Joulumarkkinoilla Luxemburgissa

Luxemburg Airport

Vierailimme joulun alla Luxemburgissa. Luxemburgissa siksi, että edellisistä käynneistämme kaupungissa oli jo vierähtänyt lähemmäs 30 vuotta ja siksi, että halusimme käydä Schengenin kylässä. Mutta kieltämättä myös ajatus kauniista vanhasta kaupungista joulumarkkinoineen joulukaupunkina viehätti.

Joulu-tammikuussa 2023-2024 Luxemburgissa oli (ainakin) viisi isompaa joulumarkkinaa. Näistä vierailimme kolmella ja ohitimme raitiovaunulla vielä yhden ainakin pari kertaa. Vain viidennen, nimestään päätellen enemmän lapsille suunnatun tapahtuman (Winterkids) jätimme väliin.

Ihan Luxemburgin keskustassa lähellä toisiaan sijaitsivat Lëtzebuerger Chrëschtmaart ja Wantermaart. Kaupungin omilla sivuilla (jonne linkit) käytetään näistä luxemburgin kielisiä nimiä, myös englanninkielisillä sivuilla. Kieli on jo uhanalainen, joten suositaan sitä! Sen verran mekin opimme kieltä, että osasimme markkinoilla ja muissa yhteyksissä tunnistaa ja joskus sanoakin sanan moien (hei). Vähän kauempana keskustasta, mutta helposti saavutettavissa, etenkin kun koko Luxemburgin valtion alueella julkinen liikenne on ilmaista, sijaitsi Wanterparkin luistelurata ja sen yhteydessä oleva iso ravintola- ja markkina-alue. Niklosmaart Place de Parisilla ei näyttänyt ravintolan ikkunasta arvioiden niin erilaiselta kuin  Lëtzebuerger Chrëschtmaart, että pysähdys vielä sielläkin olisi mielestämme kannattanut.

Joulumarkkinat Luxemburg
Luxemburgin joulumarkkinat näkyvät ilmastakin: keskellä alhaalla Niklosmaart, lila täplä keskellä ylhäällä Wantermaartin maailmanpyörä ja vähän siitä ylös ja oikealle Lëtzebuerger Chrëschtmaart ja vielä enemmän oikealle Place Guillame II. Lähes ylälaidassa violetti alue on Wanterpark. Torni puiston keskellä vähän kuvan keskeltä vasemmalle on Villa Louvignyn, eli entisen Radio Luxemburgin rakennuksen torni.

Wantermaart

Ehkä Wantermaartin joulumarkkinat ovat Luxemburgin kaupungin suurimmat ja kauneimmat – ehkä eivät, sillä erot esimerkiksi joulumarkkinoiden koossa eivät ole suuria. Me suuntasimme kuitenkin ensimmäiseksi Wantermaartille, jo siksikin, että näimme sen ja sinne ja sieltä iltaisin vaeltavat valtavat ihmisjoukot hotellimme ikkunasta. Place de la Constitution -aukiolla  Gelle Fra -patsas nousee korkeuksiin keskellä markkinahumua yläkaupungin reunalla juhlistaen niin vapautta kuin joulua.

Gelle Fra -patsas edustaa nykyisin luxemburgilaisille niin vapautta kuin vastarintaa. Alunperin se pystytettin aukiolle vuonna 1923 ensimmäisessä maailmansodassa taistelleille luxemburgilaisille. Saksalaiset kuitenkin purkivat muistomerkin 1940 ja se hävisi. Sittemmin se löydettiin, sattumalta, ja vuodesta 1985 alkaen se on taas kohonnut ylväänä Place de la Constitutionilla.

Wantermaartilla oli paljon erilaisia vekottimia. Karuselli oli joulumarkkinoiden vakiokalustoa, mutta täällä oli hurjempiakin kieputtimia aina maailmanpyörään asti – ei nyt ihan niin paljon kuin vaikka Tivolissa, mutta monen monta kuitenkin. Myös ruoka- ja juomakojuja oli ehkä enemmän kuin millään muilla kaupungin joulumarkkinoista ja mahdollisesti puuttuvat talviasusteetkin kuten pipot, hanskat tai kaulahuivin olisi helposti saanut ostettua täältä.

Kannattaa myös pujotella kojujen lomasta myös ihan rotkon reunalle ja ihastella näkymää alakaupungin kattojen ylle ja Pont Adolphelle.

Palasimme aukiolle vielä toisenkin kerran aloittaessamme retken Petrussen kasematteihin – niihin johtava ovi on nimittäin sekin Place de la Constitutionilla.

Joulumarkkinat Luxemburg
Vasemmalla näkymä hotellihuoneestamme Gelle Fra -patsaalle ja joulumarkkinoille

Luxemburg Wantermaart

Joulumarkkinat Luxemburg
Tässä kohtaa melkein harmitti, että käsimatkatavaroilla matkustettaessa ei oikein isokokoinen leipä olisi mahtunut mukaan
Joulumarkkinat Luxemburg
Maailmanmatkaajallekin jotain joulumarkkinoilla – tosin laatikot, joissa näitä puisia karttoja myytiin, olivat nekin aika isoja

Joulumarkkinat Luxemburg Luxemburg Wantermaart Luxemburg Wantermaart

Lëtzebuerger Chrëschtmaart

Ihan kaupungin ytimeen, ravintoloiden ympäröimälle Place d’Armesin aukiolle, asettunut lähes 40 kojun joulumarkkina-alue oli ehkä suomalaiselle tutuin ja perinteisin sikäli, että ainakin puolessa kojuista myytiin joulukoristeita, talviasusteita tai jouluherkkuja. Loput kojut tarjosivat ruokaa tai juomaa – ehkä ainakin jossain määrin juomapainotteisesti. Katolisessa maassa torilla oli myös suurikokoinen jouluseimi.

Kiertelimme toria lounasaikaan, mutta emme lopulta sittenkään päätyneet syömään mistään kojusta, sillä jonot olivat lounasaikaan pitkiä. Lopulta ei myöskään ajatus seisten syödystä perunarösti- tai pasta-annoksesta ei talvisessa säässä innostanut riittävästi.

Sen sijaan päädyimme syömään perunarästiannoksen Brasserie du Cercleen aukion kulmassa. Täälläkin tunnelma oli katossa ja ruuhka ja meteli sen mukainen, mutta ruoka oli hyvää ja sen saattoi nauttia sisällä lämpimässä. Isommalla porukalla ja ruuhkaisimpina ravintolasta kannattaa jopa varata pöytä jos haluaa varmistaa paikkansa luxemburgilaisen ruuan äärellä.

Joulumarkkinat Luxemburg Joulumarkkinat Luxemburg Joulumarkkinat LuxemburgJoulumarkkinat Luxemburg

Pähkinänsärkijöitä kerrakseen
Pähkinänsärkijöitä joka lähtöön!

Wanterpark

Wanterparkin alueelle suuntasimme illan jo pimennyttyä. Hetken pohdimme bussipysäkillä, että mihin suuntaan lähteä, mutta jo kohta puistossa näkyi isoja ”valoeläimiä”, joten sinne! Kohta jo näkyikin myös valaistu luistinrata ja sen takana oleva markkina-alue – tässä tapauksessa pääosin ravintola-alue.

Luistimet ja lipun jäälle olisi saanut kympillä, mutta tyydyimme tutkailemaan paikallisten osaamista. Valoteosten kuvaaminen sulalla nurmikolla tarjosi sekin pientä haastetta, sillä paikoitellen nurmikko oli muuttunut hiukan liejuiseksi ja sen myötä liukkaaksikin. Wanterparkin ravintola-alueella oli myös runsaasti pöytiä, joten mainillalle gourmet-ravintola-alue olikin jossain määrin katetta.

Lopulta kuitenkin lähellä Wanterparkia sijaitseva punaisena hehkuva valosydän veti meitä puoleensa ja jatkoimme matkaa. Bussia paluumatkalle ei tarvinnutkaan etsiä, sillä totesimme olevamme jo sen verran tutuilla kulmilla, että päätimme kävellä takaisin hotellille. Ensimmäisenä Luxemburgin päivänämme osallistuimme parin tunnin ilmaiselle kävelykierrokselle. Tuolloin oppaamme sanoi, että kaupungin keskustassa minnekään ei ole yli 10 minuutin matka ja tämä tuntui pitävän paikkansa tässäkin tapauksessa.

Wanterpark Luxemburg Wanterpark Luxemburg Wanterpark Wanterpark Wanterpark Wanterpark Luxemburg Hot dogeja Wanterpark Luxemburg

Nathalie Bonnin suklaakahvila

Kaupungin jännin suklaakahvila ei ole vain joulumarkkinoihin liittyvä juttu, mutta koska se sopii loistavasti teemaan. Tänne mekin suuntasimme yhtenä iltana ihan hotellimme naapurissa sijaitsevan Wantermaartin humusta tarpeeksi saatuamme makeille iltakaakaoille.

Suklaakahvila sijaitsee ihan vastapäätä Luxemburgin suurherttuan palatsia, joten se on helppo löytää. Ensimmäisessä kerroksessa on myymälä, jossa myydään kuumaan maitoon sulatettavia suklaalusikoita kymmenissä eri mauissa ja kaikkea muutakin suklaasta. Kahvilan ja myymälän kassa sijaitsevat molemmat myymälän nurkassa ja pahimmillaan (kahvilan kannalta parhaimmillaan) jono kassalle ylettyy yläkertaan vieviin portaisiin asti. Mutta siitä vaan rohkeasti pujottelemaan jonon vierestä portaita yläkertaan, jossa varsinainen kahvila sijaitsee.

Kaakao tarjoillaan pöytiin, eli saat ensin kaakaomenun ja valittuasi juoman – maidon vaihtoehtona vaikka kaura- tai mantelimaidon – ja suklaan maun, mahdollisesti pienellä alkoholiannoksella höystettynä, kuppi kuumaa ja suklaalusikka tuodaan pöytään ja herkkuhetki voi alkaa! Suklaalusikan suklaa – tai tarkkaan ottaen kyse on puutikkuun kiinnitetystä reilun kokoisesta suklaapalasta – sulaa vähitellen kuumaan juomaan ja täyteläinen kaakao on valmis nautittavaksi. Kermavaahdon kera, jos olet niin halunnut.

Kahvila tarjoaa myös makeita ja pieniä suolaisiakin makupaloja, jos moisia kaakaon rinnalle kaipaat.

Facebook-sivuillamme joku valisti meitä, että tällaisia kahviloita tai ainakin kahviloita, joista voi tilata tällaisen ”tee-se-itse” -kaakaon, olisi Suomessakin, mutten tullut kysyneeksi missä. Jos tiedät, niin kerro, vaikka kommenteissa, niin tieto menee muillekin lukijoille.

Nathalie Bonn Luxemburg
Tarvikkeet valmiina, suklaalusikka, muki ja vielä kermavaahtomuki ja vaahtokarkki
Nathalie Bonn Luxemburg
Amaretto-vaihtoehdossa oli juoma pienessä muoviputkessa

Nathalie Bonn Luxemburg
Nathalie BonnNathalie Bonn Luxemburg

Place Guillaume II:n maalaismarkkinat

Ensimmäisen päivän ilmaisella kävelykierroksella tuli myös Luxemburgin kaupungintalon edustalla torstai-aamuna tyhjällä Place Guillame II:lla seisoessamme, että tällä aukiolla on maalaismarkkinat keskiviikkoisin ja lauantaisin (7:30 – 14:00). Tästä syystä aukiolla ei ole joulumarkkinoita. Hotellimme (Simoncini) sijaitsi sekin lähes samaisen aukion reunalla, joten päätimme aloittaa lauantaimme kiertelemällä maalaismarkkinoilla.

Ainakin näin joulun alla tarjolla oli erityisesti kukkia ja jouluisia kynttiläasetelmia. Toki, näin talvella telttojen suojassa, oli myytävänä myös hedelmiä ja vihanneksia, kymmeniä ja taas kymmeniä lajeja, hyvässä järjestyksessä. Tulppaaneista taidetaan sanoa, että ne säilyvät kotona paremmin, jos ne pystyy laittamaan yöksi viileään. Täällä, ehkä 5-10 asteen lämpötilassa, kaiken väriset tulppaanikimput taisivat säilyä pitkään hyvinkin parhaimmillaan ulkona. Suomessa tulppaanikausi alkanee vasta tammi-helmikuun taitteessa, täällä ne taitavat kuulua myös jouluun!

Muutamia ruokakojujakin oli, mutta ehkä aamupäivällä ihmiset tulevat torille enemmänkin ostaakseen ruokaa – ja kukkia – mukaansa, kuin syödäkseen heti aamiaisen jälkeen mitään. Belgialaiset vohvelit kyllä vähän houkuttelivat. Saksan, Ranskan ja Belgian ympäröimässä Luxemburgissa kaikkien naapurimaiden ruokakulttuurit ovat voimakkaasti läsnä.

Päärynöitä Luxemburg
Punaisia päärynöitä näkyy kotiostarillamme Matinkylässä harvemmin

Tulppaaneja

Tulppaaneja

Adventtikynttilät Luxemburg
Tällaiset havuseppeleeseen tehty asetelma neljästä adventtikynttilästä näytti olevan Luxemburgissa suosittu – hotellimme aamiaishuoneessakin sellainen oli ja lähtösunnuntainamme kynttilöistä paloi jo kolme, olihan 3. adventtisunnuntai. Suomessa kaikki vastaavat kynttiläasetelmat on taidettu tuomita palovaarallisina.

Belgialaisia vohveleita

Place Guillame II
Place Guillame II myöhemmin iltavalaistuksessa – karuselli toki oli tälläkin aukiolla vaikkei joulumarkkinoita ollutkaa

Maailman joulumarkkinoilla

Joulun alla edes joitakin matkailuaiheisia uutiskirjeitä tilanneen sähköpostissa ei ole pulaa vinkeistä joulumarkkinoille. Luxemburg ei ollut päässyt esimerkiksi kummallekaan näistä kahdesta listasta – mutta toisaalta, mitä nyt matkailutoimittajat tietäisivät :-)

Puolet listojen ”joulumarkkinakaupungeista” olivat samoja ja esimerkiksi Helsingin Tuomaanmarkkinat ja Tivoli, jossa kävimme vuosi sitten ennen joulua, olivat molemmilla listoilla. Sen sijaan Tallinna, tuo suomalaisten suosikki, ei oli päässyt vain CNN:n listalle :-)
Toisin kuin Helsingin Tuomaanmarkkinat monet joulumarkkinat maailmalla, esimerkiksi Tallinnassa – tai vaikka Luxemburgissa – ovat auki myös joulun yli, usein loppiaiseen asti. Tallinnan jouluummekin joitakin vuosia sitten värikäs joulutori toi mukavasti tunnelmaa myös itse jouluna.

Tivolin joulu

Joulu Tallinnassa

Joulupukki on väsynyt
Aina ei jaksa jouluakaan :-) – väsynyt joulupukki kadun laidalla
Tags from the story
,
Join the Conversation

10 Comments

  1. Luxemburgissa me ei ollakaan ikinä käyty. Jonnekin Euroopan joulumarkkinoille meillä oli ajatus lähteä käymään, mutta jotenkin tämä joulukuu oli niin hektinen, että ei vain aika oikein riittänyt. Pitääpä yrittää ensi vuonna uudestaan.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mikko! Luxemburg on todella viehättävä kaupunki ja kompaktina erinomaisen turistiystävällinen. Myös Luxemburgin muut osat ovat helposti saavutettavissa, jopa tuolla ilmaisella joukkoliikenteellä, eli autoakaan ei välttämättä tarvitse vuokrata vaikka maata haluaisi kiertää vähän laajemminkin.

  2. says: Daniel

    Löytyipä Luxemburgista paljon nähtävää! Erikoinen ja mitä ilmeisimmin oikein onnistunut valinta joulumarkkinoille. Kävin tuolla helmikuussa 2021 juhlistamassa sitä, että HUS ryhtyi myöntämään maksuttomista koronatesteistään todistuksia, jollainen tuonnekin tarvittiin. Silloin ei tarvinnut miettiä, onko ravintoloissa tungosta, kun ne oli kaikki suljettu, mutta hotelli oli ystävällisesti asettanut aulaan mikron, niin eipä sitä nälkäiseksi jäänyt, kun osti kaupasta eineksiä ja jäätelöä :) Oli se kyllä hullua aikaa.

    Kaupungissa riitti, ilman jouluerikoisuuksia, nähtävää puoleksitoista päiväksi ihan hyvin, pidemmäksi aikaa tuskin olisi riittänyt. Ilmainen joukkoliikenne oli suuri etu, varsinkin lentokentältä keskustaan. Ei tarvinnut selvitellä lippujen hintoja tai vyöhykejärjestelmiä eikä sitäkään, mistä niitä lippuja saa. No, rehellisyyden nimissä ei sitä tarvitse selvitellä juuri missään muuallakaan paitsi Helsingissä, missä lippuja ei saa mistään ja niiden hinnat ovat hirveät.

    Adventtikynttiläseppele on hieno! Meillä ovat varmasti pannassa, nykyäänhän ei kynttilöitäkään enää saisi polttaa, oli seppele tai ei, kun sekin on jotenkin hirvittävän epäterveellistä. Punaiset päärynät olivat ihan uusi tuttavuus!

    1. says: Pirkko

      Kiitos Daniel!
      Me saimme kaupungissa kulumaan 3 ja ½ päivää, mutta ehkä tosiaan ilman jouluhumua 2 ja ½ olisi riittänytkin. Niin, ja niistä käytimme ½ päivää Schengenin retkeen. Kiva kaupunki tuo kyllä on, alakaupungissa sunnuntaiaamuna kävellessämme pohdimme jo, että kannattaisiko vuokrata täältä joskus pitemmäksi aikaa joku pieni kämppä, sillä harvemmin Luxemburgissa talvellakaan on lunta ja jäätä ja sen myötä haastavat ulkoilukelit. Olisi Euroopan tukikohdaksi pienempi ja sympaattisempi kaupunki kuin monet parin kolmen tunnin matkan päässä olevat isommat, joissa voisi sitten pistäytyä, jos alkaisi pelkkä oleskelu ikävystyttämään.
      Suomessa tuo ihmisten suojelu tuntuu kyllä välillä menevän vähän ylikin – jos vaikka jotkut asiat jätettäisiin itse kunkin omalle vastuulle. Normaalijärjellä varustettu ihminen kai tajuaa, että havuseppeleessä olevaa kynttilää kannattaa vahtia …

  3. Hassua, olin ihan varma, että kommentoin jo tätä postausta! :D Mutta en ilmeisesti. Kuitenkin, Luxemburgin joulumarkkinat vaikuttavat todella sympaattisilta! Ehdottomasti potentiaalinen kohde, kun mietitään (sitten viime hetkellä) ensi vuodelle joulumarkkinapaikkaa. Tykättiin Brysselin ja Budapestin joulutoreista kovasti, joten Luxemburg voisi olla hyvää jatkoa niille!

    1. says: Pirkko

      Kiitos Eveliina! No, joskus näissä itse kukin tavalla tai toisella sekoillee. Luxemburg on kyllä ihan sympaattinen kaupunki, talvellakin ja yhteydet ainakin Münchenin kautta toimivat hyvin.

  4. says: Marjo

    Luxemburgin joulumarkkinoille haluan ehdottomasti luettuani tämän postauksen.
    Todella sympaattisen oloiset joulumarkkinat ja paljon sellaista katsottavaa josta minä pitäisin. Olen vain ajanut Luxemburgin läpi yhdellä Euroopan reissulla mutta itse paikkaan ei ollut silloin aikaa tutustua.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Marjo! Tuo sympaattinen on oikein sopiva sana näihin, ei mitään liian suurta tai massiivista ja vähän sellaista, kotikutoista.

  5. Nuo Euroopan joulumarkkinat näyttää kyllä tosi tunnelmallisille. Jos asuisimme Euroopassa myös talvet niin varmasti kiertelisimme niitä eri maissa. Meillä täällä Kaliforniassa ei ole mitään vastaavaa. Ainoastaan saksalaiset joulumarkkinat, jotka on kyllä kiva tapahtuma. Mutta ne järjestetään vain yhtenä viikonloppuna, niin väen paljous on melkoinen, ja usein sattuu muutakin samoille päiville.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Paula! Enpä tiennytkään, että näitä ei – ainakaan liiemmälti – ole Yhdysvalloissa! Tuo ruuhkaisuus on kyllä Helsingissäkin, varsinkin jos kojujen asettelu on kovin tiukkaa, vähän markkinoilta poistyöntävä ilmiö.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *