Joulu Hangossa

Hanko

Vietimme joulun Hangossa, Regatta  SPA -hotellissa. Emme ole moneen vuoteen, ennen koronaakaan, matkustaneet jouluna kauas. Jätämme mielellämme jouluruuhkaiset tiet, junat ja lentokentät niille, jotka eivät voi matkustaa muina aikoina. Kuitenkaan ajatus jouluruokien hankkimisesta ja valmistamisesta kahden hengen taloudessa ei sekään innosta, joten olemme viime vuosina päätyneet lähimatkailemaan jouluna. Pari vuotta sitten vietimme joulun Tallinnassa ja viime vuonna yhden yön hotellijoulun Helsingissä, naapurikaupungissamme. Tallinnan toteutus oli onnistunut, Helsinki ei nyt ehkä ihan, sillä vain yksi yö on vähän hassun lyhyt, mutta toisaalta miksi olisimme useamman yön hotellissa kaupungissa, joka on melkein kotikaupunkimme.

Helsingin jälkeen ideoin hetken Gotlanti-fanina ajatusta joulusta Visbyssä, mutta koronavuoden edetessä Visby hylkääntyi jo ennen kuin olin edes aloittanut vaihtoehtojen selvittelyä. Lappi hylkääntyi vaihtoehtona viimeistään siinä vaiheessa kun alkoi tuntua, että sinne menevät ”kaikki”. Senioreina joudumme olemaan melko tarkkoja koronariskin osalta. Lopuksi sopivat vaihtoehto löytyi Hangosta – sekin kaupunki, josta pidämme.

Hanko Hanko Hanko

Hotelli Regatta SPA tarjosi joulupakettia aatonaatosta joulupäivään, lupasi tiukkaa hygeniaa, porrastettuja ateria-aikoja ja turvavälien noudattamista. Varasimme ensin paketin sellaisenaan, siis keskiviikosta 23. joulukuuta perjantaihin, joulupäivään, mutta vähän ajan päästä aloimme miettiä, että onhan se hassua tulla kotiin joulupäivänä ja jatkoimme pakettia vielä yhdellä yöllä Tapaninpäivään asti.

Joulupaketti sisälsi paljon ohjelmaa aatonaaton tervetuliaisglögeistä aaton joulurauhan julistukseen ja joulupuuroon aina joulupäivän brunssiin. Aatonaattona tarjolla oli kolmen ruokalajin illallinen tunnelmallisessa Brasserie-ravintolassa ja jouluaattona perinteinen joulupöytä seisovasta pöydästä. Jouluelokuviakin olisi ollut yhteisesti tarjolla ja meiltä kokematta jäänyt joulupukin kostea tervehdys aikuisille jouluaattoillan päätteeksi, mutta ihan kiitettävän paljon tekemistä Regatta SPA -hotelli tarjosi jo ihan aterioidenkin merkeissä. Joulupaketti myytiin siis yhtenä kokonaisuutena, sisältäen majoituksen ja kaikki ateriat (ilman alkoholijuomia). Paketin hinta riippui valitun majoituksen tasosta – ja tietysti Hangossa vietetyn ajan pituudesta.

Kulmahuone 316

Olimme varanneet Superior-huoneen ajatuksena, että jos ilmat eivät suosi joulunviettoa Etelä-Suomessa ja päädymme viettämään paljon aikaa hotellihuoneessa, niin on mukavaa, että huone on vähän isompi. Saimmekin kivan kulmahuoneen, josta oli näköalat kahteen suuntaan, merellekin ilman, että sen eteen kovin paljoa tarvitsi venytellä. Olimme yöpyneet hotellissa ennenkin, joten tiesimme suunnilleen mitä odottaa. Joskus vielä pitäisi yöpyä ainakin yhden yön verran juniorsviitissä, jossa on keltainen kylpyamme, mutta sen osalta olimme jo joulun osalta myöhässä: sviitit varataan ilmeisesti jouluksi ensimmäiseksi.

Huone oli sisustukseltaan korostetun neutraali ja tilava, kuten olimme toivoneet. Sängyn lisäksi huoneessa saattoi oleilla pienen työpöydän ääressä tai kahdessa nojatuolissa istuen. Iso valkoinen kylpyhuone oli valoisa, niin valoisa kun nyt Suomessa joulukuussa voi olla, ja siinäkin oli iso ikkuna. Jääkaappia huoneessa ei ollut, mutta talvella parvekkeen kahden oven välinen tila toimi loistavasti sellaisena.

Regatta SPA hotellin tyylikäs rakennushan on Lars Sonckin suunnittelema jugendtalo vuodelta 1898, joka on viimeksi uudistettu vuonna 2012.

Ainoa miinus huoneen osalta oli, että olimme hotellille saapuessamme pyytäneet vastaanotosta, että huonettamme ei siivottaisi oleskelumme aikana. Kesällä Norjassa ollessamme hotellit tarjosivat tätä vaihtoehtoa koronan takia ja se tuntui meistä fiksulta. Tältä osin tiedonkulku hotellissa valitettavasti joulupäivänä ilmeisesti vähän tökki ja huoneessamme oli vastoin toiveitamme käyty meidän ollessa uimassa, mutta eipähän siitäkään nyt koronamielessä mitään seurannut (tätä kirjoittaessani paluustamme on jo yli viikko).

Regatta Spa hotelli Hanko Joulu Hangossa

Huone 316
Huone 316
Junior-sviitin kylpyamme (kuva hotellin sivuilta)
Junior-sviitin kylpyamme (kuva hotellin Facebook-sivuilta)

Hanko Regatta Joulu Hangossa Hanko Regatta Joulu Hangossa

Kolmen ruokalajin illallinen

Aatonaaton illallisen saattoi valita kolmen kolmen ruokalajin vaihtoehdosta, joissa yhdessä oli pääruokana possua, toisessa kalaa ja kolmas oli koko listan osalta kasvismenu. Valitsimme peuratartar – kala – köyhät ritarit ja kasvismenun. Molemmat olivat kaikin puolin hyvin toteutettuja.

Ravintolan henkilökunnan osalta saattoi olla, että jouluksi työvuoroon oli valikoitunut hiukan nuorempia ja ehkä kokemattomampia, mutta pääosin kaikki sujui ihan hyvin. Tarjoilijat käyttivät tarjoillessaan maskia, mutta jotkut siivosivat pöytiä ilman maskeja. Pöydät olivat mielestämme riittävän etäällä toisistaan ja sijoittelu mahdollisuuksien mukaan siten, että viereinen pöytä oli ainakin osan ateriointiaikaa tyhjä.

Ensimmäisenä ilta ostimme viinipullon, josta ajattelimme riittävän maltillisesti lasillisen tai parikin kummallekin illalliselle ja pyysimme tarjoilijaa pitämään sen tallessa ensimmäisestä illasta toiseen. Tässä kohdin nuori tarjoilija hämmentyi hetkeksi, mutta onneksi löytyi kokeneempi kolleega, joka osasi vahvistaa, että totta kai se onnistuu.

Peuratartar
Peuratartar
Hiillostettua kuhaa Joulu Hangossa
Hiillostettua kuhaa
Saaristoritarit Joulu Hangossa
Saaristoritarit

Joulukadulta joulupolulle

Jouluaaton aamuna piipahdimme Vuorikadulla katsomassa Hangon joulukatua. Osa kaupoistakin oli vielä aattoaamuna auki, mutta vaikkei olisi ollutkaan, niin oli kiva katsella monia jouluisia koristeita pienten liikkeiden edustalla: joulutunnelmaa tämäkin.

Hanko joulukatu Joulu Hangossa Hanko joulukatu Hanko joulukatu Hanko joulukatu Joulu Hangossa Hanko joulukatu

Joulurauhan julistusta seurasimme oman huoneemme rauhassa, mutta alkuiltapäivästä hipsimme hotellin aulaan nauttimaan lounaaksi joulupuuroa ja syömään joululeivonnaisia iltapäiväkahvin/teen kanssa. Lämpimän puuron ja juomien voimalla lähdimme kävelylle Appelgrenintielle Hangon vanhoja huviloita taas kerran ihastellen. Villa Maijassakin olemme joskus yöpyneet, mutta se ei ole auki talvella. Kasinon rantaan asti päästyämme löysimme ihan sattumalta joulupolun, josta kirjoitinkin jo viime viikolla.

Tunnelmallinen Regatta Brasserie Joulu Hangossa

Joulupolulla

Joulupolku oli etenkin näin jouluna varsinainen wau-elämys Hangossa ja vihjaisinkin hotellille, että heidän kannattaisi kertoa siitä kaikille vierailleen, jottei se jäisi keneltäkään sellaiselta kokematta, joka siitä ehkä olisi kiinnostunut!

Hotellin vastaanoton paikallistietämys oli muutenkin ehkä vähän hakusessa: Kyselimme joulupäivänä muita ruokailuvaihtoja kuin hotellin oma ravintola ja saimme kaksikin ravintolavinkkiä, joista kumpikin oli kuitenkin kiinni. Onneksi asia selvisi jo omatoimisella surffaamisella, eli emme käyneet turhaan kolkuttelemassa Origon tai Elvan bistron ovea. Päädyimme lopulta sitten pizzalle Mardo’siin. Sekä Origo, että Elvan bistro ovat kyllä muuten talvellakin auki, mutta eivät juuri joulun aikaan.

Elvan bistro Hanko
Elvan bistro oli kyllä ihan symppiksen näköinen

Hirveä joulupöydässä

Aattoiltana tarjottu joulupöytä oli perinteinen, mutta sellaisena juuri mitä toivoimme. St. Georges -hotellin ravintolan jouluateria vuosi sitten oli jäänyt mieleemme vähän turhankin eksoottisena. Alkuruoan kalavalikoima oli runsas, mutta muita vaihtoehtoja olikin sitten ehkä vähän turhan niukalta. Päärynäaurajuustosalaatti oli kyllä ihan ok. Kinkun ja laatikoiden lisäksi pääruokavaihtoehtona oli myös hirveä, joka oli valmistettu todella mureaksi. Vitsailinkin vähän, että eilen söimme Länsiväylän varrella käyskenteleviä peuroja ja eiköhän tämä hirvikin sieltä jostain ole kotoisin. Lassen mielestä vitsi ei ollut ihan joulupöytään sopiva!

Jälkiruuat olivat leivonnais- ja suklaapainotteisia, mutta oli tarjolla piparkakkuvaahtoakin, joka on minusta klassinen joulujälkiruoka siinä missä joku luumupohjainenkin jälkiruoka olisi ollut.

Aattoillan päätteeksi päädyimme hotellihuoneessa katsomaan televisiosta suorana elokuvaa Hölmö nuori sydän. Sanoisinko, että Espoon rantavyöhykkeellä asuvalle aika silmiä avaava kokemus: voiko jossain päin pääkaupunkiseutua olla tällaistakin.

Tunnelmallinen Regatta Brasserie Joulu Hangossa
Tunnelmallinen Regatta Brasserie
Tunnelmallinen Regatta Brasserie
Alku- ja pääruokapöytiä emme viitsineet häiritä kuvaamisella
Tunnelmallinen Regatta Brasserie
Koronajoulu

Regatta SPA

Miettiessämme, että olisimmeko Hangossa kaksi vai kolme yötä, yhtenä merkittävänä vaikuttimena oli Regatta SPA, joka oli auki myös jouluna. Etenkin aikaan, jolloin pääkaupunkiseudun uimahallit ovat taas jo jonkin aikaa olleet kiinni, ajatus uimaan pääsystä kutkutti. Regatta SPA on sikäli erilainen kylpylä, että se ei tarjoa vesiliukumäkiä tai muuta viihdettä vaan keskittyy uimiseen. On siellä pieni lämminvesiporeallaskin, mutta pääasiallisesti se on uimahalli – ylellinen sellainen. Regatta SPA on yksityinen ja kesäisin auki vaan Regatan asuntojen omistajille ja hotellivieraille. Talvisin kuka tahansa on tervetullut sinne, eli se on talvisin (varakkaiden) hankolaistenkin uimahalli. Kunnallista uimahalliahan ei Hangossa ole ja osalla tietysti kylpylän melko korkeat pääsymaksut voivat olla liikaa, ainakin jos käy usein uimassa. Regatta SPA:n käyttö kuului joulupaketin hintaan.

Toisaalta näin korona-aikaan meille sopi oikein hyvin, että uimareita oli aika vähän, säilyivät ne turvavälit täälläkin riittävän pitkinä.

Regatta Spa Joulu Hangossa Regatta Spa Joulu Hangossa

Paluu Iirislahteen

Tapaninpäivän aamuna nautimme hotellissa enää aamiaisen, kasasimme tavarat kassiin ja lähdimme takaisin kotiin. Paluumatkalla poikkesimme Tammisaaren lähellä vielä Dagmarin lähteellä, mutta siitä lisää toisella kertaa. Poikkesimme myös Kirkkonummella ihailemassa, tapaninpäivänä vain ulkopuolelta, Kirkkonummen uutta kirjastoa – tämäkin oli jo jonkin aikaa ollut ”listallamme”. Ehkä ensi kerralla poikkeamme jo sisälläkin!

Audi parking Hanko
Onneksi meillä oli oikeanmerkkinen auto ?
Tapaninpäivänä hotellin edustalla oli jo väljää

Jutun otsikkokuva on Regatta SPA -hotellin Facebook-sivuilta

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä:

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

12 Comments

 1. Hauskaa, miten erilaisia meidän joulunviettotapamme ovat. Ensisijaisesti haluamme olla joulun kotioloissa, mutta joskus ”ylimääräisten” arkivapaiden vuoksi matkalla, mutta jos niin on, niin tosiaan jossain kaukana. Reissussa ei ole kuitenkaan ruuhkiin tullut törmättyä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Ehkä elämämme muutenkin ovat erilaisia :-) – eläkeläisinä olemme ihan ”riittävästi” kotona muutenkin ja hotellijoulu tarjoaa helpon tavan selvitä niin joulun ruokaostoksista kuin jouluruuan valmistuksesta. Aikoinaan kun joulun tienoillakin matkailimme, siis aikaan ennen koronaan tietysti, lentokentillä oli aika usein vähintäänkin melko vilkasta.

 2. says: Henna

  Tästä tulikin paljon kivoja vinkkejä, mä nimittäin en ole koskaan käynyt Hangossa, mutta aina olen ajatellut että kyllä siellä joskus on käytävä! Viimeistään joku kesä sinne pitää tehdä muutaman päivän reissu :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Henna! Hanko on kyllä yksi Suomen ikonisista kesäkaupungeista (vaikka toimii kyllä talvellakin), joka varmaankin kannattaa kokea ainakin kerran!

 3. says: Anmarien

  Ihanan rennon kuuloinen joulu! Oma lempparini oli joulukadun koristeluista ehdottomasti kyllä tuo käärme tonttulakki päässä :)
  Eri hotellien ja kohteiden koronakäytännöt tuntuvat vaihtelevan paljon ja vaikea etukäteen arvioida sitä onko aidosti mahdollisuutta pitää etäisyyttä muihin reissussa. Vaikutti siltä, että Hangossa onnistui suurimmalta osin?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anmarien! Kyllä, muutamasta buffet-tarjoilusta huolimatta, selvisimme ongelmitta hotellijoulusta myös siis koronan suhteen. Vanhaan taloon toteutussa hotellissa pystyi jopa liikkumaan huoneeseen ja sieltä ulos myös toista portaikkoa pitkin, eli aina ei tarvinnut kulkea receptionin ja lobbyn kautta.

 4. Olipa mukava käydä virtuaalisesti Hangossa teidän mukana! Kerran olen käynyt siellä itsekin, mutta kesäaikaan. Oikein mukava vaihtoehto joulun vietolle varmasti tämäkin ?

 5. Tuo on kyllä kivan oloinen hotelli!

  Nauratti tuo pullojuttu: ”pyysimme tarjoilijaa pitämään sen tallessa ensimmäisestä illasta toiseen…” Tämähän on ihan normaalia ulkomailla. Ja joskushan se saattaa mennä niin, että laitetaan jopa oma flinda hotellin jääkaappiin jäähtymään (jos ei ole jääkaappia huoneessa) ja haetaan se sitten sieltä illaksi.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Ehkä nämä maailmalla ihan tavalliset jutut vähitellen tulevat tutuksi Suomessakin – vaikka sen myötä, että ennen korona-aikaa lähinnä ulkomailla matkailleet ihmiset päätyvät enenevässä määrin matkailemaan myös Suomessa :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari!
   Jäimme miettimään, että ehkä selityksenä oli, että hotellin henkilökunnan osalta joulu oli miehitetty nuoremmalla/tilapäisemmällä työvoimalla ja vakituisemmat ja kokeneemmat viettivät joulunsa kotona perheidensä kanssa.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.