Tilastopäivitys 2021

Tilastopäivitys 2021 feature

Maailmanmatkaajakolleegani Reissu-Janin termejä lainatakseni, taitaisi olla vuoden 2021 matkailun sadonkorjuun aika. Jätän kuitenkin vuoden matkayhteenvedon vielä hetkeksi odottamaan, eli aloitetaan vuoden numeroista.

Ensimmäinen koronavuosi ei tällä saralla loppujen lopuksi ollut niinkään huono kahden alkuvuodesta 2020 tekemämme matkan takia, eli Gambia + Senegal + Guinea-Bissau ja mm. Surinameen ja Guayanaan suuntautuneen kiertomatkan takia. Vuonna 2021 sato kaukomatkailun osalta jäi kuitenkin laihaksi – ja osaltammehan uudet maat ja uudet TCC-alueetkin ovat nyttemmin kaikki kaukomatkakohteita. Lokakuinen matkamme Dominikaaniseen tasavaltaan ja Kolumbiaan toi sentään kaksi uutta maapistettä (ja näiden osalta myös 2 TCC-pistettä).

Vuoden 2021 lopun lukemat ovat (P/L):

 • itsenäiset maat: 145 / 146 – uusina maina Dominikaaninen tasavalta ja Kolumbia
 • YK:n jäsenvaltiot: 142 / 143
 • TCC-alueet: 201 / 202

Tuo yhden ero tulee Venezuelasta, jossa Lasse ehti käymään 1970-luvulla, ennen tapaamistamme, aikana, jolloin Venezuela oli jotain ihan toisenlainen maa kuin nykyisin.

Kertymät kuvina

Maat 2021
Maat tässä kuvassa = YK:n jäsenvaltiot. Itsenäisiä maita on kolme lisää: Vatikaani 1974, Palestiina 1989 ja Kosovo 2013
Maat ja TCC 2021
YK:n jäsenvaltiot vihreällä, muut itsenäiset maat ja TCC-alueet vaaleansinisellä

Maakerrointakin, eli maiden lukumäärä jaettuna ikävuosilla, olen viime vuosina Kohteena maailma -blogin innoittamana alkanut seurata.

Maakerroin 2021
Kaksi uutta maata vuonna 2021 riitti vielä yhden desimaalin tarkkuudella pitämään maakertoimen edelleen luvussa 2,2

Maakerroin on laskettu YK:n jäsenvaltioista. Tasonousut tuossa ylläolevassa kuvassa selittyvät vuoden 2006 jälkeen S/Y Meriharakasta luopumisella, vuosina 2014 ja 2015 Pirkon runsaan puolen vuoden sapattivapaalla ja vuoden 2017 alusta Pirkon jättäydyttyä pois työelämästä.

Useammatkin tuntemani maabongarit ovat näinä koronavuosina hakeneet uusia kohteita myös tarkemmilla aluelistoilla, erityisesti Nomadmanian maailman 1301 alueeseen jakavalla listalla ja niin mekin. Vuonna 2021 kävimme kuudella uudella Nomadmanian alueella, eli:

Näiden myötä Nomadmanian alueita Pirkolla on nyt 384 ja Most Traveled People -listan järjestelmän alueita 317.

nomadmania384mtp317

Näillä lukemilla Nomadmanian järjestelmän mukaan maalukemalla 142 olisin Suomen 22. eniten matkustanut ihminen (siis tietenkin huomioiden vaan Nomadmaniassa tietojaan ylläpitävät henkilöt). YK:n jäsenmaiden osalta sijoitukseni on 16, TCC:n osalta (201 aluetta) 11 ja MTP:n osalta 18.
Näissä vähän vaihtelevissa ”sijoituksissa” on nähtävissä keskittymisemme TCC-alueisiin ja toisaalta se, että emme juurikaan tee roadtrippejä, eli emme ole edes Eurooppaa kattaneet likikään kokonaan vaan enemmän pistemäisesti kaupunki kerrallaan.

Jos vaikka sen 2 uutta maata saisi ensikin vuonnakin …

Dominikaanisen tasavallan myötä sain vihdoin tavoittelemani 200. TCC-pisteen.

Seuraavia tavoitteiden asettaminen tuntuu tähän maailman aikaan edelleen vähän turhalta, mutta voisihan sitä ihan noin ajatusleikkinä miettiä, että 145:sta itsenäisestä maasta voisi edetä kohti 150 itsenäistä maata ja jos sinne asti pääsisi, niin vielä 3 lisämaalla, olettaen, että mikään näistä uusista maista ei olisi Taiwan, voisi päästä 150 YK:n jäsenvaltioon. Mutta juuri nyt ainakin vielä 8 uutta maata tuntuu aika kovalta tavoitteelta, eli ainakaan aikarajaa sille en halua asettaa.

Kaksi uutta maata vuodessa, joskus kolmaskin, pitäisi maakertoimen noin nykyisellään, eli ehkä se voisi olla mahdollinen tavoite, lähivuosillekin.

Kolumbiasta palattuamme päivitin Käydyt maat -karttaamme käydyt maat ja väritin keltaisella seuraavia mahdollisia kohteita ja annoin tuolle viiden maan (Sri Lanka, Filippiinit, Itä-Timor, Pakistan ja Bangladesh) kokonaisuuden nimen Projekti Aasia 100% viitaten siis tuohon äskettäin julkaisemaani juttuun Väli-Amerikka 100%. Aikaan ennen koronaa olisimme kattaneet nuo viisi maata ehkä kahdella matkalla, mutta nyt muuttuvat maahantulo- ja testausvaatimukset tekevät kiertomatkoista aikaisempaa haastavampia, joten voi hyvinkin olla, että tuo ennen aikaan ”pieni” kokonaisuus nyt vaatii useammankin reissun. Mutta jos nyt sitten toivoisi vaikka jotain kahta maata näistä vuodelle 2020 …

Muutama Afrikan maakin oli mielessäni ennen omikron-uutisia, mutta koska ne sijaitsevat juuri tuolla omikron-alueella, niin ainakaan sille suunnalle emme lähikuukausina yritä.

Nomadmanian alueita Euroopassa olen myös muutamia lisännyt kevyisiin suunnitelmiimme, esimerkiksi Helgolandin (vain MTP-piste), Ruotsin pohjoisin osa (Norrland – Lapland, Haaparanta), mutta jos kaukomatkailu on edelleen vuonna 2023, niin näitä pitänee kehitellä lisää esimerkiksi Puolasta, Ranskasta, Espanjasta tai Italiasta.

(Jos lyhenteet TCC, Nomadmania ja MTP tuntuvat oudoilta, niin lue lisää maabongauksesta täältä.)

Jutun otsikkokuva on otettu Ison Omenan Lidl -myymälästä!
Näinä päivinä Lidleissä on myytävänä isohkoja magneettisia karttoja, vaihtoehtoina maailma ja Eurooppa.

Join the Conversation

12 Comments

 1. says: Reissu-Jani

  Onhan tuossakin taas pisteitä tullut – hiljakseen. Itse laskin pikaisesti että omalla kohdalla tulee seuraavia lisäyksiä vuodelta 2021: UN +2 (Malediivit, Namibia), TCC +3 (Malediivit, Namibia, Dodecanese islands), NM +10 (Maldives 2 aluetta, Namibia 4 aluetta, Kreikka 3 aluetta, Latvia 2 aluetta, joista toisen – Latgalen – käyn ”hakemassa” parin päivän päästä). Heti tammikuun alussa käyn ”hakemassa” Liettuan pari puuttuvaa NM aluetta Kaunasista käsin, ja sitten on taas aika lentää eteläiseen Afrikkaan – Tansaniaan tammikuun lopussa. Eli tänä vuonna tuli monia uusia Euroopan NM alueita käytyä myös. NM listalla on aika tiukkaa että pääsee ylöspäin, selvästi matkailu on lisääntynyt tänä vuonna.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jani! Tuolta Baltian suunnalta meilläkin olisi vielä alueita, mutta kun meillä on kriteereissä vähän myös sekin, että matkaa ei ihan vaan pisteen takia tehtäisi, niin pitäisi ensin paneutua niihin vähän enemmän, että keksisi, että olisiko niillä jotain, mitä ihan oikeasti haluaisi nähdäkin :-)
   Matkailun palautuminen taitaa olla vähän kaksijakoista, on niitä, jotka eivät edelleenkään melkein kotoaan halua/uskalla poistua ja sitten niitä, jotka ainakin Euroopassa matkustavat jo ihan normaaliin tapaan, mitä nyt erilaisia lomakkeita ja todistuksia ihmetellen. Joulun aikaan taitaa kaukomatkalle lähtijöitäkin olla jo enenevässä määrin.

 2. Aikamoinen tuo viimeisen 15-vuoden kehitys, kun maat ovat sen jälkeen kolminkertaistuneet. Oliko se niin, että varsinainen bongaus alkoi siitä vai jo aiemmin? Tuota olen muuten itse harmitellut, että kiertomatkat tulevat todennäköisesti olemaan aiempaa haastavampia ja se harmittaa itseäni, sillä niitä tykkään erityisesti tehdä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Bongauksen laskemme periaatteessa alkaneeksi Eswatinista, joka tosin silloin oli vielä Swasimaa, jouluna 1998, mutta oikeasti se pääsi vauhtiin vasta kuin luovuimme osuudestamme purjeveneeseen. Lukemat nousivat joinakin vuosina reippaasti, sillä alkuun on helposti löydettävissä pienten maiden ryppäitä, jotka on helppo kiertää yhdellä reissulla tai risteilyllä, mutta mitä enemmän maita on jo nähnyt, niin sitä haastavammaksi uudet maat käyvät – ainakin, jos puskataksireissut pimeimmässä Afrikassa eivät ihan ole se oma juttu.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Saatat myös iältäsi olla vasta ”lapsen kengissä”, eli kunhan tämä koronasotku tästä joskus vielä, toivottavasti, asettuu, niin Sinulla taitaa olla vielä reilusti matkailuvuosia jäljellä :-)

 3. Nämä koosteet ovat aina kiinnostavaa luettavaa!
  Ajattelin aikoinaan matkaavani kaikissa maailman maissa, mutta nyt tahdin hidastuttua mietin, että jos nyt edes sen tasan sata maata saisi kasaan.

  Pitkään pidin kuitenkin tavoitteena pitää tuota ikäkerrointa yli kakkosen. Se tuntui tosi helpolta rastilta, mutta nyt kun viimeiseen neljään ja puoleen vuoteen on tullut vain yksi uusi maa, olen tipahtanut alle kakkosen (90 maata, ikää 47 v eli neljä maata jäljessä).

  Katsellaan tässä miten etenee, onneksi tutuissakin maissa rittää paljon uusia kiinnostavia kohteita. Seuraava asuinmaammekin tulee olemaan hyvin suurella todennäköisyydellä joku ennestään tuttu, johon tutustutaan entistä syvemmin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tanja! Nämä ovat kyllä matkailun kannalta olleet lievästi haastavia, nämä pari viimeistä vuotta. Ja täkäläisessä lehdistössä joku povasi, että voimme elää tällaisessa maailmassa vielä jopa 4-5 vuotta. Aika masentava ajatus.

 4. Itä-Timor on minunkin haavelistalla. Toinen Plan -kummilapseni asuu saman saaren länsipuolella eli Indonesiassa. Voisi mennä Balin kautta Itä-Timoriin ja sieltä autolla saaren halki.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sini! Autoilusta en tiedä – mutta Denpasar lienee lähes ainoita kenttiä, jolta on suoria lentoja tuonne, joten sikälikin Balin ja Itä-Timorin yhdistäminen olisi järkevää.

 5. Nämä tilastot ovat aina mielenkiintoisia. Millä perusteella Nomadmanian alueet ovat syntyneet? Onko niissä jotain historiallisesti merkittävää nähtävää tms.? Nyt on kyllä eri maiden ja alueiden bongaus taas haasteellista kaikenmaailman todistusten ja lippulappujen täyttelyn takia. Minulla oli ennen koronaa tavoitteena saada vähintään yksi uusi maa vuodessa. Tämä vuosi on mennyt lähinnä kotimaata kierrellen, mutta tilanteen hetkellisesti parantuessa ehti tekemään pari ulkomaan matkaa. Joulun jälkeen olisi tarkoitus lähteä Kap Verdelle ja sieltä tulisi se tämän vuoden puuttuva uusi maa, mutta koronatilanteen huonontuessa, en uskalla vielä huokaista. Matka voidaan mahdollisesti vielä peruakin, jos tilanne yltyy todella huonoksi.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Siinä missä Travelers Century Clubin alueet ja Most Traveled People -järjestelmänkin alueet perustuvat yleensä jonkinlaiseen hallinnolliseen asemaan tai maantieteelliseen erillisyyteen tyyliin saaret tai vaikka Alaska, niin Nomadmaniassa jotkut isommat maat on minusta jaettu jopa vaan tyyliin itä, länsi, etelä, pohjoinen tms. jotta yhdellä pistäytymisellä jossain kolkassa ei voisi väittää käyneensä vaikka koko Georgiassa. Toki nuo hallinnolliset alueetkin ovat mukana, eli vaikka Venäjän oblastit.
   Onnea Kap Verden -matkalle, onneahan nykyisin tunnutaan matkoissa tarvittavan, niin siinä, että pääsee matkaan, kuin että pääsee takaisin – sigh!

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.