Joululahjaksi maailmanympärimatka

Olen viime päivinä kuunnellut podcastia Nellie Blyn ja Elizabeth Bislandin matkoista maailman ympäri vuodenvaihteessa 1889-1890.
Nellie Blyn olen maininnut blogissamme jo pariinkin kertaan. Jutussa 10 parasta matkakirjaa vuodelta 2021 esittelen Nellien kirjan. Jutussa Naiset, joita ajattelen öisin Nellie Bly nousee esiin Mia Kankimäen pohdinnoissa.

Nämä nuoret naiset kiersivät maapallon – lentämättä tietysti – kumpikin alle 80 päivässä. Nellien ideoiman haasteen ideana oli alittaa Jules Vernen romaanissaan (1872) asettama 80 päivän määräaika. Nellie Bly lähti matkaan innokkaasti omaa ideaansa toteuttaen New York World -lehden toimittajana ja Elizabeth Bisland vastentahtoisesti Cosmopolitan-lehden halutessa oman toimittajansa kilpailemaan Nellien kanssa. Nellien matka alkaa laivalla itään, New Yorkista Lontooseen ja Elizabethin junalla länteen, New Yorkista San Franciscoon, sillä Cosmopolitan-lehden mielestä tämä reitti olisi ehdottomasti nopeampi!

Podcastin matkassa maailman ympäri

Jokin seuraamani matkailualan julkaisu esitteli äskettäin podcastin A Race Around the World: Based on the True Adventures of Nellie Bly and Elizabeth Bisland, jota olen toistaiseksi ehtinyt kuunnella vasta 3 jakson verran. Tarina vaikuttaa kuitenkin niin kiehtovalta, että haluan jakaa vinkin tästä podcastista kanssanne! Jos vaikka lahjakirjat eivät olleet mieluisia tai television tai striimauspalveluiden kaikki joululeffat ovat uusintoja tai arvattavan tylsiä, niin tässä Sinulle ”joululahjaksi” tarina, joka ei ole arvattava eikä tylsä!
Podcast on Adrien Behn -nimisen tarinankertojan käsialaa – ja kieltämättä tässä on tarinaa, niin tietysti alkuperäisten tarinoiden muodossa, kuin myös siinä miten ne on koostettu kiinnostavaksi yhdeksi tarinaksi. Podcast myös taustoittaa hienosti kummankin naisen tarinan ennen matkan alkua ja seuraa sitten kummankin matkaa rinnakkain.

Kummankin naisen hyvin samanlainen reitti maailman ympäri olisi toki löydettävissä netistä, mutta ehkä tarinaa on kiehtovampi kuunnella ilman ”juonipaljastuksia”. Todettakoon kuitenkin, että ihan sellaisenaan reitin toistaminen nykymaailmassa saattaisi jäädä haaveeksi kaikkien sotien ja sisällissotien keskellä.

a race around the world

Podcastin kieli on paikoitellen sanastoltaan aavistuksen vaativaa, sillä kun kaikki on sanojen varassa, niin kuvailevia, jopa maalailevia adjektiiveja käytetään paljon. Myös nyt jo reilusti yli 100 vuoden taakse sijoittuvassa tarinassa esiintyy monia sellaisia asioita, joita ei enää ehkä kovin yleisesti käytetä, yhtenä esimerkkinä vaikka vaan hiuspinni, bobby pin. Mutta kyllä niistä selviää ja jos joku sana alkaa toistumaan, niin ainahan sen voi etsiä Google Translatorista! Artikulointi on kuitenkin erinomaisen selkeää eikä puheen nopeuskaan hirvitä.

A race around the world
Nellie Bly (vasemmalla) ja Elizabeth Bisland 1890-luvun alussa
Join the Conversation

6 Comments

  1. Tsekkasin nopeasti tuon ja kuulostaa mielenkiintoiselta! Ääntäminen oli kyllä erinomaisen selkeää. Uusien sanojen oppimisestakaan ei ole ikinä haittaa ollut ja kiva kuunnellla vähän erilaista tarinaa tavallisten äänikirjojen ja podcastien sijaan. Laitanpa listalle.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Hannele! Itse kuuntelen hyvin vähän podcasteja ja äänikirjojen sijaan luen e-kirjoja, mutta tämän kohdalla pitää tehdä poikkeus!

  2. says: Marjo

    Kiitos vinkkauksesta Pirkko. Nämä naiset ovat kyllä omana aikanaan olleet todella rohkeita ja edistyksellisiä lähtiessään maailmanympärimatkalle 1800-luvun loppupuolella. Laitan tämän korvan taakse ja kun on aikaa tartun tämän kuunteluun.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Marjo! Tarina, kerrottuna ja ”kuvitettuna” on pitkä, mutta etenkin matkaileva viihtyy loistavasti sen kohdekuvausten äärellä!

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *