Matkavuosi 2023 – 7 uutta maata

sanctuary-2672 feature

Vuosi oli uusien maiden osalta yllättävänkin hyvä ajatellen, että vuoden alussa niitä oli jo kasassa 149/150. Ehken käyttäisi matkailustamme koronan jäljiltä lanseerattua termiä kostomatkustaminen, mutta parin matkailun osalta haastavamman vuoden jälkeen olemme kieltämättä toteuttaneet enemmän matkoja Euroopan ulkopuolelle kuin pitkään aikaan. Kevättalvella kiersimme Karibialla ja Etelä-Amerikassa, toukokuussa suuntasimme Travellerin mukana Pakistaniin ja niin kesä- kuin marraskuussa Afrikkaan.
Maasaldomme ovat nyt itsenäisten maiden osalta 156/157, YK:n jäsenvaltioiden osalta 153/154 ja TCC-alueiden osalta 215/216. Erot maiden ja Traveler’s Century Clubin alueiden välillä on kuvattu Käydyt maat -sivulla, josta löytyy myös Nomadmania-järjestelmän mukaiset luvut ja sijoitukset.

Vuoden 2023 tavoitteeksi uskalsin vuosi sitten asettaa 153 YK:n jäsenmaata, mikä sitten toteutuikin ja ylittyikin kokonaista kolmella maalla.

Matkavuosi 2023
Pakistanissa ja Okavangon suistolla. Jutun otsikkokuva on Keniasta.

Vuodelle 2024 en enää aseta tavoitetta uusien maiden lukumäärän osalta. Muutamia ideoita ja toiveita on, väritettynä keltaisella Käydyt maat -sivulla. Jo kuluneen vuoden matkoista useimmat rakentuivat erityisen kiinnostavan kohteen ympärille (Iguassun putoukset, Aloepark Art -hotelli ja Crescent Island Keniassa ja Okavangon suisto) täydennettynä sitten sopivasti samalla suunnalla sijaitsevilla uusilla valtioilla. Kaikki maailman maat -tavoitetta meillä ei ole.

Vuodelle 2024 matkavarauksia on toistaiseksi vain kaksi, mutta pitänee ehkä jo alkuvuodesta löytää se ”kolmas”!
Tammikuussa suuntana on Egypti ja maaliskuussa Taiwan, Palau ja Tokio -yhdistelmä.

Uudet maat ja alueet vuonna 2023

Vuoden 2023 uudet maat:

lisäksi kävimme Keniaan ja Malawiin suuntautuneen matkamme päätteeksi Sansibarilla, joka on oma TCC-alueensa.

Linkit matkajuttuihin näistä kohteista olivatkin jo tuossa yllä. Tässä kuitenkin vielä 7 + 1 maata/aluetta yhdellä kuvalla per kohde.

Eurooppaa kertaamassa

Euroopassa piipahdimme 4 kertaa, eli kuluneen vuonna lähtöjä Helsinki-Vantaalta oli vain 8. Lähtöjä oli kolme vähemmän kuin vuonna 2022 kaukomatkapainotteisuuden takia.

Euroopan matkamme suuntautuivat näihin kohteisiin:

Linkit ovat muodossa ”kaikki jutut kyseisestä kohteesta”, eli mukaan tulevat myös kulunutta vuotta vanhemmat jutut vaikka Lontoosta, eli jos haluaa paneutua vaan tuoreimpiin juttuihin, niin kannattaa tsekata juttulistasta myös päivämäärät.

Andalusian valikoituminen tammikuun kohteeksi johtui Sevillasta ja Rondasta, jotka olivat kohteina olleet Listallamme jo pitempään. Samoin Champagnen alue ja erityisesti Dijonin kaupunki Burgundin alueella olivat kohteina kiinnostavia.
Lontoo ja Luxemburg päätyivät juuri tämän vuoden kohteiksi kaupunkikertauslistamme perusteella – ajatuksena tällä listalla on pitää tärkeimmät Euroopan kaupungit suhteellisen tuoreessa (< 10 vuotta) muistissa. Seuraavana vuorossa voisi olla Rooma.
Näistäkin kohteista kertyi joitakin uusia Nomadmania-alueita, mutta kovin montaa kilometriä emme enää niiden takia matkusta.

Juttuja kaikista Euroopan matkoistamme, voit halutessasi selata tästä.

eurooppa

Kotimaan matkoja

Kotimaan matkamme sijoittuivat tänäkin vuonna pääosin kesään – satunnaisesti olemme yrittäneet venyttää kotimaan sesonkia touko- tai syyskuulle, mutta kyllä se useimmiten on tarkoittanut sitä, että paikat ovat kiinni ja/tai sää huono. Turussa käymme sukusiteiden takia talvellakin, tänä vuonna niin tammi- kuin joulukuussa.

Muita kotimaan kohteitamme, siis kahden vain Turkuun suuntautuneen matkan lisäksi, olivat kuluneena vuonna nämä seitsemän :

Taisin jo viime vuonna miettiä tässä kohdin matkan käsitettä ja päädyin silloin siihen, että matkaa kohteeseen pitää olla yli 100 kilometriä suuntaansa ja/tai yövyimme kohteessa, joten vaikka retki Vallisaareen ei kelpaa :-)

Kesämatkoista kirjoitinkin jo kesän lopuksi oman yhteenvetojuttunsa – tosin tänä vuonna kesään sijoittui myös useampia ulkomaan matkojakin, eli pelkästään kotimaan matkojen yhteenveto tuo ei ole.

Kesäretkiä ja kesämatkoja

Majakkasaldomme kasvoi kesällä 2023 kahdella, eli jo mainituilla Tiiskerillä ja Strömmingsbådanilla. Manner-Suomen majakoista uupuu enää kaksi, joista ensi kesälle on melko vakavasti kaavailtu Merikarviaa.

31 majakkaa Suomen 33/39 majakasta

Kansallispuistoja kertyi vain yksi uusi, eli Isojärven kansallispuisto. Tätä(kään) sarjaa ei ole tarkoitus saada valmiiksi, mutta jos joku käymätön kansallispuisto osuu sopivasti jonkun kesäretken varrelle, niin voisihan siellä poiketa.

23/41 kansallispuistoa – ja raaputuskartta!

Juttuja kaikista kotimaan matkoistamme, voit halutessasi selata tästä.

suomi

Vuoden huiput

Vuoden huiput, kolmessa sarjassa, eli kaukokohteet, Eurooppa ja kotimaa.

Matkamme kaukokohteisiin rakentuivat tänä vuonna ”toivekohteiden ympärille”. Nämä kohteet vähintäänkin lunastivat niihin asetetut odotukset, joten tänä vuonna vuoden huippuja kaukomatkojen sarjassa ovat Iguassun putoukset Brasiliassa ja Argentiinassa, Crescent Island Keniassa ja Okavangon suisto Botswanassa – kaikki maissa, joissa olimme käyneet ennenkin. Uusista maista Bolivia oli pääosin korkeutensa takia rankka kohde, mutta erityisesti La Paz jäi kyllä mieleen!

Iguassun putoukset / Argentiina

Kävelysafareilla Naivasha-järven rannalla

Camp Okavango

Euroopan -sarjan ykkössija menee Lontoolle! Kertausmatkaa Lontooseen oli odotettu jo kolme vuotta ja kaupungissa viettämämme päivät saivat lähinnä pohtimaan, että koskahan taas palaisimme tänne! Myös Luxemburgissa (jutut vasta tulossa tätä kirjoittaessani) ja Sevillassa viihdyimme hyvin.

4 päivää Lontoossa

Molemmat kesän majakkaretket olivat hienoja, mutta myös talvinen Porvoo oli ehdottomasti vierailun arvoinen.

Kesäretki Tiiskerin majakalle

RIB-veneellä Strömmingsbådanin majakalle

Vuoden hotellit

Tälle vuodelle osui kohdalle sen verran upeita hotelleja, että lisään tähän uutena osiona kunniamaininnat muutamille hotelleille, yksi maailmalla, yksi Euroopassa ja yksi Suomessa:

Jos olet menossa Iguassun putouksille, niin valitse Hotel Cataratas, vaikka valinta on arvokas. Se on sen arvoinen!
Vuoden toinen valinta maailmalla voisi olla Aloepark Art -hotelli Naivashassa.

Huoneistohotellit eivät yleensä ole meidän juttumme, mutta viivyimme Sevillassa sen verran pitempään, että päädyimme kokeilemaan niitä. Aamiaiset olivat aika peruskamaa :-) mutta tämä huoneisto oli tosi kiva! AirBnB-tunnuksia meillä ei edes ole, mutta tämänkin voi varata Booking.comin kautta.
Rondan Parador-hotelli kannattaa Rondassa valita sen sijainnin takia, vaikka ainakaan meidän vierailullamme kaikki ei hotellissa ihan edes neljän tähden tasolle ehkä yltänytkään.

Porvoon Pariisin Villen sijainti oli ehdoton, parkkipaikkoineen kaikkineen ja aamiainen osittain pöytään tarjoiltuna täydellinen. Pienen putiikkihotellin tunnelmaa parhaimmillaan. Suomessa toinen maininnan ansaitseva hotelli voisi olla Red & Green Närpiössä. Se ilahdutti persoonallisuudellaan! Toki ketjuhotellit tarjoavat melko tasalaatuisen ja helpon vaihtoehdon, mutta tässä oli yritystä. Aamiaisesta aivan erityisesti pisteet. Harmi, ettei Närpiö taida kovin usein jatkossa osua reitillemme.
Turussa valitsemme kulloinkin parhaan hinnan antavan keskustahotellin. Niin Scandic- kuin Sokos-hotellit ovat ihan ok, mutteivät tapaa jäädä erityisesti mieleen.

Yleensäkin, jos olemme kirjoittaneet hotellista blogiimme, niin se saattaa olla harkitsemisen arvoinen. Emme enää kuluneena vuonna tehneet yhtään hotelliyhteistyötä, eli kaikki hotellit olemme valinneet itse ja jos olemme niistä päätyneet kirjoittamaan, niin olemme niistä kirjoittaneet siksi, että ne olivat maininnan arvoisia.

Hotel das Cataratas Matkavuosi 2023
Hotel das Cataratas
Aloepark Art Hotel Naivasha
Huoneemme Aloepark Art Hotel Naivashassa
Triana huoneisto
Trianan huoneiston keittiö/olohuone
Parador de Ronda -hotelli
Parador de Ronda -hotelli suoraan Rondan rotkon yläpuolella
Pariisin Ville Porvoo
Pariisin Villen tunnelmallinen huone Porvoon vanhan kaupungin sydämessä
red green
Närpiö Red & Green, rakennus on kyllä punavalkoinen, mutta kyllä sen ympäriltä vihreääkin löytyy!

Muita lukuja

Vuonna 2023 lentojemme määrä oli yllättävänkin tarkkaan samoissa lukemissa kuin edellisenä vuonna (40 vs. 39) – jos lennot pienkoneilla Okavangon suistolla laskettaisiin mukaan, niin lentopätkiä olisi yhteensä 45. Lentokilometritkin pysyivät sunnilleen samoissa lukemissa (105 827 vs. 99 636).

Pisimmät lentomme tänä vuonna olivat lennot Helsingistä Miamiin ja takaisin: 8 336 km suuntaansa. Lyhyin lento oli varmasti Okavangon suistolla leirien välinen lento, mutta myFlightradariiin kirjatuista lyhyimmäksi osoittautui lento Nairobista Kilimanjaron kentälle osana matkaamme Nairobista Sansibariin. Emme kuitenkaan edes poistuneet koneesta Kilimanjaron kentällä, joten oikeasti lyhyimmät lentomme olivat Johannesburg – Maseru (Lesothon pääkaupunki) -välillä, 375 km suuntaansa. Lentokenttien kärkeen nousivat tänä vuonna Helsingin ohella Nairobi ja Johannesburg, jossa kummassakin kävimme kuudesti. Lentoyhtiöistä Finnairin ohella käytimme eniten Lufthansaa, jolla lensimme niin Nairobiin kuin Luxemburgiin vaihtaen Frankfurtissa/Münchenissä. Business-luokan lentoja ei tänä vuonna ollut yhtään, Helsinki – Doha -välit lensimme Finnairin Premium Economyssä. Helsinki – Miami -lennoilla panostimme hyviin turistiluokan paikkoihin ja paluumatkalle saimmekin eturivin paikat, joissa jalkatilaa oli todella hyvin.

lennot 2023

Kaukomatkamme olivat Kenia, Malawi, Sansibar -yhdistelmää lukuunottamatta Aventuran meille räätälöimiä. Etelä-Amerikan reissu tosin vaan Miamista Miamiin, eli hankkiuduimme omatoimisesti Miamiin ja teimme sieltä risteilyn Haitiin ennen kuin Aventuran osuus käynnistyi. Pakistanin matka oli Travellerin valmis ryhmämatka.

Aventuran (osittain tai kokonaan) meille räätälöimien matkojen kokonaiskeskihinta nousi tänä vuonna jo yli 7 k€:n. Omatoimireissu Afrikkaan maksoi vain puolet siitä, mutta olihan sen kasaamisessa töitäkin. Euroopan reissuista selvisimme edelleen noin tonnilla per nuppi per reissu. Kaukomatkojen keskimääräinen pituus oli n. 2,5 viikkoa, Euroopan matkojen viikko. Vuoden halvin ”reissu” oli yö kotikunnassa, eli Staycation Otaniemessä kokonaishintaan 87 euroa.
Kotimaan matkojen kustannuksia erittelinkin jo tässä jutussa. Muiden yksittäisten matkojen kustannuserittelyjä voit tarkastella tästä.

Öitä poissa kotoa kertyi tänä vuonna 88 –  pitäisikö vielä sittenkin kehittää vaikka joku Staycation joulukuulle, sillä viime vuonna niitä oli 89, pääsisimme samaan lukemaan :-) Matkojen kokonaismäärä oli 4 kaukomatkaa, 4 Euroopan matkaa ja 9 kotimaan matkaa, eli yhteensä 17 reissua – vuonna 2022 niitä oli 19, eli melko samoissa lukemissa vielä mennään. Vanha vakiovastaukseni, että teemme reissun joka kuukausi pitää siis edelleen kutinsa, vaikka tuosta jättäisi pois pari päiväretkeä.

Meriharakan kuukausikirje

Joko muuten sähköpostiisi kilahtaa jokaisen kuukauden viimeisenä päivänä Meriharakan kuukausikirje? Jos uutiskirjeemme tilaus on vielä tekemättä, niin liity mukaan tästä:


Tätä kirjoittaessani uusin kuukausikirjeemme on marraskuulta – jos vaikka haluaisit tutustua siihen ennen tilaamista.

Tags from the story
,
Join the Conversation

20 Comments

  1. Kiinnostavia paikkoja, ja paljon uusia maita! Meillä on tänä vuonna ollut uusien maiden kanssa varsin niukkaa, sillä Kanada on ainoa toistaiseksi tänä vuonna käymämme uusi maa. Uusia paikkoja sen sijaan on ullut paljon ja uusia osavaltioitakin, kun Pohjois-Amerikkaa kiersimme. Myös Suomessa on ollut mukavasti uusia paikkoja.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mikko! Kanada ja Yhdysvallat ovat toki niin isoja maita, että niistä riittää pitempäänkin reissuun – tai monen moneen reissuun.

  2. says: Daniel

    Hieno matkailuvuosi! Uusista maistanne olen käynyt vain Boliviassa ja Pakistanissa. Mosambik kiinnostaisi kovasti.

    Mulle on kertynyt uusia maita tänä vuonna 7: Kambodža, Saudi-Arabia, Seychellit, vähän vahingossa Andorra, kun varasin hetken mielijohteesta lennot Gironaan ja totesin että sehän on siinä ”vieressä” (sen verran maabongari minustakin siinä vaiheessa tuli!), Taiwan, Libanon (jonne saavuin sopivasti Hamasin hyökkäyksen aattona…) ja Djibouti. Mutta vuottahan on vielä paljon jäljellä, eli tarkoitus olisi ennen vuodenvaihdetta ehtiä vielä Sri Lankaan ja Malediiveille, jolloin saldo olisi 9.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Daniel! Libanoniin päätynemme vielä joskus uudelleen jos jossain vaiheessa löydämme sopivan matkan Syyriaan. Djibouti on tainnut vilahdella kommenteissasi sen verran usein, että tekisi jo mieli laittaa se aktiiviseen suunnitteluun. Mutta kun mieluiten liittäisin siihen naapureitakin, kuten Etiopian ja/tai Eritrean ja ne molemmat ovatkin sitten vähän vaikeampia.

  3. Tosi upea matkailuvuosi! :) Ja myöskin nämä uudet maat ovat mielenkiintoisia!

    Tuo kostomatkustaminen kuulostaa kyllä tutulta. Itsellä ainakin oli fiilis, että nyt kun taas pääsee matkustamaan, niin sitten myös matkustetaan! :D Ei tiedä, mikä joukkotauti tai sota kolkuttelee taas oven takana…

    Itselleni uusia paikkoja kertyi maltillisesti: Italia, Portugali, Färsaaret, Kreikka ja Belgia.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Eveliina! Tuo kosto on vähän negatiivisesti ladattu, mutta ajatus siitä, että ennemmin nyt kuin joskus, on kyllä erityisesti koronavuosien jälkeen korostunut. Toki myös iän karttuessa.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mari! Yöpymiset jäävät tietysti voimakkaammin mieleen kuin päiväkäynnit, ja niistä voisin nostaa tietysti Bengtskärin ja vaikka Sälgrundin. Märket on tietysti myös mahtavuudessaan ihan omaa luokkaa.

  4. Hieno ja monipuolinen matkailuvuosi teillä taas! Uudet maat alkaa olla jo kohtuullisen eksoottisia noilla luvuilla, meillä noista teidän tämänvuotisista on käytynä vain Bolivia, ja tulevissa suunnitelmissa on Malawi ja Mozambik, ehkä myös Lesotho siinä ”samalla” sitten. Meillä meni (lähinnä koronan vuoksi) useampi vuosi ilman uusia maita, kun keskityttiin kiertämään hitaasti Euroopassa, mutta tänä vuonna sitten meilläkin peräti seitsemän uutta maata, kuusi täällä Itä-Afrikassa ja Qatar kaupan päälle matkalla tänne. Vuosikoostetta reissuista ja rahoista pitäisi itsekin alkaa tekemään tässä välipäivien ratoksi.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Anne! Me emme menneet ihan nollille minään vuonna, kun juuri ennen koronasulkuja ehdimme alkuvuodesta matkailemaan ja sitten taas toisena koronavuonna, juuri ennen omikronia, ehdimme yhden pitemmän reissun tekemään.

  5. Teillä on kyllä sellainen reissutahti, että en ikinä pystyisi samaan. Itse poden edelleen väsymystä siitä, että toukokuussa olin kaksi viikon reissua eri maissa eri ihmisen kanssa putkeen :) Mutta minulla onkin uupumustausta ja olen tottumaton matkustaja edelleen. Ei voi kuin ihailla tuota teidän draivia. Varmaan se on jo myös niin syvään juurtunut tapa, että tuntuu aivan normaalilta elämältä. Itselleni tuli tänä vuonna kaksi uutta maata: Intia ja Italia. Jälkimmäiseen tekee kovasti mieli uudelleen. Taidan vaihtaa espanjan opiskelut italiaan…
    Niin, ja Afrikka alkoi kiinnostella luettuani esimerkiksi juttunne siitä Crescent Islandista. Jos Espanjaan tulee matka, niin Ronda olisi käytävä katsomassa.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Raija! Kyllähän sitä näillä sanotaan nyt vaikka hotelliöiden määrällä, aika nopeasti kotiutuu aina uuteen osoitteeseen. Joskus huone on ihana, joskus joku yksityiskohta harmittaa, mutta toisaalta eipähän harmita kauaa. Kesämökkeilyssä, esimerkiksi, kaikki mahdolliset harmituksen aiheet pitäisi sitten itse työstää kuntoon, maailmalla ei tarvitse :-) Mekin olemme opiskelleet espanjaa jossain vaiheessa, mutta sitten se jäi, kun emme erityisen usein sitten enää Etelä-Amerikan jälkeen sitä ole tarvinneet emmekä ole ajatelleet asettua Kanarialle tai Aurinkorannikolle.

  6. Näitä matkavuosien koosteita on kiva lukea ja teillä ollut kyllä todella monipuolinen matkailuvuosi! Minulle tuli tästä vuodesta poikkeuksellisen runsas matkailuvuosi maailmanympärimatkan vuoksi, ja lopulta uusia maita kertyi vuoden ensimmäisellä puolikkaalla 7 ja loppuvuoden maailmanympärimatkalla 10 uutta maata lisää.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Sarianne! Onnea 17 uudesta maasta – eikös me jo viestitelty jossain vaiheessa, että palataan kunhan ehdit tuohon Maailmanmatkaaja-kuvioon!

  7. Tämä teidän tämänkin vuotinen reissailunne on ihanaa ilotulitusta ja niistä kirjoittaminen niin paneutunutta että aina jaksan vaan ihmetellä. Noita on tosi kiva lukea!
    Itselleni tuli tänä vuonna neljä uutta maata: Bolivia, Peru, Chile ja Indonesia ja näiden lisäksi kesän Lontoon reissu.

  8. Teillä on ollut kyllä mukavan aktiivinen reissuvuosi tänä vuonna ja varmasti myös ensi vuoden puolella. En oo itse tuosta kostomatkustaminen termistä aiemmin kuullut, mutta oon nyt huomannut että jotain patoutumia on kun loppuvuodesta varailin jo lähes kaikki ensi vuoden matkat :D Tänä vuonna ei tullut yhtäkään uutta maata ja näillä näkymin ensi vuonna tulee vain 1 uusi maa… Paljon sitä on kuitenkin johonkin päin menossa, mutta ajatukset on jo vuodessa 2025 ja silloin haluan ehdottomasti matkustaa paljon enemmän uusiin maihin! Mukavaa uutta vuotta!

    1. says: Pirkko

      Kiitos Elina! Aikaan ennen koronaa meilläkin tapasi olla matkoja varattuna usein pitkällekin eteenpäin. Nyt on menty vähän toiseen suuntaan, itse asiassa ehkä vähän liikaakin, sillä ainakin pitempien matkojen osalta pari kuukautta on melkein liian lyhyt suunnittelujänne. Pitääkin kohta aktivoitua seuraavan vielä varaamattoman reissun osalta!

    1. says: Pirkko

      Kiitos kommentistasi! Niin joo, jäin miettimään, että lähes 3 kuukautta maailmalla, niin teoriassahan sen olisi tietysti voinut matkustaa yhtenä matkanakin ja silloin varmaankin maailman ympäri, mutta olemme mieltyneet myös kotiimme, joten valitsemme näin: max 3 viikkoa maailmalla ja välillä min 3 viikkoa kotona :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *