Heinä-elokuun kuvia

Haukilahti ilmakuva

Aikakauslehdet taisivat ainakin aikoinaan, kun niitä vielä tilasin, usein kesällä julkaista kaksoisnumeroita. Heinäkuun helteillä jäi tekemättä tämän pienen juttusarjan ”heinäkuun numero”, joten tässä nyt matkakuvia vuosilta 2018 – 2020 – teemana Pohjois-Eurooppa.

Aikaan ennen koronaa tapasin sanoa, että olemme päätyneet matkailun vuosikelloon, jonka mukaan kesällä suuntana on Suomi ja Pohjoismaat, keväällä ja syksyllä Eurooppa ja talvella kaukomaat. Emme erityisesti välitä helteistä, rantalomista tai ruuhkista, joten etenkään eteläinen Eurooppa ei kesällä houkuta. Toisaalta kesä on mielestämme parasta aikaa pohjoisemmilla leveysasteilla.

Skotlannin ylämaat ja Isle of Skye

Skotlanti 2018 Heinä-elokuun kuvia
Skotlannin ylämaiden maisemat ovat kieltämättä kauniita – tämä Glenfinnanista

Heinä-elokuun taitteessa 2018 osallistuimme elämämme ensimmäisen (ja ehkä myös viimeisen) kerran vaellusmatkalle, joka suuntautui Skotlannin ylämaille ja Isle of Skyelle. Tuo ehkä myös viimeisen sekä siksi, että pisimmillään lähes 20 kilometrin vaellukset olivat meille vähän liian pitkiä että siksi, että vaellusmatkalla ei ilmeisesti tosiaan näe mitään muuta kuin Skotlannin tapauksessa nummia. Isle of Skyella, esimerkiksi, halusimme käydä myös Porttreen kaupungissa ja ainoa mahdollisuus siihen, oli jättää yksi vaellus väliin ja toteuttaa retki saaren pääkaupunkiin omatoimisesti. Itse asiassa aikoinaan myös Santiago de Compostelan reittiä bussimatkalla seuraillen ja sitä päivittäin lyhyitä etappeja kävellen, saimme kyseistä reittiä kokonaan kävellen eteneviltä kommentteja tyyliin, että pitäisikin tulla tänne joskus toiste, että ehtisi tutustumaan kaupunkeihin matkan varrella, sillä vaellusmatkalla siihen ei ollut aikaa.

Jos haluat palata Skotlannin matkamme tunnelmiin, niin siitä julkaisemme jutut löydät tästä.

Eksoottiseksi muuttunut Tukholma

2019 Tukholma Heinä-elokuun kuvia
Kesällä 2019 kävimme katsomassa Tukholmaa myös korkeuksista Skyview-pallosta

Vuoden 2019 heinä-elokuun matkoja selatessani kaikkein eksoottisimmalta tänään asiaa tarkastellessa tuntui silloin niin tavallinen kohde kuin Tukholma! Olemme tavanneet vierailla entisessä kotikaupungissamme silloin tällöin, joko laivalla tai lentäen, mutta lähes aina kaupungissa myös yöpyen, sillä päiväseltään kaupungissa ei kuitenkaan ehdi paljon mitään. Yöpymispäätöstä on toki helpottanut kaupungissa asuva sukulaisperhe, jonka taloyhtiössä on myös gästlägenhet. Gästlägenhethän on ylimääräinen pieni huoneisto, jonka voi vierailleen varata. Tuonakin kesänä yövyimme Lilla Essingenin saarella, tapasimme sukulaisia ja teimme jopa nostalgiamatkan Ruotsin vuosiemme pitkäaikaisimman kotimme maisemiin. Laivaristeilyt Ruotsiin alkavat kuulemma taas elokuussa – ja tietysti muutenkin Ruotsiin saisi jo matkustaa – joten ehkä, jos maailma muulta osin pysyy vielä turhan haastavana kohteena, niin pitäisikin taas kohta harkita Tukholmaa matkakohteena!

Tästä pääset laivaristeilyn tunnelmaan parin vuoden taakse ja näet miten Airbnb vaikutti ennen niin mukavaan gästlägenhetiin.

Tukholma – kustannuksia ja kommentteja

Ensimmäisen koronakesän Norjan matka

2020 Bergen
Saavuimme Bergeniin alkuillasta ja kiirehdimme hetimmiten katsomaan kaupungin tunnetuinta rantaviivaa. Ennen lähtöämme Bergenistä nousimme myös Clarion-ketjun Havnekontoret-hotellin torniin tuossa kuvassa vasemmalla.

Elokuussa 2020 oli taas, hetkellisesti, mahdollista matkustaa helposti ulkomaille, mutta senioreina ja rokottamattomina – ja vuosikellomme mukaisesti – valitsimme kohteeksi Norjan ja siellä Bergenin ja Ålesundin, joissa emme aikaisemmin olleet käyneet. Ensimmäinen idea oli risteillä Norjan rannikolla, mutta ennen matkamme alkua niin valitsemallamme pienellä risteilyaluksella kuin Hurtigrutenin laivoilla ilmeni jo ensimmäiset koronatapaukset ja karanteenit, joten luovuimme ajatuksesta astua laivaan yhtä päivää pidemmäksi aikaa. Päivän verran kuitenkin risteilimme Ålesundista Geirangeriin ja takaisin. Koronan osalta niin Bergen kuin erityisesti Ålesund olivat rauhallisia alueita kesällä 2020. Ainoat koronasta muistuttavat asiat oikeastaan olivat maskit lennoilla ja tyhjyyttään kumisevat lentokentät niin Helsingissä kuin Oslossakin.

Elokuun 2021 reissut

Heinäkuun reissumme Rovaniemeltä takaisin Iirislahteen on jo takanapäin, mutta elokuu on vasta alkamassa.

Ensimmäinen reissumme suuntautuu taas Norjaan, tällä kertaa Trondheimiin ja Rorosiin. Norjaan, koska emme elokuussa halua Välimerelle ja täysin rokotettuina pääsemme Norjaan ilman muita kommervenkkejä. Tosin täytyy tunnustaa, että tämä nykyinen epävarmuus matkailussa on näinkin pienellä matkalla kuin viikko Norjassa on stressaavaa. Tätä nykyä Norja päivittää matkustusohjeitaan viikottain ja perjantaisin kerrotaan minkälaiset säännöt ovat voimassa seuraavan viikon maanantaista alkaen. Viime perjantain päivityksessä joidenkin Suomen alueiden väri muuttui vihreästä oranssiksi tai oranssista punaiseksi, mutta ainakaan vielä ei sellaista muutosta näyttänyt tulevan, että täysin rokotetuiltakin vaadittaisiin koronatestiä. Toivotaan, että EU:n rokotepassilla nyt sitten tiistaina pääsee lennoille Helsinki – Oslo – Trondheim!
Vietettyämme muutaman päivän Trondheimissa jatkamme sieltä junalla pieneen Rorosin kaupunkiin (Unescon maailmanperintökohde) ja sieltä taas parin päivän päästä junalla Oslon lentokenttähotelliin ja seuraavana aamuna lennämme Oslosta Helsinkiin.

Miksi sitten Trondheim? Paitsi, että pidämme uusista kohteista, jollainen Trondheim meille on, vastaus löytyy myös ainakin osittain tästä Nomadmanian kartasta – Trondelag pitäisi saada vaihtamaan väriä sinisestä keltaiseksi!

trondelag
Trondelagin myötä olemme käyneet kaikilla Nomadmanian aluejaon mukaisilla alueilla Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Islannista puuttuu vielä muutama – eli ehkä sinne sitten ensi kesänä?

Jutun otsikkokuvassa Haukilahden venesatama kuvattuna DC-3 lennolla heinäkuun alussa.

Tags from the story
, , ,
Join the Conversation

8 Comments

 1. Skotlanti voisi olla kiinnostava matkakohde, muutama työkaveri on kohdetta kehunut. Niin ikään Norja on ollut mielessä, juurikin Bergen missä viime vuonna olitte. Sieltä auto muutamaksi viikoksi käyttöön ja kiertelyä kiinnostavissa kohteissa ”lähialueilla”. Saapa nähdä, mikä tilanne on, kun toisen rokotteen saamme, että pääseekö silloin esim. Norjaan ilman testauksia.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Kahdella rokotteella Norja on – toistaiseksi ainakin – avoin ja kun kiertelee vähän pienemmillä paikkakunnilla, niin koronaan viittaavia asioita ei paljon edes näe. Rorosissa maskejakaan ei juuri käytetä.

 2. Skotlanti kuulosti kivalta! Ja täällä toinen, joka ei välttämättä innostu noista ohjatuista patikkaretkistä. Kivempaa, kun saa mennä omaa vauhtia ja just sinne, minne haluaa!

  Jään innolla odottamaan Norja-postauksia! :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Eveliina! Kyllähän noita vaellusmatkoja yritetään luokitella, mutta nämä helppo/vaativa -luokittelutkin ovat aina niin subjektiivisia. Osaltamme, kun monet muut olivat ilmeisesti melko professionaaleja vaeltajia, niin pieneksi ongelmaksi, etenkin ehkä muille, tuli se, että kun kävelimme omaan tahtiimme, pysähdyimme ottamaan kuvia jne. niin muut saattoivat sitten joutua reitin päätepisteessä odottelemaan meitä bussissa pahimmillaan tunnin tai parikin …

 3. says: Laura Linnea

  Olisi mielenkiintoista nähdä teidän Nomadmanian profiili. Itse vasta kuulin sivustosta ja innostuin merkitsemään käymään alueita ylös. Yhtäkkiä Euroopan karttakin näytti paljon vähemmän värjätyltä kuin pelkkien maiden perusteella…

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Tässähän se on, Nomadmania-profiilini. Taitaa kyllä näkyäkseen vaatia, että olet kirjautunut Nomadmanian sivuille. Aikoinaan kerätessämme koko Eurooppaa Travelers Century Clubin aluejaolla (sekin löytyy myös Nomadmaniasta) se toi meille monta kivaa uutta ideaa Euroopan matkailuun, erityisesti saarille, sillä monet niistä ovat omia alueitaan tuossa järjestelmässä. Nyt kun korona rajoittaa kaukomatkailua, niin vaikken ihan vakavasti Nomadmanian 1301:n alueen keräilyyn suhtaudukaan, niin niistäkin saa kuitenkin ideoita, kun haluaa nähdä jotain uutta – ja mielellään nyt isojen kaupunkien ja suosituimpien turistikohteiden ulkopuolelta.

 4. Minulla oli haaveena vielä talvella, että kesällä pääsisi edes Norjaan. No, eipä päässyt, koska saan toisen rokotteen vasta tällä viikolla ja Päijät-Häme on hehkunut punaisena. Olen käynyt vain Oslossa ja sekin oli työmatka, joten omille retkille ei juuri aikaa jäänyt. Bergen kiinnostaisi minuakin Lofoottien ohella ja löytyisihän sieltä mielenkiintoista nähtävää paljon muutakin. Skotlannin nummista haaveilin lapsena, kun luin innokkaasti Viisikko-kirjoja :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Norja on kyllä ollut tiukkana avautumisessaan ja somen Norja-ryhmiä seuratessani olen saanut tuntumaa siihen, että monella rajanylitys on ollut hilkulla aina viikon vaihteessa kun Suomen alueiden tilanne on muuttunut. Kahdesti rokotettuna maahan kuitenkin turistina pääsi nyt ainakin elokuun alussa ilman sen kummempia muodollisuuksia.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *