ESTA vai viisumi Yhdysvaltoihin matkustettaessa

ESTA Yhdysvallat Kuuba

Finnairin panostus Yhdysvaltoihin Aasian sijaan taitaa tuottaa ainakin jossain määrin tulosta. Ainakin matkablogeissa julkaistuissa vuosiyhteenvedoissa ja Facebookin matkailuryhmissä on enemmän mainintoja matkoista vaikka Los Angelesiin, Dallasiin ja aina suosittuun New Yorkiin kuin matkoista Kaakkois-Aasiaan.

Yhdysvaltoihin matkustava suomalainen tarvitsee matkustusluvan, ESTAn, jonka pääosa suomalaisista saakin ongelmitta. Tärkeää on vain hakea se oikealta sivulta https://esta.cbp.dhs.gov/, josta sen saa ilman välittäjien nappaamaa lisähintaa. Haastavaksi oikean sivun löytämisen tekee Googlen tapa nostaa sivustojaan mainostavien välittäjien sivustot hakutulosten kärkeen.

Suomalainenkin voi tarvita viisumin

ESTAa ei kuitenkaan saa, jos on vieraillut Pohjois-Koreassa, Iranissa tai Syyriassa 1.3.2011 jälkeen tai Kuubassa 12.1.2021 jälkeen.
Näissä maissa vierailleet tarvitsevat ESTAn sijaan viisumin, jonka senkin useimmat Suomen kansalaiset saavat ongelmitta. Aikaisemmin tuolla 1.3. 2021 maalistalla olivat myös Irak, Sudan, Libya, Somalia ja Jemen, mutta ne on sittemmin poistettu listalta. Tosin tältä osin tilanne on vielä vähän vaiheessa, sillä ESTA-sivujen lista perustuu (jo päivitettyyn) listaan State Sponsors of Terrorism, mutta virallisia ESTAn hakemisiin liittyviä sivuja ei ole vieläkään päivitetty.
Tuon virallisen sivuston etusivulla (kuva yllä) on jo kysymys ”If I traveled to Cuba?” ja siihen vastaus (sivun alalaidassa) ”If a traveler is found to have visited a country designated as State Sponsor of Terrorism, the traveler is no longer eligible to participate in the Visa Wavier Program and must apply for a visa to enter the United States.” Maalistoja eri puolilla sivustoa ei kuitenkaan ole kaikkialla ehditty näköjään päivittää.

Lentoyhtiöiden käyttämillä IATA:n sivuilla asiasta todetaan kuitenkin yksiselitteisesti näin:
”Passengers who have been in Cuba on or after 12 January 2021 are not allowed to enter with an ESTA authorization.
Passengers who have been in Korea (Dem. People’s Rep.), Iran or Syria on or after 1 March 2011 are not allowed to enter with an ESTA authorization.”
(IATA:n sivuille on ensin syötettävä tietonsa, ainakin passi, synnyinmaa ja asuinmaa ja vasta sen jälkeen saa näkyviin tuon tiedon.)

IATA

Facebookin paljon matkustavien kansainvälisessä Every Passport Stamp -ryhmässä (yli 16 000 jäsentä) asiasta käydyt keskustelut ovat olleet vahvasti sitä mieltä, että IATA:n sivut ovat luotettavimmat, jopa luotettavampia kuin viranomaisten sivut, sillä lentoyhtiöhän on viime kädessä vastuussa siitä, että se kuljettaa matkustajan takaisin lähtömaahan, jos matkustajan matkustusasiakirjat eivät ole vaatimusten mukaisia. Tämän takiahan esimerkiksi koronatodistuksia ja muita useimpien maiden poikkeustilanteessa vaatimia lomakkeita tavattiin kysyä jo ehtona lennolle pääsyy, itse asiassa usein tarkemmin kuin sitten perillä kohdemaassa.

Matka Kuubaan ja viisumijonoon

Me haimme USA:n viisumia Iranissa käytyämme talvella 2017 ja kerroimme prosessista osana tätä juttua:

Monenlaisia matkavalmisteluja

us visa

Listalle uutena tullut Kuuba, Trumpin hallinnon viimeisenä ”saavutuksena” on toisin kuin muut listan maat ollut suosittu kohde muidenkin kuin ainakin jossain määrin maabongausta harrastavien matkailijoiden keskuudessa ja sen myötä ESTA-kelpoisuuden menettäminen saattaa tulla tutuksi useammallekin suomalaiselle. Saattaa tulla, sillä kannattaa huomata, että Kuuban osalta rajana on 12.1.2021 eli käytännössä koronasulkujen jälkeen tehdyt matkat maahan.

Kuuban ilmestyminen listalle onkin herättänyt jonkin verran keskustelua, sillä nyt asia koskeaa paljon useampaa kansalaista, eikä tietenkään vain Suomessa, vaan kaikkialla maailmassa.

Mondon sivuilla Facebookissa asiasta oli jokin aika sitten tällainen yhteenveto:
”Tilanne näyttää tämän asian suhteen kuitenkin olevan hyvin sekava, kun lukee matkailijoiden kertomuksia rajan ylittämisestä.
Joiltakin matkailijoilta on Kuubassa käynnin jälkeen edellytetty Yhdysvaltoihin viisumia, ja heidän aiempi ESTAnsa on peruutettu eikä uutta ole voinut hakea.
Joillekin Kuubassa käyneistä on annettu Yhdysvaltain rajalla suoraan ESTAn sijaan kertaviisumi. On sellaisiakin, jotka ovat käyneet Kuubassa (joko vuosia sitten tai ihan äskettäin), mutta Yhdysvaltain rajalla heidän ESTAnsa on kuitenkin kelvannut maahanpääsyyn.
Myös asiasta Yhdysvaltain rajaviranomaisilta kysyminen on tuottanut matkailijoille keskenään hyvin erilaisia vastauksia.
Parasta on hankkia ESTAn sijaan viisumi, jos käy Kuubassa ennen Yhdysvaltoihin pääsyä. Silloin ainakin pääsee maahan.”

Mutta jos vaan ”unohtaisin” …

Asian tiimoilta on vuosien mittaan myös eri yhteyksissä käyty keskusteluja siitä, että voiko vierailun näissä maissa sopivasti ”unohtaa” tai voisiko asian hoitaa hankkimalla uuden passin. Tällöin kuitenkin syyllistyy ESTA-hakemusta tehdessään valehteluun ja jos siitä jää kiinni, niin sitten molemmat kanavat, sekä ESTA että viisumi, saattavat mennä pitkäksi aikaa kiinni. Tieto matkoistasi tallentuu moneen muuhunkin järjestelmään kuin passiisi, esimerkiksi lentoyhtiöiden ja rajaviranomaisten käyttämiin järjestelmiin. Ehkä tavallisen matkailijan osalta näitä tietoja ei koskaan käytetä, mutta teoriassa se on mahdollista ja ainakaan itse en haluaisi rajalla jännittää, että mitenkähän tässä käy.

Etenkin jos Yhdysvalloissa käy – tai tekee vaan transitin Yhdysvalloissa, silloinkin tuo ESTA tai viisumi tarvitaan – useamman kerran 10 vuoden aikana, niin viisumi ei edes lopulta tule paljoa kalliimmaksi kuin kaksi vuotta kerrallaan voimassa oleva ESTA. 10 vuotta voimassa olevaa viisumia voi käyttää yli sen passin voimassaolon, johon viisumi on liimattu. Tällöin mukaan otetaan sekä viisumin sisältävä passi että voimassaoleva passi.

Viisumin käsittelyaikakaan Yhdysvaltain lähetystössä ei ole kovin pitkä, joku kommentoi äskettäin jossain yhteydessä sen olevan 2-3 viikkoa. Ongelmaksi voi sen sijaan tulla viisumin saamiseksi tarvittavien haastatteluaikojen vähyys, eli sitä voi joutua odottamaan pitkäänkin, tätä kirjoittaessani 50 päivää. Tosin Yhdysvalloista on viime aikana kantautunut uutisia siitä, että sikäläisen matkailualan toimijat ovat noin yleisesti vaatineet viisumikäsittelyn nopeuttamista, sillä monista maista matkailijat tarvitsevat poikkeuksesta viisumin Yhdysvaltoihin ja nyt nuo matkailijat jäävät tulematta, jos viisumia ei saa kohtuuajassa.

Lopuksi vielä asiaan liittyen ohje maabongauksesta kiinnostuneille: Yhdysvaltain viisumi kannattaa hakea heti kun on käynyt yhdessä noista ESTAn saannin estävistä maissa. Haastattelu on yksinkertaisempi ja suoraviivaisempi siinä vaiheessa verrattuna tilanteeseen, että joudut selittämään vierailusi kaikissa listan maissa. Viisumin saatuasi voit vierailla muissakin listan maissa, viisumin osalta tilanne ei siitä enää muutu.

Isfahan iran
Tämä kuva on Isfahanista, Iranista. Jutun otsikkokuva on tietysti Kuubasta.
Tags from the story
, , , ,
Join the Conversation

15 Comments

 1. Tuli itselleni yllätyksenä kyllä tuo Kuuba. Oma matka sinne tosin on tehty paljon aikaisemmin eikä uutta ole tulossa, mutta en olisi tuota tosiaan tiennyt. Muihin mainittuihin maihin ei matkoja ole suunnitteilla, vaikka Iran kyllä jossain määrin kiinnostaa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! On tainnut monelle olla yllättävä veto tuo Kuuba, sillä se on kuitenkin kaikista noista kohteista ehkä ollut lähimpänä ”ihan tavallista matkakohdetta”.

 2. says: Daniel

  Oho, iso kiitos tästä! Ei niinkään Kuuban osalta, vaan noiden ”vapautettujen” maiden osalta. Harkitsin toissa vuonna kohtuullisen vakavissani Khartumia matkakohteena, mutta hylkäsin sen tuon ESTA-kelpoisuuden menettämisen vuoksi. Ja jos olisin tiennyt tämän Kuwaitissa marraskuussa, niin olisin saattanut harkita Irakissa pistäytymistä astetta vakavammin – ehkäpä kuitenkin parempi, etten tiennyt! Havannassa kävin, kun Finnair ennen koronaa vielä lensi sinne suoraan. Uudestaankin voisin mennä, mutta en nyt sitten menekään, jos se tuollaisia mutkia aiheuttaa sitten Amerikan-matkoihin.

  Juuri USA on ehkä se maa, jonne ei minustakaan kannata mennä unohtelumentaliteetilla. Muuten olen saattanut yhtä sun toista unohtaa, ihan pakonkin edessä. Vaikkapa Intian viisumilomakkeessa haluttiin tietää kaikki maat, joihin on viime aikoina matkustettu, mutta eihän ne mahdu sinne sähköiseen lomakkeeseen, kun tila loppuu kesken! Valikoin sitten muutaman, joiden leimat oli passissa selkeitä ja se sai luvan riittää. Ja riittikin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos itsellesi kommentista! Kaikkihan näiden maahantulosäädösten osalta ovat jatkuvassa muutoksessa, jos ei nyt ehkä ihan viikosta toiseen, kuten välillä nuo koronajutut, mutta pitemmällä aikavälillä kyllä, eli kannattaa aina jotain suunnitellessaan tarkistaa sen hetkinen tilanne. Every Passport Stamp -ryhmän seuraaminen Facebookissa tapaa kyllä aika hyvin vinkata tällaisistakin jutuista. Paljon matkustavilla kyllä nuo luettele kaikki maat, joissa olet käynyt useamman edellisen vuoden aikana ovat kyllä vähän liiankin haastavia – Kiina aikoinaan myös harrasti noita viisumihakemuksissa.

 3. says: Mari/Kodinvaihtaja

  Estassa osasin mennä aikaisemman möhläilyn perusteella oikealle 21$ maksavalle sivulle (ennen 14$), mutta Kanadan eTan suhteen meinasi käydä kämmi – seitsemän dollarin sijaan meinasin pulittaa 90… ärsyttäviä nämä rahastusfirmat..

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mari! Kerran olen onnistunut saamaan rahastusfirmaan haksahdettuni, kauan sitten, taisi olla juuri ESTA, jopa rahani takaisin, kun uhkailin, että EU:ssa tuo on laitonta.

 4. Kiitos tästä postauksesta. Tulipa sopivasti kun olin juuri ollut aikeissa tarkistaa mikä oma tilanteeni on. Yllättäen olenkin näköjään taas ESTA-kelpoinen, kun ”kielletyissä” maissa käymisestä on aikaa. Nämä rajoitukset ovat kyllä melkoista pelleilyä. Ikään kuin ihminen automaattisesti tukisi jonkun maan politiikkaa matkustamalla maahan. Hupaisaa sekin, että voisin aina antaa perusteeksi työni, mutta kun Jenkkilän rajavartijat ei tykkää journalisteistakaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Joskus aika hoitaa :-) Suomalaisesta näkökulmasta monet asiat monessa maassa ovat enemmän tai vähemmän outoja, mutta maassa maan tavalla, eli eipä sillä paljoa voita, että luokittelisi jonkun muun maan säädökset tyhmiksi ja sen takia päättäisi olla niitä noudattamatta.

 5. Tuo Kuuba on kyllä tavallaan erikoinen lisäys listaan. En olisi sitä itse tiennytkään. Muihin listan maihin oletan, etten tulekaan matkustamaan, niin ei huolta sen suhteen.
  En tiennytkään, että viisumi on voimassa automaattisesti sitten 10 vuotta. Saako sillä viettää sen saman 3 kk:tta kerrallaan maassa?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sanna! Olihan tuo Trump erikoinen presidenttinäkin, niin miksei sitten tällä saralla … En ole selvittänyt tuota, että kauanko viisumilla saa viipyä, kun näkyvissä ei ole ollut koskaan muutamaa viikkoa pitempää tarvetta. Mutta tieto löytynee – ja tieto löytynee lähetystön sivuilta, ja varmimmin sieltä oikeana.

 6. Hyvä tietää nykyajan käytäntöjä kun edellisestä Yhdysvaltojen reissusta alkaa kohta jo olla 10 vuotta, huhuh. Sen vuoksi ollaan jo alettu haaveilemaan seuraavasta ja nyt kun kävin Israelissa, niin mietin kyllä että miten se tulee vaikuttamaan Yhdysvaltoihin matkustamista. En oo perehtynyt eikä välttämättä ole vaikutusta, mutta muistelisin että aikoinaan Israelissa käynti vaikutti just negatiivisesti moneen maahan tuloon. Tuo on kyllä totta, että on näkynyt huomattavasti enemmän reissuja Pohjois-Amerikkaan kuin Aasiaan päin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Elina! Nämä kansainvälisen politiikan jutut ovat välillä haastavia ymmärtää suomalaisen näkökulmasta, mutta juurikin suhteessa Yhdysvaltoihin niin esimerkiksi Israel ja vaikka Saudi-Arabiahan ovat erinomaisissa väleissä Yhdysvaltojen kanssa, eli potentiaaliset vaikeudet Israelin osalta tulevat sen naapurimaissa, ei Yhdysvalloissa.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *