Norja V3.0 euroina

Norja kustannukset feature

Elokuinen Norjan matkamme muutti muotoaan kolme kertaa ennen toteutumistaan. Aluksi olimme lähdössä risteilylle Bergenistä Osloon Seadream II -laivalla. Seuraavaksi olimme sen lisäksi tekemässä Bergen – Ålesund –  Geiranger  – Ålesund – Bergen kierrosta Hurtigrutenilla ja lentäen ennen risteilyä, kun Seadream II:n reitiltä putosivat Ålesund ja Geiranger pois. Lopullisesta toteutuksesta putosivat sitten kaikki risteilyosuudet pois Hurtigrutenin koronatapausten ja Seadream I:n yhden mahdollisen korona-altistuksen takia.

Alunperin risteilyn innoittamana varattu Norjan matka vaihtui kaupunkilomaksi Bergenissä ja Ålesundissa, mutta ihan hyvä reissu sekin oli!

Tämän verran matkasta lopulta maksoimme:

Lennot

Lensimme Helsingistä Oslon kautta Bergeniin (suoria lentoja ei elokuussa 2020 ollut saatavilla) ja sieltä edelleen Ålesundiin. Paluumatka kulki reittiä Ålesund – Oslo – Helsinki.

Muutoksista johtuen ostimme lentoliput useassa vaiheessa:

 • alkuperäiset Helsinki – Oslo – Bergen ja Oslo – Helsinki -lennot: 416 euroa
 • lisälennot Bergen – Ålesund ja Ålesund – Oslo: 614 euroa

Myös alkuperäiset päivämäärät vaihtuivat pariin kertaan, ensin aikaistimme lähtöä ja lopulta aikaistimme myös paluuta. Helsinki – Oslo – Helsinki -välin lennot Finnairilla joustivat päivämäärämuutokset kauniisti, eli kustannuksitta.

Oslo – Bergen -välin lensimme SASilla ja päivämäärämuutos maksoi meille 126 euroa.
Suunnitelmamme kakkosversiossa olimme palaamassa Ålesundista Bergeniin lentäen aloittaaksemme sieltä risteilyn ja tämä väli (178 euroa) jäi käyttämättä – SAS / Wideroe ei joustanut ja antanut vaihtaa ko. lennon suuntaa Bergenistä Ålesundiin.

Lisälennot SAS / Wideroellä olivat kalliit, sillä päätimme siirtyä matkan versiosta 2.0 versioon 3.0 viime tipassa ja lennot ostettiin lähtöä edeltävänä päivänä, joka harvoin on edullisin ajankohta ostaa lentoja.

Yhteensä maksoimme lennoista lukuisine muutoksineen 1 334 euroa (kahdelta).

Lentäminen korona-aikaan Norja kustannustaso

Lentäminen korona-aikaan
Lentokentillä oli hiljaista, etenkin Oslossa

Hotellit

Bergenissä asuimme Opus XVI -hotellissa, joka oli hotellina hulppea ja sijainniltaan mainio, mutta perushuone ei ollut kahdelle hengelle koolla pilattu. Hintaa kolmelle yölle sisältäen hulppeat pöytiintarjoillut aamiaiset tuli 480 euroa, eli 160 euroa vuorokausi. Voisin mennä uudelleenkin, niin sijainnin kuin aamiaisenkin takia, mutta valitsisin isomman huoneen.

Ålesundissa asuimme First Hotel Atlanticassa, joka oli ilmeisesti osittain remontoitu, mutta osittain etenkin hissin ja käytävien osalta käytössä nuhjaantunut. Opus XVI:n pienen huoneen innoittamana hyväksyin Booking.com viime hetken ehdotuksen nostaa huoneluokkaa ja päädyimme viidenteen kerrokseen ihan kivan kokoiseen kulmahuoneeseen, jonka isolta parvekkeelta oli näkymät kahteen suuntaan Ålesundet -salmeen ja Aspøyan saarelle. Tämänkin hotellin sijainti oli hyvä ja melko tavallinen buffetaamiainen sai lisäpisteitä mahdollisuudesta paistaa itse omat vohvelit. Hintaa neljälle yölle tuli 665 euroa, eli 166 euroa vuorokausi.

Yhteensä maksoimme näin ollen viikon asumisesta 1 145 euroa.

Opus XVI Bergen
Opus XVI -hotelli on Edward Grieg -teemainen
Opus XVI Bergen Norja kustannustaso
Opus XVI -hotellissa oli tunnelmaa
First Hotel Atlantica Ålesund
Näkymä First Hotel Atlantica -hotellista huoneemme terassilta
First Hotel Atlantica Ålesund
Lisää näkymiä huoneemme terassilta Ålesundissa

Lentokentille ja lentokentiltä

Helsingissä jätimme auton viikoksi P5:een. Etukäteen ostettuna paikoitus maksoi 54 euroa, eli reilusti vähemmän kuin taksi mennen tullen.

Niin Bergenissä kuin Ålesundissa otimme lentokentältä taksin hotellille, mutta palasimme lentokentille julkisilla. Ålesundissa lentokenttäbussi kulkikin sen verran harvoin, että kaupunkiin puolelta päivin saavuttaessa ei oikein muuta vaihtoehtoa ollutkaan. Taksit maksoivat 45 euroa (Bergen) ja 38 euroa (Ålesund) ja julkiset 6 euroa (Bergen) ja 19 euroa (Ålesund).

Pakollisiin kuljetuksiin kului siis yhteensä 162 euroa (kahdelta).

Korona-ajan bussi Norjassa Norja kustannustaso
Korona-ajan bussi Norjassa – osa penkeistä on poissa käytöstä, erityisesti lähellä kuljettajaa
Bergen Bryggen
Matkamuistoja matkan varrelta …
Bergen Bryggen Norja kustannustaso
… nämä jo vähän houkuttelivat. Kerää koko 11 talon sarja!
Bergen Bryggen
Osaavat ne näköjään, norjalaisetkin, kiroilla!

Retkiä ja museoita

Osallistuimme seuraaville retkille:

Lisäksi maksoimme pääsymaksuja seuraavasti:

Bergenissä kuljimme osan välimatkoista paikallisbusseilla ja yhden iltaretken päätteeksi hyppäsimme taksiinkin, kun ei enää huvittanut kävellä pitkälti samaa reittiä takaisin. Ålesundissa palasimme bussissa Atlanterhavsparkenista. Näihin kaikkiin kului yhteensä n. 40 euroa. Niin Bergenissä kuin Ålesundissa vierailevien kannattaa ladata puhelimeensa julkisen liikenteen sovellukset, eli Skyss ja Fram. Luonnollisesti kahdessa kaupungissa tarvitaan kaksi eri sovellusta!

Retkiin, museoihin ja liikkumiseen kului yhteensä 656 euroa (kahdelta).

Unescon maailmanperintökohde Norja kustannustaso Päiväristeilyllä Norjassa Päiväristeilyllä Norjassa Norja kustannustaso

Ålesund
Tuplaselfie Ålesundissa

Viikko Norjassa

Yhteensä kahdelta hengeltä kului siis kahteen kaupunkiin suuntautuneella matkalla hyvissä hotelleissa asuen viikossa melko tarkkaan 3 300 euroa, eli 1 650 euroa per nuppi. Lennot ilman paria muutoskierrosta ja hyvissä ajoin varaten olisivat luultavasti maksaneet ellei nyt puolta vähemmän kuin tuo 1 334 euroa, niin ainakin alle tonnin, mutta tällä kertaa nyt näin.

Hintavertailun vuoksi tarkistin, että viime kesänä toteuttamamme viikon matka Tanskaan (Kööpenhamina + Bornholm) maksoi kahdelta 2 663 euroa, eli tuon verran kalliimmaksi tämä viikko Norjassa tuli. Perushintataso ei Norjassa ehkä sittenkään ole kovin erilainen, mutta tämän matkan hintaa nostivat lentojen säätäminen ihan hetkeen asti ja muutama kalliimpi retki palveluna siinä missä Bornholmilla liikuimme vuokra-autolla omin nokkinemme.

Tanskassa ei ole ihan halpaa

Peruutetut risteilyt

Seadreamin viikon risteily ruokineen, juomineen kaikkineen olisi maksanut (kahdelta) 3 934 euroa (lentojen lisäksi), mutta tämän summan saimme siis kokonaisuudessaan takaisin. Kuten myös 340 euroa, jonka olisi maksanut matka Hurtigrutenilla hyvässä hytissä Bergenistä Geirangerin kautta Ålesundiin.

Seadream
Bergenissä ehdimme nähdä toisen Seadreamin laivoista. Tällaisella olimme lähdössä viikon risteilylle vielä alle viikko ennen matkamme alkua.

Ruoka ja juoma

Viikossa söimme aamiaisten lisäksi 470 eurolla – yleensä söimme yhden aterian päivässä ravintolassa ja kuittasimme toisen aterian kaupasta ostetulla ruualla tai kahvilakäynnillä. Kotona, jos viikkoon ei osu ravintolakäyntejä, selviämme keskimäärin alle puolella tuosta summasta. Alkoholin hintatasoa emme ihan muutamaa viinilasillista lukuunottamatta Norjassa testanneet.

Fish & Chips Norja

Fish & Chips Norja
Tiedä tuosta, että ovat nämä maailman parhaita, mutta ehkä ainakin Ålesundin!
Italialaista Ålesund
Italialaista Ruccolassa Ålesundissa
Geiranger
Lounas Geirangerissa

Hotelliaamiainen

Hotelliaamiainen
Otteita Opus XVI -hotellin hulppeista pöytiintarjoilluista aamiaisista

Norjan kruunuja?

Viikon aikana emme tarvinneet lainkaan Norjan kruunuja vaan maksoimme kaiken korteilla tai sovelluksilla (bussilippuja). Parina aikaisempana kesänä olemme tehneet n. viikon mittaisia matkoja Tanskaan ja Ruotsiin eikä näissäkään maissa enää käteistä tarvinnut. Samaan tapaan kuin Norjassa tänä kesänä näissäkin maissa näimme myös kauppoja/kahviloita/ravintoloita, joissa ei enää olisi voinutkaan maksaa käteisellä. Eli selvästikin Pohjoismaissa liikkuessaan valuutanvaihdon voi jo suosiolla unohtaa.

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä:

Tags from the story
, , ,
Join the Conversation

12 Comments

 1. says: Maariska

  Norjassa on kyllä niin kauniita näkymiä, niin kaupungeissa kuin pohjoisen vuonoillakin. Risteily Norjassa olisi kyllä varmasti ollut mielenkiintoinen ja täynnä kauniita maisemia.

  Käteisen rahan poisjäänti ei kyllä harmita yhtään. On niin vaikea aina arvioida, että paljonko käteistä tarvitsee reissuun. Luottokortin ja erilaisten sovellusten hyödyntäminen on kuitenkin niin kätevää ja toisaalta näin korona-aikana myös turvallisempaa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Pohjoismaiden osalta tilanne todellakin muutaman viimeksi kuluneiden vuosien aikana tekemiemme ”testireissujen” perusteella on se, ettei valuuttaa tarvitse enää vaihtaa.

 2. Ei ihan edullista, mutta ei nyt mitään poskettoman kallistakaan. Sama havainto oli meillä. Verrattuna Norjaan Sveitsi esimerkiksi on mielestäni huomattavasti kalliimpi. Ja sama havainto oli muuten myös noista kruunuista, ei vaihdettu mekään eikä niitä tarvinnut. Yhtä hotellia varatessa (booking) oli tosin maininta, että vain käteinen, mutta pystyimme kuitenkin maksamaan kortilla.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Sveitsissä pistäydyimme viime syksynä samalla kun kävimme Stuttgartissa ja totta, ei sielläkään kovin halvalla asunut tai syönyt, jos ei erityisesti lähtenyt etsimään halpisvaihtoehtoja. Mutta ehkä jos tämä koronakauden matkustusrajoitukset pitävät monetkin meistä vielä pitkään Euroopassa, niin Länsi-Euroopan hintataso alkaakin jo tuntua normaalilta hintatasolta :-)

 3. says: Reissu-Jani

  Huoh tuota Norjan hintatasoa. Yksi maailman kalleimpia paikkoja matkustaa ja oikeastaan elääkin. Valuuttoja en ole enää pitkään aikaan erikseen vaihtanut matkoille vaan kortilla ja erityisesti lähimaksamisella on pääsääntöisesti pärjännyt ainakin Euroopassa ja Aasiassa. Jos käteistä tarvitsee, siis muuta kuin euroja, niin automaatista sitten. Keski-Aasian maat ovat sitten erikseen ja niissä dollareita ja jopa paremmin toimivia euroja joita sitten vaihdetaan – erityisesti Uzbekistan jäi mieleen kun 100 euron vaihdosta tuli aivan järkyttävä määrä seteleitä useassa nipussa joita sitten tungin joka paikkaan kun eivät lompakkoon mahtuneet.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jani! Arvokastahan tuo on, mutta emme silti enää senioreina halua lentämisen sijaan ajaa tuhansia kilometrejä, kunnon hotellien sijaan asua teltassa useampaa yötä tai syödä ruokaa auton kylmälaukusta :-)
   Tottahan tuo on, muuten, nyt kun asiasta muistutit, että kyllä vaikka viimeisillä pisimmillä kiertomatkoillamme Keski- ja Etelä-Amerikassa ja Karibialla aika minimaalisia ne ”varmuuden vuoksi” vaihdetut rahamäärät olivat eivätkä nekään oikein kuluneet kuin sitten lopuksi erikseen yrittämällä. Mutta ihan koko maailmaan ei silti vielä ainakaan uskalla lähteä pelkkien korttien varassa.

 4. Melkoisen samoissa hinnoissa meni meidän 10 päivän Norjan matka pohjoisessa.
  Muoviraha tosiaan käy jo Pohjoismaissa hyvin mutta pieni varoituksen sananen. Oma korttini kaapattiin Köpiksessä. Eli riskit on olemassa tässä tavassa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari! Tuo on kyllä hyvä huomio, että niitä kortteja on sitten syytä olla useampia. Meitä kun on kaksi matkassa, niin kortteja on tyypillisesti 4-5 kappaletta. Viimeksi varakortti oli ihan Suomessa tarpeen kun Nordealla oli pitkä katko, niin piti turvautua Norwegianin Visaan pienen ostoksen kohdalla.

 5. Norja ei kovin edullinen maa ole, mutta lennoista ja hyvistä hotelleista saa maksaa muissakin maissa. Hyvä tietää, ettei käteistä enää tarvitse vaihtaa. Sen määrän arviointi on aina hankalaa. Mutta Sarilta hyvä huomio, ettei kannata kaikkea laskea yhden kortin varaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Lentojen osalta ei tässä kohtaa osaltamme enää ollut hintojen osalta oikein valinnanvaraa, mutta valitsemalla hotellit toisin, kustannuksia olisi tietysti saanut alemmas, mutta etenkin jos olemme 3-4 yötä samassa hotellissa, niin sen on syytä olla kelvollinen :-)

 6. Onhan nämä Pohjoismaat aika kalliita kohteita matkustaa. Itsellä meni elokuussa kuuden päivän Kööpenhaminan reissuunkin melkein tonni, vaikka en mielestäni mitään erikoista tehnytkään. Minulle se on aika paljon ottaen huomioon, etten saanut mielestäni tuolle summalle mitään kummoista vastinetta. Tarkoitan siis sitä, etten päässyt kokemaan juurikaan mitään uutta, mistä olisin mielelläni maksanutkin. Tanska valikoitui kohteeksi siksi, että se oli ainoita maita, mihin sai matkustaa ja missä en ollut käynyt aiemmin.

  Näin jälkeenpäin tuntuu, että rahat menivät hukkaan, sillä majoituskaan ei ollut niin hyvä, mitä kuvittelin etukäteen, mutta toisaalta minulla ei ole tapana jäädä laskeskelemaan kuluneita euroja, joten samapa tuo :D Mutta heti matkan jälkeen ajattelin, että olisin voinut käyttää tuonkin tonnin johonkin oikeasti kiinnostavaan kohteeseen.

  Tosin olihan tuo siinä mielessä odotettavaakin, koska en ole ikinä ollut liiemmin kiinnostunut Pohjoismaista, vaan mieli on aina halajannut kauemmas eksoottisempiin kohteisiin. Luultavasti tulen siitäkin huolimatta vielä joskus kuitenkin tsekkaamaan Norjan ja Islannin ihan vaan yleissivistyksen vuoksi :) Ja tuntuu, että luonto on se, miksi noihin maihin kannattaa lähteä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Cilla! Jossain mielessä sama ongelma minulle. Joihinkin kohteisiin voisi nytkin ehkä matkustaa, mutta en vielä ainakaan oikein halua lähteä matkalle vaan matkan vuoksi, ellen ole kohdetta missään mielessä muuten miettinyt. Näin esimerkiksi osaltamme Kyproksen osalta, ainakin vielä toistaiseksi tuntuu, että kaksi reissua kyseiselle saarelle riittää, mutta katsotaan nyt miten tämä syksy tästä kehittyy …

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.