Muutama päivä Trianassa

triana feature

Sevillan viikkomme jakautui asumisen osalta lopulta kahteen osoitteeseen. Aluksi asuimme ihan vanhan kaupungin keskustassa, mutta koska emme onnistuneet jatkamaan varaustamme samassa asunnossa, muutimme loppuviikoksi Trianaan, mikä osoittautuikin ihan hyväksi ratkaisuksi. Trianan asuntomme oli ihana ja kotikulmien muuttuessa vähän toisiksi Sevillakin avautui meille uudesta näkökulmasta.

Sevillan eri kaupunginosilla on jokaisella omanlaisensa tunnelma ja historia. Triana sijaitsee Guadalquivir-joen länsirannalla ja on tunnettu keramiikkatehtaistaan ja flamenco-klubeista, mutta myös hyvästä ruuasta. Viikon aikana tutustuimme myös Santa Cruzin kaupunginosaan, mutta siitä lisää toisella kertaa. Triana on vilkas työväenluokan kaupunginosa, aikoinaan monen kuuluisan härkätaistelijan ja flamencotanssijan koti. Trianassa ei ole isoja tai tärkeitä nähtävyyksiä, mutta sitä enemmän aitoa elämää eivätkä turistitkaan ole ainakaan vielä löytäneet aluetta liian suurissa määrin.

Guadalquivir-joen länsirannan värikkäitä taloja, siis Trianan, näimme ensimmäisen kerran jo jokiristeilyllä. Muuton keskustasta Trianaan teimme kävellen, eli Triana sijaitsee sekin hyvinkin kaupungin keskustassa. Matka joihinkin Sevillan kohteisiin oli lyhyempi ensimmäisestä asunnostamme Calle Hernando Colonilla, toisiin taas Trianasta.

Triana
Triana ja Guadalquivir -joki

Trianan silta ja kauppahalli

Trianan keskustaksi voinee väittää Trianan sillan (tunnetaan myös nimellä Puente de Isabel II) kupeessa sijaitsevaa Trianan kauppahallia. Mercado de Trianassa myydään kaikkea mitä nyt kauppahalleissa tavataan myydä, kaloista kukkiin ja hedelmistä juustoihin. Sen lisäksi hallissa on muutama ravintola ja kahvila.
Lisää ravintoloita on Trianan sillan jatkona olevalla Calle San Jacintolla ja kauppahallin lähikujilla sen takana.

Sillan ja kauppahallin lisäksi Trianassa kannattaa käydä vilkaisemassa mm. Trianan katedraali, Santa Anan pieni kirkko, joka on ensimmäinen Sevillaan rakennettu kirkko espanjalaisten taas vallattua alueensa takaisin arabeilta. Näistä Trianan ”pienemmistä” nähtävyyksistä kävimme myös katsomassa pienen El Callejon de la Inquisicionin, jota pitkin harhaoppiset tai noidiksi epäillyt kulkivat usein viimeisen matkansa. Kapean kujan seinällä on myös muistolaatta yhdelle joen tulvista – joskus vesi on siis noussut näin korkealla Guadalquivir -joessa.

Trianan silta

Keramiikkamuseo

Samoilla kulmilla on pieni Keramiikkamuseo, joka sijaitsee Trianassa, sillä aikoinaan alue oli tunnettu – paitsi flamencon syntysijana – myös keramiikastaan. Joen rannoilla oli hyvänlaatuista savea, joten tämän raaka-aineen ympärille syntyi kukoistavaa teollisuutta. Museon alueella on useampia vanhoja polttouuneja ja se esitteleekin koko tuotantoprosessin ja valmiita keramiikkatuotteita eri aikakausilta.
Jos museot kuullostavat tylsältä tai parin euron pääsymaksu paljolta, niin museon vieressä on myös useampia isoja keramiikkaa myyviä liikkeitä, joissa niissäkin saa hyvän käsityksen siitä, että tämä on ainakin ollut iso juttu täällä.

Triana keramiikka
Kaikenlaisia kylttejä toteutettiin ennen keraamisina laattoina, myös mainoksia
Triana keramiikka
Hyvä elämä on kallista, toinen halvempi, muttei yhtä hyvä – näinköhän?

Flamencon syntysijoilla

Sosiaalisen median kanavissamme saimme myös useammankin kehotuksen käydä katsomassa Sevillassa ollessamme flamencoa. Pieniä, ja luultavasti isompiakin, flamenco-paikkoja on ympäri kaupunkia, mutta päädyimme lopulta valitsemaan yhden kävelyetäisyydellä Trianan asunnostamme olevan paikan, jonka ovella lippuja myyvä kaveri vielä ”varoitteli” meitä, että esiintyjät tekevät tätä sitten omilla ehdoillaan, ei turisteja varten, mutta meistä se kuullosti pikemminkin suositukselta kuin varoitukselta. Vanhan kaupungin liepeillä ja Santa Cruzin kaupunginosassa saattaa olla hienompia flamenco-paikkoja, mutta meistä ainakin tämä Lola de los Reyes oli hyvä. Hintaan sisältyi lasi viiniä tai olutta, mutta mitään ylihintaista huonoa ateriaa meille ei tyrkytetty. Tällaisiakin paikkoja Sevillassa ilmeisesti on tarjolla, kun meitä niistä varoitettiin.

Esityksen aikana ei saanut kuvata, mikä olikin mielestäni erinomaisen fiksu sääntö. Varsinaisen näytöksen – ja taputusten jälkeen – emsemble esitti vielä yhden numeron, jonka aikana kuvaaminen sallittiin.

Härkätaisteluareena

Trianasta käsin teimme myös retket joen toisella puolella olevalle härkätaisteluareenalle (Real Maestranza de Caballeria de Sevilla) ja Setas de Sevillan huikealle näköalarakennelmalle.

Härkätaistelusesonki ei ollut meneillään tammikuussa, mutta vaikka olisikin ollut, niin tuskin olisimme menneet. Lajista kertova museo oli kuitenkin hyvinkin informatiivinen, joten sen kierreltyään voi tietysti väittää jo tietävänsä kaiken aiheesta! Museosta pääsee myös ihan luvallisesti ”livahtamaan” itse areenalle kokemaan sen itse, ilman hevosta ja härkää tosin. Valokuvien takia kiipesimme reippaasti myös niin ylös katsomoon kuin vaan pääsimme – kokemus sekin.

Plaza de toros de la Real Maestranza de Caballería de Sevilla
Plaza de toros de la Real Maestranza de Caballería de Sevilla
Plaza de toros de la Real Maestranza de Caballería de Sevilla
Plaza de toros de la Real Maestranza de Caballería de Sevilla
Plaza de toros de la Real Maestranza de Caballería de Sevilla

Setas de Sevilla

Setas de Sevilla, Sevillan sienet, joka tunnetaan myös nimellä Metropol Parasol on iso puurakennus, joka muodostuu kuudesta isosta päivänvarjon (tai sienen) muotoisesta rakennelmasta, joiden lomassa ja osittain päälle pääsee kävelemään. Rakennus on kuulemma maailman suurimpia puurakennuksia ja puuelementit ovat suomalaisia! Tavallaan valitettavasti niitä ei kyllä hetimmiten puuksi tunnista, sillä ilmeisesti kyse on liimapuulevyistä tai vastaavista, jotka on vielä maalattu, eli vaikka rakennelma kauempaa näyttääkin vähän Aallon kalusteissa käytetyltä taivutetulta koivulta, niin sitä se ei ole.

Lähes 30 metrin korkeuteen kohoava rakennelma on pystytetty Sevillan kaupungin keskipisteeseen ja se valmistui vuonna 2011. Rakennelman ylin taso on (maksullinen) näköalatasanne turistimyymälöineen, keskimmäinen taso on toimii kaupunkilaisten (nuorison) oleskelutilana ja alimmalla tasolla on erillinen arkeologinen museo. Alueella on myös paljon kauppoja ja ravintoloita ja iso El Corte Inglesin tavaratalo.

Jos vanhan kaupungin keskustassa, katedraalin, Real Alcazarin palatsin kulmilla ja Plaza de Espanalla välillä tuntui, että eihän tässä kaupungissa ole kuin turisteja ja heitä kuljettavia hevosrattaita, niin Setas de Sevillan tienoilla Sevilla onkin jo ihan tavallinen kaupunki oikeine asukkaineen.

Setas de Sevilla
Setas de Sevilla
Setas de Sevilla
Setas de Sevilla
Setas de Sevilla
Kuuden sienen/aurinkovarjon kokonaisuuden hahmottaa ehkä parhaiten pienoismallissa
Setas de Sevilla
Lähikuvaa maalatusta kerrospuurakenteesta

Trianasta matkamme jatkuikin sitten jo Rondaan, jonne matkasimme bussilla, joka lähti Sevillan linja-autoasemalta, jonka senkin sijainti oli Trianasta matkaan lähteville lähes optimaalinen, vain Trianan sillan yli ja muutama kortteli jokirantaa. Sillan kupeessa olisi vielä voinut pysähtyä vaikka nauttimaan Sevillan viimeiset churrot. Yhdet, tai parit, oli kyllä tullut jo nautittua aikaisempina päivinä …

churroja

Lisää Trianasta ja Sevillasta

Lähtöportti-blogia kirjoittava Mika vietti viime syksynä Sevillassa, tukikohtana juuri Triana, kokonaista kolme viikkoa ja kirjoittaa kauniin tunnelmallisesti Trianasta, iltakävelyistä Guadalquivir-joen rannalla ja toki muustakin Sevillasta.

Meriharakka -blogista kannattaa lukea myös jutut Sevillan nähtävyyksistä ja yhteenveto Andalusian viikkomme kustannuksista ja majoituksista, jotka tietysti painottuivat Sevillaan, jossa vietimme pääosan ajasta.

Tässä jutussa siis paitsi Sevillan(kin) asuntojemme esittelyt myös eurot :-)
Tags from the story
,
Join the Conversation

8 Comments

  1. Härkätaistelusta kertova museo olisikin kiinnostavaa nähdä. Tavallaan joskus kiinnostaisi taistelukin nähdä, vaikka varsin epäeettistä toimintaa onkin. Churroja en muuten olekaan ikinä Espanjassa taitanut syödä, seuraavaksi sekin ilman muuta menee paikan päällä testiin.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mikko! Churroja pitää ehdottomasti nauttia jokaisella Espanjaan suuntautuvalla reissulla!

  2. Komppaan Mikkoa, tuo härkätaistelumuseo saattaisi olla mielenkiintoinen käyntikohde! Ja toki toivoisin, että touhu pysyisi vain ja ainoastaan siellä museossa pelkkänä historian havinana…

    1. says: Pirkko

      Kiitos Eveliina! Joo, ovathan ne vähän epätasa-arvoisia ne härkätaistelut, kun vaan toinen areenalle mennessään tietää varmasti kuolevansa.

  3. Triana näyttäisi olevan minulle sopiva kohde, koska olen sekä tehnyt aika paljon keramiikkaa, että tanssinut flamencoa :) Muutenkin näyttää mielenkiintoiselta! Tuo Setas de Sevilla muistuttaa kovin paljon Mumbain lentokenttärakennusta, jota juuri pari viikkoa sitten ihailin.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Raija! Trianassa olet lähempänä Sevillan normaalia arkea kuin katedraalin kupeessa, eli sikäli ainakin vähän pitempään kaupungissa viipyessä se saattaa tosiaan olla ihan kiva vaihtoehto.

  4. Teidän ja Mikan postausten perusteella tuntuu, että tuntisi Sevillan jo melko hyvin. ? Voisi lähteä reissuun samoin tein enempiä tutkimatta. ?

    Keraamisten laitojen käyttö talonumeroina, kyltteinä jne. erityisesti Espanjassa on kiva tapa, ne ovat upeita! Menisin ehdottomasti aiheesta kertovaan museoon. ?

    1. says: Pirkko

      Kiitos Kati! Otat vähän pitemmän pätkän Sevillaan niin ehdit vielä paikan päälläkin säätää ohjelmasi omiin mieltymyksiisi sopivaksi :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *