Bongaa paikka!

Bongaa paikka feature

Sain käsiini Karttakeskuksen uudenkarhean opuksen Bongaa paikka! Bongarin muistilistat kaikkialle Suomeen. Osaltamme aktiivisin Suomi-retkeilyn aika on jo tältä vuodelta takana päin, mutta juuri silloinhan on mitä parhain kohta katsoa vähän taaksepäin, että missä on tullut käytyä ja tehdä ehkä kevyttä suunnittelua tulevalle keväälle/kesälle/syksylle, että mitä vielä voisi olla kiva nähdä – ei kun bongata!

Olen tähän mennessä tunnustautunut maabongariksi, majakkabongariksi ja kansallispuistobongariksi.
Maabongausta lukuunottamatta uusi kätevän pieni kirja kelpaa näihin kaikkiin. Tai no, majakoiden osalta se rajoittuu ”helposti vierailtaviin”, joka on vain pieni osa Suomen majakoista, joita itse lasken olevan 39 kappaletta. Mutta kansallispuistojen osalta kirja on ihan ajantasalla.
Kuntabongarillekin kirja tarjoaisi väritettäviä karttoja, mutta vaikka monetkin Maailmanmatkaajaystävistä bongaavat myös Suomen kuntia, niin ei, tähän en enää lähde!

Bongaa paikka!
Tässä yksi esimerkki kirjan bongauslistoista. Helsingin ”pilvenpiirtäjät” alkavat selvästi vallata tätä listaa ja jopa naapurustossamme sijaitsevat Niittyhuippu ja entinen Nesteen torni Espoossa näyttää mahtuneen tähän joukkoon.

Luettelematta kaikkia kirjan ihan mielenkiintoisia yli 50 bongauslistaa, niin seuraavassa muutama, joihin oli kivojen muistojen myötä pakko pysähtyä:

Suomen ääri- ja keskipisteet

Eteläisin, pohjoisin, itäisin, läntisin, absoluuttisesti tai mantereella ja keskipiste kolmella tavalla määriteltynä tuottaa 9 retkikohdetta. Näistä näyttäisi vain kolme olevan katsastettuna, eli läntisin piste Märketillä, mantereen eteläisin Tulliniemessä ja keskipiste Siikalatvan kunnassa. Tuo Tulliniemikin on vähän niin ja näin, sillä luontopolku päättyy kalliolle, joka väittää olevansa Suomen eteläisin piste, mutta se ei taida ihan sitä olla, mutta ihan eteläisimmälle pisteelle Tulliniemessä ei laillisesti tavallinen tallaaja pääse.

Suomen eteläisin luontopolku

Hienoimpia hiekkarantoja

Vaikkemme rantaelämäfaneja olekaan, niin ovathan monet näistä jo maiseminakin hienoja. Kuten vaikka Yyteri ja Kalajoen hiekkasärkät. Mm. Degersandin rannan Eckerön etelärannalla olemme tainneet ohittaa, vaikka Eckerössä olemme useamman kerran käyneet. No, ensi kerralla sitten! Helsingin Hietarantakin on päässyt listalle.

Kalajoki Lokkilinna
Tämä kuva on tietysti Kalajoelta

Luolat seikkailukohteina

Luolalistalta vain Högbergetin luola on tuttu, mutta sinne pääseminen vaatikin kaksi retkeä, joten se jäi kyllä mieleen! Juttummme Högbergetin luolasta, vaikkakin jo kahden vuoden takaa, on edelleen monena viikkona ollut yksi blogimme luetuimpia juttuja!
Torholan luolaa Lohjalla voisi ehkä lähiretkikohteena joskus harkita, pitäisihän sitä nyt Suomen suurin kalkkikiviluola nähdä.

Högbergetin luola Kirkkonummella

Koskien pauhua

Langinkoskesta ei tainnut koskaan kirjoittaa blogijuttua, vaikka sielläkin toissa kesänä kävimme Kotkassa käydessämme kaupungin lukuisten puistojen lisäksi. Kukkolankoskeen ihastuin Torniossa ikihyväksi tutustuttuani siellä elämäni ensimmäisen kerran lippoamiseen, Jyrävä kuulostaa etäisesti tutulta vuosikymmenien takaa, ajalta jolloin silloisessa työpaikassani tavattiin viedä asiakkaita Kuusamoon rentoutumaan.

Kotka Langinkoski Bongaa paikka!
Langinkosken maisemia – kuten myös jutun otsikkokuvan taustana
Kukkolankoski https://www.visitkotkahamina.fi/kohteet/langinkosken-keisarillinen-kalastusmaja
Lippoamista Kukkolankoskella

Unescon maailmanperintökohteet ja Geoparkit

Maailmanlaajuisesti emme suhtaudu Unescon maailmanperintökohteisiin ihan bongarin intohimolla, vaikka yli 200 moista onkin varmasti tullut koettua. Suomen 7 Unescon maailmanperintökohdetta kirja listaa tyylikkäästi, sisällyttäen listaan jopa kaikki kuusi Struven ketjun pistettä, joista olemme käyneet ”vain” kolmella. En suostu ottamaan tavoitteeksi loppuja kolmea, en!

Maailmanperintökohde Porlammilla

Geoparkkia en oikeastaan käsitteenä ole tuntenut, mutta Lauhanvuori-Hämeenkankaan Geoparkia on kyllä tullut kierreltyä. Ihmeellinen internet näyttää määrittelevän sen näin: ”Geopark on rajattu alue, joka sisältää tieteellisesti tai maisemallisesti merkittäviä geologisia kohteita. Geologian ohella geoparkissa on myös kiinnostavia luontokohteita sekä historiallisia nähtävyyksiä. Geoparkit ovat osa UNESCOn toimintaa.
Ehkä päädymme vielä joskus Rokuan kansallispuistoon ja sitä kautta Rokuan Geoparkkiin.

Kauhaneva-Pohjankankaan ja Lauhanvuoren kansallispuistot

Kirjojen tapahtumapaikkoja

Tämä on yksi suosikkini! Eikä vähinten siksi, että lista alkaa Väderskärin saarella, jossa on kuvattu Anni Blomqvistin Myrskyluodon Maija -sarjaa. Siis sitä vanhaa. Kuulemma Myrskyluodon Maijasta on tekeillä uusi elokuva, joka sekin kuvataan ainakin osittain Ahvenanmaalla.

Väderskär

Seilin saarella olemme käyneet purjeveneellä muutamaan otteeseen, mutta kun siellä nykyisin voisi kuulemma yöpyäkin, muutenkin kuin veneessä, niin ehkä sinne voisi vielä palatakin.

Turku, Hanko, Helsinki ja Espoo ovat kaikki tietysti hyviä miljöitä myös kirjoille. Kuten muutkin listan kaupungit – ja Tornionjokilaakso. Kirjoista kyllä yllättävän harva on minulle tuttu – taidan lukea niin paljon käännöskirjallisuutta tai matkailu sivuavaa kirjallisuutta englanniksi. Maria Kalliota (Espoo) olemme kyllä katsoneet televisiosarjana.

Alvar ja Aino Aallon jalanjäljillä

Tämä lista on jo itselläni ollut melko lähellä bongauslistaa, vaikka olenkin päättänyt ottamatta niitä lisää käyttöön :-)

Yksityisasunnoista Villa Skeppet, Villa Mairea ja Villa Kokkonen (ei muuten ole kirjan listalla) on nähty – vierailu kaikkiin näistä kannattaa suunnitella hyvissä ajoin, sillä kun kyse on kotimuseiosta vierailut onnistuvat vaan etukäteen varattavilla kierroksilla.

Villa Skeppet
Villa Skeppet Tammisaaressa

Villa Mairea ja Noormarkun ruukki

Julkisia rakennukset tutuissa kaupungeissa kuten Turun Sanomien toimitalo, Otaniemen yliopistokampus, Finlandia-talo, Kansaneläkelaitos Nordensköldin kadulla, Kulttuuritalo Helsingissä, Seinäjoen Aalto-kokonaisuus ja jopa Rovaniemen kirjasto ovat tuttuja.

Paimion parantolassakin olemme käyneet joskus kauan sitten, mutta kun se nyttemmin on avattu myös majoitustilana, niin sielläkin voisi käydä uudelleen.

Monen monta muutakin listaa

Lopetan, melkein, muisteluni tähän, vaikka kirja toikin mieleeni monen monta muutakin kohdetta. Kuten vaikka Parikkalan patsaspuisto ja Edvininpolku kohdassa Ympäristötaideteoksia. Tai Napuen, Bomarsundin tai Bengtskärin taistelujen paikat listassa Kuuluisia taistelupaikkoja. Helsingin olympialaiset 1952 -lista ei varsinaisesti herätä minussa minkäänlaisia intohimoja, mutta sen kohtaan 20. Olympiatulen sytytyksen muistolaatasta Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa luin juuri tästä Matkalla missä milloinkin -blogin jutusta ja silloin tein ainakin kevyen muistiinpanon aiheesta siltä varalta, että tuohon kansallispuistoon päätyisimme.

Bongaa paikka!
Napuen taistelun muistomerkki Kyrössa

Yö Bengtskärin majakalla

Kokonaisuutena pieni kirja muistutti kivasti mieleen paikkoja, joissa on käyty ja sai minutkin lisäämään muutaman kohteen potentiaalisten käyntikohteiden listalle.
Ainoa mitä jäin kaipaamaan, oli kartta tai luettelo kohteista kunnittain tai edes lääneittäin, niin voisi jonnekin päin matkatessaan helposti tarkistaa samalla kertaa kaikki – tai ainakin useimmat – kohteet samalla suunnalla.

Kirja saatu lehdistökappaleena.

Join the Conversation

18 Comments

 1. Tämä kuulosti kyllä hauskalta kirjalta. Täytyy hankkia käsiin ja lukaista läpi. Vaikuttaisi, että yllättävän monissa paikoissa olen käynyt. Pakko myöntää, että en olisi kyllä arvannut Turun tuomiokirkon kellotornin olevan noin korkea, joten yllättävääkin tietoa näköjään löytyy.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Kirjan listoja oli kyllä kiva lukea ja samalla miettiä, että tuolla ja tuolla ja tuolla on tullut käytyä. Ja samalla tietysti tehdä vähintään mielessään muistiinpanoja, että tuokin voisi olla kiva nähdä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Nadine! Kirjasta löytyy kyllä listoja vähän joka lähtöön, joten oleskelupaikkakunnasta riippumatta (kunhan se on Suomessa) voi bongausta harrastaa oikeastaan melkein missä vaan.

 2. says: Stacy

  Niin, eikä Nuorgamin murikka tien varressa ole Suomen pohjoisin paikka, vaan se on oikeasti Tenojoessa. Struven pisteistä olen käynyt kahdella, mutta Mustaviiri oli vähän kädenmittaa kauempana. Kuinka lähelle pitää päästä. Jos Tulliniemen luontopolku ja Nuorgamin muistomerkki hyväksytään, niin sitten olen käynyt Mustaviirin pisteellä. Napuen muistomerkki on nähty, Villa Skeppet on nähty, Aalto-keskukset Seinäjoella ja Rovaniemellä nähty, Muuramen kirkko nähty. Torholan luolassa olen käynyt ja monessa muussakin, Turun Luolavuorella ja Getabergetin luolalla.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Stacy! Noin olisin voinut arvellakin, että kun Suomi-kohteista on puhe, niin olet aika kattavasti niitä kierrellyt!

 3. Kiinnostavan kuuloinen kirja! Olen kyllä 70-luvulta alkaen kierrellyt Suomea aika hyvin Hangosta Utsjoelle ja Haltille ja Kaskisista Imatralle (silloin aikoinaan perheen lomamatkoilla), mutta monet nähtävyydet ovat kyllä jääneet väliin. Lohjalla olen joskus käynyt Karkalin luolassa, tosin en kovin syvällä – ahtaanpaikankammo iski aika nopeasti vastaan. Jännä kyllä, että Villa Kokkonen ei ole kirjassa mukana, se on kuitenkin Aallon merkittävä työ merkittävälle säveltäjälle.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Ismo! Varsinainen luolafani minäkään en ole, mutta aina joskus teen vähintään mielessäni muistiinpanoja lähikohteista, jos vaikka tarvitsisi päiväretkikohteita harmaan päivän piristykseksi :-)

 4. Näin jossain mainoksen tästä kirjasta ja se kuulosti ihan mielenkiintoiselta. Sitten mietin kuitenkin, että onkohan siinä paikkoja liian laajasti omankin mielenkiinnon ulkopuolelta. Toisaalta aina voi löytyä sellaisiakin, joiden olemassa olosta ei edes tiennyt eikä tiennyt olevansa kiinnostunut näkemään sitä. Innostun aina tällaisista ”kerää kaikki” listoista niin en taida uskaltaa tätä kirjaa hankkia. Pian on pakko nähdä nämä kaikki paikat.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Paula! Tuo on kyllä hyvä tunnistaa, että on taipuvainen keräilyyn – ja olla varovainen uusien listojen kohdalla :-)

 5. Mie tartteisin just jonkin tollasen! Tosin kaipaisin siihen myös sitä paikkakuntakohtaista listausta. Me ajeltiin muutama vuosi sitten useamminkin Tornioon päin ja en edes muita enää oliko se jossain Iin seudulla vai missä, mutta useamman kerran kun näkyi liikennemerkki nähtävyydestä: maanvajoamapuisto (muistaakseni tai ehkä kohouma), niin olihan sinne päästävä. Ja vihdoin kun sitten poikettiin reitiltä, niin en nyt ole lainkaan varma että oltiinko oikeassa paikassa, sellainen pettymys meinaan oli, vaikka ei ollut mitään odotuksia. Jostain syystä ei olla sen kommin tehty ekstempore retkiä :D Joten tälläinen valmis lista olisi ihan mahtava! Kiitos tästä tietopaketista, pistän ehdottomasti mietintään nyt isänpäivää ajatellen! :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Petra! Tuo on kyllä sen verran pieni ja kätevä kirja, että sen voi vaikka sujauttaa auton hansikaslokeroon tms. jos automatkoja tapaa tehdä – ehkä siitä aina joskus löytyisi tietoakin jostain tienvarsikohteesta.

 6. says: Melissa L

  Itsellä meni korona vuonna pää ihan pyörälle kun tajusin miten paljon nähtävää on jo yksistään Uudenmaan alueella. Äitini oli aikanaan kova Suomen kiertäjä ja olen lapsena käynyt sitten joka puolella mutta aikuisiällä olen vasta koronan myötä löytänyt myös SUomen matkailun. Itsellä on niin paljon paikkoja, joissa haluaisin käydä, että ihan hirvittää :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Melissa! Itsekin nyttemmin, Suomi-kohteittenkin osalta, olen aika kriittinen jo siinä kohtaa, että lisäänkö sen Listalle vai en, sillä tiedän, että sitten kun se on Listalla, niin sitten se on ainakin puolipakko joskus käydä katsomassakin.

 7. Kuulostaa mielenkiintoiselta kirjalta, mistä vois löytää vaikka kuinka monta uutta kohdetta missä käydä. Maailmasta voisi koota loputtomasti erilaisia listoja ja onkin ollut mielenkiintoista lukea teidän eri maa / majakka / kansallispuisto listoista, että kuinka monta on vielä takana ja montako edessä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Elina – niin kommentista kuin etenkin tuosta, että kerrot lukevasikin noita listojamme :-)

 8. says: Diiskuneiti

  Kiitos kirjavinkistä! Kävin heti katsomassa kirjaston sivuilla löytyykö kirjaa, mutta se oli varattuna Turun alueen kaikista kirjastoista. Tämä täytyy kyllä ehdottomasti saada käsiin :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! 20 euron hankintahinnalla tällaista ”käsikirjatyyppistä” kirjaa voisi tietysti harkita ihan hankintanakin :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.