Havanna – maailman kaunein ränsistynyt kaupunki?

Päivitetty 3.12..
Lisätty kuvia Havannasta, täydennetty hiukan tekstiä ja lisätty siihen linkkejä. Kuva-albumiin pääset myös klikkaamalla mitä tahansa jutun kuvaa.

20131025-194001.jpg
20131025-194029.jpg
20131025-194110.jpg

Havanna – ränsistynyt, mutta jotenkin kuitenkin toimiva vanhojen jenkkiautojen kaupunki. Kuuman kostea Mexico Cityn jälkeen. Majoituimme Hotel Nationaliin, jossain määrin, länsimaisen mittapuun mukaan, kunnostettuun kansallismuistomerkkiin, jossa etenkin ennen vallankumousta ovat käyneet ”kaikki”. Ja vaikkakin ehkä hiukan yskien, niin kaikki toimii, ilmastointi, kylpyhuone, jopa nettiyhteys. Ensimmäisenä iltana käymme koko 18 hengen ryhmämme ja oppaamme, Teron, kanssa syömässä vaatimattomassa, mutta jotenkin toimivassa lähiravintolassa. Pastaa, pizzaa – hienostelematonta, mutta syötävää. Kinkku on loppu, joten osaa pizzoista ei saa. Jälkiruokakahvien kohdalla kupit loppuvat ja osa odottaa, että toisten kupit tiskataan – kuubalaista rommia tarjotaan monista erilaisista laseista. Aterian jälkeen kävelemme lähikortteleissa: opimme tunnistamaan peso convertible -paikat ja paikallisia pesoilla toimivat paikat, jälkimmäisiin on pitkät jonot. (Peso convertibleja saa eurolla n. 1,3 – paikallisia pesoja saa peso convertiblella 26. Mangon saisi 5 paikallisella pesolla.). Luovutamme aikaisin, 7 tunnin aikaero vaatii vielä sopeutumista.

Aamulla lähemme kaupunkikierrokselle 50-luvun jenkkiautoilla, avoautoilla. Ilo avoautoista loppuu lyhyeen kun saamme niskaamme parikin trooppista sadekuuroa. Kuljettajat nostava ja laskevat autojen rämiä kuomuja, mutta kastumme kaikki enemmän tai vähemmän. Mutta onneksi on lämmintä. Jalkaudumme Havannan vanhaan, ränsistyneeseen muuta kauniiseen kaupunkiin. Kierrämme kujia ja aukioita. Yksityisyritteliäisyyttä on kaduilla paljon, värikkäisiin asuihin pukeutuneita ihmisiä, jotka haluavat tulla kuvatuiksi turistien kanssa, katusoittajia ja pieniä yhtyeitä jokaisessa baarissa. Turisteille myydään t-paitoja Che Guevaran kuvalla tai Kuuban lipulla, mutta ohitamme turistipyydykset, kiireessä – maapallon kiertäminen 5 viikossa ei jätä aikaa shoppailulle.

Iltapäivällä on vielä ohjelmassa retki Hemingwayn maisemiin Havannassa ja sen lähistöllä, mutta siitä lisää hiukan myöhemmin.
Päivän päätteeksi kävelemme vanhasta kaupungista hotellille koko pitkän rantakadun Morron linnan majakalta hotellille ja petymme hiukan, sillä lähes kaikki rannan rakennukset ovat vielä lähes raunioina, kaupungin kunnostaminen ei ole vielä edennyt tänne asti.

20131025-194655.jpg

Pitkän päivän jälkeen kasaamme taas tavaroita, lähdemme seuraavana aamuna bussilla Trinidadiin pariksi päiväksi.

Kuubasta on blogissani myös seuraavat jutut:

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.