Matka Guernicaan

Prado Madrid

Madridin mahtavista museoista olimme etukäteen päättäneet tällä kertaa panostaa Reina Sofia -museoon. Museon aarteistakin olin etukäteen sen verran lukenut, että tarjolla olisi ainakin Picassoa ja erityisesti Picasson Guernica.

Reina Sofia Madrid

Museoon päästyämme huomasimme, että tarjolla olisi enemmänkin kuin Guernica.
Kesän ajan museossa on esillä näyttely Pity and Terror, joka kertoo Picasson matkasta Guernica-teokseen. Esillä on Picasson teoksia Guernicaa edeltäviltä vuosilta ja lukuisia luonnoksia ja harjoitelmia itse Guernica-teoksesta.
Ei nyt niin, että olisin kuvitellutkaan, että taiteilija, Picassoaan, maalaisi seinän kokoisen teoksen siitä vaan aloittamalla yhdestä laidasta ja edeten toiseen, mutta esillä oleva monipuolinen materiaali konkretisoi teoksen eri vaiheiden kehittymistä.

Guernica
Guernica (Kuva Flickr: Manuel Galrinho)

Sota ja väkivalta ilmestyy Picasson teoksiin eri muodossa vähitellen vuoden 1925 jälkeen, ensin osiksi hajoavina vartaloina – myöhemmin mukaan tulivat myös erilaiset hirviöhahmot.  Guernica-teos valmistui runsaassa kuukaudessa alkukesästä 1937, vähän sen jälkeen kun saksalaiset natsit ja italialaiset fasistit olivat espanjalaisten nationalistien pyynnöstä pommittaneet Guernican kaupunkia, mutta väkivallan teema oli ollut läsnä niin Picasson teoksissa kun sen ajan Euroopassa jo tätä edeltävinä vuosina.

Näyttely jatkuu vielä Guernica-teoksen jälkeenkin kertoen teoksen vaiheista sodan aikana. Tauluhan oli sotaa paossa Yhdysvalloissa vuodesta 1939 alkaen ja palasi Espanjaan vasta vuonna 1981.

Tältä ajalta Reina Sofian näyttelyssä on myös Ad Reinhardtin useamman seinän kokoinen analysointiohje Guernicasta. Kuten Guernica-näyttelystä muutenkin, tästäkään ei saanut ottaa kuvaa.

Guernica oli muuten mukana myös Espanjan edustajana äskettäin julkaistussa kivassa kartassa, jossa kunkin Euroopan maan osalta on mainittu maan tunnetuin teos. Itävallan kohdalla maan tunnetuimpana teoksena mainitaan Gustaf Klimtin Kiss, jonka kävimme katsomassa Wienissä runsas vuosi sitten.

Guernican ympärille rakennettu näyttely Reina Sofiassa oli sen verran intensiivinen, että muu Reina Sofia jäi vähemmälle. Muutamat Salvador Dalin teokset olivat kyllä tapansa mukaan hätkähdyttäviä ja tämä Óscar Domínguezin teos oli hauska.
(Reina Sofian muissa tiloissa kuvaaminenkin oli mahdollista, toisin kuin Guernica-näyttelyssä.)

Dominguez Madrid

Caixaforumin viherseinä

Reina Sofian jälkeen kävimme katsastamassa läheisen Caixaforumin, tai lähinnä sen mahtavan viherseinän. Todetaksemme, että jos joku kohde joskus on vaikea kuvata, niin tämä!

CaixaForum Vertical Garden CaixaForum Vertical Garden CaixaForum Vertical Garden CaixaForum Vertical Garden CaixaForum Vertical Garden

Matkamme lähes ainoa matkamuistokin tarttui matkaan Caixaforumin museomyymälästä. Pizzaleikkuriksikin ehkä oikeasti kelpaava keltamusta pyörä tuntui vaan kuuluvan meidän kotiimme, riippumatta siitä päädymmekä koskaan yrittämään sillä pizzanleikkuuta tai ei.

pizzaleikkuri pyörä

Samoilla kulmilla olisi ollut Thyssen-Bornemisza ja Prado, mutta museokiintiömme oli tässä vaiheessa jo tuolta päivältä täynnä, ja Pradon olimme jo aikaisemmin ajatelleet jättää tältä kerralta, sillä olimme käyneet edellisellä vierailullamme kaupungissa, emmekä tälläkään kertaa olleet Madridissa kuin muutaman päivän.
(Kelpuutin Pradon edustalla otetun kuvan kuitenkin tämän blogijutun otsikkokuvaksi.)

Madridin kultaisen museokolmion museot tuntuivat tavallisena perjantai-aamuna olevan myös koululaisryhmien suosiossa ja Guernicaakin tarkasteltiin myös täyttäen monia siihen liittyviä tehtäväpapereita.

Reina Sofia Madrid

Karhu ja mansikkapuu

Museoiden lisäksi Madridissa pysähdyimme taiteen kohdalla Puerta del Solilla heti ensimmäisenä iltana katsastaessamme nykyisin Madridin tunnetuimmaksi patsaaksi väitettyä Karhu ja mansikkapuu -patsaan. Espanjan sanojakin tuli hiukan sen tiimoilta tapailtua, kun yritimme sitä maps.me -sovelluksesta etsiä: siellä se löytyy nimellä El Oso y el Madrono. Helppoahan tuo espanja on, otsosta on aika lyhyt matka osoon!

Karhu ja mansikkapuu Madrid Karhu ja mansikkapuu Madrid

Tags from the story
,
Join the Conversation

2 Comments

  1. Minä halusin muutaman vuoden takaisella Madridin vierailullamme nähdä nimenomaan Guernican. Minulle se on Espanjan maalaustaiteen suurin helmi. Emme kuitenkaan päässeet Reina Sofiaan suunniteltuna päivänä, joten kävimme Pradossa sen sijaan, ja palasimme Reina Sofiaan seuraavana päivänä. Voimat eivät vain enää riittäneet kovin laajaan katselmukseen, joten kävimme lähinnä katsomassa vain Guernican. Se oli kuitenkin ehdottomasti näkemisen arvoinen teos.

  2. says: Pirkko

    Kiitos Katja! Sehän noissa isoissa museoissa on vikana, että kaikkea ei oikein kerralla jaksa. Tuo Guernican ympärille rakennettu näyttely, joka on tämän kesän esillä, oli minusta kyllä upea!

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *