Algarven (ja Cadizin) hintataso

Albufeira kahvila
Kahvila Albufeirassa

Algarven hintataso kiinnosti innokkaimpia lukijoitamme jo matkamme aikana ja siitä käytiinkin jo pieni keskustelu Albufeiraa hitaasti -juttumme kommenteissa.
Kokonaisuudessaan pienen pääosin Algarven alueella vietetyn lyhyen talvipakomatkamme kustannukset olivat:
Algarve kustannustaso
Algarven kustannustaso

 

Majoitus

Asuimme siis viikon verran Albufeiran vanhassa kaupungissa, kävimme välillä Espanjan puolella Cadizissa ja palasimme vielä vajaaksi viikoksi Algarven rannikolle, Taviraan.

Kaikki majoitukset olivat tyyppiä lyhytaikaisesti vuokrattu kalustettu huoneisto, eli ne eivät sisältäneet edes aamiaisia. Albufeiran asunto oli suomalaisen laskutavan mukaan kerrostalokolmio, Taviran asunto kahteen kerrokseen sijoitetu kaksio.
Espanjan puolella Cadizissa asuimme samoin kerrostalokaksiossa.
Kaikissa asunnoissa oli lisäksi käytettävissä parveke tai kattoterassi.

Näin lyhytaikaisissa vuokrauksissa viikon hinta asumiselle oli luultavasti lähes samaa tasoa kuin pitkäaikaisemmissa vuokrauksissa hyvällä tuurilla koko kuukauden hinta, mutta korostettakoon, että kaikki asunnot olivat uusia, hyvätasoisia ja niissä oli kodinkoneet pyykinpesukonetta ja astianpesukonetta (vain Tavira) myöten.
Ja sähkö kuului hintaan, mikä on oleellinen asia talvikuukausina näillä seuduilla, sillä asunnot lämmitetään ilmalämpöpumpuilla ja erillisillä lämmittimillä, eli sähköä kuluu runsaasti.

Cadizin vanha kaupunki lienee yleiseltä hintatasoltaan Algarvea kalliimpi ja lisäksi tuo 4 päivän majoituksen hinta sisälsi myös maksullisen autopaikan (4 x 18 euroa).

Majoitusvaraukset teimme Booking.comin kautta, siihen mieltyneinä, vaikka ainakin Albufeiran asunto löytyy myös Airbnb:n sivuilta.

Algarve Tavira

Lennot ja lentokenttäkuljetukset

Suoria lentoja välille Helsinki – Faro ei talvikaudella ole. Hetken mietimme lentoja Lissaboniin ja sieltä Algarveen julkisilla, mutta lopulta vaihdollisella lennolla suoraan Faron kentälle tuntui sittenkin helpoimmalta vaihtoehdolta.

Vaihdolliset lennot löysimme, ehkä lähinnä sattumalta, sopivaan hintaan ja meille sopivilla aikatauluilla yhdistelmänä Norwegian + Aer Lingus (meno Dublinin kautta) ja Monarch + Norwegian (paluu Gatwickin kautta). Kaikki lennot olivat erillisillä lipuilla, eli yhden mukanamme ruumassa kulkeneen matkalaukun jouduimme niin Dublinissa kuin paluumatkalla Gatwickissä noutamaan itse hihnalta ja tsekkaamaan sen uudelleen seuraavalle lennolle, mutta lähes kolmen tunnin vaihtoaika kummallakin kentällä mahdollisti hyvin niin matkalaukkuaskareen kuin lounaan kyseisillä kentillä.

Algarvessa käymiemme keskustelujen perusteella opimme, että myös Air Berlinillä Faroon olisi päässyt Berliinin kautta, kevyellä tutkimisella luultavasti suunnilleen samaan hintaan, eli hiukan alle 300 euroa per nuppi (sisältäen yhden yhteisen ruumaan menevän laukun).

Espanjan Aurinkorannikolle, eli Malagaan pääsee suorilla lennoilla ja ehkä aavistuksen halvemmalla, etenkin jos sopiva tarjous sattuu kohdalle: näillä vaihdollisilla lennoilla on vaikeampi pystyä käyttämään parhaimpia tarjoushintoja siten, että lähtö-, saapumis- ja vaihtoajat pysyisivät vielä inhimillisinä.

Lentokenttäkuljetukset olimme tilanneet etukäteen Yellowfish -nimiseltä kuljetusyritykseltä. Algarvehan on sillä lailla haastava paikka maakuljetusten osalta, että rannikon kylät ovat suhteellisin kaukana toisistaan ja bussiyhteyksiä on vain harvakseltaan ja ne kulkevat Faron kaupungin kautta, eli lentokentältä ei pääse noin mihinkään suoralla bussilla. Yellowfishin hinnat olivat saamiemme tietojen mukaan n. kolmanneksen halvempia kuin taksien hinnat ja tilaamamme kuljetukset kumpaankin suuntaan toimivat hyvin.

Rajasilta Portugal Espanja
Guadianan silta Portugalin ja Espanjan rajalla

Retket

Erittelin yllä retket Algarvessa tekemiimme, Cadizin retkeen ja vielä sieltä tekemäämme Ceutan retkeen, sillä Algarven talvea ajatellen niin Cadiz kuin Ceutahan olivat ihan ylimääräisiä kustannuksia eivätkä Algarven kustannuksia.

Algarven viikoillemme emme halunneet vuokrata autoa, sillä olimme ajatelleet enimmäkseen viettävämme aikaa niissä kylissä (Albufeira, Tavira), johon olimme asettuneet, mutta kun sitten kuitenkin halusimme nähdä etenkin Albufeirassa hiukan ympäristöäkin, niin päädyimme yhdelle maksulliselle retkelle ja lisäksi liikkumaan taksilla joitakin hiukan pitempiäkin matkoja. Taksilla, sillä busseja noilla väleillä olisi mennyt korkeintaan parin tunnin välein, joten hylkäsimme ajatuksen niiden käytöstä hetimmiten.

Algarve BMV 116
Vuokra-automme BMV 116

Auton vuokrasimme Europcarilta Albufeirasta ja palautimme Montegordoon, joka oli Taviraa lähin Europcarin piste Algarvessa. Valitsimme Europcarin, sillä tiesimme ajavamme kahden valtion alueella ja vaikkakaan Espanjan ja Portugalin raja ei käytännössä sitä ylitettäessä juuri näy, niin halusimme kansainvälisen yhtiön siltä varalta, että Espanjan puolella sattuisi jotain yllättävää.
Halusimme myös ihan pientä suuremman automaattivaihteisen auton (käytännössä BMV 116), kuitenkin lähes lopulta n. 900 kilometrin matkalle, ja otimme autoon lisävakuutuksen omavastuun poistamiseksi.

Pienen auton vuokraaminen paikalliselta yhtiöltä Portugalissa tai Espanjassa päiväksi tai pariksi olisi luultavasti ollut jonkin verran edullisempaa. Samoin auton vuokraaminen pitemmäksi ajaksi, kuukausiksi, maksaisi luultavasti paljon vähemmän per päivä. Lentokenttäkuljetukset huomioiden auton vuokraaminen lentokentältä koko lomamme ajaksi ei ehkä sittenkään olisi ollut ihan huono ajatus.

Portugalin puolen tiemaksut maksoimme autossa olevalla laitteella, johon liittyen emme ole vielä nähneet laskua, eli tuo 2 x 7,20 on maksu Espanjan puolen moottoritien käytöstä välillä Sevilla – Cadiz.

Albufeirasta kirjoitimme jo aikaisemmin jutut:

Tavirasta kirjoitimme nämä jutut:

Espanjan puolelta nämä jutut:

Algarve Portugali kaakeli

Muuta

Kaikissa asunnoissamme oli hyvin toimiva wifi, mutta ostimme silti Portugalissa myös paikallisen SIM-kortin datapaketilla, jotta saatoimme halutessamme surffailla myös kahviloissa tai muuten retkillä riippumatta mahdollisesti saatavilla olevista ilmaisista wifeistä.

Tuo määritelmäni hyvin toimiva wifi tarkoittaa, että saatoimme myös katsoa halutessamme suomalaisia televisio-ohjelmia Yle Areenan tai Booxtv:n kautta lähetysten juurikaan pätkimättä.

Alcegirasin turistihuijaukseen narahtamisesta kirjoitinkin jo erikseen Ceutan retkestämme kertovassa jutussa.

Espanja Ceuta
Vehreää puistoa Ceutassa

Ruokaan meiltä meni yhteensä 640 euroa, eli alle 20 euroa per nuppi per päivä.
Espoossa ruokamenomme ovat ehkä aavistuksen tuota pienemmät silloin kun syömme enimmäkseen kotona.

Muutamaa ihan pientä matkamuistoa lukuunottamatta emme tehneet muita ostoksia yhtä Lassen hankkimaan pitkähihaista paitaa lukuunottamatta. Lämpimiä fleesepuseroita, joita olisi saanut alle 10 euron hintaan hetken harkitsimme, mutta kun ei niille kotona olisi ollut tarvetta, emme viitsineet niihin muutaman kylmemmän päivän takia investoida.

Albufeira vanha kaupunki Algarve

Albufeira vai Tavira?

Alkuperäinen ideamme viettää iso osa tammikuuta Algarvessa lähti ideasta tutustua alueeseen, josta puhutaan yhtenä suomalaisten eläkeläisten talvisena asuinalueena Espanjan Aurinkorannikon ohella.

Alueen kylistä valitsimme kaksi kodiksemme: Albufeiran ja Taviran – edellisen siksi, että se on iso ja tunnettu ja Taviran siksi, että se oli ihan toisella suunnalla rannikolla.
Algarven alueella vietettyjen viikkojen myötä opimme, että suomalaisia on erityisesti Quarteirassa, Portimaossa ja Vilamourassa. Albufeirassa emme suomea edes kuulleet, Tavirassa kuulimme jonkin verran ja juttelimmekin yhden suomalaispariskunnan kanssa.

Albufeiran rannat olivat hienoja ja ihan erityisesti auringonlaskunäkymät merelle. Albufeirassa korkeuserot ovat melko suuria, joten se tarjoaa mukavasti mäkitreeniä!
Keskustan kaupunkikuva oli mielestämme jotenkin rähjäinen, etenkin vanhassa kaupungissa ja kaduille laajalti levittyvät turistirihkamaa myyvät kaupat muistuttavat siitä, että tämä on turistirysä, vaikkakin hiljainen sellainen.

Tavira Gilao-joki Algarve
Gilao-joki Tavirassa

Tavira asettuu Gilao-joen molemmille rannoille ja meri huuhtelee vasta sen edustalla sijaitsevan Taviran saaren rantoja. Kaupunkikuvaltaan Tavira oli mielestämme kauniimpi ja siistimpi, jotenkin ”tasokkaampi”. Maastoltaan Taviran alue on tasaista, joten esimerkiksi pyöräretket onnistuvat hyvin. Myös ruokakaupat ja iso ostoskeskus olivat ehkä lähempänä kaupungin keskustaa.

Jos näistä kahdesta pitäisi valita vaan yksi, valinta olisi vaikea. Albufeiran rannat ja auringonlaskut houkuttelisivat, mutta itse kylä ei niinkään. Luultavasti, jos Algarveen palaisimme, valitsisimme jonkun ihan uuden kylän, sillä niitähän alueella riittää!

Albufeira auringonlasku

 

Tags from the story
, , , ,
Join the Conversation

18 Comments

 1. says: Pia

  Mielenkiinnolla olen tarinoitanne lukenut. Algarvessa olemme itsekin lomailleet ×3,mutta emme talvella. Ja Cadiziin on pitänyt mennä. 640€ ruokiin? Teittekö suurimmaksi osaksi itse?

 2. says: Pirkko

  Kiitos Pia kommentistasi. Sanoisin, että keskimäärin söimme yhden aterian ja pidimme yhden kahvi/teetauon ”kodin” ulkopuolella per päivä. Aamiaiset ja vaihtoehtoisesti lounaan tai iltapalan teimme itse.
  Aamiaisellekin oli ajatus lähteä jonain aamuna (per kaupunki/kylä melkein) ulos, mutta jotenkin aikaisin ulos lähteminen ei sitten kuitenkaan minään aamuna riittävästi houkutellut :-)

 3. says: Susanna

  Hyvä kooste!
  no oli kyllä edullisia majoituksia siellä, oikeen varteenotettava budjettikohde siis. Italiassa (etenkin pohjois) maksaa usein majoitukset kesällä 80-130e jos on edes tilaa, mutta etelämmässä halvempaa

 4. says: Pirkko

  Kiitos Susanna! Kesä- ja talvihinnat taitavat kyllä Algarvessakin olla eri tasolla, eli budjettikohde tammikuussa, muttei välttämättä kesällä – no ehkä kyllä Italiaan verrattuna. Muutaman vähintään kolmen tähden hotellinkin huonehintoja tuolla tsekkasin ja tammikuinen ”vakiohinta” näytti olevan luokkaa 30 euroa yö, mutta vähän pitempään oleskeluun halusimme mieluummin asunnon kuin (pienen) hotellihuoneen.

 5. says: Pirkko

  Kiitos Veera! Niin ja monet jutut tosiaan vaihtelevat aika paljon kohteesta ja vuodenajasta riippuen.

 6. Algarvea on suositeltu lomakohteessa useassakin lähteessä, joten tämä postaus varmasti kiinnostaa monia. Tosin sesongin aikaan hinnat ovat varmasti korkeammat. Tuli muuten mieleen, että itse tulee jonkin vertailua ruokamenoja ulkomailla vs. kotona. Usein on yllättänyt se, miten taloudellisesti sitä voikin reissun päällä elää.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jenna! Me söimme puoliksi ulkona ja puoliksi teimme itse ateriat. Jos kokonaan olisimme syöneet ”kotona”, ruokamenot olisivat varmasti olleet alle sen mitä meillä kotona menee vastaavassa ajassa.

 7. Mielenkiintoinen budjettikoonti. Portugali on itselle niin läheinen, että on ollut normaaliakin mukavampaa seurata matkaanne. Algarven turistikohteiden hintataso on tähän asti ollut pieni mysteeri, mutta nytpä sekin selvisi. Ei se ainakaan off-seasonilla taida muusta maasta hirveästi poiketa.

  Isoimpia kaupunkeja lukuunottamatta Portugalissa melkeinpä tarvitsee jonkun menopelin alleen jos meinaa kauemmaksi lähteä, koska melkein saman hintaiseksi se lopulta kuitenkin tulee kuin takseilla ja busseilla ajelu, ja helpottaa elämää. Ja ainakin omasta mielestä ne parhaat paikat on monesti kyläkeskuksista kauempana.

  Portugalin ja Espanjan rajan taas huomasi ainakin Koillis-Portugalin vuorilla selkeästi, koska Espanjan puolella autotie muuttui uudeksi ja hyväkuntoiseksi ja talojen kattotiilet vaaleammiksi. No, etelässä on varmasti paljon enemmän liikennettä. :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Johanna Hulda! Niin kai se on, että enimmäkseen tuolla auto on hyvä idea. Meillä vaan ihan ensimmäinen idea ”talvipaosta” oli, että oleillaan laiskasti paikallaan parissa kylässä, mutta emmehän me sitten kuitenkaan ihan paikallaan malttaneet olla … Tavirassa pyörät toimivat kyllä hyvin kun maasto on suhteellisen tasaista.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Virpi! Juu, meidän reissuksi ainakin ihan edullinen – eikä tässä majoituksia ainakaan oltu valittu edullisimman mukaan ja samoin autolle olisi varmasti löytynyt edullisempiakin vaihtoehtoja, pienellä riskillä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Olemme näitä kustannusyhteenvetoja tehneet jo jonkin aikaa ja kun noiden tietojen keräämiseen tulee vähän rutiinia, niin tämä syntyy aika helposti ja siitä on iloa paitsi ehkä lukijoillemme, myös meille itsellemme joskus myöhemmin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Heidi! Portugalin hintataso on kyllä melko houkutteleva monelta osin :-)

 8. Todella hyvä postaus! Jossain vaiheessa meillekin (toivottavasti) tulee ajankohtaiseksi talvipako jonnekin lämpimämpään ja budjettia on paljon helpompi miettiä tällaisten juttujen jälkeen eli suurkiitos!

 9. says: Pirkko

  Kiitos Pirita! Vähänkin pitemmilla irtiotoilla on mielestäni jo ihan järkevää verrata kustannuksia muualla ja kotona, sillä menee sitä rahaa kotonakin.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.