Mene eläintarhaan Madridissa tai Helsingissä

Madrid Zoo feature eläintarha Madrid Korkeasaari

Useimmat blogijuttumme kirjoitan jos en nyt lyhyillä matkoilla ihan matkan aikana, niin melko pian matkan jälkeen kuitenkin, tuoreeltaan. Muistikuvat haalistuvat kuitenkin ajan mittaan, vaikka päiväkirjamerkinnät ja valokuvat säilyvätkin ja usein mielenkiintonikin siirtyy jo seuraavaan matkaan.

Madridin eläintarha

Toukokuisen Madridin matkamme jäljiltä juttujonoon on kuitenkin jäänyt yksi retki, josta en tullut hetimmiten kirjoittaneeksi. Kävimme nimittäin Madridissa myös eläintarhassa: myönnettäköön, ehkä eniten pandojen houkuttelemana, mutta myös hiukan siksi, että eläintarha sijaitsi Madridin suurimmalla puistoalueella, Casa de Campolla, josta olimme lukeneet jo ennen matkaa Historia de Viajes -blogista.

Eläintarha yllätti positiivisesti – ei niinkään pandat, sillä niitä olimme nähneet melko äskettäin Wienissä, mutta Madridin eläintarhassa oli paljon sellaisia eläimiä Etelä-Amerikasta, joita ei ollut koskaan nähnyt luonnossa: muurahaiskarhu, tapiiri, vesisika, patagonian jänis.

Madrid Zoo Muurahaiskarhu
Muurahaiskarhu on iso eläin, pituutta tälläkin yksilöllä yli metri
Madrid Zoo tapiiri vesisika patagonian jänis
Taustalla tapiiri ja pieni vesisika (capybara), edessä patagonian jänis (mara)
Madrid Zoo tapiiri
Intian tapiiri – yksi niistä erittäin uhanalaisista lajeista, jonka säilyminen saattaa kohta olla eläintarhojen varassa

Pandakuvaamme kommentoitiin hetimmiten sosiaalisessa mediassa paheksuen eläintarhoja ja eläinten pitämistä häkissä. Itsekin olen aikoinaan Intiassa Jaipurin eläintarhassa miettinyt, että tätä paikkaa ei ehkä pitäisi olla olemassa, mutta Madridin eläintarha vaikutti hyvin hoidetulta ja eläimillä oli hyvät tilat.

Madrid Zoo Panda

Madrid Zoo Panda
Pandadiplomatiaa Madridissa

Sunnuntaina eläintarhassa oli myös runsaasti lapsiperheitä enkä voinut olla miettimättä, että aika harvalla lapsella sittenkään on mahdollisuus nähdä esimerkiksi Afrikan isoja eläimiä luonnossa, joten omasta puolestasi sallin kyllä lasten ilon ja innostuksen vaikka sitten eläintarhassa, kunhan se toimii asiallisesti.

Madrid Zoo flamingoja

Korkeasaaressa tutustumassa eläintarhan toimintaan

Halusin kuitenkin ymmärtää vielä paremmin eläintarhojen oikeutusta ja saimme sovittua tutustumiskäynnin Korkeasaareen eläintenhoitajan seurassa ja opimme lisää eläintarhojen muista merkityksistä kuin lapsiperheiden mukavina retkikohteina.

Hyvinhoidetuilla eläintarhoilla, kuten Korkeasaarella, on merkittävä tehtävä luonnon monimuotoisuuden suojelussa. Maailmassa on jo useampia eläinlajeja, jotka olisivat kuolleet sukupuuttoon ilman eläintarhoja. Näiden eläinten elinalueet ovat tuhoutumassa tai niitä metsästetään niin voimallisesti, että koko kanta voi tuhoutua.

Uhanalaiset eläinlajit säilyvät eläintarhoissa ja niitä on monessa tapauksessa onnistuttu palauttamaan luontoon ja kanta on saatu elpymään tuhon partaalta.
Korkeasaaressa tällaisia eläimiä ovat esimerkiksi metsäpeurat ja mongolian villihevoset.

Metsäpeurat hävisivät Suomesta kokonaan 1900-luvun alussa, mutta nyttemmin kanta on jossain määrin palautunut Vienan Karjalassa säilyneen kannan ja luontoonpalautusten myötä.

Mongolian villihevoset kuolivat luonnosta kokonaan sukupuuttoon 1960-luvulla, mutta tarhoihin pyydystettyjen yksilöiden ansiosta laji kuitenkin säilyi ja nyt niitä elää taas Kiinan ja Mongolian aroilla n. 300 yksilöä.

MongolianhevonenMetsäpeurat Korkeasaari Mongolianhevoset Korkeasaari

Muita uhanalaisia eläimiä Korkeasaaressa ovat pikkupanda, manuli, amurinleopardi, lumileopardi, amurintiikeri, berberiapinat, partakorppikotka ja sammakkoeläimet, joista yhtenä esimerkkinä vain Madagaskarilla elävä mantella, joka muutti Korkeasaareen ihan äskettäin.

Mantella, kuva Mari Lehmonen, Korkeasaari

Uhanalaisten eläinten suojeluohjelmissa eläintarhat tekevät yhteistyötä ja eläimiä siirrellään tarhasta toiseen sopivien lisääntymisparien muodostamiseksi.

Monen suojeluohjelman kohdalla toki on niin, että jos ihmiset alunperin toimisivat siten, että eläinten elinympäristön säilyisivät, niin niitä ei tarvittaisi, mutta kun näin ei ole kuitenkaan aina tapahdu, niin parempi niin, että laji on kuitenkin säilyy, kuin että tuhoutuminen olisi lopullinen.

Korkeasaaressa on myös villieläinsairaala, joka pyrkii auttamaan loukkaantuneita luonnonvaraisia eläimiä -tavoitteena palauttaa ne luontoon mahdollisimman pian. Jos tämä ei onnistu, eläin voi jossain tapauksissa myös saada uuden asuinpaikan Korkeasaaresta.
Villieläinsairaala pyrkii myös opastamaan ihmisiä olemaan tarpeettomasti puuttumatta emon ”hylkäämiin” poikasiin, sillä useimmiten emo kuitenkin on lähellä ja parasta auttamistapa poistua paikalta.

Hämärätalo, jossa esitellään tullin takavarikoimia eläimiä ja tavaroita on myös yksi osa Korkeasaaren opastustoimintaa.

Luontokoulu Arkki KorkeasaariKoululuokille Korkeasaari tarjoaa mahdollisuuden luontokouluun.
Koulun suojelijan Jenni Haukion sanoin:
“Luontokoulu Arkki tutustuttaa lapset luonnon ihmeisiin hauskalla, opettavaisella ja toiminnallisella otteella – herättäen kiinnostusta niin lähiluontoon kuin myös uhanalaisten eläinten ja niiden elinympäristöjen suojelemiseen.”

 

Villieläimet ja Sinä

Eläintarhat ovat myös mukana opastamassa ihmisiä ymmärtämään, että missä päin maailmaa liikutkaan, niin jos Sinulle tarjotaan mahdollisuutta:

 • ottaa itsestäsi kuva villieläimen kanssa
 • koskettaa sitä tai
 • ratsastaa sillä,

niin älä tee sitä!
Eläin ei halua kanssasi kuvaan eikä pidä silityksestäsi, ratsastamisesta puhumattakaan.

Tällä alueellahan myös matkabloggaajat ovat tehneet ansiokasta työtä kertoessaan ihmisille niin norsuratsastamisen kuin tiikerien kanssa otettujen yhteiskuvien ongelmista.

Mutta, mene eläintarhaan, Helsingissä tai maailmalla.
Ehkä käyntisi auttaa pieneltä osin jotain uhanalaista eläintä selviämään ja meillä on taas yksi sukupuuttoon kuollut laji vähemmän.

Kissojen yö Korkeasaaressa

Korkeasaaressahan on kohta taas tulossa Kissojen yö – tai tarkkaan ottaen kaksikin syyskuun 1. ja 8. päivänä. Osa näiden iltojen tuotosta menee Amurin luonnonvaraisille kissapedoille. Amur-hankkeeseen voit toki lahjoittaa rahaa myös tilisiirtona.

Amurin kissapedot

Kissapedoista puheenollen, eläintenhoitajan kanssa Korkeasaaressa tekemällämme kierroksella nappasin jutustelun lomassa kuvan tiikeristä ja hirvenpäästä ja jaoin sen Instagram -tilillämme. Kuva sai hetimmiten muutaman paheksuvan kommentin, hirven puolesta, mutta kun, eläintenhoitajan sivistämänä, vastasin siihen, että petoeläimille isot ruhonpalat ovat tärkeä osa niin henkistä kuin fyysistä hyvinvointia, niin paheksuva kommentti jostain syystä poistui tästä kuvasta!
Osa eläinten hyviä oloja onkin se, että olosuhteet mahdollistavat lajityypillisen käyttäytymisen, oli se sitten isoja ruhonosia, kallioseinämää tai mahdollisuus piiloutua katseilta.

Korkeasaari tiikeri

Tämänkesäinen Korkeasaaren retkemme oli enemmän opintomatka kuin retki Korkeasaareen, mutta jos haluat lukea myös jutun Korkeasaaresta, niin seuraamistani blogeista ainakin Pinkit korkokengät ovat käyneet siellä ”oikeasti”.

Korkeasaarta kiersimme heinäkuun alussa tiedottaja Mari Lehmosen ja eläintenhoitaja Hanna-Maija Lahtisen kanssa.

Lisää Korkeasaaresta ja sen tekemästä suojelutyöstä voit lukea täältä.

Casa de Campo ja Teleferico Madridissa

Mutta, takaisin Madridiin.

Eläintarhahan sijaitsee tosiaan Casa de Campon puistossa ja lopuksi vielä muutama sana reitistä sinne tai sieltä. Me menimme sinne metrolla (kävelymatkaa Casa de Campon asemalta kertyy ehkä vartin verran) ja palasimme kaupunkiin Telefericolla. Kävelymatka eläintarhan portilta Telefericon yläasemalle oli hiukan pitempi kuin matka takaisin metroasemalle ja ylämäkivoittoinen, joten reitti olisi ollut kesympi toisin päin!

Telefericon kaupungin puoleisessa päässä kannattaa, vähän tietysti vuodenajasta riippuen, katsastaa sen vierellä oleva rosario.

Casa de Campo Madrid Casa de Campo Teleferico Madrid

Kaikki Madridista ja Toledosta

Tags from the story
, , ,
Join the Conversation

12 Comments

 1. Kiitos Katja! Saattaahan olla, että Sinulla on Madridissa niin paljon ihmiskavereitakin, että eläinkaverit jäävät näkemättä – mutta kiva kuitenkin, että olit tuohon puistoon ehtinyt ja siitä kirjoittaa meille (ja muillekin) vinkiksi.

 2. Kiitos tästä postauksesta! Täällä kirjoittaa rehellisesti ennakkoluuloinen eläintarhavauhkoilija, joka protestina ei ole astunut eläintarhoihin moneen vuoteen sen koommin niihin perehtymättä. Ajatusmallinani on varmaan ollut, että kun yksi eläintarha on huono ja epäeettinen, sen täytyy päteä kaikkiin. Tämän luettuani tuli jopa vähän typerä olo, miksi en ole ajatellut asiaa uhanalaisten lajien ja niiden selviytymisen kannalta?

  Toki niitä oikeasti huonoja, epäeettisiäkin eläintarhoja piisaa, mutta ehkä sitä voisi itsekin olla vähän avarakatseisempi tässä asiassa jatkossa. :—-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Emilia! Aasia taitaa olla huonossa jamassa eläinten osalta, mutta ainakin läntisten maiden useimmat eläintarhat toimivat varmasti hyvinkin vastuullisesti.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Maiju! Teillä oli kyllä ollut enemmän aikaa kuvaillakin siellä, kuin mitä me ehdimme opintomatkallamme.

 3. Joo, aika kaksipiippuinen juttu nämä eläintarhat ovat. Mutta on niitä hyviäkin, ja hyvä että Madrid vaikutti sellaiselta. Itselle on jäänyt maailmalta positiivisesti mieleen pandojen suojelu-/tutkimuskeskus Kiinan Chengdussa ja negativiisena taas Budapestin eläintarha, noin viimeisimpänä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Meri! Itä-Euroopassa taitaa edelleen olla muitakin haasteita kuin eläinten hyvinvointi. Mukavaa, että Kiinassakin on hyvin hoidettuja paikkoja!

 4. Kiitos tästä tietopaketista! Äiti-ihmisenä aina mietin näitä eläinkohteita, kun toisaalta olisivat kivoja lasten kanssa, mutta sitten on tämä eettinen puoli. Nyt ollaan jo jonkin aikaa vältelty eläintarhoja, mutta on kiva lukea niiden tästä toisestakin puolesta. Kun vain olisi joku paikka, mistä helposti tarkistaisi kohteiden eettiset ulottuvuudet! Asioiden selvittäminen vaatii paljon aikaa, mikä varmaan osaltaan vaikuttaa monien välinpitämättömyyteen niiden suhteen. Varsinkin matkanjärjestäjiin usein uskotaan vahvasti, vaikkei ehkä kannattaisi.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Katja! Ainakin väittäisin tämän vierailuni jäljiltä, että retki lasten kanssa Korkeasaareen ei ole huono sijoitus.

 5. Kiitos tästä postauksesta! On mukava lukea myös muista eläintarhoissa vierailevista bloggaajista. Tein nimittäin taannoin jutun Berliinin eläintarhasta ja sain lähes ”sangollisen kuraa” päälleni, vain siksi että tykkää käydä tarhoissa katsomassa niin eksoottisia eläimiä kuin niiden elinolosuhteita. En tietenkään ole hyvilläni, jos ja kun tarha on ollut huonosti hoidettu, mutta maailmaan mahtuu myös lukuisia hyviä tarhoja kuten Madrid ja Berliini. Osalla tarhoista on myös tämä luontoon palautusohjelma menossa, joten omalta osaltaan koittavat ”pelastaa” tiettyjä lajeja takaisin luontoon kuten mainitsitkin jutussasi.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Heidi! Itsekin, kuten jutussa totesin, sain hetimmiten niin Twitterissä kuin Instassa kommentteja, joita ei ehkä oltu mietitty ihan loppuun asti – tai sitten ei aihetta oltu ajateltu kovin syvällisesti. Mutta hyvä sikäli, että ne osaltaan saivat meidätkin ottamaan asioista enemmän selvää.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *