Pariisin Ville ja talvisen Porvoon tunnelmia

Porvoo feature

Syksyn matkojemme mittaan erittelin muutamankin käyttämämme hotellin osalta mielessäni, että mitkä kaikki tekijät vaikuttavat siihen, että esimerkiksi hotellimme Manilassa, Kööpenhaminassa tai miksei Rondassakin tuntuivat (melko) täydellisiltä valinnoilta.
Tällaisia asioita tapaan arvostaa – tai toisin päin – näistä maksan mielelläni:

  • Hyvä sänky ja tyyny (tai jopa tyynyvalikoima) – mieluiten yhden ison patjan parisänky
  • Toimiva ja hiljainen ilmastointi (ainakin lämpimissä kohteissa)
  • Helppokäyttöinen riittävän nopea wifi (ainakin Euroopan ulkopuolella)
  • Toimiva suihku ja kunnolla lämmintä vettä!
  • Laskutilaa, työpöytä ja helppokäyttöisiä pistorasioita
  • Jääkaappi, vedenkeitin, juomavettä ensimmäisen illan tarpeisiin
  • Lähiravintola ja lähikauppa
  • Hyvä aamiainen, hyvästä teestä ja appelsiinimehusta saa helposti pisteitä!
  • Hyvä sijainti
  • Kiva näköala, merinäköalastakin tapaamme nykyisin melko helposti maksaa lisää

Porvoossa asuimme yhden yön verran vanhan kaupungin sydämessä sijaitsevassa pienessä Pariisin Ville -hotellissa.
Yllä mainituista kriteereistä täydellisyydestä jäi uupumaan vain työpöytä, vedenkeitin, lämpimät vaihtoehdot aamiaisella ja näköala. Valitsemamme standardihuone oli kyllä sikäli tilava, että huoneen lisäksi siinä oli sen verran iso eteinen, että tavaroille oli kivasti laskutilaa ja kaipa siellä ollutta pientä pöytää olisi voinut käyttää työpöytänäkin, jos sille olisi ollut tarvetta. Nyt yhden yön reissulla meillä ei läppäriä edes ollut mukana. Vedenkeitintä ei ollut, mutta ehkäpä pyytämällä olisi saanut (ostaa) kahvia tai teetä, mutta tyydyimme läheisten kahviloiden tarjontaan tarvittaessa. Sijainti Jokikadun varrella oli tällä kertaa hyödyllisempää kuin näköala.

Vanhan kaupungin sydämessä

Auton sai – etukäteisvarauksella ja 15 euron vuorokausihintaan – parkkiin sisäpihalle. Oli oikeastaan aika jännä ajaa tuonne vanhan kaupungin kujia pujotellen, sillä yksisuuntaiselle Jokikadulle piti tulla Raatihuoneen torin kautta. Aikaisemmilla Porvoon matkoillamme olemme aina jättäneet auton vanhan kaupungin ulkopuolelle. Ilman etukäteen varattua paikkaa sinne ei taida kannattaakaan. Meat District -ravintola hotellin vieressä oli nyt (helmikuussa 2023) remontissa, mutta rakennustelineistä huolimatta pihalle pystyi ajamaan, kunhan asiaan vähän keskittyi.

Aamiainen tarjottiin kahdessa vuorossa, sillä pieni hotelli oli käsittääksemme täynnä ja kaikki eivät olisi mahtuneet yhtaikaa pieneen ruokasaliin. Meitä ei sunnuntai-aamuna haitannut valita aamiainen klo 9 tai 10 – luultavasti, jos meidän jostain syystä olisi välttämättä pitänyt saada aamiainen aikaisemmin tai myöhemmin, niin ehkä sekin olisi jotenkin ollut neuvoteltavissa. Hotellin henkilökunta ainakin vaikutta kaikissa yhteyksissä kovin ystävällisiltä, avuliailta ja joustavilta!
Itse asiassa hotellin sivuilla on tarjolla samppanja-aamiainen, samppanjaa, mansikoita, suklaakakkua ja muita aamiaisherkkuja, mutta emme, helmikuussa, luottaneet (tuoreiden) mansikoiden saatavuuteen, joten skippasimme tämän mahdollisuuden (65 eurolla huoneeseen tarjoiltuna kahdelle hengelle).

Kaikenkaikkiaan hotelli oli kotoisa ja kiva! Standardihuone maksoi tammikuussa 156 euroa/yö. Varaus kannattaa tehdä ajoissa, sillä tällä taitaa olla siinä määrin kysyntää, että joutuvat aika useinkin myymään ei-oota.

Pariisin Ville Porvoo
Idyllisen hotellin idyllinen sisäpiha talviasussaan
Pariisin Ville Porvoo
Pariisin Ville Porvoo
Pariisin Ville Porvoo
Muutama naarmu pöydän pinnassa ei todellakaan haitannut muuten hyvää aamiaiskokemusta. Kahvi ja tee tarjoiltiin pöytiin.
Pariisin Ville Porvoo
Talvisella reissulla auto saattaa aamulla näyttää tältä

Porvoon tunnelmia

Tällä kertaa tulimme Porvooseen kiertääksemme Porvoon talot kertovat -kirjan opastamana muutamia Porvoon vanhoja taloja.

Valitsemaamme viikonloppuun osui myös Porvoon valot -tapahtuma ja mikä kaikkein ihaninta, sen verran talvea, että Porvoo oli ohuen valkoisen lumivaipan peitossa. Talvimatkailussa on aina riskinsä, vesisade ei innosta kiertelemään pientäkään kaupunkia. Mutta meitä onnisti – perjantaina oli tuulen, melkein myrskyn, takia melko kylmää, mutta siitä selviää sentään vaatetuksella. Yöllä sitten satoi muutama sentti lisää valkoista lunta ja tuulikin tyyntyi, joten lauantai-aamuna kaupunki oli kauneimmillaan!

Tuon kirjan perusteella suunnittelemamme kävelyreitin varrelta poimimme myös nämä perinteiset Porvoon ja Porvoonjoen näkymät, jotka eivät nyt suoranaisesti liittyneet tuohon kirjaan:

Porvoo talvisia tunnelmia Pariisin Ville Porvoo
Kontti ja musta alusta idyllisen talvisella torilla liittyivät Porvoon valot -tapahtumaan
Porvoo talvisia tunnelmia
Klassisimmat näkymät Porvoon joen maisemiin ovat tietysti joen toisella rannalla.
Porvoo talvisia tunnelmia Pariisin Ville Porvoo
Porvoo talvisia tunnelmia
Valkoinen ravintolalaiva Glückauf  talviteloilla
Porvoo talvisia tunnelmia
J.L. Runeberg talviteloilla

Kliseisesti uutta ja vanhaa Porvoon joen rannalla :-)

Porvoo lahjatavaroita
Porvoo, etenkin Jokikatu, on pullollaan pieniä sisustus- ja lahjatavaramyymälöitä, mutta tältäkään matkalta mukaamme ei tarttunut matkamuistoja, ei edes jääkaappimagneettia. Taulu, joka toimi verkkovirralla oli vähän outo ajatus, voisi ajatella että vaikka ajastetusti ledit palaisivat paristoillakin aika pitkään.

Suklaata Porvoossa: Brunbergin talvisuukkoja ystävänpäiväasetelmassa ja Petri’s Chocolaten vähän hienostuneempi näkemys asiasta – näitä molempia kulkeutui jotenkin kummasti meille kotiinkin :-)

Porvoon valot

Porvoon valot -tapahtuma järjestettiin perjantai- ja lauantai-ilta 10 ja 11.2. ilmeisesti nyt jo neljännen kerran. Tapahtumassa oli mielestäni positiivisella tavalla jotain aikaisempien vuosien Lux Helsinki -tapahtumasta. Valaistut kohteet olivat perinteisiä, kuten Raatihuone, Tuomiokirkko ja vaikka Jokikadun rakennukset ja kaikki kohteet olivat hyvinkin kohtuullisella kävelyetäisyydellä toisistaan. Tarjolla olisi ilmeisesti ollut ilmainen bussikin, joka kiersi kohteita, jos käveleminen kaukaisimpiin kohteisiin vanhasta kaupungista kuten Taidetehtaalle ei olisi innostanut. Emme tosin onnistuneet kyseistä bussia sattumalta näkemään, mutta ehkä jos olisimme sitä erityisesti etsineet, niin sekin olisi löytynyt.

Vuoden 2024 päivämääriä tapahtumalle ei ole vielä tiedossa, mutta jos Sinulla – kuten meillä – on lista tulevia matkaideoita, niin kirjoita siihen talvinen Porvoo helmikuun toiselle viikonlopulle, osunee suurella todennäköisyydellä siihen ensi vuonnakin.

Porvoon valot -tapahtumasta on juttu myös blogissa Sikses kiva paikka, jos haluat fiilistellä sitä enemmänkin.

Jokikatu oli hienosti valaistu ja tapahtumaan osallistujat pääsivät halutessaan vaikuttamaankin sen valaistukseen:

Pariisin Ville Porvoo
porvoon valot
Raatihuoneen seinään heijastettu Kompassin tarina oli kokonaisuudessaan hieno, mutta erityisesti pidin tästä kohdasta, jossa talo peittyi köynnöksiin

Tuomiokirkko oli Raatihuoneen lisäksi ehkä toinen tapahtuman pääkohteista. Kirkossa jaettiin myös kaikille halukkaille Visit Porvoon sponssaamana punaisena hehkuva ”heijastinsydän” ja olikin kiva nähdä niitä sitten joka puolella kaupunkia sykkivän ihmisten rinnassa.

porvoon valot
Kunnantalon seinään heijastettu teos oli enimmäkseen melko olematon, mutta oli silläkin kohtansa

WSOY:n talon sisäpihalla olevaan teokseen joutui hetken jonottamaan, sillä pihalle mahtui kerralla vaan rajallinen määrä ihmisiä, mutta jono oli ihan inhimillisen mittainen, ainakin perjantai-iltana.

porvoon valot
Raatihuoneen torilla oli paitsi ruokakojuja myös performansseja
porvoon valot


Tags from the story
,
Join the Conversation

12 Comments

  1. Itselläni on pitkälti samat asiat joita hotellissa arvostan, tosin aamiainen ei ole kovinkaan tärkeä. Niitä kuitenkin on yleensä aika hyvin saatavilla ja tuntuu oikeastaan miellyttävältäkin syödä aamiainen eri paikoissa. Toki, jos majoittuu vain yhden yön, niin tilanne on hieman eri. Tuo Porvoon Valot olisi ollut kiinnostava, mutta olimme tuolle viikonlopulle sopineet muuta.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mikko! Me liikumme usein melko ripeästi paikasta toiseen ja aloitamme mielellämme aamumme jopa melko aikaisella aamiaisella, joten hotellin aamiainen sopii meille parhaiten. Jos olemme pitempään samassa paikassa, niin sitten ne, usein buffetit, alkavat olla jo vähän överijuttu.

  2. says: Daniel

    Olen vähän huono kotimaanmatkailija, tai mitäpä sitä kaunistelemaan, surkea sellainen. Mutta edellinen postaus Porvoosta sai kyllä miettimään, taas kerran, että siellä voisi sentään pitkästä aikaa käydä ja olla ehkä yötäkin. Jäin odottelemaan tätä Pariisin Villen postausta ja odotellessa tutkin jo heidän kotisivujaankin, joilta en muuten löytänyt mitään hintatietoja pysäköinnistä, joten kiitos tuosta infosta! En ole ihan vakuuttunut siitä, että hinta ja laatu kohtaavat, siis huoneen osalta, mutta kyllähän tuo silti viehättävältä vaikuttaa.

    Aamiaisesta kysyisin, että miten runsas se oli. Lämpimistä aamiaisruuista en muuten niin välitäkään, mutta kai siellä nyt esim. paistettuja munia oli? Onko lautaselle päätynyt suurin piirtein kaikkea, mitä tarjolla oli, vai vain pieni valikoima?

    1. says: Pirkko

      Kiitos Daniel!
      Edullisemminkin tuolla suunnalla varmaan asuu, mutta tuon sijainti oli tosi kiva ja tunnelmakin.
      Ei tuossa ihan kaikkea aamiaisella tarjolla ollutta ollut, eli kyllä siellä oli ainakin puuroa ja keitettyjä munia, muistaakseni. En vaan nyt välittänyt kummastakaan tuona aamuna.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Kati! Itse laitoin meille muistiin ensi syksylle Turun valotapahtuman. Nämä pienempien kaupunkien valotapahtumat tuntuvat sijoittuvan pienemmille alueille kaupungeissa ja sikäli kävijäystävällisemmiltä.

  3. says: Mari

    Hieno postaus ja kiitos omaan blogiini linkkaamisesta. Hotellissa arvostan hyvää aamiaista ja sänkyä. Ja jotain spesiaalia rakennuksessa tai sen historiassa, kuten tässäkin teidän hotellissa. Mekin harrastamme yleensä vain yhden yön pysähdyksiä roadtripeillämme, joten aamiainen on kiva olla hotellissa. Ja Porvoo, se nyt vaan on.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mari, niin kommentista kuin kehuista :-) Juu, oudommassa ympäristössä ei ole kiva heti aamusta etsiä, että olisiko joku paikka auki, mutta pitempään jossain viihtyessä se jo on mahdollista.

  4. Aikalailla samat asiat olisi minunkin listallani hotellia valitessa. Aina joskus joutuu jostakin joustamaan, eli siinä mielessä pitäisi kai miettiä missä tärkeysjärjestyksessä ne tulisi. Vedenkeittimen tilalle vaan kahvinkeitin, kiitos. Se onkin täällä Yhdysvalloissa onneksi melkein aina huoneessa. Sillä saan aloitettua aamun jo kun muu perhe nukkuu vielä. Kiva nähdä kuvia tuosta Pariisin Villestä. Olen siitä aika paljon kuullut hyvää.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Paula! Minä, joka en juo kahvia lainkaan, en paljoa näistä kapselikahvinkeittimistä kostu, joten siksi vedenkeitin. Kuljetamme varmuuden vuoksi mukanamme aina pientä määrää teepusseja ja pikakahvipötkylöitä, joten vedenkeittimellä onnistuvat molemmat juomat. Pariisin Ville on hyvä valinta Porvoossa ja sijaintikin on niin ytimessä kuin olla ja voi.

  5. Me ollaan pitkälti jätetty varsinaiset hotellit pois listoilta ja mieluiten otetaan joko huoneisto tai sitten huoneistohotelli. B&B on kyllä vielä ihan varteenotettavia vaihtoehtoja. Jotenkin koetaan, että se keittiö on meillä tärkeä ja voidaan syödä mitä halutaan ja milloin halutaan. Sopii meille. Emme toki hotelleille sano ei, mutta ollaan koettu, että huoneistot sopii meille paremmin.

    1. says: Pirkko

      Kiitos kommentistasi! Me taas pääsääntöisesti emme valitse huoneistoja, sillä lyhyellä reissulla aamiaistarvikkeidenkin hommaaminen on ylimääräinen tylsä ohjelmanumero. Emme myöskään halua tukea AirBnB-tyyppistä toimintaa, jossa huoneistot siirtyvät lyhytaikaiseen vuokraukseen pois varsinaisilta asuntomarkkinoilta. Euroopassa monessa kaupungissa turistien aiheuttama asuntopula ja/tai vuokratason nousu, joka ajaa kaupungin varsinaiset asukkaat keskustasta lähiöihin. Mutta hyvähän se on, että on erilaisia vaihtoehtoja erilaisille ihmisille, kunhan ne vielä toteutetaan muille liikaa ongelmia aiheuttamatta.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *