Millainen matkailija olet?

Matkailijatyypit

Coloring The World -blogi haastoi minutkin Instagram-stooreissa määrittelemään matkailijatyyppini.

Vastaan näin:

Matkailijatyyppi

Tässä omat tulkintani niistä ja muutama kommentti valinnoilleni.

Reppureissaaja vai luksusmatkailija?

Olemme viime vuosina tainneet tehdä yhden reppureissun. Kävimme Tukholmassa ja majoituimme Lassen veljentyttären vierashuoneistoon, jonne tiesimme pääsevämme vasta illalla vaikka tulimmekin kaupunkiin aikaisin aamulla. Lähdimme siis matkaan kahden pienen selkärepun kanssa, joihin mahtui yhden yön varusteet ja joiden kanssa saatoimme hyvin kierrellä päivä Tukholmassa ne selässämme.

Hotellivalintamme ohjenuorana tapaa olla 4 tähteä. Neljä siksi, että muutamat kokemukset viidestä ovat osoittaneet, että niissä prameus ja palvelu menee jo hiukan yli mukavuusalueemme. Maailman hienoimpien hotellien auloissa siististikin pukeutunut matkailija saattaa tuntea olonsa helposti vähän nuhjuiseksi emmekä pidä siitä, että palvelualttius tulee liiaksi iholle. Mutta haluamme että kaikki toimii ongelmitta, erityisesti suihkusta pitää tulla lämmintä vettä, reippaasti. Sängyn pitäisi olla mukava ja kauniista, mielellään skandinaavisen vaaleasta, sisustuksesta saa plussaa. Merinäköalastakin saatamme maksaa, etenkin jos olemme samassa hotellissa useamman yön. Samoin kuljetuksesta lentokentältä hotellille ja takaisin. Aamiaisen nautimme mieluiten omassa hotellissa, mutta senkään ei tarvitsisi olla liian ylenpalttinen: jos olemme samassa hotellissa useamman yön, niin saatamme välillä vaihtaa ison buffetaamiaisen huoneessa nautittuun Continental-tyyppiseen aamiaiseen vain siksi, ettei tulisi syötyä ihan liikaa jo heti aamusta.

Vilma pohtii omassa jutussaan reppureissaamista ja luksusmatkailua pitkälti budjetin näkökulmasta, mutta tietyissä järkevissä rajoissa budjetti ei enää määritä matkailuamme. Ei niin, ettemmekö hakisi hyvää hinta/laatusuhdetta, mutta hyvästä tai ainutlaatuisesta kokemuksesta voimme maksaa paljonkin.

Bornholm Griffen Millainen matkailija olet?
Griffen Spa Bornholmilla kesällä 2019 – huone ja näkymät kohdallaan!
Bornholm Griffen
Auringonlaskuakin saattoi ihailla omalta terassilta

Omatoimisesti vai pakettimatkalla?

Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa, matkustamme useimmiten omatoimisesti. Koemme niissä tulevamme toimeen jollakin osaamallamme kielellä (englanti, ruotsi, ranska, hiukan espanjaa ja saksaakin) riittävän hyvin, julkinen liikenne toimii tai voimme muiden vaihtoehtojen puutteessa vuokrata autonkin luottaen siihen, että ongelmatilanteetkin ovat selvitettävissä.

Eksoottisempiin kohteisiin lähdemme usein ”pakettimatkalle”, mutta pakettimatkamme tarkoittavat tuskin koskaan vaikka Aurinkomatkojen rantalomapakettia, joita ostettaessa valitaan vain lähtöpäivä ja hotelli. Gambiassa tosin kävimme tammikuussa pakettimatkalla, hyvien lentoyhteyksien takia, mutta käytimme siitä vain lennot ja hotellin. Hyvä että kävimme, sillä talven 2020-2021 koko sesonki Gambiaan onkin nyt jo peruutettu.

Viime vuosina pakettimatkamme ovat lähes aina olleet kiertomatkoja, joko valmiita sellaisia tai ehkä vieläkin useammin kiertomatkoja, joiden ympärille olemme rakentaneet oman matkamme. Ehkä olemme jättäneet jotain pois ja/tai lisänneet matkan alkuun tai loppuun jotain. Osa ”pakettimatkoistamme” ovat olleet juuri meille tai meille ja joskus matkaystävillemmekin toiveittemme mukaan rakennettuja. Suunnitteluvaiheessa meidän ja järjestävän tahon, esimerkiksi Aventura tai Starlight Tours, välillä saattaa kulkea kymmeniä maileja suuntaan ja toiseen kunnes kokonaisuus on valmis varattavaksi. Kokonaisuuteen sisältyvät lennot, hotellit, usein lentokenttäkuljetukset ja perillä ehkä paikallisopas ja joskus erillinen kuljettajakin, muttei suomalaista opasta.

Algeria Millainen matkailija olet?
Keväisiä maisemia Algeriassa 2016. Startlight Tours räätälöi pääsiäismatkan neljälle toiveittemme mukaisesti.
Algeria
Unescon maailmanperintökohde Tipasa sisällytettiin ohjelmaan toivomuksestamme – merellisen sijaintinsa takia mielestäni yksi kauneimpia maailmanperintökohteita, joissa olen vieraillut

Turisti vai asiantuntija?

Turisti – asiantuntija -akselin Vilma kuvaa näin: Mielestäni turistimatkailijaa määrittää se, että hän ei ole asunut kohteessa tai muuten tunne sitä erityisen hyvin, hän ei siis ole paikallinen.

Vaikkakin vierailemme useissa kohteissa vain kerran, niin asetan itseni silti tällä ulottuvuudella aavistuksen verran asiantuntijan suuntaan perustellen sitä sillä, että teen kyllä kohtuullisessa määrin etukäteistutkimusta kohteista ja liikun usein paikallisen oppaan kanssa, jolta kyselen lisää. Tieto siitä, että tulen tästäkin paikasta kirjoittamaan kohdejutun blogiimme pakottaa, mukavalla tavalla, kiinnostumaan aiheesta hiukan ”perusturistia” enemmän. Usein myös vielä varmistan oppaiden kertomia juttuja myöhemmin etsimässä ainakin heidän uskomattomimmille väitteille tukea muista lähteistä. Näitä maailman korkeimpia/suurimpia/kauneimpia/suosituimpia kohteita kun on, jos paikallisoppaita kuuntelee, vähän jokaisessa maailmankolkassa – vai onkohan sittenkään?

Arvostan paikallista asiantuntemusta esimerkiksi ravintola- ja kahvilavalintojen suhteen, jos sitä on tarjolla ja olisin itse, vaikka olisin viettänyt kohteessa useampaankin otteeseen muutamia viikkoja äärimmäisen varovainen näiden suositusten kanssa. En usko olevani pätevä väittämään jotain kahvilaa vaikka Berliinin parhaaksi kaikkien kaupungin satojen kahviloiden joukosta, ellen ole käynyt kuin muutamassa niistä.

Ranskan Guyana Millainen matkailija olet?
Emme onnistuneet sisällyttämään Ranskan Guyanaa kiertomatkaamme keväällä 2020, mutta niin vaan tässä olemme matkaystäviemme kanssa sieltä tulossa onnistuneiden omatoimisten järjestelyjen  myötä
Berlin Adlon
Hotel Adlonin aamiainen Berliinissä keväällä 2018 ei jättänyt toivomisen varaa, mutta varmasti Berliinissä on paljon muitakin todella hyviä vaihtoehtoja, kunhan ne kaikki vaan selvittäisi

Suorittaja vai nautiskelija?

Suorittajamatkailijan listalla on kohteita, joita ruksitaan pois check-listalta vierailujen jälkeen.
Mitä enemmän kohteita nähdään, sitä parempi. Suorittajamatkailijan matkasuunnitelma on täytetty aamusta iltaan ja jokaiselle päivälle on oma agendansa.

Suora lainaus Coloring the World -blogin jutusta kuvaa tarkasti useimpia maa-, alue-, pääkaupunki-, Unescon maailmanperintökohde tai muuta bongausta harrastavia matkailijoita, siis meitäkin.

Emme tapaa maata rannalla tai altaalla ja harvemmin panostamme pitemmän kaavan aterioihinkaan.

Mutta rajansa suorittamisellakin: Iranissa olemme olleet jonkun Unescon maailmanperintökohdestatuksen omaavan palatsin ulkopuolella menemättä sisään, sillä palatsikiintiömme oli täynnä ja halusimme hetken seikkailla läheisessä basaarissa sen sijaan. Etenkin pitemmillä matkoilla ”kestämme” myös yhden tai edes puolikkaan vapaapäivän aina silloin tällöin, mutta useampi vapaapäivä peräkkäin alkaa tuntua hukkaan heitetyltä ajalta.

Grand Popo Millainen matkailija olet?
Onneksi rantapäivään Grand Popossa, Beninissä 2019, löytyi sentään jotain puuhaakin. Emme osallistuneet rokotetutkimukseen, mutta näissä maisemissa se toteutettiin.
Golestan Teheran
Näkemättä (paitsi ulkopuolelta) jäänyt Golestanin palatsi  Teheranissa 2015

Somettaja vai seikkailija?

Jos somettaja äärimmilleen vietyä tarkoittaa keskittymistä Instagramissa hyvältä näyttäviin kohteisiin, niin emme ole somettajia. Toisaalta tapaamme kyllä matkablogissamme julkisesti dokumentoida matkamme melko tarkkaankin, joten siinä mielessä olemme somettajia.

Matkoilla tapaamme illalla kopioida tietokoneen kovalevylle kaikki päivän aikana kahdella kameralla ja kahdella puhelimella otetut kuvat ja valita niistä pienen otoksen jaettavaksi Facebook-sivuillamme. Pidän Facebookista, jossa parinkymmenenkin kuvan jakamisen niihin liittyvän tarinan kera voi tehdä helposti tietokoneella. Instagram jää helposti vähemmälle, myös siksi, että seuraajiemme ydinjoukko taitaa sittenkin mieluummin lukea blogia tai seurata Facebook-sivujamme kuin Instagram-kuvia tai -stooreja. Muutamaa päivää pitemmillä matkoilla yritämmekin saada ainakin ensimmäisiä vaikutelmia kustakin kohteesta julkaistua myös blogin puolella.

Lähtökuva Trinidadista, joka ei tätä ennen tainnut koskaan blogiin päätyäkään.

Kysymyksen Minkälainen matkailija olet innoittamana haastoin myös muutaman maailmanmatkaajaystäväni pohtimaan asiaa. Pienellä otoksella eroja näkyi lähinnä omatoimisesti vai pakettimatkalla -akselilla: nuoremmat tekivät mieluummin itse enemmän töitä matkansa eteen kuin maksoivat matkanjärjestäjille. Somettaminen on ehkä sittenkin enemmän matkablogia kirjoittavien juttu, vaikka useimmat kertoivatkin matkastaan ystävilleen Facebookissa, mutta kohteet eivät valikoidu kuvien näyttävyyden perusteella! Mutta, otos oli tosiaan suppea ja matkaystäväpiirini ajatukset matkailusta ovat jo lähtökohtaisesti aika samanlaisia kuin omat ajatuksemme.

Join the Conversation

22 Comments

  1. Tähän voisin itsekin osallistua, aika kiinnostava! Monet meistä bloggaajistakin ovat varmasti hyvin erilaisia tällä tavalla ”mitattuna” ja meitä löytyy laidasta laitaan, vaikka tosiaan vähän tulkinnanvaraisia nuo eri kohdat ovat. Me esimerkiksi yleensä yövytään monissa kohteissa varsin vaatimattomasti, mutta tosi usein kohteina ovat erilaiset safarit ym. kohteet, jotka ovat varsin kalliita. Kuvia otetaan myös paljon ja asia on meille tärkeä, mutta ikinä ei olla somea matkoilla käytetty lainkaan! Mutta tosiaan, kuten todettua, tämä aika kiinnostava aihe.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mikko! Aiheesta on tosiaan joskus Maailmanmatkaaja-porukoissa ollut vähän juttuakin, mutta tässä oli kivasti valmiiksi mietitty joku määrä näitä ulottuvuuksia, sillä niitähän tarvitaan – yhdellä mittarilla meitä matkailijoita ei millään voi tyypitellä!

  2. says: Vilma

    Hei Pirkko! Mahtavaa, että tartuit haasteeseen! Kuten sinäkin tässä huomasit, näillä ”määritelmillä” on tosiaan monta ulottuvuutta ja kutakin voi ajatella hieman eri tavoin eri näkökulmista – alkuperäisessä postauksessani tosiaan kärjistin paljon ääripäitä.

    Suorittajamatkailusta haluaisin tähän vielä nostaa postauksessa mainitsemani matkojen ”optimoimisen” – ehkä teidänkin reissunne voisivat istua hieman siihenkin muottiin. Aina ei tarvitse suorittaa, mutta reissut voi optimoida niin, että näkee mahdollisimman paljon, kuitenkin nauttien joka hetkestä!

    <3 Vilma

    1. says: Pirkko

      Kiitos Vilma, niin kommentistasi kuin vielä kerran alkuperäisestä ideasta ja sen toteutuksesta.

  3. says: Katja_optimismia

    Itse ajattelen, että tämä on niin tilanteesta kiinni. Mennäänkö lasten kanssa, kaksin, isovanhempien kanssa, paljonko on aikaa, onko toiveena vain nukkua vai tutkitaanko kaikki mahdollinen kaupunkilomalla… Olen varmaan kaikkia noita matkailijoita tilanteesta riippuen. :D

    Katja

    1. says: Pirkko

      Kiitos Katja! Tuo on totta, että jos matkailee paljon erilaisilla kokoonpanoilla, niin se tuo lisäulottuvuuden asiaan. Meillä kokoonpano on jokseenkin vakio ja maailmalle lähdetään tutkimusmatkalle, kotona voi sitten levätä ja rentoutua.

  4. Minä olen aina ajatellut, että olet suorittaja matkoillasi. Mielenkiintoinen testi.
    Itse kun niin paljon vähemmän matkustelen, niin jonkinlaiseksi suorittajaksi ajattelen itseni.
    Pitäisiköhän tämä testi tehdä itsekin.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Tuula! Olisiko suorittajapäässä enemmän väliä kohteella, mennään jonnekin jotain nähdäkseen tai kokeakseen? Nautiskelijalle riittää rentouttava, sopivia elämyksiä tarjoava ympäristö, joka voi olla vähän missä tahansa.

  5. Kiinnostavaa pohdintaa. Mietin, että minun olisi kovin hankala laittaa palluroita viivoille, kun joka matka on niin erilainen. Ehkä voisin koittaa. Somettaja olen kyllä ihan joka matkalla kuitenkin ?

    1. says: Pirkko

      Kiitos Teija! Taisin jo jonkun muunkin kommenttiin vastata, että tämä on selvästikin tähän vielä kolmas tai neljäs ulottuvuus, että riippuen seurueen kokoonpanosta, valinnat ovat erilaisia. Itse en tuota joutunut enää oikein miettimään, kun kokoonpano on pitkään ollut melko vakio, sillä reissuista kummilapset matkassakin alkaa jo olla aika monta vuotta heidänkin jo aikuistuttua.

  6. says: Marjo

    Mielenkiintoinen postaus! Löysin itsestäni hyvin paljon yhtäläisyyksiä teihin. Olen joskus nuoruudessa halunnut maata myös rannalla mutta silloinkin minussa on jo ollut ”suorittaja”, joka on ottanut etukäteen selville asioita ja kohteita, joissa haluan käydä. Kun olen hurahtanut niin arkkitehtuuriin kuin historiaankin niin ovat nämä jutut mypös tärkeitä matkoillani. Nykyään on tärkeä nähdä ja kokea kuin esim. käydä shoppailemassa. En tiedä voisinko edes enää maata koko päivää auringossa kun se ei ole edes terveeellistä. Vaikka laajin aika tarkankin suunnitelman mitä reissullani haluan nähdä annan myös periksi ”mieliteoille” kohteessa. Viime kesän Riikan matkalla menin laivan paikallisoppan suosituksen innoittamana sinne muotimuseoon, joka oli nappivalinta.
    Hyvä postaus Pirkko!

    1. says: Pirkko

      Kiitos Marjo! Tuo kokemus vs. shoppailu, itsekin olen tuolla akselilla muuttunut sitten nuoruusvuosien (?). Aikoinaan tulin useinkin Saksaan tai Belgiaan suuntautuneilta työmatkoilta ainakin muutaman uuden vaatteen kanssa kotiin, nyttemmin tosi harvoin ostan mitään, vaatteita nyt ainakaan.

  7. Ihana tuo sanontasi ”suorittamisella on rajansa”. Olen saanut yliannostuksen temppeleita vuonna 1996 ja nykyisellään suostun matkalla menemään max 1-2 temppeliin. Muutoin hyvä tämä jaottelu, mutta somettaja-seikkailija jako erikoinen.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mari! Kirkot ja temppelit ovat tosiaan sellaisia, ettei niitä kannata ahnehtia kerralla kovin montaa. Toisaalta joskus voisi osua kohdalle kiva kirkko ja siihen hyvä esittely, mikä saattaa innostaa taas hetkeksi niihinkin. Meille kävi niin Nicaraguan Leonissa, sen verran monta tarinaa kaupungin isoon valkoiseen kirkkoon liittyi!

  8. Olen Katjan kanssa samoilla linjoilla. Matkaseura määrittelee monia asioita ja minäkin reissaan vaihtelevilla kokoonpanoilla. Omatoimimatkoja teen ns. helppoihin kohteisiin, mutta vähänkin eksoottisempien kohteiden ollessa kyseessä, turvaudun mielelläni valmiisiin paketteihin.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Merja! Omatoimisuus vaatii kyllä kohteesta riippuen aika paljonkin etukäteisopiskelua – ja silti on ”riski”, että oleellisia kohteita jää huomaamatta.

  9. says: Nimetön

    Pistipä miettimään omaa profiilia.. olen montaa asiaa vaihdellen matkan kohteesta, syystä ja seurasta riippuen. Omilla ratsastusreissuillani haluan paketin, koska se takaa hyvän hevosenkohtelun.
    Nuoruusajan interrail-säätämistä en enää jaksaisi. Ja toisaalta moni 4 tai 5 tähden hotelli ei ole hintansa arvoinen.

    1. says: Pirkko

      Kiitos kommentistasi! Kyllä siitä, että kaikki sujuu ilman kovin ihmeellistä säätämistä, mielellään maksaakin jonkun verran.

  10. Näistä kuvauksista profiloisin itteni omatoimiseks reppureissaaja-turistiks, josta löytyy teidän tavoin pientä paikallisen ekspertin virkaa, koska mullakin on tapana tutustua kohteeseen syvemmin ja selvittää sen historiaa, kulttuuria yms. ennen matkaa ja sen aikana. Suorittajan suuntaan kallistun myös, ja vaikka sometankin matkoilta, niin seikkailu tulee ensikädessä ja siitä sitten sometetaan. Pelkkien some-kuvauksellisten kohteiden perässä en kuitenkaan matkustais mihinkään.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Cilla Maria! Blogin ja sen somekanavat ”pakottavat” jonkintasoiseen somettamiseen, mutta kyllä kohteella muitakin arvoja pitää olla kuin se, että se näyttää kivalta Instagramissa :-)

  11. Tämä oli hauska ja mielenkiintoinen postaus! Täytyy perehtyä paremmalla ajalla vielä tarkemmin :) Tunnistin itseni ainakin reppureissaajaksi ja jonkinlaiseksi seikkailijaksi :D

    1. says: Pirkko

      Kiitos Eveliina! Lisäulottuvuutenahan tässä on tietysti myös, kuten monikin jo kommentoi, se, että millä porukalla on liikkeellä, lasten vai isovanhempien vai molempien :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *