Kaikki Kambodzasta

Punakhmerien hirmuteot ja pääkalloröykkiöt olivat lähes ainoa asia, jonka Kambodzasta entuudestaan tiesin.
Angkor Watin osaltakin täytyy tunnustaa, että olisin saattanut sijoittaa sen johonkin toiseenkin alueen maahan.
Phnom Penhin olisin saattanut tietokilpailukysymyksessä saada oikein maan pääkaupungiksi, mutta siinä se sitten olikin.

Angkor Wat

Näimme Phnom Phenissä kuningaan palatsin ja temppeleitä, mutta myös Mekong-jokea ja vierailut punakhmerien tekojen jäljillä pakottivat kertaamaan maan historiaa.
Angkor Wat Siem Reapissä vaikutti niin suuruudellaan kuin iällään.
Näimme myös välähdyksen maan nykyhetkeä: Hotellit olivat hyviä tai pitäisikö sanoa loistokkaita ja ruoka hyvää niin khmer- kuin länsimaisena versiona.
Tapaamamme turismin parissa työskentelevät ihmiset olivat kaikki todella ystävällisiä ja osasivat vähintään hiukan englantia.
Kaikin puolin niin vierailemisen arvoinen kuin vieraalle ystävällinen maa.

Victoria Angkor hotel
VIctoria Angkor -hotelli

Matkan varrelta kirjoitin Kambodzasta seuraavat jutut:

Jättäessämme paikallisoppaan Siem Reapin lentokentällä hän kiittää meitä ja kehottaa säilyttämään kaikki hyvät asiat – ja heittämään pois huonot. Vaikka eipä meille huonoja asioita Kambodzasta juuri mieleen tule – ellei nyt sitten yli 30 asteessa huitelevat lämpötilat: kuumaa oli! Liikenne oli myös jalankulkijalle hiukan haasteellista, kadun yli pääsee vaan väkisin yrittämällä ja kaksipyöräisiä voi tulla yllättävistä suunnistakin, eli varovaisuus on tarpeen. Oppaamme toivoo meidän myös kertomaan ystävillemme Kambodzasta ja suosittelemaan sitä matkakohteeksi – olisin voinut vastata, että näin olemme jo tehneet!

Kambodza kuten Laoskin oli osa marraskuista Aasian kierrostamme, joten matkan kustannuksia täytyy yrittää kaivaa halutessaan koko matkan kustannusyhteenvedosta – ja koska Kambodzan osuus siinä missä Laosinkin osuus oli osa Olympian suurta Indokiinan kiertomatkaa, sitä ei kovin hyvin pysty tekemään.

Myös Kambodza oli, vielä Laosiakin vahvemmin, dollarimaa, joskin vaihtorahana saattaa joskus saada myös paikallista valuuttaa rieleitä. Hintataso lähinnä juomaostoksilla vaikutti samalta kuin Laosissa – kaupasta cokistölkin saa useimmiten alle dollarilla. Hedelmiä kadulta, vaikka ison pomelon samoin dollarilla. Oli muuten tosi työlästä pomelon kuoriminen työkaluna vaan tavallinen veitsi, ei siis terävä edes. En suosittele – olisivat hedelmäkojussa sen kuorineet, mutta jotenkin olin lukkiutunut ajatukseen, että kadulta saa ostaa vaan hedelmiä, jotka itse kuorii.

Phnom Penh Pomelo

Lopuksi vielä videolla lyhyt pätkä apsara-tanssijoiden esitystä, josta nautimme Siem Reapissä yhden illallisen jälkeen.

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.