Lähi-itä 100%

middleeast

Alaskan Anchoragessa kirjoitin jutun, jossa totesin, että TCC:n määritelmän mukainen Pohjois-Amerikka on nyt tullut koluttua, ainakin yhdellä vierailulla kullakin alueella.

Pohjois-Amerikka 100%

Libanon Byblos Koko Lähi-itä
Libanon – Bybloksen raunioita

Libanonin myötä olemme Lähi-idän osalta tilanteessa, että olemme käyneet kaikilla sen TCC:n listan mukaisilla alueille, joista Ulkoministeriö ei totea, että ”Poistuttava maasta välittömästi” tai ”Vältä kaikkea matkustamista”.
Irakiin, Jemeniin tai Syyriaan ei juuri nyt ole turistina asiaa – ja tuskin tulee ihan lähivuosina olemaankaan.

Traveler’s Century Clubin Lähi-idässä on 14 maata ja sen lisäksi 7 aluetta.
Alueiksi lasketaan muut emiirikunnat kuin Abu Dhabi Yhdistyneistä Arabiemiraateista ja Siinain niemimaa. Egypti jakautuu siis kahteen alueseen, Afrikan puoleinen osa ja Aasian puoleinen osa, eli Siinai.

Näistä olemme siis käyneet 18 alueella, eli:

Varsinaiset matkajutut Libanonista odottavat vielä viimeistelyä ja julkaisua, mutta ensimmäiset niistä ilmestyvät kyllä jo tällä viikolla.
Siinain niemimaalla, Tabassa, kävimme toisen Israelin matkamme yhteydessä.

Loput 3 aluetta jätämme suosiolla väliin ja toteamme, että osaltamme Lähi-itä on nyt ”valmis”. Ehkä, jos tilanne alueella joskus muuttuu oleellisesti toiseksi, saatamme vielä harkita Bagdadia, Damaskusta tai Sanaa, mutta epäilen, ettei niihin ole asiaa vielä moneen vuoteen.

Tiesulkuja Bekaan laaksossa Koko Lähi-itä
Libanon – teiden varsilla oli kaikkialla melko taajaan vartiointipisteitä

Koko Lähi-itä -ideamme julkistimme ensimmäisen kerran 3 vuotta sitten ja sen jälkeen olemme siis käyneet vielä Iranissa, Saudi-Arabiassa ja Libanonissa. Vielä kolme vuotta sitten Libanoniin meneminenkin oli vähän siinä ja siinä, mutta jo nyt teimme sinne ihan normaalin matkan.

Melkein koko Eurooppa, melkein koko Lähi-itä

Koko Väli-Amerikka?

Seuraava koko alueemme voisikin sitten olla Väli-Amerikka, mutta siihen taitaa vielä mennä useampi vuosi, sillä tässä välissä on muitakin suunnitelmia – etenkin kun tänä syksynä tuli Pohjois-Amerikan suunnalla juuri oltua ja yksi matkasuunnitelmiemme periaate on jo useamman vuoden ollut, että tehdään vuorotellen matkoja eri maanosiin, joten seuraavana vuorossa onkin sitten Afrikka ja sen jälkeen ehkä Aasia.

Väli-Amerikasta Costa Rica ja Guatemala kiinnostaisivat oikeasti, mutta voisihan sitä sillä suunnalla samalla käydä täydellisyyden vuoksi myös El Salvadorissa ja Nicaraguassa.

Belize
Belize – risteilyllä jouluna 2012

Karibian alueelta meiltä puuttuu vielä valtiotasolla 8 maata, joista valitsemalla sopivan eteläiselle Karibialle suuntautuvan risteilyn voisi hyvinkin saada 6, jopa 7 samalla matkalla. Haitiin menemistä Ulkoministeriö ei suosittele, mutta joku risteily taitaa sielläkin jollain varustamon yksityisellä rannalla poiketa.

Etelä-Amerikan puuttuvista, mahdollisista, valtioista meiltä puuttuvat vielä Bolivia, Guyanat, Kolumbia ja Paraguay, joista ehkä Bolivia voisi olla kiinnostavakin, mutta toisaalta korkeus vähän mietityttää.

Malediivit 1991
Intian valtameri – Malediiveilla, Angagan rannalla 1991

Aasiassa ja Afrikassa maita riittääkin sitten vielä monen moneen reissuun. Intian valtameren saarivaltioista viimeinen, Komorit, houkuttaisi liittää joskus johonkin Itä-Afrikkaan suuntautuvaan matkaan, niin voisi väittää kattaneensa tuonkin alueen valtiotasolla.

Tyynellä valtameren lukuisista meille vielä uusista valtioista ja alueista lähinnä Fidzi ja Kiribati, ehkä Papuakin, voisi kiinnostaa, mutta lähinnä tilanteissa, joissa jostain syystä päätyisimme muuten tuolle suunnalle.

Ajatus matkasta Antarktiksellekin kiinnostaa ajoittain, mutta ajatus Draken salmen ylityksen ankeudesta on toistaiseksi joka kerta saanut suuntaamaan ajatukset toisaalle. Adalmina’s Adventures -blogia pitävän Anna-Katrin jutut Etelämantereelta, niin blogissa kuin Maailmanmatkaajien kokouksessa ovat kyllä lisänneet kiinnostusta tähänkin kohteeseen.

Adalmina's Adventures Antarktika
Näkymä Etelä-Mantereella (Adalmina’s Adventure -blogista)

Tilastopäivitys

Libanon oli 115./117. (Pirkko/Lasse) itsenäinen maamme, 200 maan listalta.
TCC-alueita on nyt kasassa 166/170, 325 alueen listalta.

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

22 Comments

 1. Omalla listallani ovat: Israel, Jordania, Oman, Qatar ja UAE Abu Dhabi-Dubai- Ra’s al-Khaima (+Egypti, Kypros ja Turkki, jotka jossain lasketaan Lähi-Itään)

  Tosiaan Lähi-Itä on NIIN paljon enemmän kuin vain Dubai. Esim. Israel oli aivan mahtava maa, samoin Jordania. Omaniin lähtisin koska tahansa uudestaan. Eli kyllä ihmiset voisivat olla hieman rohkeampia ja käydä kurkkimassa muitakin maita :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Ja tuosta mitä lasketaan Lähi-itään, niin ehkä minun olisi tosiaan pitänyt jutussani paremmin selittää, että Traveler’s Century Clubin aluelistaa päälistanamme pitävinä maabongareina käytän tässäkin heidän aluejakoaan, jonka mukaan Egyptista Siinain niemimaa kuuluu Lähi-itään, muu Egypti Afrikkaan. Kypros taas lasketaan osaksi Eurooppaa ja Bosporinsalmen itäpuolinen Turkki Aasiaan.

   Israelissa mekin olemme käyneet jopa kaksi kertaa :-)

 2. Hienoa, nyt on projekti onnellisesti päätöksessä. Minulla on muuten sama periaate, että yritän käydä eri maanosissa, ettei tule mentyä peräkkäin montaa kertaa esimerkiksi Aasiaan. Seuraavaksi on Afrikka vuorossa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Pitäähän sitä nyt jotain suuntaviivoja tosiaan olla matkakohteiden valinnassa – miten sitä muuten osaisi koko maailmasta tehdä valintoja :-)

   Pääsääntö meillä ehkä on tuo maanosien vaihtelu, mutta toisaalta nämä 100% -projektit ovat kyllä loppuvaiheissaan vieneet sitten peräkkäisiäkin kertoja samalle alueelle, kuten nyt tänä syksynä Saudi-Arabiaan ja Libanoniin.

 3. Kyllä on maita kertynyt! Olisi hienoa, jos itsekin ehtisi mutta taitaa jäädä. Jos nyt Euroopan saisi täytettyä mutta kuten Merja jo edellä mainitsi, on hyvä käydä välillä muuallakin kuin yhdellä mantereella. Siksi meillä seuraava kohde on Jordania. Edes Dubaissa ei olla käyty mutta kyllä sekin aika vielä koittaa saatikka sitten Israelia, jotka voisivat olla noista Lähi-Idän maista niitä helpoimpia.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari! Jordania on monipuolinen kohde – oikein hyvää matkaa sinne!

 4. Oho, tällaisista luvuista voin vain haaveilla tässä vaiheessa! :o Vaikuttavaa! Mäkin kyllä tykkään tuollaisesta vähän projektiluontoisesta matkustamisesta, voisin innostua just samankaltaltaisista teemoista. Lähi-itä on mulla toistaiseksi vasta Dubain ja Abu Dhabin tasolla, mutta erityisesti kiinnostaisi Iran, Jordania ja Israel. Yleisesti ottaen lähi-idän maat kiinnostaa vähemmän kuin vaikkapa Kaakkois-Aasian ja se on ihan vain siksi, että kaipaan lomilla enemmän sademetsiä kuin aavikkomaisemia.

  1. Kiitos! Vähän paneutumistahan nämä projektit vaativat, niin Pohjois-Amerikka kuin Lähi-itäkin, mutta kivoja kohteita kaikki ”projekteihimme” kuuluneet kohteet ovat olleet ja ainakaan kaikkiin niistä ei ehkä ilman pientä tavoitteellisuutta olisi tullut lähdettyä.

 5. says: Sofia

  Ai kuinka huikeeta! Ei voi muuta kuin ihailla teidän matkailukokemusta ja toivoa että jonain päivänä itse olisin samassa tilanteessa! :) Siinäpä tavoitetta!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Veerapirita! Noihin viimeisiin Lähi-idän kohteisiin, erityisesti Saudi-Arabiaan, sopiikin tuo lause ”ootte päässeet matkustamaan” – pääosa maailman kohteistahan ovat sellaisia, että kunhan päätät lähteä ja menet :-)

 6. Jännä kuulla näin suunnitelmallisesta matkustamisesta listoineen, projekteineen ja periaatteineen. Oma matkustaminen on niin epäjohdonmukaista ja harvoin edes teen täysin itsenäisiä päätöksiä kohteista. Yleensä olen vain mennyt sinne missä ystävät asuu, mitä joku muu ehdottaa tai mihin työ vie. Pitkään olen toivonut pääseväni Ahvenanmaalle mutta se ei ole vielä onnistunut ?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Kaisa! Maabongausharrastus, etenkin näin jo seniori-ikäisenä, vaatii jo vähän suunnitelmallisuutta ja tällaiset pienet projektitkin ovat ihan ”hyödyllisiä” homman eteenpäin viemisessä. Tosin monethan taitavat nykyisin valita kohteen sen mukaan minne saa halvat lennot, mutta osaltamme, kun haluamme mennä uusiinkin kohteisiin, nuo yleisimmät halvat lennot -kohteet on jo aikaa sitten koluttu, joten sillä systeemillä juttu ei juuri edistyisi :-)

 7. Teillä on kyllä vakuuttava lista maista kasassa! Itselläni Lähi-Itä on lähes kokonaan valloittamatta, ja juuri mietinkin, että mitenhän paljon yhden reissun aikana pystyisikään eri paikkoja näkemään. Täytyy tässä tosin laskeskella vähän lomapäiviäkin, olisi niin paljon nähtävää mutta aina liian vähän aikaa kaikkeen :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna-Katri! Lähi-idässä etäisyydet eivät ole suuria, ja etenkin tuo Qatar, Bahrain, Kuwait -kierros on ollut Maailmanmatkaajien suosiossa sen jälkeen kun Pirjo ja Harri taisivat sen ensimmäisenä tehdä. Nuo kohteet eivät edes montaa lomapäivää tarvitse :-)

 8. says: Pauli

  Itsellä kasassa 106 maata. En laske TCC-listan mukaan, vaan ainoastaan suvereenit itsenäiset valtiot. TCC-listaa käyttäen ”maita” olisi enemmän. Tämä onkin maailman kiertämisessä haaste, kun kaikki tuntuvat laskevan eri tavoin. No pääasia, että lähtee reissuun! Sama meneekö maapallon toiselle puolelle, vai Tallinnaan :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Pauli! Näitä maabongauslistoja onkin useampia – suppein lienee YK:n jäsenvaltiot, joita on yhteensä kai tätä nykyä se 193.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *