Maailman ympäri 5 viikossa – mitä matka maksoi

Tyypillisissä ”maailman ympäri” -blogeissa, joissa kerrotaan jopa vuosien irtiotosta on tyypillisesti myös kerrottu miten rahaa kului joten kerrottakoon se nyt tällaisen lyhyemmänkin irtioton osalta (kaikki kulut 2 hengeltä):

aventuraMatkan perushinta (sisältäen tarvittavat viisumit)

17 270

Lisäretket Aventuralta – yhteensä (erittely alla):

 940

– Hemingwayn Kuuban vuodet

130

– Moorean saaren laguunikierros

180

– Viinitilakierros Uudessa Seelannissa

200

– Blue Mountains

290

– Kioton kaupunkikierros

140

tblItse järjestetyt retket – yhteensä (erittely alla):

570

– Hiroshima (Shinkanzen-junaliput Osaka – Hiroshima m/p + opas Tours by Locals)

430

– Kaupunkikierros Mexico Cityssä, (autoileva) opas Tours by Locals

140

 Muut ”pakolliset” kulut – yhteensä (erittely alla):

860

Lisämatkavakuutus (parempi peruutusturva), kolerarokotuksen tehosteet, vara-antibiootti mukaan matkalle

200

Maastapoistumis- tai maahantulomaksuja (Meksiko, Kuuba, Peru)

200

Taksilla kotoa lentokentälle ja takaisin

120

Takseja ja busseja kohteissa

60

Maksulliset internetit (Kuuba, Pääsiäissaari, Tahiti, Australia)

60

Sekalaista, mutta matkailuun liittyvää

220

Yhteensä 2 hengeltä

19 640

Hiroshiman retki olisi ehkä tullut halvemmaksi, jos olisimme etukäteen ottaneet selvää Japanin junapasseista, mutta emme ”ehtineet”.
Sekalaiset -kohta sisältää mm. itse maksettuja pääsymaksuja ja pieniä matkamuistoja – kun pieniä jääkaappimagneetin tai piparkakkumuotin kokoisia ostoksia tekee riittävän monta, niin kertyy niistäkin jo jotain. Niin ja maksu postille postin pysäyttämisestä matkan ajaksi!

Retkikohteina harkitsimme myös Ulurua, mutta aikataulu Sydneystä sinne ja takaisin lentämällä tehtävällä retkellä tuntui liian tiukalta – tosin kun Sydneyssä enimmäkseen satoi, niin ehkä se retki olisi kuitenkin kannattanut tehdä! Tahitilla Aventurakin olisi tarjonnut mahdollisuuden vierailla myös Bora Boralla hintaan 480 euroa henkilö, mutta emme pitäneet Bora Boraa ihan sen arvoisena – ja lisäksi ajatus vähän leppoisimmista päivistä Tahitilla tuntui hyvältä idealta.

Ruokaan meiltä meni ehkä vain 15 % enemmän kuin kotona – ulkona syöminen oli matkalla useissa kohteissa halvempaa kuin ruuan ostaminen kotiin Suomessa.
Jos tuon 15% lisää tuohon kokonaissummaan, niin taidetaan olla aika tarkkaan summassa 10 keuroa per nuppi!

for
Rahaa vaihdoimme etukäteen kaikissa valuutoissa 100 – 250 euron edestä (riippuen siitä kauanko tiesimme maassa olevamme ja minkälaiseksi hintatason maassa arvioimme).
Lisäksi meillä oli mukana käteisenä ”ylimääräisiä” euroja vaihdettavaksi Kuubaan, jonne ei valuuttaa etukäteen voinut ostaa ja dollareita, Tahitia varten ja yleisesti vaan varalle.
Vinkin vaihtaa rahaa etukäteen saimme samalla matkalla viime vuonna olleilta ystäviltämme ja se oli todella hyvä idea – useimmissa paikoissa useimmat joutuivat heti alkuun, kiireessä ja väsyneinä, etsimään pankkia tai automaattia – me etsimme vaan oikean rahakuoren. Rahakuoret olimme  jakaneet kummankin käsimatkatavaroihin vähän eri paikkoihin riskiä hajauttaen. Luottokorttia käytimme Tahitilta alkaen lähes kaikkeen ja paremmissa ravintoloissa jo Mexico Cityssa, Cuscossa ja Santiagossa.

Ostimme matkamme aikana myös muutamia vaatteita ja pari kirjaa, mutta niitä en voi väittää matkaan liittyviksi menoiksi – itse asiassa päin vastoin, Suomessa viiden viikon aikana olisin varmasti kuluttanut kaikkeen muuhun enemmän kuin matkan aikana kulutin, joten siinä mielessä voisin väittää, että osa matkan kuluista tuli rahoitettua näillä säästöillä!

P.S.
Jonkinlaisena vertailuna näihin pitempien irtiottojen kuluihin – Merja Mähkän 543:n päivä reppumatkalla hän kulutti 24 000 euroa, ilman ruokamenoja 17 500 euroa, eli ilman ruokaa 32 euroa päivässä. Me kulutimme, ilman ruokamenoja, lähes 300 euroa päivässä henkeä kohti, mutta tämä ei siis ollutkaan reppumatka, vaan hotellit olivat keskimäärin 4 tähden hotelleja ja tietysti tällä tahdilla maailma 33 päivässä matkaan ei sisältynyt rahankulutuksen kannalta ”välipäiviä”. Merja Mähkän kommentoi myös jossain vaiheessa tavatessamme, että ei pitänyt Australiasta, koska se oli hänen budjettiinsa liian kallis maa ja meidän kohteistamme arviolta puolet olivat näitä kalliita maita: Tahiti, Uusi Seelanti, Australia, Japani.

Tags from the story
, ,
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.