Erikoisimmat yöpymispaikkamme

Hotel Streym

Panun matkat –blogin syksyisen Erikoisimmat yöpymispaikkani –jutun innoittamana kokosin vihdoin meidän listamme samalla teemalla.

Luola Golem Gradissa

Golem Grad

Golem GradMakedonian, Kreikan ja Albanian rajalla on järvi ja järvessä saari, Golem Grad -nimeltään. Lähdimme sinne ihan vaan päiväretkelle, mutta tuulen yltyessä niin, että meitä hakemaan tullut vene ei päässyt rantautumaan ja asetuimme rannan luolaan kun yöpyminen saarella alkoi näyttää väistämättömältä. Onnistuimme jopa (emme me, mutta mukana ollut Hollannin armeijan kouluttama pariskunta) saamaan kasaan nuotion ja sen syttymään. Ihan koko yötä emme sitten lopulta tässä luolassa joutuneet viettämään, sillä aamuyöstä Makedonian poliisi kävi hakemassa pienen ryhmämme pois saarelta. Onneksi, sillä lentomme Suomeen lähti jo aikaisin samana aamuna.

Beduiiniteltta Wadi Rumissa

Wadi Rum

Yöpyminen vielä maaliskuussa melko viileässä teltassa Jordanian erämaassa saattaisi kelvata listan kärkeen. Pärjäsimme hienoisesta viileydestä huolimatta tuplapeittojen alla ja hiukan niukkaa valaistusta otsalampulla avittaen.
Telttahuoneen takaosasta löytyi kuitenkin ihan normaali vesivessa ja suihku ja pesuallas, eli tästä omasta kylpyhuoneesta ei tarvinnut tinkiä (suihkun jätimme kyllä viileässä väliin).

Wadi Rum Wadi Rum

Teltta Tarangiressa

Telttahotelli Tarangiressä

Telttamajoitus Tansaniassa ei sekään ollut kovin alkeellinen, sillä pysyvän telttarakennuksen takaosassa oli normaali kylpyhuone. Erikoista oli lähinnä se, että yöllä meidät erotti ulkona liikkuvista eläimistä vain telttakangas, eli luonnon äänet kuuluivat hyvin tähän makuuhuoneeseen.

Jokilaiva Zambesi Queen

Zambesi Queen

Chobe-joella kelluva jokialus näyttää vaatimattomalta, mutta hytit (ja ruoka) olivat hyviä. Vain ilmastointia jäimme kaipaamaan, mutta ekologisia arvoja kunnioittaen sitä laivalla ei ollut, joten nukuimme ikkunat ja ovet auki (toki hyttysverkot olivat edessä) tuulettimen edes hiukan ilmaa kierrättäen. Tämän osalta petyimme hiukan siihen, että laiva ei juurikaan liikkunut joella, retket tehtiin pienillä veneillä, ihan samaan tapaan kuin rannan lodgesta, jossa myös yövyimme muutaman yön.

Zambesi Queen

Royal Livingstone

Sambian puolella Victorian putousten välittömässä läheisyydessä sijaitseva loistohotelli (monella tapaa ehkä paras, jossa olen koskaan yöpynyt) kuuluu erikoisimmat sarjaan vain puistossa vapaasti liikkuvien eläinten takia: matkalla illalliselle tai aamiaiselle polulla saattoi tulla seepra vastaan. Valitettavasti ei saatu kuvaan, tilanne oli niin yllättävä.

Royal Livingstone Royal Livingstone

Kartanohotelli Bretagnessa

Bretagne

BretagneOnneksi meillä oli Brestistä St Malon kautta Kanaalinsaarille suuntautuneella matkallamme käytössämme  jo navigaattori. Muuten olisi kyllä jäänyt löytämättä tämä maaseudun rauhassa sijainnut kartanohotelli. Ensimmäisen kerran yövyimme hotellissa, jossa huoneiden ovissa ei ollut lukkoa: ei niitä täällä tarvita. Vähän asiaa epäröiden asetimme illalla kuitenkin huoneessa olleen oudon matalan tuolin oven eteen yöksi. Mutta kukaan ei yrittänyt sisään. Aamiaisella oli kunnon perhehotellitunnelma, sillä se tarjottiin kaikille vajaassa 10 huoneessa yöpyneille yhtaikaa samassa pitkässä pöydässä.

Rivitaloasunto Lampedusalla

Lampedusa

Tässä asunnossa ei olisi muuten ollut mitään erityisen mainittavaa (ellei koko Lampedusan saarta sellaiseksi lasketa), mutta olimme paikalla kauden alussa ja isäntä oli juuri saanut uuden wifi-yhteyden. Antoi meille sitten sen käyttöön tarvittavan salasanan. Onneksi paperilla, sillä se oli n. 30 merkkiä pitkä, numeroita ja kirjaimia, isoja ja pieniä ja erikoismerkkejä. Aika monta kertaa piti yrittää ja pyytää isännältä apua hänen käsialansa tulkinnassa. Vienosti sitten ehdotimme, että jos hän ei sitä itse osaa vaihtaa, niin ehkä ennen kauden alkua kannattaisi pyytää operaattorilta joku hiukan helpompi salasana.

Aamiainen Lampedusalla

Boutique-hotelli Novecento

NovecentoVenetsiassa päädyimme pieneen boutique-hotelliin, kun hotelli, josta olimme huoneen varanneet, olikin täynnä ja tarjosivat meille huonetta toisesta hotellistaan. Oikein hyvä hotelli, joka pääsee tälle listalle avoimen baarinsa takia. Alakerran oleskeluhuoneen nurkassa oli tarjottimen verran pulloja, joista sai itse kaataa ja merkitä juomansa tarjottimen vieressä olevaan listaan. Pieneenkin grappalasilliseen mahtui itse lasia täyttäessä aika paljon grappaa …

Novecento

Hotel Croatia

Hotel Croatia

Dubrovnikin lähellä Cavtatissa majoituimme Kroatian Jugoslavian aikaiseen ylpeyteen, Hotel Croatiaan. Hotellin historia taisi näkyä siinä, että kun valitimme (langallisen) nettiyhteyden toimimattomuudesta ja huoltohenkilö tuli sitä korjaamaan, niin havainnoimme huoneeseen tulevien erilaisten kaapelien määrää: olivat tainneet aikoinaan huoneet olla melko hyvin valvottuja! Toinen hotellin lievä omituisuus näkyi rannan kallioilla, emme olleet ajatelleet päätyvämme näin lähelle nudistirantaa! Hotellin uima-altaalla sai kyllä oleilla uimapuvussakin, samoin kuin toisen puolen hiekkarannalla.

Hotel Croatia Hotel Croatia

Muurahaishotelli Ponta Delgadassa

Ponta DelgadaAzoreille lähdimme melko lyhyellä suunnittelujänteellä ja päädyimme melko vaatimattomaan hotelliin. Eikä siinä mitään, tiesimmehän sen etukäteen, mutta mitä emme tienneet oli, että huonetta käyttivät lisäksemme myös sadat muurahaiset. Ensimmäisenä ilta ostimme keksipaketin, joka jäi (toisen kerroksen!) huoneen pöydälle yöksi ja aamulla ajattelin haukata ennen aamiaista palan keksistä, mutta onneksi vasta kun olimme avanneet verhot ja huoneessa oli valoisaa, olisi muuten tullut samalla syötyä aika monta muurahaista! Ne keksit hävitimme ja seuraavan kerran ruokaa ostaessamme ostimme myös muutaman tiiviin muovirasian ja saimme olla melko rauhassa lopun lomaa.

Maailman katolla San Marinossa

San Marino

Tämän tarinan olen kertonut monta kertaa, luultavasti myös tässä blogissa, mutta minusta se on niin hyvä, että kerron sen vielä kerran. Olimme varanneet San Marinosta hotellin ylhäältä, lähes vanhan kaupungin sydämestä ja laittaneet sen koordinaatit GPS:ään. Kaupunkia lähestyessämme poliisi pysäytti meidät ja yritti luultavasti selittää, että henkilöautolla ei vanhaan kaupunkiin saa ajaa, johon minä hiukan hätääntyneenä, että katso, GPS:ämme käskee meidän mennä tuohon suuntaan! Luultavasti ymmärsi myös, että olemme menossa hotelliin tuolla ja päästi meidät läpi. Hotelli olikin sitten ihan viehättävä ja sijainti loistava, ja onneksi hotellilla oli autopaikka ja avulias isäntä, joka sentti sentiltä opasti vuokra-automme parkkiin: niitä senttejä ei nimittäin montaa ollut!

Majakka maailman laidalla

Pendeen

Jos tämä lista olisi ollut jotenkin omituisuuden tai erilaisuuden mukaan järjestetty, niin tälläkin, eli Pendeenin majakalla, olisin voinut aloittaa. Englannissa monien majakoiden entiset asuintilat on niiden automatisoinnin myötä kunnostettu turisteille vuokrattaviksi asunnoiksi ja vietimmekin yhden pääsiäisen asuen tällaisessa majakanvartijan asunnossa Pendeenissä Land’s Endin ja St Ivesin lähellä Cornwallin rannikolla. Asunto oli hyväkuntoinen ja halvempi kuin pieni hotellihuone Lontoossa. Eikä onneksi ollut sumuakaan kuin ehkä yhtenä yönä. Majakka on nimittäin edelleen toiminnassa, samoin sumutorvi sumuisina öinä. Meitä oli neuvottu varautumaan korvatulpilla sumun varalta, mutta ei niistä kyllä kovin paljoa hyötyä ollut!

Pendeen

Siinä niitä oli, täysi tusina! Jos ei omituisia, niin ainakin mieleen jääneitä yöpymisiä maailmalla.

Tags from the story
Join the Conversation

34 Comments

 1. Itsekin olen muuten yöpynyt tuollaisessa entisen Jugoslavian hotelliylpeydessä, Serbian Vrnja?ka Banja -kaupungissa. Huoneessa oli muurahaisongelma (!) ja muurahaiset kuhisivat aamulla päälläni… Muutoinkin kaikki oli kuin vuosikymmenten takaa. Minkäänlaisia uudistustöitä ei ollut tehty. Tuo paikka ei tosin mahtunut varsinaisen postaukseni viiden mestan joukkoon, mutta sinun postauksesi virkisti muistiani niin, että ehkä pitääkin laatia tuosta hotlasta joskus oma postauksensa.

  Monta kiinnostavaa kohdetta teillä. Erityisesti luola ja beduiiniteltta kiinnostivat jo mainitun Hotel Croatian ohella.

  1. Kiitos kommentista ja etenkin IDEAsta, Panu!
   Tosiaan vähän miettimällä näitä tietysti niin Sinulta kuin minulta löytyisi varmasti lisääkin, mutta yritin, minäkin, nyt sentään lopettaa johonkin :-)

 2. says: säppä

  Tämä oli mielenkiintoinen postaus! Mäkin haluaisin yöpyä majakassa ja katselin pari päivää sitten täältä koto-Suomesta Bengtskärin majakkaa, mutta oli sen verran kallis, että en taida raaskia ainakaan lähiaikoina.. Samalla rahalla yöpyy jo monen monta yötä Balkanilla, minne lähdemme elokuussa. :)

  1. Kiitos kommentistä säppä! Jos matka muuten sattuu olemaan vaikka Englantiin, niin siellä majakkayöpyminen ei tosiaan tule Lontoon hotellihuonetta kalliimmaksi, tosin sitten pitää lähteä pois Lontoosta :-)

 3. says: Virpi /Täynnä tie on tarinoita

  Kiva aihe ja postaus!
  Itselläni niitä maailmalla vietettyjä öitä on vielä sen verran vähän ja nekin (melkein)kaikki joissakin lapsiperheille soveltuvissa hotelleissa, joten näin erikoisista paikoista ei ole kokemusta :) Erikoisin tai ainakin mieleenpainuvin majoitus on tainnut olla leirikoulullamme Englannissa, paikallinen perhe, jonka vaihdoimme toiseen heti seuraaavana päivänä. Tästä olen tuolla blogissa kirjoittanutkin. :)

  1. Kiitos kommentista Virpi! Tuo erikoinen on siitä mielenkiintoinen sana, että se nostaa itse kunkin kokemuspiiristä niitä siinä yhteydessä erikoisia, eli nehän voivat olla mitä tahansa, jos itse innostuisit vastaavan jutun tekemään, perhemajoitusta tai loistohotellia, joku aina joskus poikkeaa jollain tapaa, hyvällä tai huonolla, tavanomaisesta.

 4. says: sarrrri

  Olipa kiva! Oma hulluin majoitukseni lienee ”lutikkahostelliksi” nimeämäni rupula Riossa ( kuvia ), mutta ei sekään nyt niin ihmeellinen ole. Luola tai majakasta majapaikaksi muunnettu yöpymispaikka voisivat olla hienoja kokemuksia!

 5. Kiitos kommentistasi sarrrri! Me olemme ohittaneet hostellit kokonaan ja aloittaneetkin ainakin parin tähden hotelleilla, joten ihan tuollaiset kokemukset ovat jääneet meiltä väliin. Kerran kyllä vuokrasimme kalustetun asunnon Barcelonan keskustassa, ihan siisti sinänsä, uudet Ikea-kalusteet jne. mutta yöllä kun käveli keittiö/olohuoneen läpi vessaan ja nopeasti laittoi valot päälle, saattoi nähdä miten isot torakat livahtivat lieden alle! Päivällä niitä ei näkynyt.

 6. says: Katja

  Olipas kiva postaus!
  Tuollaiset massasta erottuvat majoitukset on aina mukavia! Wadi Rumin aavikolla yöpyminen olisi kyllä huikea kokemus. Itsellä hotelli valikoituu yleensä ihan vain hinnan ja sijainnin mukaan, joten kohdalle ei ole vielä mitään kovin spesiaaleja tullut.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentista Katja! Toki voisin kuvitella, että budjettipuolelta hyvinkin voisi löytyä vähän erikoisia/outojakin kokemuksia (jos oikein alat asiaa miettimään).
   Tuosta Wadi Rumista voisi vielä sanoa, että vähän hassua oli, että vaikka olimme etukäteen varanneet matkamme siten, että Aqabasta lähdetään, ollaan yö Wadi Rumissa ja jatketaan sieltä Petraan, niin opas/autonkuljettajamme selvästikin yritti puhua meitä yöksi takaisin Aqabaan: … voi tulla kylmä … voi alkaa sataa … mutta pidimme päämme (kuljettaja ja auto meni yöksi Aqabaan), eikä harmittanut, vaikka aamulla sitten juuri lähtiessämme alkoikin sataa!

 7. Oo, onpa jänniä ja mieleenpainuvia yöpymispaikkoja! Toi luola on varmasti ollut jännä! Toivottavasti jollakin oli kummitustarinoita. ;-)

  Mä en ole mitenkään kauheen erikoisissa paikoissa yöpynyt. Ehkä kapselihotelli menee sinne erikoisimpaan päähän. Yksi mieleenpainuvimmista majoituksista oli myös Taiwanin viidakossa kaikkien niiden luonnonäänien keskellä. Toki mieleen ovat jääneet myös kaikki perhemajoitukset maailmalla. Venäjällä mun isäntäperheen asunnon ikkunoissa (kerrostalon ensimmäinen kerros) oli kalterit, mikä oli ysiluokkalaisen mielestä tosi jännittävää. Yhteistä kieltä perheen kanssa ei ollut, mut ystävällisyys paistoi silti läpi.

  Tänä kesänä aiotaan kaverin kanssa yöpyä Islannissa sillä kuuluisalla lentokoneen hylyllä. Toivotaan, että ilma olisi ihan ok siihen hommaan eikä tuuli aivan jäätävä… :-p

  1. Kiitos kommentistasi Lotta! Enpä tiennytkään, että Islannissa voisi yöpyä lentokoneen hylyllä. Matkalla Grönlantiin ja takaisin sieltä joudumme tänä kesänä yöpymään pari yötä Reykjavikissa, mutta ajattelimme testata Blue Lagoonin (siis myös asua sen hotellissa) ja toinen yö onkin niin lyhyt, että turvaudumme lentokenttähotelliin.

 8. says: Ansku BCN

  Onpas kiinnostavia paikkoja! Mä myös suosin muita kuin ketjuhotelleja, ja monenlaista majapaikkaa sitä onkin tullut vuosien mittaan vastaan. Mitään supererikoista ei tule nyt mieleen, mutta tyttäreni on vieläkin fiiliksissään joulun aikaisesta reissustamme Kööpenhaminaan, jossa yövyimme laivahotellissa :)

  1. Kiitos kommentista Ansku! Tiesitkö, että Suomessakin on laivahotelli, Naantalissa. Ja Turussa laivahostelli. Naantalissa on jopa tullut yövyttyäkin siinä joskus.

 9. Aika paljon mielenkiintoisia yöpymiskohteita :). Tuo majakka näyttää aika huikealta auringonlaskuineen. Virkistävää vaihtelua kyllä lukea blogeista välillä näistä vähän erikoisemmistakin yöpymiskokemuksista. Jatkakaa samaan malliin siis (=.

 10. Paljon tosi hauskoja paikkoja! Ehkäpä pitäisi joskus koota omiakin. Ensin tuntui, ettei mitään erikoisuuksia edes olisi, mutta alkoihan niitä tulla mieleen. Tuosta luolasta tuli mieleen, että olen pitkään halunnut uudelleen Kappadokiaan, Turkkiin. Siellä on hotelleja niissä kivimuodostelmissa. Sellaisessa haluaisin asua.

  1. Kiitos kommentista Annika! Kappadokiassa(kaan) emme ole vielä olleet ensimmäistäkään kertaa. Vähän on ollut harkinnassa, kun nyt tuntuu joka suunnalta olevan tarjolla sinnepäin älyttömän halpoja matkoja, mutta kun lomapäiviä on taas ihan liian vähän …

 11. Hui, tuo luolayöpyminen ei olisi oikein ollut minulle mieleen. Onneksi pääsitte pois.

  En ollut oikeasti tietoinen tuosta muurahaisongelmasta, ennen kuin unohdin banaanin pöydälle Gueatemalassa. Sen jälkeen olen ollut todella tarkka kaikissa hotelleissa, että mitään makeaa ei ole pöydillä.

  1. Kiitos kommentistasi Anna! Luolakuvio oli kyllä hiukan stressaava, etenkin sen aamulennon takia. Melkein otimme opiksemme, ettei viimeiselle päivälle kannata ottaa kokopäiväretkeä, jos on pienikin riski, että se venyy myös yöhön.

 12. says: Heidi

  Varmasti ikumuistoisia kokemuksia jäänyt näin erilaisista ja mielenkiintoisista majoituksista. Eläinrakkaana (ja pienen luksuksen ystävänä) haluaisin päästä jonnekin Royal Livingstonen kaltaiseen paikkaan yöksi. Pienenä kaikki kesät halusin nukkua teltassa, jos ei muuten, niin teltta pystytettiin omalle takapihalle. Telttamajoitus upeassa ympäristössä voisi siis myös olla aika mukava kokemus.

 13. Katsoin tuota Hotel Croatiaa, että onko se se tunnettu entinen nudistihotelli Dubrovnikista pohjoiseen, mutta siis Cavtatissa olittekin. Kroatiassa on todella paljon noita nudisti- eli FKK-rantoja, joten kannattaa ranta valita tarkkaan :D

  1. Kiitos kommentistasi Terhi! Juu, emme todellakaan tienneet tuota Kroatiassa, mutta toisaalta, emme me nyt tuosta oikeasti kovin pahasti ”järkyttyneet” :-) Olipahan vaan hiukan erikoista …

 14. Itsellä ehkä erikoisimmat majapaikat on olleet kotimaassa: Bengtskärin majakka kaveriporukalla (http://www.rantapallo.fi/kohteenamaailma/?p=96) ja sitten Kemin lumilinnan VR-huone on jäänyt mieleen. Herrankukkarossa oli majoitusmahdollisuus linnunpönttöön missä oli Hästensin moottorisänky. Totesin yöllä, että olin ottanut muutaman saunaoluen liikaa niin en viitsinyt ruveta sinne yöllä kiipeämään ja jäin yöksi maan kamaralle. Jälkeenpäin hieman harmitti, mutta toisaalta oli niin hyvät bileet :-)

  Oma juttunsa oli tietysti myös se, että olin Rantasalmen Ruusuhovissa ainoa asiakas. Se tietysti on majoituspaikassa aina mahdollista, mutta erikoiseksi tapauksen teki se, että siellä ei ollut myöskään ketään henkilökunnasta yötä. Minulle annettiin puhelinnumero, mistä tarvittaessa sai muutaman kilometrin päässä asuvan henkilön kiinni jos joku ongelma yön aikana ilmenee :-D

  Elämistä tietysti maailmalla on jäänyt mieleen joitain tarinoita, telttamajoitus Krugerin puistosta tietysti yksi ikimuistoisimmista. Sitten huonoimpana majapaikkana ikinä oli Durbanissa sijaitseva hostel, jossa sai varoa ettei putoa lattian läpi. Siellä toisena ongelmana oli suurimmat torakat mitä olen eläessäni nähnyt, joten uni tuli ainoastaan pikakännillä ja reissulla mukana kuljettamani pussilakanan sisälle kömmittynä.

  1. Kiitos kommentistasi Rami!
   Bengtskärin ystävänä suosittelen Sinulle lämpimästä myös Örötä, jossa olimme viime viikonloppuna.
   Herrankukkarokin voisi meitä(kin) kiinnostaa – ehkä vielä joskus.
   Krugerissa me asuimme ihan vaan ”tylsästi” pienissä taloissa, mitä nyt fauna niiden terasseillakin oli aika monimuotoista.

 15. says: Karoliina

  Olipa mielenkiintoisia yöpymispaikkoja! Itseni tuntien, noista varmastikin tuo kartanohotelli olisi mieluisin – beduiiniteltta ajatuksena kyllä, mutta kaipaisin varmaan aika pian juoksevaa vettä :D

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi Jenna! Ja siis tarkennuksena, onneksi tuolla luolassa ei jouduttu olemaan kuin puoli yötä, kun ei tullut mitään varustustakaan mukaan. Edes sellainen pieni ”avaruushuopa” olisi lämmittänyt, jos olisi ollut repussa mukana.

 16. Kaikennäköisissä paikoissa te olette päässeet yöpymään, wow! Tuo luola etenkin teki muhun vaikutuksen, erittäin hauskan oloinen paikka. Itse olin myös San Marinossa, mutta korkeanpaikan kammoisena koko aika meni vähän jännittäessä siellä. Mongoliassa yövyttiin jurtassa, mutta siinä taitaa ollakin mun ”jännät” yöpymispaikat.

  Tosi mielenkiintoinen juttu, oli kiva ihan ajatuksella ja ajan kanssa lukea. :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentista Lena! Mongolia onkin vasta listallamme. Ja tuohon luolaan liittyen, jos vielä palaat kommentteja lukemaan, niin lue vastaukseni edelliseen kommenttiin.

 17. Onpa ollut hauskoja paikkoja!

  Meilläkin on tuo Bengtskär omalla listalla kuten Ramilla, joka oli ihana paikka (tosin taisin mainita sen jo aiemmin). Täältä matkalta on tullut kyllä varsin jänniä yöpymispaikkoja, ihan vaan esimerkiksi yöbussit ja lentokentät. :)

  Miten muuten tuo teidän Lampedusa, näittekö siellä tätä harjoitettua pakolaispolitiikkaa, vai pidetttiinkö turistit tästä erillään?

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentista Miika & Gia! Lampedusalla pakolaisia emme nähneet, mutta saaren rannikkovartiosto ja poliisivoimat ovat kyllä saaren kokoon nähden selvästi ylimitoitetut, eli sikäli saaren poikkeuksellinen luonnen näkyy kyllä turistillekin. Jotenkin myös siellä rannalla merelle katsellessa oli parissa kohtaa pakko miettiä, että näille rannoille niitä päätyy, sankoin joukoin, niitä tulijoita.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.