Ålesund: Alnesin majakka ja meriakvaario

Saukko Atlanterhavsparken Ålesund

Vietettyämme päivän Geirangerinvuonolla ja Geirangerissa ja toisen Ålesundin kaupungissa halusimme kolmantena Ålesundissa viettämänämme päivänä nähdä hiukan myös kaupungin ympäristöä. Kaupungin keskustan lähellä on useampiakin saaria, jotka nyttemmin on kaikki liitetty kaupunkiin tunneliverkostolla:  Vigra, Valderøya, Ellingsøya, Giske, Godøya ja Hessa, ainakin.

Jos saavut kaupunkiin lentäen, niin aloitat saariin tutustumisen saman tien, saavut nimittäin Vigralle ja tie Ålesundin keskustaan kulkee Valderøya ja Ellingsøyan kautta kaupungin keskustaan, välillä pitkiä matkoja 3-4 kilometriä pitkissä tunneleissa. Vuoteen 2009 asti tunnelien käyttämisestä joutui maksamaan pienen maksun, mutta 22 vuoden kuluttua niiden rakentamisesta oikeus maksun keräämiseen lakkasi ja taisi siinä jokunen pankkikin kaatua tunneleiden rahoittamiseen, mutta täällä ne kuitenkin ovat, tunnelit. Jopa Godøyalle, jonka asukasmäärä taitaa olla alle 1 000 henkeä.

Ålesund saaret

Alnesin majakka

Vaikkakin insinööreinä tekniset ratkaisutkin, kuten vaikka tunnelit, ovat nekin mielenkiintoisia, niin ihan päiväretken aiheeksi ne eivät riittäneet.
Godøyan saarella on vanha kaunis punavalkoinen Alnesin majakka, joten määrittelimme sen päivän ensimmäiseksi kohteeksi.
Godoyan saarellakin on muuten vielä yksi tunneli: saarella poikki kulkevaa vuorta ei enää tarvitse kiertää vaan senkin läpi mennään nykyisin tunnelissa.

Jos koronakesänä 2020 kaikkialla on melko hiljaista, niin arkiaamuna Godøyan saarella on todella hiljaista ja rauhallista. Nuoret Ålesundilaiset hakeutuvat kuulemma mielellään asumaan keskustan ulkopuolelle ja Ålesundin keskustan asunnoissa asuu nykyisin eläkeläisiä – ja maahanmuuttajia. Nuoret perheet asuvat kaupungin ulkopuolella, myös saarilla: ehkä siis Godøyakin on nykyisin nukkumalähiö. Aikoinaan Alnesin kylä oli yksi alueen tärkeimmistä kalastajakylistä.

Kauniin majakan lisäksi Alnesin niemellä on suosittu ranta ja läheiselle vuorelle voisi tehdä vaellusretkenkin, mutta tyydymme kävelemään majakan ympäristössä. Itse majakkaankaan emme kiipeä, sillä olemme liikkeellä turhan aikaisin, emmekä halua odottaa sen avautumista.
Majakka on rakennettu vuonna 1937 ja sen on 22 metriä korkea.

Alnesin kylä oli aikoinaan yksi tärkeimmistä kalastajakylistä koko alueella.

Alnesin majakka Ålesund

Alnesin majakka Godoya Ålesund

Alnesin majakka Ålesund Godoya Ålesund

Godoya tunneli
Godoyalla vuoren alittava tunneli on yksikaistainen, muut tunnelit ovat isompia

Majakoista kiinnostuneiden kannattaa tietysti Ålesundissa käydä katsomassa myös satamassa sijaitseva Moljan majakka, jonne voi majoittuakin niin halutessaan. Majakka on nykyisin yksi Hotel Brosundetin huoneista – tarkemmin aiheesta tämän jutun lopussa.

Moljan majakka

 

Atlanterhavsparken

Ålesundin meriakvaariosta emme tienneet etukäteen mitään, mutta saimme lukijavinkin Facebookissa Ålesundin kuvia julkaistessamme tästä. Pienen tutkimisen jälkeen innostuimme etenkin ajatuksesta nähdä pingviinejä, saukkoja ja hylkeitä ulkoaltaissa ja suuntasimme siis seuraavaksi akvaarioon, Hessan saarelle.

Akvaario mainosti myös viihtyisää kahvilaan, joka voi nauttia lounaan tai pitää kahvitauon ja olimmekin ajatelleet syödä lounaan ennen kaloihin, rapuihin, pingviineihin, saukkoihin ja hylkeisiin tutustumista, mutta joko koronakesän tarjonta oli kahvilassa poikkeuksellisen suppeaa tai sitten käsityksemme lounaasta poikkesi liikaa norjalaisten perheiden käsityksestä siitä, sillä vaihtoehtoina oli lähinnä hot dog, makkara perunasoseella tai kalapihvi (luultavasti perunasoseella). No, selviää sitä hot dogillakin muutaman tunnin.

Atlanterhavsparken
Akvaarion pihalla oli vesiallas, jossa lapset saattoivat patoja siirtelemällä vaikuttaa veden kulkureitteihin

Atlanterhavsparken

Saukkoja, pingviinejä ja hylkeitä

Isoissa ulkoaltaissa elävien pingviinien, saukkojen ja hylkeiden ruokinta-ajat kerrotaan akvaarion päiväohjelmassa ja yritimmekin sitten sovittaa ohjelmamme siten, että osuimme seuraamaan niin pingviinien kuin saukkojenkin ruokintaa. Ruokinnan lomassa eläintenhoitaja kertoi hiukan eläimistä, norjaksi, mutta tarjosi ”esityksen” jälkeen mahdollisuuden tehdä tarkentavia kysymyksiä myös englanniksi. Saukkojen osalta halusinkin vielä varmistaa, että olin ymmärtänyt oikein, että nämä täällä olevat kolme saukkoa olivat jääneet luonnossa orvoiksi ja siksi päätyneet tänne. Saukkoallaskin oli rakennettu ihan niitä varten, eli alkuajat saukonpoikaset olivat viettäneet akvaarion kellarissa varsinaisia tiloja odotellessaan.

Saukkojen osalta ruokinta-aikaan osuminen ei muuten olisi kovin tärkeää ollutkaan, sillä niiden ruokailun seuraaminen oli paljon tylsempää kuin niiden muiden puuhien seurailu: saatuaan isot kalanpalansa ne vaan söivät niitä paikallaan, asettuipa joku saukoista kulkusillan allekin saadakseen ruokailla rauhassa turistien katseilta: fiksu saukko!

Saukko Atlanterhavsparken Saukko Atlanterhavsparken Saukko Atlanterhavsparken Ålesund Saukko Atlanterhavsparken Ålesund

Pingviinien osalta ruokinta-ajassa oli enemmän säpinää, sillä oli kiva seurata miten koko parvi liikkui yhtenäisenä ryhmänä eläintenhoitajan lähestyessä heitä ja miten ne ryhmittyivät tiukaksi ryhmäksi hänen ympärilleen. Lokitkin pyrkivät apajille, mutta sekä pingviinit itse, että eläintenhoitaja hätistelivät niitä sitten kauemmaksi.
Pingviinit olivat lajiltaan humboltinpingviinejä.

Pingviinit AtlanterhavsparkenPingviinit Atlanterhavsparken Pingviinit Atlanterhavsparken Ålesund

Hylkeet ovat alunperin peräisin eri akvaarioista Euroopasta ja Lofooteilta, mutta nyttemmin akvaariossa syntyneitä nuoria hylkeitä on jo viisi. Hyljeallas on kuulemma suurin Euroopassa, eli ainakin näillä eläimillä, vaikka ne elävätkin vankeudessa, on Ålesundin meriakvaariossa hyvin tilaa.

Hylje Atlanterhavsparken Hylje Atlanterhavsparken Hylje Atlanterhavsparken Ålesund

Kiersimme myös, velvollisuudentuntoisesti, mutta tietysti myös hiukan uteliaina, akvaarion sisätilat, jotka nekin etenkin suuren avoaltaan osalta olivat kyllä näkemisen arvoisia. Kampeloita ja merisiilejä, joita näissä vesissä esiintyy myös ihan luonnossa, ei satunnainen turisti kuitenkaan pääse tällä lailla näkemään luonnossa. Yksinäiset kuningasravut ja hummerit eivät oikein enää Bergenin Fishmarketin isojen kuningasrapu- ja hummerialtaiden jälkeen sykähdyttäneet.

Atlanterhavsparken
Atlanterhavsparken Ålesund Atlanterhavsparken Ålesund Atlanterhavsparken Ålesund

Valmis retki – meille muokattuna

Hiljaisen kesäsesongin lopulla turisteja ei kaupungissa liiemmin ollut, mutta löysimme Royal Turin retken Ålnesin majakalle ja Fjellstuan laelle ja päätimme omatoimisen autonvuokrauksen tai harvahkojen bussiyhteyksien sijaan tukea vielä tältäkin osin paikallista yrittäjää. Kun retkipäivänä osoittautui, että me tosiaan olimme ainoat osallistujat, niin neuvottelimme retken ohjelman vielä lähtiessämme uusiksi: aloitus Fjellstuasta, sen jälkeen Ålnesiin ja lopuksi Atlanterhavspark, jonne kuljettaja jätti meidät. Atlanterhavsparkista palasimme keskustaan kerran tunnissa kulkevalla bussilla.

Ilmeisen äskettäin retkiesitteen sanoja lainatakseni ”ylelliseen 16-paikkaiseen pikkubussiin” investoinnut yrittäjä kommentoi pariin otteeseen, että monet risteilymatkustajat ovat osallistuneet hänen retkilleen, mutta nyt heitä ei ole. Koronakesä vaikuttaa niin isompien kuin pienempien matkailualan yrittäjien elämään. Me saimme vastineeksi rahoillemme ylellisen bussin ohella vastaukset kaikkiin niihin kysymyksiin, joita keksimme esittää, kuvauksia elämästä Ålesundissa ja vesipullot, kuten limusiinitasoisessa kuljetuksessa tietysti pitääkin!

Tags from the story
,
Join the Conversation

6 Comments

 1. Norja on loistava valinta ”lähimatkailulle” ja kuulen, että aika moni suomalainen käy
  Norjassa koronavuonna ensimmäistä kertaa – kun muualle ei ”pääse”. Norja palkitseekin sitten ylenpalttisesti luonnollaan ja merenantimillaan. Ihana maa täynnä koettavaa. Norjasta palaa aina jotenkin tosi raikastuneena!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Riitta! Meillä oli sopivasti muutama alue Norjassa matkailun ”ToDo” -listalla ja nyt oli/on hyvä aika napsia niitä pois listalta :-)

 2. Tämäpä vaikuttaa mukavalta akvaariolta. Ei noita kaloja tosiaan luonnossa pääse näin hyvin näkemään. Mahtavaa, että on tuotu nimenomaan paikallista luontoa mukaan tuonne!

  Pingviinit on kyllä aina parhaita. Ne on vedessä niin sulavaliikkeisiä, että niitä jaksan ihmetellä aina vaan uudelleen ja uudelleen! No, mitäpä eläimiä en jaksaisi :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Teija! Pingviinit on pop! Tosin joku hupileffa, jossa niitä pidettiin kotona kylpyhuoneessa muistutti kyllä mieleen, että eivät ne ihan sisäsiistejä otuksia ole vaikka söpöiltä näyttävätkin.

 3. Akvaariot ovat kivoja ja helppoja kohteita, joita olen ottanut matkaohjelmaan, jos pitää keksiä tekemistä pariksi tunniksi ennen seuraavaa ohjelmanumeroa tai sattuvat kulkureitille. Kanadan reissulla kävimme tutustumassa ennen kotiin lähtöä Vancouver Aquariumiin, joka oli kävelymatkan päässä hotellilta. Se oli sopiva retkikohde viimeisen matkapäivän aamuun.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Totta, monta olemme mekin kokeneet. Kalifornian Monterey on ehkä jäänyt vaikuttavimpana mieleen, vaikka ei Lissaboninkaan akvaario huono ollut :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.