, jota on myytävänä niin tapahtumapaikalla syötäväksi kuin mukaankin. Makkaran lisäksi kurpitsaa on ”kätketty” ainakin keittoon, pizzaan, muffinseihin, sämpylöihin ja kekseihin. Me valitsimme kotiin viemiseksi valmiiksi koverretun kurpitsan ja pari pienempää kovertamatonta kurpitsaa, joita aiomme kyllä vain käyttää koristeena sellaisenaan. Itse kovertamalla olisi tietysti säästänyt vitosen (koverrettu kurpitsa 12,50 ”pelkkä” iso kurpitsa 7,50) – ja lisäksi olisi itse voinut päättää mihin hedelmälihan haluaa käyttää.

Kurpitsaa kurpitsaviikoilla Kurpitsaa kurpitsaviikoilla Kurpitsaa kurpitsaviikoilla

Kovertamisestakin minulla toki olisi ollut kokemusta, sillä muutama vuosi sitten kävimme sitä Tammisaaressa harjoittelemassa! Samoin kurpitsan käyttämisestä ruuanlaitossa, jota sitäkin on käyty opiskelemassa :-)

Kurpitsankaiverrukseni pari vuotta sitten ei päätynyt koskaan blogiin asti, mutta sarjaksi Facebook-kuvia sentään.

Museosilta ja Halikon kirkko

Halikon keskustan, Prisman tai kirkon suunnalta Kurpitsapuistoon tultaessa ylitetään Halikon vanha museosilta, joka on hienolla tavalla osa tapahtumaa. Sillalle johtava tie ja sillan kaiteet on koristettu molemmin puolin kurpitsoilla ja tietysti illan pimetessä tie on näiden kurpitsalyhtyjen valaisema. Kun jutun alussa totesin, että olimme liikkeellä vähän turhan aikaisin, niin etenkin silta olisi tavallaan ollut hieno nähdä valaistunakin, eli vasta arviolta ehkä klo 19 .. 19:30. Päätimme kuitenkin sitten auringon laskettua lähteä jo kotimatkalle, sillä toisaalta oli kiva päästä ajamaan edes osa matkasta ennen pimeyden laskeutumista. Toisaalta auringon vielä paistaessa joki näytti kauniilta keltaisten koivujen heijastuessa sen pintaan.

Mutta kävimme toki kävelemässä museosillan suuntaan ja toiseen, aina Halikon kirkolle asti. Kurpitsojen sisällä olevat tuikut sytytettiin kuitenkin jo alkuillasta ja illan edes vähän pimetessä kurpitsat olivat valaistuja, vaikkei niissä valoisassa alkuillassa vielä varsinaista ”valonauhaa” muodostunut. Kuvittele muuten, jos kurpitsoja on n. 3 000, niin minkälainen työ on kynttilöiden sytyttäminen, joka ikinen ilta!

Kurpitsaviikot museosilta  Kurpitsaviikot museosiltaKurpitsaviikot museosilta Kurpitsaviikot museosilta Halikko kirkkoHalikko kirkko

Halikko kirkko
Hautausmaat lienevät myös osa Halloween/Kurpitsa -teemaa, joten toki poikkesimme Halikon hautausmaalla, jonka ylintä nurkkaa näyttää hallitsevan Armfeltin suku.
Tags from the story
,
Join the Conversation

14 Comments

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Pikku hiljaa mekin olemme alkaneet mukautua tähän Halloweeniin myös osana Suomen syksyä, vaikka alunperin sitä vähän turhana tuontitavarana pidettiinkin :-)

 1. Olimme sattumoisin viime vuonna tähän aikaan Turussa ja siinä samalla käytiin pimeässä illassa katsomassa kurpitsoja, olihan se ihan kivaa ja hienoa että syksyn iloksi järjestetään tapahtumia. Kyllähän tähän meidän pimenevään syksyyn piristystä kaipaakin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tanja! Olkoon vaan vaikka tuontitavaraa nämä kurpitsajutut, niin ihan kiva noita on katsoa!

 2. says: Elsa

  Hei vau, enpä ollut tästä aiemmin kuullutkaan! Hienon näköinen ja hauskan kuuloinen tapahtuma – pimeällä varmasti myös upea! ?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Elsa! Ulkopaikkakuntalaisena emme jääneet odottamaan illan pimenemistä kovin pitkään, mutta tapahtuman Facebook-sivuilla on kyllä näkynyt ”karmivia” kuvia pimeässä hohtavista kurpitsanaamoista :-)

 3. says: Eräs paikallinen

  Korjaus tuohon kurpitsalyhtyjen määrään. Niitä on alueella yli 60 000 ja se mainitsemasi ”kuutio” on Halikon vesitornin pienoismalli.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Tuo 3 000 mainittiin Ylen jutussa – nyt kun sitä tarkemmin katsoin, niin siinä tosiaan myös mainittiin, että kurpitsoja lisätään koko ajan. Ehkä niitä sitten on jo noin paljon – tai ainakin tosi paljon! Kiva lisätieto tuo, että ”kuutiolla” on ollut mallina vesitorni.

 4. Tosi kiva, että tällainen tapahtuma on Suomessa. Meille täällä Kaliforniassa kurpitsapellolla käynti on tietenkin joka vuotinen perinne, ja olenkin miehelle sanonut, että jos muutetaan joskus Suomeen niin joudumme käymään tuolla joka vuosi. Taisin lukea tästä paikasta pari vuotta sitten lehdestä.

  Jännä yksityiskohta muuten tuo, että siellä voi ostaa myös valmiiksi kaiverrettuja kurpitsoja. Ehkä ne kestää Suomessa kauemmin mutta täällä suht ne lämpimässä ne ainakin lässähtää ihan parissa kolmessa päivässä, ja homehtuukin sisältä. Kurpitsapelloilla myydään vain kokonaisia kurpitsoja.

  Ja tosiaan, kurpitsaa voi käyttää hyvin moneen tapaan. Täällä perinteistä kurpitsapiirakkaa kermavaahdon kera tarjoillaan myös Kiitospäivänä ja joulupöydässä. Ja itse olen joskus paahtanut ne siemenet myös. Ne sopii kivasti salaatin päälle.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Paula! Nyt kun mainitsit noista valmiiksi kaiverretuista kurpitsoista, niin tämä tapahtuma olikin meillä ensimmäinen kerta kun ostimme valmiiksi kaiverretun kurpitsan kotiin ja kieltämättä se ei enää muutaman päivän päästä ollut ihan priimakunnossa. Suomen syksy on ehkä vähän viileämpi, mutta toisaalta tuolla valmiiksi kaiverrettuina myytävät kurpitsat saattoivat olla kaiverrettuja jo useita päiviä aikaisemmin, sillä eihän niitä kaikkia päivässä tai parissa kaiverreta. Siis ensi syksynä pitää taas ostaa kokonainen kurpitsa, Halikosta tai läheisestä K-kaupasta, ja kaivertaa ihan itse!

 5. says: Marjo

  Kiva juttu, että minun viime vuotinen postaus innoitti Meriharakat tänä syksynä ajelemaan Halikkoon. Ehdottomasti vierailemisen arvoinen kohde ja Rannikonpuutarha on tehnyt tästä vuosi vuodelta aina vain näyttävämmän tapahtuman. Me ajelimme eilen Kurpitsapuistoon päivällä ihailemaan kurpitsoita kun viime vuonna oltiin tapahtumassa paljon myöhemmin. Nyt lyhtyjä vasta sytyteltiin kun teimme lähtöä joten yhtään iltakuvaa ei minun uudesta postauksesta tänä vuonna löydy. Yhtään iso kurpitsaa en ostanut mutta useampi pikku kurpitsa lähti Marjon matkaan tänäkin vuonna. Tarkoitus oli ehtiä vielä Saloon taidenäyttelyyn mutta päätimme sittenkin siirtää sen toiseen kertaan.
  Kiitos vielä linkkauksesta minun viime vuoden juttuun, joka on tuonut paljon lukijoita myös omaan blogiini.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Marjo! Kiva tapahtuma, mutta hienoinen haaste tuo jäädäkö iltaan ja odottaa pimeän tuloa vai ajaa takaisin ennen kuin tie on pilkkopimeä. Tietysti, voisihan sitä jäädä Saloon yöksi :-)
   Lukijoita tälle jutulle on tosiaan riittänyt – enpä olisi uskonut, että tästä näyttäisi tulevan ehdottomasti lokakuun luetuin juttumme!

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.